icon

Mám 17 rokov a chcem študovať medícinu, ale mám strach z krvi

januus
13. jan 2015

Dobrý deň. Neviem, či to má zmysel sa pýtať, ale skúsim. Mám 17 a pomaly sa musím rozhodnúť, kam z gympľa na výšku. Už som sa zamerala na predmety: biológiu a chémiu, a pred nedávnom som ešte bola pevne rozhodnutá, že idem na medicínu, chcem byť lekárka. ALE! Máme to akosi "v rodine", že pri odbere krvi mi bolo kedysi zle, asi 2x som odpadla, a pohľad ako berú krv niekomu, som kedysi nemohla.. Tak dnes už si stále ľahnem a je to OK. Už som v poslednej dobe pri odbere aj len sedela a tiež to bolo v pohode. V hlave si stále vravím, že veď to musím vydržať ak chcem byť doktorka. Všetci v okolí to doteraz zľahčovali, že "veď si zvykneš", tak som to neriešila.. ale teraz ma prepadla panika, že čo ak si nezvyknem?! aj to sa môže stať a ja za to proste nebudem môcť, a hneď z výšky vyletím. Čo bude potom so mnou..? ale nič iné robiť si neviem predstaviť, nič by ma tak nebavilo ako doktorka ☹ Má s tým niekto skúsenosť, že si "zvykol" na pohľad na krv?

magimary
14. jan 2015

@januus nečítala som ostatné príspevky,
ale napíšem ti moju skúsenosť s mojou spolužiačkou-
aj ona-rovnako ako ja- študovala na SZŠ za zdravotnú sestru a mala ROVNAKÝ problém, ako píšeš ty v úvodnou príspevku-mali to ako keby v rodine-jej mamina rovnako reagovala ako ona sama-ale v momente ako išla odoberať krv, ako ju len zbadala, mnohokrát už pri približovaní sa k odberu odpadla a bolo jej zle a závratne...
no, kým sme doštudovali a robili sme si maturitné video (na ktorom sme to schválne aj zvečnili), tak už vôbec neodpadávala a v pohode odoberala krv.
A ak mám správne informácie, tak ešte aj dnes robí v ambulancii obvodného lekára (čiže sa naodoberá habadej)...
takže-ak cítiš, že všetko ostatné zvládneš (lebo medicína nie je len pohľad na krv a jej odber), tak určite na prijímačky choď. 😉

januus
autor
Autor odpoveď zmazal
januus
autor
Autor odpoveď zmazal
magimi
14. jan 2015

@januus aj ja som studovala medicinu a v tvojom veku som tiez kolabovala pri odbere krvi, aj na praxi som parkrat ozelenela, ale nie pri krvi, skor su zle take hnijuce rany 😝 Chcem ti len povedat, ze skolu zvladnes, ak ti pride zle na operacke, tak ta hned vyzenu, neboj..nikto nechce medicku padnutu do operacneho pola 😝 tak chiru robit nepojdes. A v praxi je to uplne ine, mozes vidiet hocico, ale ked si uvedomis, ze TY musis tomu cloveku pomoct, tak ta nejaky hnus z krvi ani nenapadne. Napr. mne velmi pomohlo pri takych odpadavacich veciach, ked som mala na tom ucast, napr. ked asistujes, tak tam nieco robis, vtedy sa nesledujes, ci ti nahodou nie je zle...vtedy to je o inom, sledujes to co sa tam deje, co mas robit...a potom ten supis pocit, ze waaaaaw asistovala som, sila som ranu a podobne...

