Môj syn nechce ísť študovať do zahraničia
Prajem peknú sobotu.
Mám syna po maturite na gymnáziu. Je šikovný, ľahko sa učí, vie sa "vykecať", vie zamakať nárazovo, ovláda tri jazyky, platila som výučbu jazykov mimo skoly, veľa sme cestovali, videl kus sveta. Všetko sme to robili, aby po maturite išiel študovať do zahraničia.
A on nechce. Začal robiť na stavbe, zarobí pomerne dosť peňazí a nechce ísť študovať. Neviem mu vôbec vysvetliť, že to, že teraz ako robotník zarobí dobre, v budúcnosti to tak nebude. Keby mal odbornosť v elektrike alebo by bol tesár, klampiar,inštalatér, vedel odkladať, tak v poriadku, ale on nič nevie, iba makať. Pritom učiť sa vie.
Keby sa nevedel učiť, alebo by nemal na vš, nenutim ho. Nemusí mať každý titul (my máme), ale toto mi príde mrhanie talentom a príležitosťami. Je mi to ľúto.
Boli ste v podobnej situácii?
Nútiť ho a tlačiť ho, nemá význam.
Ako to vyriešiť? Asi len sama so sebou
Ale v konečnom dôsledku to nerieš, nekomentuj, akceptuj. Ako bude dozrievať, tak ak je chytrý, sám príde na to, že ako robotník na stavbe sa narobí. Teraz v teple je to pohoda, v zime horšie 😁.
Študovať môže začať aj o rok, dva, decká na západe majú bežne gap year, aj keď oni cestujú väčšinou, hľadajú sa, čo by chceli robiť. A mne sa to páči, máloktorý 18-19 ročný človek vie, čo chce robiť celý život.
@april171 pred ním som ticho, ale zožiera ma to. Keby cestoval s batohom, bez peňazí, nevadilo by mi to. Naopak, asi by ma to tešilo.
@anonym_autor mozno je konecne rad, ze o niecom mohol rozhodnut sam. Nazri do minulosti, ci si na neho celkovo nevyvijala tlak.
@mandzula nie som natlakovy typ. Nikdy netlačím. Všetko si vždy rozhodoval sám, ja som mu len povedala, čo si myslím. Podporovala som vždy jeho samostatnosť. A myslím, že sa vie o seba sám postarať.
@mandzula nie som natlakovy typ. Nikdy netlačím. Všetko si vždy rozhodoval sám, ja som mu len povedala, čo si myslím. Podporovala som vždy jeho samostatnosť. A myslím, že sa vie o seba sám postarať.
@anonym_autor tak potom ver jeho aktualnemu usudku. Ma dost casu na to, aby sa este rozhodol. Dochodkovy vek sa predlzuje a dnes to uz nefunguje tak, ze pre co sa rozhodnes po maturite, zivi ta po zvysok zivota.
@anonym_fb4a63 nechcem mu vnucovať predstavy, dávam mu len možnosti. Fakt na neho je chcem tlačiť, nemám to rada, ani sa s ním nerozprávam často na tú tému, ale mňa to vnútorne ničí, keď vidím, čo robí.
@anonym_autor ale on nie je blbý, že nevie aké má možnosti.
@anonym_autor to mi je luto, uplne Ta chapem. Skus mu aspon dohovorit, nech si VS spravi externe.
@anonym_87f1be ty vieš že sa nerozprávali kks…
@mandzula ja viem, musím sa s tým vyrovnať sama a nechať ho. Len ma pekelne stvu tie jeho nevyužité možnosti. Ja to mám zas naopak. Mňa otec donútil ísť na vš, ktorú som v podstate nechcela a ja som spokojná teraz.
