Môj syn nechce ísť študovať do zahraničia
Prajem peknú sobotu.
Mám syna po maturite na gymnáziu. Je šikovný, ľahko sa učí, vie sa "vykecať", vie zamakať nárazovo, ovláda tri jazyky, platila som výučbu jazykov mimo skoly, veľa sme cestovali, videl kus sveta. Všetko sme to robili, aby po maturite išiel študovať do zahraničia.
A on nechce. Začal robiť na stavbe, zarobí pomerne dosť peňazí a nechce ísť študovať. Neviem mu vôbec vysvetliť, že to, že teraz ako robotník zarobí dobre, v budúcnosti to tak nebude. Keby mal odbornosť v elektrike alebo by bol tesár, klampiar,inštalatér, vedel odkladať, tak v poriadku, ale on nič nevie, iba makať. Pritom učiť sa vie.
Keby sa nevedel učiť, alebo by nemal na vš, nenutim ho. Nemusí mať každý titul (my máme), ale toto mi príde mrhanie talentom a príležitosťami. Je mi to ľúto.
Boli ste v podobnej situácii?
Nútiť ho a tlačiť ho, nemá význam.
Ako to vyriešiť? Asi len sama so sebou
@ibatanecnica ale veď rodič nechá dieťa dýchať , za svoje vo svojom . Nič nie je v živote mladého človeka lepšie ako osobná skúsenosť. Chceš byť robotník na stavbe, prečo nie ? Buď. Ale postav sa životu čelom a bez barličiek .
@subartic a ake ma barlicky? Ze byva s rodicmi? Ved len teraz skoncil skolu. Kedy si mal.nasetrit na vlastne byvanie? Chodi do prace dobre zarobi. Predpokladam ze svoje vydavky si plati takntreba ho este viac dusit?
@kiki68 nikdy to nie je tak platené ako práca advokáta, lekára, exekútora, daňového poradcu alebo auditora atď , kde tá VŠ je nutnosť. Źiadny žeriavnik ani ten čo robí práce to nedosiahne. A tuto chlapec robí na stavbe robotníka bez akéhokoľvek vzdelania a odbornosti , teda neodborné práce.
@subartic preboha ved len terwz skoncil skolu. Nemusi tam robit 10 rokov alebo kym sa neznici. Kamaratkin chlapec takto robil v Rakusku 2 roky. Potom si skolu dorobil. Jednoducho chcel pauzu. Nic mu neuslo. Cely zivot maju pred sebou.
@anonym_autor ahoj, my sme mali v sirsej rosine podobny pripad. Chlapec sa po roku vratil do skoly.
Mozno ma teraz po maturitach dost ucenia.
@subartic a ake ma barlicky? Ze byva s rodicmi? Ved len teraz skoncil skolu. Kedy si mal.nasetrit na vlastne byvanie? Chodi do prace dobre zarobi. Predpokladam ze svoje vydavky si plati takntreba ho este viac dusit?
@ibatanecnica aké vlastné bývanie ? Na to nemá ani nárok . Podnájom , zdieľaná izba a samostatný život. Moja dcéra odišla 4 mesiace po VŠ do zdieľanej izby , dnes v 30 tke má vlastný byt a aj manžela . Syn pol roka po VŠ do jednoizbového bytu ktorý si platí a zároveň odkladá . Dostali odo mňa finančnú injekciu obidvaja a ďalej už musia sami . ja som začínala presne rovnako a bolo to to najlepšie čo pre mňa rodičia urobili, mám ich veľmi rada.
@anonym_autor presne taka som bola ja 🤣 nechcela som ist na vysku ani za nic...tak som nastupila do roboty ale mama chcela aby som bola samostatna jednotka tak okamzite som musela prispievat do domacnosti robit nakupy platit si telefon vsetku svoje veci sama a tym padom som zistila ze nemam zaco si poriadne odkladat a uzivat si ako mlady clovek som chcela vsetko predsa...po dvoch rokoch som sla pekne pokorne a s radostou na vysku 😂 a este aj s nastavenim ze teda makat cele dni do dochodku nechcem...takze moze sa to takto lahko otocit este 😄 a vy svojim pristupom mozte k tomu prospiet aj bez natlaku 😄 moja mati vedela ako nato a dospela som.k tomu rozhodnutiu nakoniec sama...
