icon

Maminy deviatakov a súčasná situácia

31. dec 2020

Ahojte maminy deviatakov, zaujíma ma, ako zvládate terajšiu situáciu. Pripravujú sa vaše deti na monitor, resp. prijímačky? Alebo sa spoliehajú na to, že nebudú ani tento rok? Majú už vybratú strednú školu?
Ja som už popravde na nervy. Toto dištančné vzdelávanie je aspoň u nás veľmi slabé. Mám pocit, že deti sa nielen nenaučia nič nové, ale zabúdajú aj to čo už vedeli. A čo sa týka výberu strednej školy, absolútne netušíme, kde dáme prihlášku. Naša "výchovná poradkyňa" nám odkázala, že si máme nájsť nejakú strednú školu na internete. Mali robiť nejaké testy týkajúce voľby povolania a individuálne sedenia so psychologičkou. Samozrejme že vzhľadom k situácii sa nič nekoná. Ja naozaj netuším čo ďalej 🤷‍♀️

strela7
31. dec 2020

@gubiko ved jasne to som dala tie najlepšie v BA, ostatne su skoly pre kazdeho

gubiko
31. dec 2020

@ivana11155 och, nech je to takto všade! sakriš.

autor
31. dec 2020

@ivana11155 no presne tak nejako si to predstavujem, aj moja odovzdávala predbežné prihlášky, ale niektoré školy ešte ani teraz nemajú uvedené aké odbory otvárajú budúci rok. Aký je záujem o konkrétnu školu takisto ani netuším, niekde majú ešte výsledky z minuloročných prijímačiek, tak podľa toho rátam aj záujem tento rok, ale to je už málokde. Aké predmety tam študujú sa niekde dočítam v rozvrhu, ale ten tiež nie je všade. Takže od školy neočakávam, že vyberie školu za moje dieťa, ale že mi poskytne nejaké podklady, nejaký odrazový mostík, z ktorého sa viem posunúť ďalej.

pribinak
31. dec 2020

@hettinka aj z iných škol ako je gympel sa dá pokračovať na VS, napr stredná pedagogicka a ideš na VS pedagogicka, stredná ekonomická a VS tiež ekonomická, dizajn, informatika, .... a takto je kopec škol
Dnes gympel už nie je to čo pred 20-30 rokmi. Aj tie gymple majú rôznu úroveň a už dávno neplatí, že kto chce ísť na VS tak musí ísť na gympel

hettinka
31. dec 2020

Moja dcéra v 8 či 9. triede bola na testoch profesionálnej orientácie. Nepomohlo to nič. Odporúčania od umenia po matiku. Nakoniec skončila na informatike...

autor
31. dec 2020

@hettinka a kde konkrétne chodí kamoškina dcéra, alebo aspoň odbor? Lebo ak nejaká predavačka, tak niečomu takému by sme sa chceli akurát vyhnúť, myslím že v súčasnosti je to odbor, ktorý netreba študovať a zamestnajú ťa aj bez príslušného vzdelania. Oprav ma, ak sa mýlim. A na VŠ by určite išla na niečo menej náročné iste nie medicína, máš pocit, že aj tak by mala problém sa dostať z dobrej SŠ? Pýtam sa ťa ako učiteľky na gymnázium, iste máš s tým skúsenosti.

hettinka
31. dec 2020

@pribinak dá sa pokračovať, ale ideálne v tom istom odbore. Alebo sa človek musí veľa doucovat už na prijímačky a má to aj potom ťažšie.