No ja som chodila na 2 VS, jednu som spravila len Bc, lebo...xy dovodov uz, nejdem rozoberat, no po 8 rokoch som mohla mat davno medicinu za sebou. S tymto co mam, a s malymi detmi, som nezamestnatelna. Ale zase keby som mala medicinu, nemam urcite tieto deti, ani tohto muza, to si zas pripominam kazdy den, ze v tom som vyhrala loteriu. Takze hoci mam sikovne deti a syn ide akurat na 8 rocne gymnazium, ak by chceli robit nejake remeslo, podporim ich, taky elektrikar, vodar, murar, obkladac, si moze vyberat. A zarabaju take peniaze, ze sa tieto uradniciny mozu strcit. Nech su sikovni v tom, co ich bavi. Moj muz ma taku pracu, ze je to v podstate jeho konicek a nevie si to vynachvalit. Odmakal si svoje tiez na stavbe ako student cez leto za par susnov a teda nie je to med lizat, to mlady tiez zisti. Ale prave preto, ze to zazil, si vie aj tuto robotu vazit. A hoci teraz si zaplati obkladaca, tak vie, ze to nie je sranda, ak to ma aj dobre byt, aj vyzerat. Mali sme takeho, co bol schopny, inteligentny a krasna praca a jeho pomocnik taky typicky tlchuba a opravoval ten druhy po nom 3x sprchovy zlab a este mal kecy na mojho muza, ze "to ma nechat na odbornikov"...no na neho asi tazko. Ale ked niekto svoju robotu robi dobre, vieme to ocenit.
@anonym_autor skoda, ze nema zaujem sa naucit ani to remeslo. Ale casom mu to mozno dojde, ze bud remeslo alebo na tu VS sa rozhodne ist. Mna nasi nutili dokoncit tu prvu VS, ja som tam mala aj depresie, ale sama som uznala, ze odchadzat po 2,3 rokoch by bolo uz na prd, kedze ja som este studovala 5 rocny odbor, tak bud dokoncit alebo nemat ani Bc. A teraz s tym nemam uplatnenie nikde, hoci to lahke nebolo (aplikovana biologia na SPU). Kebyze to su aspon biotechnologie. Ale to bol vtedy taky novy odbor, z kazdeho rozku trosku a v reali vysledok - nic nevies poriadne. Druhu mam svoju vysnivanu skolu, ale len Bc., spekulujem si dorobit Mgr., lebo s Bc. tiez nie je uplatnenie. Mam 4 deti a 42 rokov. Tak do dochodku este daleko. Tvoj syn je mlady, on sa najde. Kamoska sa vykaslala po SS ist do statnej spravy, co jej otec vybavil, zbalila sa a odisla do UK robit au pair (to bolo este v davnych casoch), naucila sa anglictinu a potom sa vratila a nasla si pracu co ju brutalne bavila, este jej zamestnavatel preplatil VS. Potom sa vydala, muz je velky podnikatel, kupili potom spolu dom, urobili z toho restauraciu a ona sa venuje teraz tomu. On daco v stavebnictve robi, presne neviem. Uz nie sme davno v kontakte. Uz som tak trochu pod "jej uroven" 😌...Vselijako sa to v zivote pokruti. Drzim mlademu palce.
Ale veď nič nie je stratené, ja som mala gympel, samé jednotky, ale cítila som sa po ňom stratená, ja som stále nevedela, čo chcem. Išla som po gympli robiť, manuálne, so samými jednotkami. Proste som si potrebovala vyčistiť hlavu. Pomohlo mi to, prihlásila som sa potom na výšku, ten rok mi dal veľa - skuseností, sebavedomia. Nechaj ho, nech si to zažije aspoň ten rok a uvidí, môže ísť na VŠ aj o rok, o dva. Ale neživte ho, ak bude u vás bývať ešte, tak nech prispieva na chod domácnosti a sám si perie aspoň.
Prosím ťa, do ničoho ho netlac. Vidí, že sa dá zarobiť a peniaze sú sloboda. Nechaj ho makať na stavbe. Rok. A potom povedz " milý synu, za ten rok si si mohol našetriť, je čas osamostatniť sa, platiť nájom, potraviny, prať si ponožky". To nie je trest, to je sila skúsenosti. Rodičovské reči ničomu nepomôžu...