januus
autor
Autor odpoveď zmazal
liebling98
14. jan 2015

@januus u nás pri odberoch krvi neodpadol nikto, raz prišlo spolužiakovi zle pri sudnolekarskej pitve, ale zas večer predtým na intraku hodne oslavoval, tak neviem, či príčinou jeho hroziaceho kolapsu bola zostatková hladina alkoholu, alebo obesenec na stole.
Na letnej praxi z chirurgie som sa práve že dostala k operáciam najviac, keďže som bola sama medička na oddelení, obdobie dovoleniek, tak chirurg zahlásil, že držať háky vie aj cvičená opica, tak som bola na sále od rána do večera - slepák, hernia, amputacia nohy, varixy.
Ak sa tomu chceš vyhnúť, nechoď na letnú prax do malého mesta aby si tam nebola sama a choď podľa možnosti s nejakým spolužiakom, ktorý je celý žhavý do chirurgie.
Vadí Ti len pohľad na krv, keď ju berú tebe, alebo všeobecne krv akákoľvek? Lebo podľa mňa sú nepríjemnejšie zážitky napr preväzy dekubitov, vredov predkolenia, gangreny a pod. Aspoň z tých klinických. Pre mňa osobne bol čerešničkou na torte dermatovenerologický atlas. Každý máme to svoje.
Pitvy sa stupňujú v náročnosti z anatomickej cez patologicko-anatomickú až po sudnolekarsku.
K Tvojej otázke: nevenujem sa klinickej praxi, ale tebou zaznávanej vede a výskumu. Ale už som 5 rokov na materskej/rodičovskej.

magimi
14. jan 2015

@januus a hej, tiez odpadavam pri vybere znamienok a ked niekomu moc dlho trva napichnut mi infuzku a podobne....vegetativny system je svina 😝

januus
autor
Autor odpoveď zmazal
magimi
14. jan 2015

@januus este ma napadlo..to ci je lekar dobry alebo zly odbornik nezalezi na tom, ci odpadava pri odbere krvi 😝 tam su ine kriteria 😝 Takze smelo do toho!

zenazaba
14. jan 2015

Pozri si. Pre radosť 😀 Ten úvod je nudný, ale tak cca od 5 minúty je to skvelé a niektoré scénky sú absolúúútne verným obrazom štúdia na medicíne 😀 Odporúčam pozerať do konca 😀

https://www.youtube.com/watch?v=70qb7SY20wI
magimi
14. jan 2015

@januus studovala som v Martine a budem pediatricka - neonatologicka 🙂 A vobec som sa nad tym nezamyslala..bol to moj sena a nevedela som si predstavit nic ine co by som robila. (teraz si uz napriklad viem perdstavit kopec inych veci, co by som mohla robit 😀 Napriklad byt kvetinarkou 😉

kamanima
14. jan 2015

@januus tak s takýmto prístupom chceš byť lekárka? nezvládneš ani prvú pitvu

januus
autor
Autor odpoveď zmazal
januus
autor
Autor odpoveď zmazal
liebling98
14. jan 2015

@januus tak si predstav, že cca pred 25 rokmi brali tuším jeden či dva ročníky aj na medinu bez prijímačiek. A keď som si minulý či predminulý rok pozerala, že pri koľkých bodoch je v súčasnosti hranica na prijatie, tak som horko zaplakala nad úrovňou nášho školstva. Pred 20 rokmi bola hranica niekde okolo 760-770 bodov.
Nuž, tak ja ako "podradná" vedkyňa som prednášala na kongresoch v zahraničí, strávila 2 roky v špičkovej univerzitnej nemocnici v USA. Predstav si, aj na Slovensku sa robí veda a vzhľadom k mizernemu financovaniu dosť dobrá, len vedci podceňujú vlastné PR, proste ich také veci nezaujímajú. Problémom je, že potom sa veda javí ako neatraktivna, lebo ľudia o nej nič nevedia. Vedci nie sú pre médiá zaujímaví.

januus
autor
Autor odpoveď zmazal
januus
autor
Autor odpoveď zmazal
magimi
14. jan 2015