Anonym - na stránke DM majú školy, s ktorými spolupracujú. Oni si vychovávajú svojich zamestnancov, tu kocku to baví, práca s kozmetikou, drogeriou. Aj platovo že fajn.

autor
31. dec 2020

@hettinka no pozrela som tú DM, duálne vzdelávanie a má ho aj v našom meste jedna SŠ, bohužiaľ s nie najlepšou povesťou čo sa týka úrovne vzdelania. Ale to je práve to, čo neviem objektívne posúdiť, len z počutia, takže to samozrejme nemusí byť pravda. Dcéra je veľmi ľahko ovplyvniteľná kolektívom, preto hľadám dobrú školu, kde ju podľa potreby aj trochu potiahnu, lebo na nejakej slabej to ona vzdá a nebude sa vôbec snažiť.

hettinka
31. dec 2020

Ka som rada, že je syn na 8-ročnom gymku a nemusim riešiť SS. Bol by osmak, tak to mame aspoň vyriešené a nemusim sa báť, či sa niekam o rok dostane. Fakt to je ťažké teraz pre tie deti.

bettie
31. dec 2020

Nasi boli na dni otvorenych dveri uz vlani. Aj skoly si predbezne vyverali uz minuly rok. Od poradcu ani psychologa necakaj, ze ti povie "toto je skola pre Vase dieta". Ty sama najlepsie poznas svoje dieta, ak ho naozaj nic nebavi a ma predpoklady moze ist na gym, bude mat 4 roky na rozhodnutie.

deti95060810
31. dec 2020

@pribinak no to máš pravdu, len sa treba pozrieť koĺko hodín matematiky má gymn. a koľko hodín matiky a fyziky má odborná škola.... samozrejme platí to najmä pre študentov ktorí chcú ísť na VŠ technickú, ekonomickú, medicínu...😉

gubiko
31. dec 2020

@hettinka je to tak veľakrát. niekto si len potvrdí, čo už vedel, niekto z toho nie je o nič múdrejší. ja osobne vidím prospešnejší ten rozhovor s dieťaťom, ako diagnostiku. každopádne nerobím na type školy, kde by to žiaci potrebovali, teda ani prof.orient. nerobím.
no v tomto prípade, keď škola nepracuje s dieťaťom v tejto veci vôbec, tak by som si tú spoluprácu niekde pohľadala, aby som si to uľahčila. no keď vás tak čítam, nie je od veci sa rozhúpať aj na koníkovi 🙂

deti95060810
31. dec 2020

@tncka áno máš pravdu rodič by mal dieťaťu aj pomôcť... Len vieš koľko ľudí jednoducho neovláda vedomosti ZŠ?
Obyčajné zlomky neovládajú ani študenti VŠ. Syna ide trafiť keď povie aby si študenti napísali do čitateľa nejaké hodnoty - to polovica triedy na neho vyvaľuje oči čo vlastne chce... a upraviť zložitý zlomok je pre veľa študentov španielska dedina....strojnícka fakulta.

autor
31. dec 2020

Rozmýšľam nad bilingválnou OA, ak by ju to aj veľmi nebavilo, tak sa naučí aspoň jazyk. A prinajhoršom si po maturite spraví nejakú nadstavbu z iného odboru, teraz to ponúkajú takmer všetky stredné školy. A bude mať aspoň 4 roky na rozhodnutie, čo ďalej. Či uvažujem zle?

hettinka
31. dec 2020

@gubiko no zaujímavé je, že tie testy ukázali vysoké IQ, čo sme si dovtedy nemysleli, že dcéra má, keďže na ZS mala známky dosť vydreté. Keďže vyšla ta Matika, tak si vybrala matematické zameranie na gympli a umelecké skolny má tiež, len to zostalo ako koníček. Vlastne, keď som tie papiere vytiahla teraz pred VS, tak sa tie testy nemýlili.