Edit- ešte som zabudla, za ten rok sa s ním veľa rozprávaj. A veľa nechaj rozprávať jeho, nehovor o svojich plánov, jeho nechaj
@anonym_autor Pises o tom, ze ma moznosti. Ak je to v ramci vasich moznosti, poslala by som ho na par mesiacov na jazykovy kurz do zahranicia. Len preto, aby bol v spolocnosti mladych ludi. Tazko dopredu povedat ake to bude ale na takychto kurzoch byvaju casto mladi intelgentni ludia, vela z nich je velmi inspirativnych. Nepytala by som sa ho, jednoducho by isiel. Chapem, ze treba respektovat a blabla ale nepozerala by som sa na to ako sa chalan v 18tke rozhodol rezignovat nad vlastnym zivotom.
Však ho nechaj žit nie? Prečo niečo niekomu vnucuješ za to že ty si si nesplnila svoj sen ??
Dala si mu život,už teraz ho nechaj,nech s ním naloží ,ako uzná za vhodné.Hlavne,že robí,čo ho baví,študovať môže aj neskôr,ak bude chcieť.A buď vďačná,že pracuje a nepovaľuje sa v detskej izbe ,na úrade práce .
@anonym_autor rozumiem že ťa to mrzí, avšak v dnešnej dobe buď vďačná že nie je chorý, nedroguje (dúfam), nerobí hazard, nebojí sa fyzickej práce. Navrhni školu na SK, ale netlač do zahraničia a ani tu do ničoho.
Nechat ho, nemozes niekoho nutit ist niekde, preco nezijes sama mimo SK? Lebo nevies co by si robila iba sama s muzom kdesi mimo rodiny? Vsetko to znie super, ale kopec ludi sa vrati, proste nechcu. Nemozes niekoho nutit, aby z neho bol Auslander. Lebo bude 20 ludi super a traja uplne hovada. Mozno to nechce riskovat, neni taka povaha. Ja by som tiez bola rada, keby je syn povahou taky mozno vacsi suveren, neni a nebude, ani keby zaplatim 10 ludi, nema zmysel ist proti prudu v tychto veciach
má len 20 on si to rozmyslí, je to len otázka času
@april171 pred ním som ticho, ale zožiera ma to. Keby cestoval s batohom, bez peňazí, nevadilo by mi to. Naopak, asi by ma to tešilo.
@anonym_autor nie je to z jeho strany len nejaký truc voči rodičom, že možno chce dokázať že sa postará o seba sám. Nebol tam nejaký konflikt pre ktorý to robí?
Ale veď nič nie je stratené, ja som mala gympel, samé jednotky, ale cítila som sa po ňom stratená, ja som stále nevedela, čo chcem. Išla som po gympli robiť, manuálne, so samými jednotkami. Proste som si potrebovala vyčistiť hlavu. Pomohlo mi to, prihlásila som sa potom na výšku, ten rok mi dal veľa - skuseností, sebavedomia. Nechaj ho, nech si to zažije aspoň ten rok a uvidí, môže ísť na VŠ aj o rok, o dva. Ale neživte ho, ak bude u vás bývať ešte, tak nech prispieva na chod domácnosti a sám si perie aspoň.
@anonym_149fb3 toto je pre mňa nádej. Ďakujem
@anonym_autor nie je to z jeho strany len nejaký truc voči rodičom, že možno chce dokázať že sa postará o seba sám. Nebol tam nejaký konflikt pre ktorý to robí?
@1andrea111 konflikt sme nemali, vždy sme mali dobré vzťahy, ale truc to môže byť. Možno truck k nám alebo celému svetu...
Nechat ho, nemozes niekoho nutit ist niekde, preco nezijes sama mimo SK? Lebo nevies co by si robila iba sama s muzom kdesi mimo rodiny? Vsetko to znie super, ale kopec ludi sa vrati, proste nechcu. Nemozes niekoho nutit, aby z neho bol Auslander. Lebo bude 20 ludi super a traja uplne hovada. Mozno to nechce riskovat, neni taka povaha. Ja by som tiez bola rada, keby je syn povahou taky mozno vacsi suveren, neni a nebude, ani keby zaplatim 10 ludi, nema zmysel ist proti prudu v tychto veciach
@kiki68 on už bol mimo SR v rámci strednej školy. Páčilo sa mu tam, chcel sa vrátiť. Má tam kamarátov a teraz nechce.
