icon

Mám ísť z 5. ročníka na 8 ročné gymnázium?

sararajekova
2. jan 2022

Som piatačka a neviem sa rozhodnúť či chcem ísť na 8 ročné gym.Vysvedčenie z prvého stupna som mala samé 1 teraz na polročné vysvedčenie to vyzerá na 1 možno 2 dvojky.Zaujmam sa o jazyky a potrebujem vedieť po nemecky.Čo by ste robili v mojom prípade?

Strana
z2
myzma
3. jan 2022

8rocne gymnazium nie je pre kazdeho. No ak zvažujes, urcite skus. Po DOD a prijimackach mas este nejaky cas sa rozhodnut, ci nastupis, ak úspešne urobis prijimacky. Ludia zvacsa v zivote lutuju veci, ktore neurobili, nie tie, ktore urobili. Ak pojdes na prijimacky, bude to aj pre teba spätná väzba, kde si v pozadovanych vedomostiach v porovnani s ostatnymi zaujemcami. Kazdopadne mne ako rodičovi je sympatickejsi bilingvalny gympel. Na nasom gympli je bezny odbor, anglicky odbor a osemrocny. Ucitelia chvalia uroven vedomosti studentov z 8rocneho, ze su na inej urovni ako decka, ktore pridu z beznej ZS. Syna mam na 8rocnom, teraz v prime. Ale to je iny pribeh, preco sme zvolili 8rocne zo 6.rocnika a nie bilingvalne z 8.meho.

janage
6. jan 2022

@sterea ja mám známu a veru ten prestup dieťaťa z 8ročného gymka na iné 4ročné gymnázium nebol taký ľahký. A to sa dieťa dobre učilo. To nie je, že ideš na prijímačky ako z 8. alebo 9. Ide o prestup a voľných je veľmi málo miest.

sterea
9. jan 2022

@janage - no neviem, mojej známej syn prestúpil zo strednej na gympel. Ja som to skôr písala v tom zmysle, že už mám istotu, že syn má v podstate istú strednú školu a už to nebudeme musieť riešiť a zmenu by som riešila, len v prípade, že by sme neboli spokojní, prípadne iný gympel by mal zameranie, ktoré by synovi lepšie vyhovovalo. Skôr som to myslela tak, že s deviatakmi už hýbu hormóny, robia blbosti a kašlú na školu a riešiť v tom veku prijímačky je niekedy ťažké.

janage
9. jan 2022

@sterea prestúpiť môže, ale na tých stredných školách je na ten prestup vyčlenených len pár miest. Teda ťažšie je prestúpiť hlavne na tie lepšie gymnáziá. Nie je to, že požiada a vezmú ho. Ani nemôže prijímačky robiť ako deviataci či ôsmaci. Moja už napr.bola prijatá a oni ešte ani nevedeli či sa prestup podarí, že najskôr v lete, koncom leta budú vedieť. Tomu dieťaťu konkrétne škola nesadla, nie vedomostne, či kolektív, ale bola špecifický zameraná a ju to po 3,4 rokoch prestalo baviť. Nadanie mala, ale že strašne ich tlačili do tej špecifikácie a ju to úplne znechutilo. Prestupila potom na iné gymko do jazykovej triedy.

janage
9. jan 2022

@sterea ale chápem ako to myslíš. Ja potom čo sme prežili s prijimackami min.rok v tom chaose. Som si tiež povedala, že lepšie keby už bola na 8.rocnom. Lenže potom by zrejme nestretla tie 2 super učiteľky čo stretla na základke a čo výrazne ovplyvnili jej smerovanie. Nevyskúšala by tých 150 krúžkov, plno súťaží čo chcela🙃 a koniec koncov úspešné prijímačky jej zdvihli sebavedomie a nás uistili, že na tú top strednú školu má.

masinka
9. jan 2022

@janage na kruzky sa da chodit aj na 8 rocku a aspon tam kde mam dceru sa na sutaze zameriavaju ovela viac ako na jej povodnej ZS

janage
9. jan 2022

@masinka ja čo som zisťovala bolo to opačne. Na 8 rocku hodili materiál a nasdujte si. Jej sa učiteľky venovali. Vysvetlili čo bolo treba, prešli. A neverím, že by mala čas na 8rocku na 2 krúžky denne. Ona fakt prešla od športu, cez programovanie, umenie až po vedu.A ešte pracovala v žiackej rade, školskom časopise... Súťaže fakt z viacerých predmetov. Nie 1, 2.
A nie, nie je génius len chcela.

janage
9. jan 2022

@masinka ono zrejme veľa závisí aká ZŠ a aké 8ročné gymko.

masinka
9. jan 2022

@janage to mas pravdu, nie je skola, ako skola. 😀 Mne isla teraz starsia dcera na bilingval z 8 triedy a mladsia je na tej istej skole v sekunde. Co sa mnozstva uciva tyka, tak sa mi nezda ze by toho na osemrocku brali nejako extra viac, aj ucebnice maju rovnake ako na ZS, ale prave u nas na zakladke sa biflili cele strany uciva a casto tomu ani nerozumeli, hlavne ze vedeli odrapkat ucivo, na gympli im to prezentuju takou zaujmavejsou formou - napriklad Turcina Ponicana museli spracovat ako komix a pod. Dalsia vec je ze na ZS zacali s nemcinou v 7. triede a kvalita vyucby bola taka, ze po dvoch rokoch dcera nevedela povedat jednu suvislu vetu. Na osemrocku zacali v prime s 2. jazykom a po roku vie mlada celkom slusne komunikovat.

kulumulu123
Autor odpoveď zmazal
Strana
z2