Mám dovoliť dcére mačku alebo nie?
Ahojte 🙂 Moja dcéra má čerstvo 16 rokov miluje mačky a už niekoľko rokov si mačku pýta. Diskutovala som o tom s manželom a aj by sme súhlasili ale ja sa bojím že dcéru to omrzí, a starostlivosť o mačku pripadne mne. Z tohto dôvodu sme jej povedali nie. Ale teraz poslednú dobu o tom stále rozpráva že by mačku veľmi chcela, aj si ju pýtala na Vianoce ale zase sme jej povedali nie a kúpili sme jej niečo iné. Potom s tým bol asi mesiac pokoj, a mačku celý mesiac ani nespomenula. No dnes prišla za nami s tým, že už si našla brigádu na leto a za peniaze ktoré zarobí by pre mačku kúpila všetky potreby (pelech, záchod, hračky, prepravku..) a my by sme jej potom už len prispeli na adopčný poplatok a veterinára. Tiež sa ponúkla že ak jej zostanú nejaké peniaze po kúpe všetkých potrebných vecí, tak ich tiež prispeje na adopčný poplatok/veterinára. S manželom sme sa jej pýtali že či to myslí vážne a ona že áno. Povedala nám, že by sa o mačku starala sama a my s manželom by sme s ňou nemali žiadne starosti. Presviedčala nás aj tak, že keď jej to dovolíme tak nebude chcieť žiadny vianočný ani narodeninový darček. S manželom som sa o tom zase rozprávala a aj by sme boli ochotní zaplatiť adopčný poplatok, veterinára, jedlo aj podstielku do záchoda ale ja sa obávam že nakoniec tá mačka zostane mne a ja sa o ňu budem musieť starať.. Dcéra je veľmi zodpovedná, dobre sa v škole učí, pomáha nám.. Možno len hysterčím a obávam sa bezdôvodne ale neviem. 😕 No, prosím vás, čo by ste robili vy? Dovolili by ste jej to ak by ste boli na našom mieste? Vopred ďakujem za všetky rady 😅
Macky sú úžasne. Ale zvaz aj situácii v byte, ak bude bývať dnu. Mačka sa dostane všade. Ak máš kvety, radšej sa s nimi rozlúč, niečo prekope, nieco obhryzie, niečo zhodí. Ak máte otvorené poličky s vecami, tam bude vyskakovať, veci treba dať preč. Byt treba prispôsobiť, odložiť voľne dostupné lapace prachu, aj tak dlho neprežijú pri mačke. Ak sa takých veci zbavíte, bude mať poriadne skrabadlo, možno ani nebude skrabat gauč a pod. Väčšinu dna prespia. Vedia byt veľmi prítulné a vedia odhadnúť pocity človeka a vylepšovať ich. Mačka je fakt úžasný spoločník
Ak je zodpovedná, mali ste jej ju kúpiť už dávno. Keď bola dcera menšia, dlhšie by sa s ňou kamarátila a viac by uvítala zvieracieho kamarata, teraz naozaj za 2roky môže ist na internát a čo s mackou? Budeš sa o ňu starať 3-5rokov dokym by si ju zobrala k sebe? Pripadne už natrvalo keďže v niektorých nájmoch zvieratá nechcú?
za mna ak nemate nikto alergiu na macky preco nie..ja mam pri mackach brutalnu nadchu, tak mame ine chlpate zvieratko a som rada, ze ho mame
Radost vam to prinesie. Zvieratko vie veľmi pomahať. Ved preto tolkym chorym detom pomahaju zvieratka ako kone, delfiny, psy...
Ale problem by bol ak bude raz dcera tehotna neviem ci by mačičku mohla mať, vraj to nie je vhodné.