Prosím ťa, do ničoho ho netlac. Vidí, že sa dá zarobiť a peniaze sú sloboda. Nechaj ho makať na stavbe. Rok. A potom povedz " milý synu, za ten rok si si mohol našetriť, je čas osamostatniť sa, platiť nájom, potraviny, prať si ponožky". To nie je trest, to je sila skúsenosti. Rodičovské reči ničomu nepomôžu...
Edit- ešte som zabudla, za ten rok sa s ním veľa rozprávaj. A veľa nechaj rozprávať jeho, nehovor o svojich plánov, jeho nechaj
@bambulkaaskatulka on šetrí. Vôbec tie peniaze nemina. Nemá kde, nikam nechodí.
@anonym_autor Pises o tom, ze ma moznosti. Ak je to v ramci vasich moznosti, poslala by som ho na par mesiacov na jazykovy kurz do zahranicia. Len preto, aby bol v spolocnosti mladych ludi. Tazko dopredu povedat ake to bude ale na takychto kurzoch byvaju casto mladi intelgentni ludia, vela z nich je velmi inspirativnych. Nepytala by som sa ho, jednoducho by isiel. Chapem, ze treba respektovat a blabla ale nepozerala by som sa na to ako sa chalan v 18tke rozhodol rezignovat nad vlastnym zivotom.
@bludna no, to. Mne tiež príde, že rezignoval. To ma trápi. Budúcnosť nič, žiadne plány
Zas krásne zmenili názov, ktorý je mimo podstatu témy.
Ja jemu nič nevnucujem, netlačím. Len ma ta situácia mrzí a sama sa s tým neviem vyrovnať.
Áno, som vďačná, že neleží doma na gauči, že je (dufam) zdravý a že (snáď) nefetuje. Ale dali sme mu možnosti, za ktoré by iní boli šťastní a on nič. A celkovo mi príde taký bez života.
@anonym_autor
pozri chapem ta ze ta to stve je to uplne normalny pocit v tejto situacii
daj munlelciu dospelosti, ak byva doma a nestiduje ty nedostavas na neho pridavky atd a on zaraba tak musi zacat prispievat vycisli mu podiel na byvani napr 150€ mesacne plus strava 150€ a nech ti dava mesacne alebo moze skusit ubytovnu
peniaze si ber a odkladaj na sporiaci ucet
mozno by som skusila ak poses ze je bez zivota ci nechce sa porozpravat s psychoterapeutom alebo skusit ipecko
moze sa mu hocico mliet v hlave predsa len
Zas krásne zmenili názov, ktorý je mimo podstatu témy.
Ja jemu nič nevnucujem, netlačím. Len ma ta situácia mrzí a sama sa s tým neviem vyrovnať.
Áno, som vďačná, že neleží doma na gauči, že je (dufam) zdravý a že (snáď) nefetuje. Ale dali sme mu možnosti, za ktoré by iní boli šťastní a on nič. A celkovo mi príde taký bez života.
@anonym_autor niekedy keď dieťaťu dáš všetko, už nemá čo v živote objaviť. Preto s tým “dali sme mu všetko” treba jednať ako so soľou. Potom sa vychová dieťa ktoré je ako bez života, lebo má pocit že už všetko videl. Ďalej ten život to sú kompetencie, ktoré mu vy beriete. Nechajte ho už nech pocíti že má on sám moc nad svojím životom.
Teraz vyšiel článok v SME kde psychologička vyzýva -
Vychovávajme šťastné deti so správnymi hodnotami, nie zničených jednotkárov, hovorí psychologička
Čítajte viac: https://primar.sme.sk/c/23536116/rozhovor-s-psy...