@alenkakaka ja som tiez nechcela ist na vysku. Nasla som si pracum nakoniec som ani nesla. A ani to nelutujem. Zarabala som celkom dobre. Po 30nrokoch som upone vyhorela. Spravila som si druhu maturitu a zmenila odbor. A dari sa mi aj tu. A aj financne som na tom.dobre. kazdy mame svoju cestu. Ajnked este stale si mkzem dorobit VS ale.uz sa mi nechce. Plat mam slusny a uz mam trosku aj ine priority. Len to som.chcela ze kazdy ma.nejaku tu cestu pred sebou a nemusi byt podla nas.
Ako akademicky zameraný človek ťa chápem. Ale zároveň uvažujem čo nám vyrastie z detí (teraz to nemusí platiť na tvojho syna), ktoré s rodičmi do 10 rokov precestovali polku sveta, do 15 aj druhú, rodičia im zaplatia jazykovku, hudobnú, golf, jazdu na koni aj balet..za SŠ boli na troch erazmoch ....jednoducho či to nie je primoc, či im jednoducho neberieme sny, pretože majú pocit že všade boli, všetko videli a neostáva nič na objavenie, nič im nedáva zmysel. Jednoducho nemajú sny, lebo im ich dopredu "splnili" rodičia. Poznám viac takých detí hyperaktívnych rodičov, ktorí už svoje deti vidia v zahraničí. Určite niektoré pôjde po tejto línii, niektoré nie, či už preto že sa vzbúri, alebo preto že nevidí zmysel, alebo preto lebo tu mu bude dobre a/alebo bude mu to stačiť... To len taká úvaha... Dala by som mu čas rok-dva- tri, aj keď pre mňa by bolo extra ťažké nekomentovať jeho rozhodnutie.
@ibatanecnica a aké dusenie ? Však dostane sa rýchlo do reality života. príliš veľká chrana tým deťom len škodí .
@ibatanecnica aké vlastné bývanie ? Na to nemá ani nárok . Podnájom , zdieľaná izba a samostatný život. Moja dcéra odišla 4 mesiace po VŠ do zdieľanej izby , dnes v 30 tke má vlastný byt a aj manžela . Syn pol roka po VŠ do jednoizbového bytu ktorý si platí a zároveň odkladá . Dostali odo mňa finančnú injekciu obidvaja a ďalej už musia sami . ja som začínala presne rovnako a bolo to to najlepšie čo pre mňa rodičia urobili, mám ich veľmi rada.
@subartic ja som zase proti podnajmom. Nebudem vyhadzovat peniaze za.nieco co nie je moje. Pokial clovek nepracuje daleko.
@ibatanecnica a aké dusenie ? Však dostane sa rýchlo do reality života. príliš veľká chrana tým deťom len škodí .
@subartic aka.ochrana? Ved sa sam rozhodol. Tak nech si skusi co to.je fyzicky pracovat. Niektore robite akoby taketo rozhodnutie.bolo koncom zivota , kariery. O rok dva moze byt uplne inde.
@anonym_autor niekedy je lepsie sa stiahnut a nechat tomu cas. Prilisnym tlacenim dosiahnes opak. Moja dcera mesiac pred koncom zahlasila ze konci. Ziadne argumenty nic nepomahalo. Tak som ju ukecala nech nezahadzuje tie roky nech si lrerusi studium. Pri hladani prace zistila ze sa nedostane tam kde chce bez VS. Tak si teraz po roku dokoncuje skolu.