@deti95060810 záleží, z akých škôl ti žiaci na VS idu. Priemyslovky kedysi mali úroveň, dnes tam idu žiaci s trojkami a ledva zmaturuju. Ale hrabu sa na VS, lebo priemyslovka je nič...

hettinka
31. dec 2020

A má dcéra talent na jazyky? Lebo tam sa maturuje na úrovni C1.

autor
31. dec 2020

Neviete, kde by som našla ucelený prehľad záujmu o SŠ? Myslím koľko sa hlásilo na danú školu/odbor a koľko prijali? Prípadne aj o 2. kole prijímačiek. Lebo napr. na najbližšom gymnáziu robili aj druhé kolo prijímačiek a to sa mi zdá už fakt zvláštne, či tam bol taký malý záujem, také ťažké prijímačky, alebo ako je to možné.

autor
31. dec 2020

@hettinka nakoľko to ja viem posúdiť, skôr taký priemer. Má 1tky, ale majú dosť slabú úroveň v triede, opakovane im menili učiteľku, t.č. sa učia formou - vypracuj úlohy na tej a tej strane, pozajtra bude z toho test, žiaden výklad učiva, online hodina, nič.

autor
31. dec 2020

@hettinka ďakujem ❤. Idem študovať.

autor
31. dec 2020

@deti95060810 presne. Niektoré predmety som mala naposledy na ZŠ, a po 25 rokoch si to už naozaj nepamätám. Nemám problém si to pozrieť, pripomenúť a vysvetliť dcére ak je to len občas niečo, ale nie každé jedno učivo, ktoré jej nevysvetlia v škole. Našťastie to nie je ani potrebné, ale napr. s nemčinou má problém, ja som sa ju nikdy neučila, takže sa snaží ako sa dá, ale učiť sa jazyk ako samouk...no dosť blbé. Predtým jej všetky predmety vysvetlili učitelia v škole, teraz si to musí sama hľadať, študovať, nájsť k tomu niekde na internete vysvetlenie ak niečomu nerozumie, čo jej niekedy zaberá strašne veľa času. Ani sa nečudujem, že je z toho niekedy znechutená, alebo to odflákne

letfenixa
31. dec 2020

Nuž, v každom prípade by som opäť kontaktovala výchovnú poradkyňu, mailom, s kópiou pre riaditeľa školy.

eriksonka1234
31. dec 2020

A čo pedagogická?

autor
31. dec 2020

@eriksonka1234 to asi nie, sama vidí, že nemá trpezlivosť na menšie deti, ak by chcela učiť väčšie deti, potrebuje už VŠ. Okrem toho ak sa nemýlim, tak sa tam robia talentovky z nástroja a spevu - no to by nedala určite 😄

tncka
31. dec 2020

@deti95060810 smutne. Ja tiez nevravim ze som zozrala celu mudrost sveta,ale uz nieco zatnem🤣

natyreggae
1. jan 2021

Ja som bola deviatačka minulý rok tak viem aké to zažívate.. Ale, nás škola tlačila si vyberať stredné už v ôsmom ročníku tak myslím že času ste mali a ešte aj habadej... nám nikto nedával papiere s názvami a odbormi SŠ.. Tiež sme si všetko googli sami ale už aj priebežne .. Ja osobne som si po večeroch prezerala SŠ na googli už od 7.ročníka .. Ja som naštastie už od 8. Ročníka vedela kam chcem ísť a aj odbor...🙂tak myslím že tu nieje dôvod vyhovárať sa na školu... Škola robí čo môže a tiež to pre nich nieje jednoduché...

zara1357
Autor odpoveď zmazal
eriksonka1234
1. jan 2021

Nástroj nepotrebuje vedieť, ten sa učí až na škole, a 15 piesni vrátane tých úplne najprimitivnejsich určite zvládne zaspievať. Trochu viac jej treba dôverovať, nemyslím len v tomto. Deti toho zvládnu oveľa viac, ako si myslíme...Talentovky su v apríli, dovtedy by sa v pohode na ne pripravila. Ak nemá vzťah k deťom, tak skúsiť možno polygrafiu, ekonómiu?

att123
Odpoveď bola odstránená
autor
1. jan 2021

@eriksonka1234 nad ekonomickou rozmýšľa, pripadá mi to ako škola ktorá si drží úroveň, tak uvidím