Že mu ide hlava, využije aj v manuálnej práci a možno práve takú potrebuje po rokoch tlaku na gymnáziu. Nebuďte toxický rodičia, ktorý linkujú dospelým deťom život. Páči sa mi, že píšeš, že ti nevadí keby bol aspoň vyučený. Dnes každý robí, čo ho baví a na školy dnes už nik príliš nepozerá. Môžete mu načrtnúť cestu aspoň odbornej nadstavby napríklad, ale ak si ho nechcete zničiť, isto ho nenúťte nasilu študovať. Štúdium na VŠ je o hodinách, rokoch sedení nad skriptami, nekonečných skúškach, prácach a ak v tom nevidí on sám naplnenie, iba ho zničíte. Ja by som postupovala veľmi opatrne. Veď koľko vyhorených VŠ robí manuálne?
@bludna no, to. Mne tiež príde, že rezignoval. To ma trápi. Budúcnosť nič, žiadne plány
@anonym_autor Ako chapem aj jeho, je to narocne, mozno sa este nenasiel a stale tapa v tom co dalej. Mozno nevie ktorym smerom, preto sa boji vykrocit, mozno ho trapi nieco o com neviete. Kazdopadne podla mna by ocenil novy podnet. Ak aj nie studium, tak aspon nejaky dlhodobejsi kurz. Moja spoluziacka zo strednej mala gap year a rok bola v Indii a starala sa o slony. Po tom roku isla na medicinu do UK a tu aj dostudovala. Ja si prave myslim, ze tieto navrhy aby prispieval na domacnost vela nevyriesia. Zacykli sa v tom este viac a hlbsie. Potrebuje sa dostat z toho prostredia. Vela stastia 🌸
@zuzana76 ....ten,kto široké lakte nemá,môže skončiť ako radový administratívny pracovník aj s troma titulmi.Ale to je o inom.
Veď dobre,keď VS bude potrebovať,tak si ju dorobi.V čom je problém? Mladý pracuje,vie čo chce a čo nechce,má 20 rokov max.Autorka nech nechá dieťa žiť a život si zariadi sam.
@doriiis sanozrejme, ale leby mal len ucnovku, tak nie je ani ten administrativny pracovnik. A taktiez nie vsetci, co maju remeslo, su aj sikovni. Aj tam najdes priemernych ba az podpriemernuch ludi. Kucharov co sice maju vyucny list, ale nie su schopni varit, ci viest restauraciu. Instalaterov, co nevedia vymenit ani vodovodnu bateriu atd.. kadernicku co nevie strihat. Takze skoncit ako administrativny pracovnik este bie je take zle.
@anonym_autor ked je sikovny nechala by som ho. Jemu to casom dojde. VS si moze spravit kedykolvek. Mozno by som mu este navrhla nejake zváračské kurzy a prax. Ze ked chce, to mu este zaplatim alebo by som ho aj podporila, ze nech tu získa prax a ide do zahranicia.
Tak my dvaja máme s mužom VŠ a chcem aby aj moje deti mali VŠ. otvorene to priznávam a nehanbím sa za to . Zatiaľ dve deti majú , už sú samostatné a pracujú v odboroch . Tretia dcéra chce byť architektka , stavieb alebo záhrad. Ďalšia jasne hovorí o tom byť právnička alebo modelka , najlepšie oboje . A posledný syn je ešte malý .

@iwesska štve ma, že som mu dala možnosti, o ktorých sa 90% detí, ani nesnívalo a on ich zahodí. Keby nemal talent, nebol múdry a šikovný, neriešim a som rada, že vôbec niečo robí. Nejde mi o peniaze, ide mi o jeho šťastie a rozhľad, zábavu, život... teraz šťastný nie je. Je nervózny , sám a unavený. Takto si život dvasiatnika nepredstavujem.
@anonym_autor mozno je konecne rad, ze o niecom mohol rozhodnut sam. Nazri do minulosti, ci si na neho celkovo nevyvijala tlak.