@ibatanecnica áno, ja viem, že tlakom dosiahnem opak. Preto netlačím. Snažila som sa vysvetliť, nepomohlo, tak som sa stiahla. Musím ho nechať nabiť si cumak. Len ma to mrzí a neviem ako sa s tým vyrovnať
Nešiel pracovať preto, že nechcel študovať v zahraničí? Obavy zo sklamania rodičov, nároky v zahraničí,... to môže odradiť. Ale tu by ho nemalo nič odraďovať, naopak práca, následné postavenie, život na vyššej úrovni,... Dnešná doba si vyžaduje určité nároky na vzdelanie, ak ovšem nie je veľmi jednoduchý. V poslednom čase som bola nemilým svedkom 2 nepríjemných udalostí. Išla som na návštevu do bloku v centre mesta, kde sa to už poriadne pretriedilo akousi "elitou" . Do veľkého výťahu, kde nás bolo viac, vstúpila stará pani 80 +. Ja , niečo mladšia, ktorá som ju aj poznala z obchodu, pozdravila som sa jej. Ostatní nie. Keď na nižšom poschodí vystúpila, Jeden mladý pán sa ma spýtal, prečo som sa jej pozdravila. Na odpoveď, že je staršia sa veľmi rozčúlil a povedal, že nemala by som sa zhadzovať verejne pozdravom takej, čo bola iba predavačkou v drogérii. Zarazila ma jeho odpoveď na moje "No a?" Nahlas kričal, že je to len smradľavá roboška, ktorá by medzi slušných a vzdelaných nemala do výťahu ani vstupovať. S tým pojmom "Smradľavý roboš" som sa stretla aj na križovatke pri kolízii 2 áut. Nestalo sa nič, ale ten, ktorý kolíziu zavinil začal tak nadávať druhému vodičovi, ktorý mal na sebe montérky. A to bol len ľahký odvar, čím ho počastoval ešte. Vraj sa už takto selektujú vzdelaní s VŠ a bez VŠ. Ak tvoj syn má na štúdium, nech neváha. Lacná pracovná sila veľmi rýchlo zanikne nástupom EI a robotníci zostanú bez práce.
Štúdium doma je ľahšie. V zahraničí je to celé o štúdiu a všetkej komunikácii v cudzom jazyku, ktorý nestačí sa iba učiť. Dobre tam obstoja takí, ktorí od malička v tom cudzom jazyku doma s niekym hovorili od narodenia. Nepoužiteľné sú ani naše knihy a iná odborná literatúra. Študent musí ten jazyk ovládať tak, ako slovenčinu a to aj v odbornej časti. Viem o čom píšem. V zahraničí študovali moje deti a vnuk. Deti rozprávali nemecky od narodenia s dedkom a potom chodili na zdokonalenie od 3. ročníka ZŠ do jazykovej školy až po maturitu, získali všetky možné certifikáty.. Odbornej literatúre z odboru, ktorý sa rozhodli študovať v tom jazyku sa venovali celé štúdium gymnázia. Vnuk od narodenia rozprával so svojou mamou len anglicky (angličtinárka s aprobáciou AJ -NJ na Bonnskej univerzite). Tiež sa vopred odborne pripravoval. Štúdium pre takého, čo sa cudzí jazyk iba učil a aktívne ním celý život doma nerozprával, je veľmi ťažké. Preto netreba tlačiť, ale podporiť ho v tom, o čo prejavuje záujem, čo by chcel študovať.
@anonym_autor aký máte vzťah? Neprehnali ste niečo, že robí napriek? Chce to rozhovor narovinu. Ak sa rozhodol pracovať, potom nech sa snaží osamostatniť a dovtedy bude platiť normálny nájom u vás a starať sa o seba, žiadne, že maminka operie, uprace, kúpi jedlo. Ste ochotní ho podporiť, keď bude študovať, inak bude fungovať ako bežný dospelý pracujúci človek. A nech si začne pozerať podnájmy. Nemá, náhodou frajerku? A potrebuje prachy na svoj alebo ich život?
@lauricka vzťahy sme mali vždy výborné, nadštandard. Povedal mi skoro všetko. Nebol uzavretý.
Frajerku nemá. Nikam nechodí. Robí a potom je doma s nami. Chodí s nami aj von, venčiť psa, na pivo a tak. Všade s nami.
@anonym_autor nemoze mat depresiu?
