Mám pustiť 14 ročného syna na 1300 km cestu?

bruneta
21. jún 2015

Zdravím, chcem sa spýtať na váš názor. Mám 14 ročného syna, vychovávam ho sama. Jeho otec ho vidí 1-2x ročne obvykle 5 dní. Minulý rok ho videl len raz - dva dni.
Žije v zahraničí, styk syna s otcom je len telefonický - každú nedeľu cca 5 minút. Syn vekom a tým, že vidí , že jeho otec s ním netrávi čas má k neho asi takýto postoj : je to biologický otec, ale to je všetko, nestará sa o mňa .......to počúvam často.
Syn mal ísť toto leto k nemu na mesiac na prázdniny nakoľko mňa čaká operácia, rok ho držal vo viere, že sa to stane, teraz to zmenil na tri týždne na Slovensku a od včera je to opäť inak ......chce byť týždeň na Slovensku a týždeň ho vziať do Rigy.......čo je cca 1300 km autom.
Na jednej strane som ja tá, čo mu dieťa vyslovene ponúkala doteraz a mala som snahu aby si budovali normálny vzťah. Ale bez väčšieho záujmu druhej strany .
Môj exmanžel je tak trochu nervák a má problém vydržať so synom aj tých 5 dní tu na SVK. Vždy mu zavolá kopu bratrancov a on s ním v podstate ani nie je.
Takže mám obavy pustiť s ním pri jeho povahe dieťa na týždeň a autom tak ďaleko.
Bola by som rada za váš názor. Ďakujem.

mata1001
21. jún 2015

Nepustila by som ho...

alaguema
21. jún 2015

@bruneta Nie v tejto kombinácii okolností - takmer nulový vzťah, nervák chlap sľubotechna, ktovie ako je na tom so zodpovednosťou, keď nevie dodržať sľub vlastnému synovi a Riga autom...za momentálnej situácie absolútne nie.

traffic
21. jún 2015

@bruneta ak syn nema vztah k otcovi a berie ho iba ako biologickeho otca, tak by som ho nepustila, iba tu by som mu dovolila styk na Slovensku, kedze co by tam asi robil, ked tam nikoho nepozna ani vlastneho otca

pribinak
21. jún 2015

Syn chce ist? Ak ano, pustila by som ho.

radlinka
21. jún 2015

@bruneta no je to uz na tebe a tvojich pocitoch. Cesta by ma tak ani netrapila, kedze ju do rigy poznam. Po Warsawu dialnica, potom este kusok vybudovany, zavisi akym smerom cez litvu. Pri pobrezi je to krasne.skor by som sa zaujimala o vztah otec - syn a zodpovednost. Syn uz nie je male dieta, zavisi od toho ci chce ist a aky maju spolocny vztah.

moni244
21. jún 2015

Spytaj sa syna, nie zien na fore, je uz dost stary, aby sa rozhodol sam

bruneta
autor
21. jún 2015

@pribinak Syn by chcel ísť za podmienky, že by zobral aj jeho bratranca . Toho nezoberie lebo som na súde povedala pravdu o tom ako to chodí keď sa ma sudkyňa pýtala a tá ex vyčítala, že sa o malého nestará.

bruneta
autor
21. jún 2015

@radlinka
@moni244 Keď sa ho pýtam, tak povie, že len s bratrancom by chcel ísť, že otec sa tam o neho aj tak starať nebude.
Takže z jeho postoja extra múdra nie som.

leushkka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kacena4
21. jún 2015

ahojko v kazdeom pripade je to otec, je dospely clovek, snad ma aku taku zodpovednost, ci pojd(e len 100km v ramci sk alebo 1300 do cudziny je irelevantne. podstatne je co na to syn. on tam pojde. s nim sa musis porozpravat, nie s nami co na to my. vobec nehovoris, co si o tom mysli on. ci chce ist, aky ma k nemu on vzhat, ci sa mu s nim paci aj ked cas travi s bratrancami. ked pojde na tyzden do zahranicia ci ide len s otcom.... dolezity je syn, a jeho vztah k otcovi aj ked je to vzhat o nicom. raz do zivota mu aj takyto vztah bude na nieco dobry. da mu zaklad pre vybudovanie jeho vlasnteho rodinneho zivota. nauci sa ze takyto byt nechce, ze chce byt lepsim otcom svojim detom (napriklad jedna cast pohladu) takze komunikuj so synom co chce on. je uz velky a vie sa vyjadrit co chce a na co sa citi a ty len usmerni jeho konanie tym spravnym smerom. vsetko je to o dovere medzi tebou a synom. drzim palceky v spravnom rozhodovani sa

mircalla
21. jún 2015

@bruneta ak je aky je,tak nie....syn by sa nemusel citit dobre. V inej situacii bez problemov - keby mal s otcom iny vztah...uz Len to,ako menu stale plany by ma odradzalo v kombinacii s tym,ze je nervsk

mircalla
21. jún 2015

Pardon za preklepy...mobil

bruneta
autor
21. jún 2015

@kacena4 me je úplne jasné, že rozhodnutie je na mne a beriem v úvahu názor syna. Mňa len zaujíma aký máte názor pretže mi behá hlavou všetko možné. Ako spomínaš, tak presne to je môj pocit, syn musí aj takýmto si prejsť a vytvoriť si názor na základe skúsenosti. Len ako každý rodič, mám o neho strach.