@januus je to časť nervového systému, ktorý môže práve za tie návaly horúčavy, zblednutie, že ti je na zvracanie, na odpadnutie proste. Hej a zabudla som povedať, že neznášam rezne rany, musím si ľahnúť hneď keď sa porezem 😀 Toho som sa akurát bála keď som šla na medinu, že ako zvládnem pri operácii to prvé zarezanie skalpelom, a nakoniec mi to nič nerobilo,lebo som pri tom mala nejakú úlohu, tak to človek tak nevníma. 🙂 držím palce aby ti to vyšlo

misdan
14. jan 2015

@januus ahoj, myslim ze ked zacnes studovat, na svoj problem s krvou a odpadavanim aj zabudnes 😉 Ale vazne, kludne radsej venuj svoju energiu teraz pripravam na prijimacky- pekne si prejst obe tie zelene testove knizky, nie je to az take easy. Aj ked pravda, ta bodova hranica sa tusim stale znizuje.. 😒
Este dodam, ze dolezitejsie ako neodpadavat pri invazivnejsich ci krvavych vykonoch (to sa da naucit, vytrenovat sa) je mat pevnu volu a silnu psychiku- najma pocas skuskoveho..a samozrejme, dobre je mat aj podporu rodiny ci priatela. 🙂

januus
autor
Autor odpoveď zmazal
januus
autor
Autor odpoveď zmazal
alicka850
14. jan 2015

@januus ja neviem ako je to tam teraz, ja som 5,5 roka po skole. Ked som sa hlasila na osemrocny gympel,vssetci odhovarali nasich,ze sa tam dostanem len s uplatkom,to iste na medicinu. Oboje som zvladla vlastnymi vedomostami,nasi nikdy nemali peniaze nazvys,takze o uplatkoch nemohla byt ani rec,navyse nikoho sme tam nepoznali,som z obycajnej rodiny. Takze tomu neverim,ze vsetko sa da len cez uplatky. Makaj na sebe,uc sa, maj na seba vysoke naroky a zvladnes to. Ja to nelutujem,hoci ma to stalo vela sil a energie,a navyse teraz mi moja praca dost komplikje zivot / pri dvoch detoch robit medicinu je tazke/, ale neviem si predstavit,ze by som robila nieco ine. Iba z tej uchylky som sa uz vyliecilaa,nemocnice a lekarov uz vo volnom case nevyhladav
am 🙂 Iba s jednym zijem 😀

misdan
15. jan 2015

@januus aha, tak to mas este chvilku cas..mas pravdu, kazda skola ma vlastne podklady na prijimacky- LF UK v BA ma uz dlhe roky rovnake dve zelene testove knizky- 1500ot.z chemie a 1500ot.z biologie, ku kazdej 8 moznosti a spravna moze byt 0-8. Celkom sranda 😀 Kupis ich v pokladni skoly na Sasinkovej, kazdy rok vydavaju nove.

Ja som 1,5roka po skole a teraz si to az uzivam, mam velmi dobru pracu, ktora ma bavi 🙂

zdena12345
15. jan 2015

@januus nie medicinu ale veterinu. a bez toho aby som robila s krvou by som ju urcite nedokoncila

zdena12345
15. jan 2015

@januus a myslim ze na lekarov by mali byt vyssie naroky nez na obycajnych veterinarov. musis vediet pomoct aj pri inych krvavych masakroch- zazila som ale vo veterine.. myslim ze to nie je sranda a ako lekar by mal byt clovek schopny pomoct a nie odpadnut. inak moj manzel tiez odpadaval ked videl krv ale musel sa naucit ked som potrebovala jeho pomoc pri nejakych tych necakanych operaciach. casto mi podaval veci spoza rohu aby nevidel🙂 ale asistovat a muset nieco urobit je rozdiel. a ako som napisala aj alergolog alebo pediater... proste kazdy s tou krvou robit bude

januus
autor
Autor odpoveď zmazal
misdan
15. jan 2015

@januus no, zamestnas sa niekde a cirkulacie pridu casom..zavisi od konkretneho odboru a ako sa dohodnes so sefom..ja som radiolog, no coskoro ma caka 3-rocna "dovolenka" 😀

januus
autor
Autor odpoveď zmazal
shilou
13. okt 2020

@januus ahoj..uz preslo 5rokov. Co sa zmenilo?

januus
autor
22. feb 2021

@shilou som piatačka. Zrovna minulý týždeň som asistovala pri operácii - vaginálnej hysterektomii.. a minulý týždeň 2 pôrody. Dnes jeden. Čiže asi takto ;)