icon

Maminy deviatakov a súčasná situácia

31. dec 2020

Ahojte maminy deviatakov, zaujíma ma, ako zvládate terajšiu situáciu. Pripravujú sa vaše deti na monitor, resp. prijímačky? Alebo sa spoliehajú na to, že nebudú ani tento rok? Majú už vybratú strednú školu?
Ja som už popravde na nervy. Toto dištančné vzdelávanie je aspoň u nás veľmi slabé. Mám pocit, že deti sa nielen nenaučia nič nové, ale zabúdajú aj to čo už vedeli. A čo sa týka výberu strednej školy, absolútne netušíme, kde dáme prihlášku. Naša "výchovná poradkyňa" nám odkázala, že si máme nájsť nejakú strednú školu na internete. Mali robiť nejaké testy týkajúce voľby povolania a individuálne sedenia so psychologičkou. Samozrejme že vzhľadom k situácii sa nič nekoná. Ja naozaj netuším čo ďalej 🤷‍♀️

Strana
z3
evkamotka
1. jan 2021

A preco je taky problem zavolat do CVAPP a dohodnut s nimi cez skype rozhovor s tebou aj dcerou?

strela7
1. jan 2021

@evkamotka nic v zlom ale tato matka je moooc ustarostená a nevie riešiť problémy, sice sympatická osoba určite ale nesúhlasím s tym co robi

janage
10. jan 2021

@att123 joj veru skoro ma treplo. Monitor po prijímačkách, talentovky po riadnych čo vždy bolo opačne najprv monitor, potom talentovky a potom riadne - kto toto tak vymyslel a s kým sa pri tom radil...veď takto budú tie deti mať jeden pokus pri lepších školách...A tie školy čo si môžu vyberať budú ťažko kašlať na nejaké prispôsobené osnovy a vypúšťanie učiva tento a minulý rok. Takže už jedine testy robiť doma a doučko ak je niečo zložitejšie.

att123
Odpoveď bola odstránená
marci987
10. jan 2021

podla mna nebudu ani prijimacky,ani monitor,ved su deti viac doma ako v skole,ale jasne,z eto nenapisu, lebo by sa neucili vobec

autor
10. jan 2021

@att123
@marci987 zachytila som, že tento rok už budú maturity, alematuritné otázky budú zredukované, jednoduchšie, či ako to mám nazvať. Tak predpokladám, že aj prijímačky tento rok nebudú nejaké príliš náročné.

autor
10. jan 2021

@strela7 môžem sa opýtať, s čím konkrétne nesúhlasíš čo robím?

hettinka
10. jan 2021

Je možné, že stredne školy budú mat aj prípravné kurzy ku prijimackam, alebo cvične testy. Možno aj online. Treba si sledovať.

Už ste vybrali školu, odbor?

autor
10. jan 2021

@hettinka vybrali sme OA a druhé váhame medzi gymnáziom a zdravotkou. Alebo dáme všetky 3. Keďže min. na jedno z nich sa robia aj talentovky, tak by to malo byť možné. Ale je to ešte len také "zatiaľ", nie sme ešte rozhodnutí, veď nakoniec ešte ani školy nemajú na nasledujúci rok zverejnené podmienky prijatia, ani dátum odovzdania prihlášok.

janage
10. jan 2021

my sme stihli deň otvorených dverí za prísnych opatrení na jednej zo škôl. Tak z vyjadrenia sprevádzajúcej učiteľky vyplynulo jasne, že oni síce chápu, že deti to majú ťažké, ale bez prijímačok už určite nepôjdu a keďže škola si môže vyberať, musia si to aj žiaci uvedomiť, a oni teda z náročnosti prijímačok uberať neplánujú. A bolo 😉

kakika007
11. jan 2021

Na gympel a OA sa talentovky robia iba v prípade, ze idete na bilingválne štúdium a na zdravotnej iba keby fyzioterapeut bol jej vysneny odbor.
Kompletný zoznam škôl vieš nájsť aj s odbormi na stránke školského vypoctoveho strediska, v sekcii naplnenost a možnosti štúdia https://www.svs.edu.sk/prehlady.aspx

autor
12. jan 2021

@kakika007 fyziotetapeut na strednej zdravotníckej ani nie je, ten sa študuje na VŠ.