@terezkaarthuramax asi myslíš riziko nákazy toxoplazmózou. Tu môže mať mačka len raz v živote, zväčša ešte ako mláďa. Aj to len z nakazenej myši. Domáca macka v byte to nemá kde chytiť. Ľudia sa tým nakazia väčšinou zo zle umytej zeleniny ( špina od myší) alebo z nedostatočne tepelne spracovaného masa. Od čistej zdravej mačky sa neda týmto v podstate nakaziť. Ale tieto fámy o mačkách sú zial zakorenené veľmi hlboko
Nič v zlom, ale hysterčíš😊 dcéra má 16 tak snáď už to nie je také dieťa a nie je to v štýle dupnem si a chcem a chcem. V tomto prípade by som dcéru podporila. Macky sú nádherné stvorenia.
Pride mi,ze dcera ked je zodpovedna a este aj brigadu riesi kvoli tomu,by som nenamietala.ostava jedina otazka,ci sa vam ma o nu kto postarat,ak by ste sli na dovolenku..ak chodite len po svk a nie ste narocni viete vziat so sebou,ale ak ste casto prec vtedy by som do toho naozaj nesla.
Dcéra pôjde možno o 2-3 roky na vysokú, možno na internát, čo potom? To ste sa rozprávali?
Plus mačka aj poničí nábytok, škrabká gauč, nábytok, skáče po kuchynskej linke, po stole, s tým ste ok?
Ďalšia dôležitá vec, chcete mačku alebo kocúra?
ja som sa mačke dlho bránila , lebo mám dvoch psov a jedno morča. V slabej chvíli som súhlasila a mám doma 10 mesačného , dva týždne kastrovaného kocúra , čierneho ako noc s výraznými žltozelenými očami mám ho od 2,5 mesiaca a musím povedať že je to úžasné stvorenie . 70 % času je vonku , v zime je to menej , a zvyšok preje a prespí . Často o ňom ani nevieme , je kľudný pokojný , tým že trávi vonku veľkú časť, svojho času , je vybehaný , pazúre má vyškriabané , pokojný , mazlivý , kontaktný . V minulosti som mala - dávnej - som mala mainského kocúra a to bolo teda horšie .
Ja neviem ci by som do toho sla. My macku v byte mame,bezna starostlivost nie je draha ani casovo narocna ale- my napr. platime macaci hotel niekolko 100viek rocne ked niekam ideme. Dcera ma 16r o 3 roky pojde na vysku, osamostatni sa a potom co? Macka zostane Vam. Mozno sarozhodne ist zit do zahranicia, najst prenajom s mackou je narocne vsade.
My sme teraz 12 ročnej dcére doniesli mačku. Keďže majitelia darovali párik, tak máme kocúra s mačkou a sme spokojní. Zvládnete to. Doteraz sme mačky vnútri nemali, len vonkajšie a tie vždy zrazili autá. Tieto sú v pohode, pokojné. 🙂
Inak, ak chodíte na výlety, dovolenky a pod, tak určite budete riešiť čo s mackou. Bud nájdete hotel pre mačky a budete ju tam nosit, z čoho može mať stres, alebo bude niekto chodiť k vám, čo ja považujem za najlepšie. Bud starí rodičia, kamarátky, susedka… dáš kľúčik a zmieriš sa s tým, že ti niekto chodí domov. Mačička bude v klude, bude o nu postarané, väčšinu casu aj tak prespí. Ešte potom je možnosť mať rovno dve, zabavia sa keď budú cele dni doma samé 😁
Ďakujem zatiaľ za všetky rady aj fotky vašich mačičiek 🙏 Dcére som zatiaľ povedala len toľko že o tom budeme musieť porozmýšľať. Fakt prepáčte ak to vyznie tak že hysterčíme, ale dcéra nás týmto dnes fakt zaskočila (hlavne tou brigádou), lebo donedávna nebola vôbec na manuálne práce a dnes nám oznámi že si našla brigádu v cukrárni len kvôli mačke. 😂 Manžel tu už vymýšľa všelijaké nápady, že nech napíše sloh o tom, čo všetko mačka potrebuje, ako sa starať o mačku, jej plány do budúcna, ale to sa mi už zdá také prehnané, písať sloh. 😅 Zatiaľ tu zodpoviem pár otázok. Momentálne bývame v 3. izbovom byte. Dovolenky u nás vôbec nehrozia, ja som taký typ človeka ktorý stále musí byť doma inak som vystresovaná. Dcéra by skôr chcela mačku než kocúra. Na výšku sa dcéra chystá ale je ešte len prváčka na strednej a to má 5 ročné štúdium. Určite sa jej zajtra spýtam ako si predstavuje že by to bolo s mačičkou keby musela ísť na internát/išla by sa odsťahovať. Ešte raz ďakujem zatiaľ za všetky rady a budem sa snažiť dať vedieť aj tu, že ako sme sa rozhodli 🙂
Asi budem zlá,ale odkedy robia rodičia čo chcú deti? Zmyslí si mačku,tak nech ju má. Naša chce živého koňa, áno bývame v dome ,ale ešte som nespadla na hlavu. Naša generácia vychováva deti tak, že deti rozkazujú rodičom.