mircalla
21. jún 2015

@bruneta uplne chapem...na druhej strane, aby pripadne nevsimavost,nervozita ci oboje nemali na syna negativny dopad....ide o to,aby sa necitil sam tam velmi daleko a nik sa mu poriadne nevenuje...neviem nakolko je odolny,ci citlivy....asi by som sa rozhodla aj podla toho,ci to syn zvladne, ak to nepojde vsetko hladko...a samozrejme aj co chce on

kacena4
21. jún 2015

@bruneta jasnacka strah o neho budes mat aj ked bude mat 30 a pojde s manzelkou na svadobnu cestu do zahranicia - uvidis 😀 😀 😀 nic sa na tom nezmeni. strach bude rovnaky ako teraz. 😉 vsetko je len o tom, ako pripravis syna na tieto situacie. ja som napr. s velkackou mala taky system - vzhat, ze vzdy ked niekam sla bola na telefone a vzdy sme si vsetko hovorili, ak sa zdrzala zavolala, alebo aspon poslala sms aby som sa o nu nestrachovala. traba zacat uz v tomto veku. doverovat a vybudovat si vzdah na dovere. potom v 17tke sa nebudes bat ked bude behat na party ze sa z nej nevrati ale ak ano tak s dietatom 😀 😀 😀 😵 😵 😵 😅 😅 daj mu sancu ked chce ist nech ide, volajte si hoci aj kazdy den. ty budes spokojna. pripravte si zalozny plan keby sa mu tam nepacilo (sadne na vlak a pride domov....) neboj tyzden prejde a bude mat skusenost na cely zivot (ak tam chce list) skus sa s muzom porozpravat nech ide s bratrancom nech tam nie je sam.... . drzim palceky

filipal
21. jún 2015

@bruneta tak je to jeho otec, nie? ma na travenie casu so synom pravo. Aj ked sa zda, ze to nevyuziva.
Osobne si myslim, ze cesta do Rigy moze tvojho syna len obohatit. Je to krasne mesto. A syn je uz v takom veku, ze sa vie ozvat, keby bol otec otravny, nie? Zase je to dobra prilezitost na upevnenie ich vztahov.

bonaqa2013
21. jún 2015

no tak to by som sa narozmýšľala. ak si slabšej povahy - teda budeš len rozmýšĺať čo robí syn, tak asi nie. Ocinko nech ešte počká zopár rôčkov 2-3 a syn tam môže ísť aj na mesiac. Bude starší, zodpovednejší.... Za mňa NIE - aspoň pre tieto prázdniny

mirkava
21. jún 2015

@bruneta ak mas obavy, nepusti ho! Budes sa nervovat co je s nim. Ja by som nepustila.

bruneta
autor
21. jún 2015

@bonaqa2013 Slabšej povahy rozhodne nie som 🙂 Ale beriem v úvahu fakt, že pred dvomi rokmi mi syn po dvoch dňoch volal, že otec ho posiela preč z domu. A bál sa, že skončí na ulici. A to boli cca 20 km od domu.

mircalla
21. jún 2015

@bruneta ako som ti pisala, zavisi aj akej povahy je syn...ci je citlivy ako bude znasat pripadny nezaujem, je to daleko od domova...ale za mna rozhodne nie, samozrejme je to len moj nazor...myslim, ze ak asi 14 rokov nevybudovali vztah, jedna riga to nezmeni. zrejme ma ani neprekvapi dalsia zmena planov zo strany ex

bleee
21. jún 2015

Ahoj, podľa mňa sa otec už bojí ostať so synom sám dlhší čas. Hľadá spôsoby ako sa tomu vyhnúť. Určite ráta s tým, že do Rigy syna nepustíš. Preto môj názor je povedať ÁNO a čakať. Podľa mňa sa manžel vyľaká možnosti ostať so synom sám a nikam sa nepôjde. Ale nebude to aspoň na teba, že ty si ho nepustila. A ak sa stane zázrak a splní slovo, tak potom ho pusti. Je to naozaj super príležitosť k vzájomnému priblíženiu sa.

bruneta
autor
21. jún 2015

@mircalla Tiež tú zmenu čakám 😀

bonaqa2013
21. jún 2015

@bruneta tak ak je to takto tak to už vonkoncom NIE....

mircalla
21. jún 2015

@bruneta 🙂 je dost predvidatelna...no daj vediet...neni fer syna takto natahovat...nemam rada prazdne sluby, a dietatu ci teda teenagerovi uz vobec nie...to by mi vadilo dost

mircalla
21. jún 2015

@bleee aj to je dost dobre mozneeee. osobne si myslim, ze sa to vyriesi tym, ze otec nakoniec cukne...moj nazor, mozem sa mylit.....ale podla mna si tiez uvedomil, ze mesiac by bolo vela...lahko sa slubuje, tazsie kona

andreasiskova3
25. júl 2015

Ja by som urcite nepustila

peneloppe
25. júl 2015

@bruneta

Nie. Jedine ze by syn velmi chcel ist tak by som to asi "riskla". Inak nie. Je to pre nho v podstate cudzi clovek, aj ked je to jeho biologicky otec. A 3 tyzdne je velmi dlha doba.

lejlla
25. júl 2015

Za mna by bolo urcite NIE....

bruneta
autor
25. júl 2015

Takže nakoniec to dopadlo tak, že po troch dňoch na Slovensku išiel na 10 dní do Lotyšska.
Pustila som ho .....aj keď ísť nechcel. Teda skôr to bolo o tom, že raz chcel, druhý krát nie.
Hlási sa mi každý deň či je všetko OK.
Mám síce totál stres ale nešlo to inak. Nastavila som sa tak, že keby bol problém, jednoducho budem musieť pre neho ísť. Ex dostal inštrukcie čomu sa treba vyhýbať a snáď tých sedem dní čo zostávajú prežijem.
@andreasiskova3
@peneloppe
@lejlla

andreasiskova3
25. júl 2015

@bruneta tak drzim palce nech vsetko dobre dopadne a ma pekny zazitok z toho.