kakika007
12. jan 2021

Tak pardon, masér som myslela. To je jediný talentovy odbor na zdravitnej škole

gubiko
17. jan 2021

toto práve zdieľali v Zborovni, možno pomôže:
https://www.strednapreteba.sk/

autor
16. máj 2021

Dievčatá, skúste mi ešte raz poradiť čo ďalej. Takže dcéru na jednu školu prijali, ale na druhú nie. A ona by práve radšej išla na tú, čo ju neprijali. Tak teraz neviem ako postupovať ďalej. Prijímačky spravila na obidve, neprijali ju pre nedostatok miesta. Ak by som vedela, že z 220 detí, ktoré úspešne spravia prijímačky prijmú len 30, tak tam ani nepodávame prihlášku 🙈. Podali sme odvolanie, ale je 12ta pod čiarou, tak veľmi nepredpokladám, že uspejeme. Môžme počkať na druhé kolo prijímačiek, alebo dovtedy nám to miesto kde ju prijali "prepadne"?

janage
16. máj 2021

Podla pokynov čo mi sme dostali potvrdíš školu kde ju prijali a zároveň podáš odvolanie na tú kam chce. Nevidela by som to tak blede. Moja bola napr prijatá na všetky 4 školy vybrala si tú ktorú chcela a teda 3 miesta uvoľnila pre iných. V ich triede sú takí cca 5😉

autor
16. máj 2021

@janage ďakujem za odpoveď a gratulujem synovi. My sme zo ZŠ nedostali žiadne pokyny. Na Edupage, cez ktorý nám prišlo rozhodnutie o prijatí je uvedené, že ak potvrdím to prijatie, tak je to záväzné a nedá sa to už zmeniť.

janage
16. máj 2021

Pripadne zavolaj do školy, možno už niektorí aj potvrdili, že nenastúpia, možno tých 10 pod čiarou sa rozhodlo pre inú školu.

janage
16. máj 2021

Ďakujem, dcéra je spokojná a my tiež skončila vynikajúco teda viem, že aj na tú ťažšiu školu určite má😊
Áno je to tam tak, dokonca vás bude ešte upozorňovať, zároveň však platí, že môžete sa odvolať niekde to v tých instrukciach bolo, už neviem či od školy, či edupage, či výchovná poradkyňa. Alebo vyhľadaj na FB Zavretá škola tam to rozoberali tiež nedávno.

evelyn145
16. máj 2021

Napiste odvolanie, vzor je na internete vygooglute. Mam skusenost ze zobrali babu 5tu po pod ciarou. Hned jej prisiel emal o prijati behom padr dni po podani odvolania. Skuste zavolat na sš. Co robit.

janage
16. máj 2021

Našla som to ako odporúčanie výchovnej neviem to nájsť ako pokyn. V každom prípade záväzne potvrdiť máš do 25.5. to je ešte času a komunikovala by som so školou kam chce ísť

autor
16. máj 2021

Ďakujem za rady, odvolanie sme už poslali.
@janage veď práve, treba záväzne potvrdiť do 25.5. Ale neverím, že dovtedy nám príde aj výsledok odvolania.

janage
16. máj 2021

Nám napr.z jednej školy volali na druhý deň po zverejnení výsledkov, že majú veľký nával a teda prosia, aby sme čím skôr potvrdili či nastupuje či nie. V stredu mala posledné prijímačky a v štvrtok sme vybrali školu. Určite teda komunikuj aj so školou.

janage
16. máj 2021

Ale zas pozri veľa detí už školu potvrdilo. Ak zavoláš a povedia, že potvrdilo všetkých 30, nie je ohuziaľ veľmi o čom. Ak povedia, že 10 potvrdili inde už to vyzerá lepšie.

Strana
z3