Ano, dovolila by som. Je dostatocne velka a zjavne to mysli vazne a nie je to len detsky vymysel, co trva tyzden. A uprimne - podla mna je macka takmer bezudrzbove zviera...potrebuje pravidelne dostat zrat, vycistit zachod, precesat a raz rocne k veterinarovi. Mame doma uz 8 rokov kocura, v byte, von nechodi...najspokojnejsi maznak, milacik rodiny. Ale musite samozrejme aj vy chciet. To, ze je macka v byte citia vsetci clenovia rodiny a musia s tym byt OK. Od mala som nejake zvieratko chcela, cele roky fakt vazne, vzdy som bola ta zodpovedna, chodila som vencit psy susedom, krmila poulicne macky, ale cez moju mamu nic nepreslo,mala som na nu tazke srdce a mrzi ma to doteraz. Musela som pockat ma vlastnu domacnost 🤷♀️
@mamutka bolo to obrazne povedané a áno aj ohľadom mačky,teraz dieťa zaplače a už má čo chce . Vidíme to po obchodoch skoro každý deň , čo deti stvárajú. Keď bude dcéra dospelá a osamostatni sa ,nech si kúpi čo chce. Keď rodič není presvedčený o zvierati v dome, alebo byte a pýta si radu na sociálnej sieti, či má, alebo nemá kúpiť mačku ,tak to o niečom svedčí
Za daných okolností by dcéra mačku dostala. A čo s mačkou, keď pôjde napr.na internát? No necháte si ju a nebudete si vedieť predstaviť život bez nej.
@maja304 svedčí to o zodpovednom prístupe, lebo sa pýta na reálne skúsenosti. A môže sa dočítať aj o poškriabanom nábytku a čo s mackou ak dcéra pôjde na internát…? Dobre že to zvažujú z každej stránky. Vôbec to nie je situácia “teraz dieťa zaplace a ma”
Prečo by každý mal čakať kým sa osamostatní? Domáce zvieratá sú priateľmi aj pre deti, nie len pre dospelých, ktorí opustili rodičov. Práveže potom si dlho tu mačku nekúpi, lebo bude na internáte a potom pravdepodovne v podnájme a tam väčšinou zviera nemôže byt. Ja som vďačna mojim rodičom, že keď som fnukala, že chcem psíka, neposlali ma do prdele s argumentom že si kúpim keď sa odstahujem… vďaka nim som prežila kopu krásnych zážitkov s tým najúžasnejšim tvorom, ktorý nikdy nesklamal, nikdy nepokazil náladu, milión krát nás s bratom rozrehotal a ked sa niečo dialo, neváhal a chránil ma. Mala som detstvo obohatené, určite nie ukrátené. My sme sa do nášho psa zamilovali všetci, ale to pochopí len ten, kto takýto vzťah pozná zblízka a zažil s tým zvieraťom aj ťažké časy a choroby
Nečítam všetky príspevky ale dcéra si musí byť vedomá aj toho že mačka nemusí splniť jej očakávania....aj moja dcéra aj s chlapom chceli mačku, maznaka ,paradoxne mačka dá nechá nosiť a maznať len mne...a ďalšia vec vždy keď cestujeme hľadáme niekoho kto sa o tie naše mačky postará
Odporúčam si nájsť dobré Občianske združenie (OZ) v okolí a zobrať mačku do dočasky - zvyčajne financujú kompletnú starostlivosť, prípadne zabezpečia aj vybavenie, samozrejme stravu, veterinu. Môžete sa potom rozhodnúť, či si mačičku adoptujete alebo sa adoptuje inam (ak by vám nesadlo konkrétne zvieratko alebo celkovo starostlivosť).
tvoja dcera chce macku a nie kocura. k tomu mozem napisat iba tolko: kocur sa ovela viac chce tulit ako macka. druha vec je vyber plemena macky. v ziadnom pripade macka domaca. dalej neviem kde bude byt, dom?
treba si velmi rozmysliet do coho ides. ako sa pise vyssie je to zavezok na 10-17 rokov.
dovolenku nemusis riesit, pokial mas niekoho kto pride za dva, 3-4 dni doplnit vodu, granule a vycistit piesok.
chlpy budu po celom byte, ak niekto tvrdi ze nie klame, iba ak je bez chlpov.
musis ratat, ze obcas sa niekde pazure zapichnu.
dalsia vec je kastracia macky , kocura.
pokial este suhlasis a macku donesiete domov istotne si ju zamilujete.
je to balzam na dusu.
vsetko co som napisal je vlastna skusenost a ziadne kopirovanie z netu.
Milovníka mačiek mačka nikdy neomrzí. Ty milovnicka mačiek nie si, preto to vnímaš takto. Mačka rovnako ako pes sú zvieratá, na ktoré si človek vytvorí nekonečné puto. Takže som si viac ako istá že tvoja dcéra by sa starala, už len tá jej túžba hovorí za všetko.
Pokiaľ sa pre mačku rozhodnete, dajte ju za každú cenu vykastrovat, aj keby to bol kocúr alebo chovana len vnútri. Nevykastrovana mačka/kocúr vie poriadne potrápiť....
Moje krstniatko dostalo mačičku k 18. Všetci Rikinka milujú, ale starostlivosť je v podstate na celej širokej rodine. Lebo študuje na medicíne a učí sa, učí sa, učí sa. A býva na internáte...a už som ho veru pár krát mala na starosti po pár dní aj ja. Ale moja túžba je mať raz mačičku, takže mne to nevadí ..
@buberova áno, presne tak to dopadlo...krstniatko išlo na internát a mačička je samozrejme doma.

Aj moja dcéra túžila po mačke . V jej 13tich s mojim dovolením si kúpila mainsku myvaliu mačku .starat sa staráme všetci ja dcéra a 5 ročná dcéra . Lubime ju všetci . Je úžasná spoločníčka kamarátka pre všetkých .co sa týka chlpov Mainská má mäkké dlhé chlpy ktoré sa ľahko pozbierajú a nikto znas nechodí chlpatý áni návšteva odnás nieje od chlpov . A sušička na prádlo pekne vie odstrániť chlpy .
Ked pôjde dcéra študovať macka ostáva u nás . Starať sa budem ja a mladšia dcéra stala sa našim členom rodiny . Treba si naštudovať aké plemeno chcete . Kvety a mačky veľmi nejdú k sebe . Mačky majú rady výšky a milujú sedávať na stole a kuchynskej linke . Macka nieje pes . Má svoju hlavu a lubi inak ako pes, ale lubi krásne . Dnes by som našu mačku naozaj nedala preč za nič na svete . ❤️ veľa šťastia s výberom . Získate úžasného kamosa . 👍🏻