@zuzana76 neviem. Je to možné. Ale potom to skrýva. Psychológov, koučov a pod odmieta. Chcela som, aby sa s niekym porozprával. Nechce
@anonym_autor Plany sice pekne,ale Tvoje. A zivot je jeho. Treba ho nechat,nech vyskusa a zisti. S tym co vie ako si vravela sa nestrati. Dnes velakrat manualne zrucny clovek zarobi ako primar. Nech robi cokolvek,nech je hlavne on s tym spokojny.
Tvoj syn je dospelý mladý muž a asi má iné predstavy o svojom živote ako máte vy rodičia.Dala si mu do života všetko čo si mohla ,tak teraz ti neostáva nič iné,ako čakať ako to zúroči.Neodsudzuj ho,ale drž mu palce .Tlačiť na pílu nemá zmysel.
@anonym_autor ved ho nechaj, nech robi na stavbe. Mozno potrebuje cas na premyslenie co dalej so zivotom. Mozno nevie aka VS sa mu vobec paci. Nic nestrati, ked bude rok pracovat. Na Vs moze ist aj neskor. Mozno ma dost ucenia a chce fyzicky robit. Ked bol vedeny k samostatnosti, tak pre nieco sa rozhodol tak ako sa rozhodol.
@anonym_autor ja som sa po maturite chcela vydat. V tej situacii a aj teraz po 25 rokoch manzelstva to povazujem za spravne rozhodnutie. Vies si ale predstavit reakcie mojej rodiny obzvlast tej nasej pedagogickej. Na istu dobu to narusilo nase vztahy. VS som si dorobila ovela neskor externe popri zamestnani, ked som sama uznala za vhodne. Takze moja rada je, aby sa sam rozhodol. Je dospely, nech si zije ako sam uzna za vhodne. Hlavne ze sa budete mat aj nadalej stale rovnako radi.
Dobre, poviem to takto…moji rodicia si chceli splnit svoj sen titulovaneho dietata, prve dve deti ich sklamali (segra nema ani maturitu), narodila som sa po 14rokoch, nechtiac…takze odmala som musela dosahovat vynikajuce studijne vysledky, nastastie mi to slo lahko, takze cely zivot som sa ucila, aby som doniesla domov len jednotky, aby som urobila rodicom radost, sla na gympel, sla na ekonomicku (moje prve nie bolo, ze nejdem na pravo - sen mojho otca). A vies co? Teraz som stratena v tom co chcem ja, pracu v kancli neznasam aj ked som v nej vyborna (matematicke a analyticke myslenie mam velmi dobre), vsetci ma tlacia, ze mam ist do manazmentu…a ja??? Ja chcem svoj atelier a chcem malovat, chcem byt umelec, tvorit rukami…to som pochopila az teraz. Ale uz mozem ist do prdele s dvomi malymi detmi, mozno tak o 10rokov.
Nehovoriac o tom, ze kolko ja zarabam s VS a kolko taka kadernicka, co jej kazdy mesiac necham 50tku (to je este lacna)
Nechaj to prosim na synovi.
@hederamonstera úplne som tvoja kópia...tiež stratená lebo titul je dôležitý ..a ešte odtrpenw osemročné jazykové gymnázium... Ale ja som si teda vytvarku ako jediný krúžok nechala..ale teraz pri 4 deťoch konečne trochu podrastenych...ešte len pomalí sa dostávam zase k maľovaniu...
Ja tiez rozumiem tomu, co pises, aj tvojmu sklamaniu a frustracii... nie kvoli sebe samej, ci vlastnym ambiciam, ale kvoli mrhaniu nadania a moznosti, ktore ma tvoj syn. Tie, ktore tu vypisuju, ze si premotivovana matka, bud nemaju kusok empatie, alebo este maju malicke deti, a nevedia, o com tu je rec...
Moja dcera po gymnaziu sa dostala na jednu z tych tazkych skol, do mesta daleko od domu. Cely rok tam chodila ku psychologicke, lebo riesila, ci na tu skolu ozaj patri... plus mam pocit, ze aj zvykanie na nove mesto, ludi a samota (spolubuvajuca z intraku to mala domov celkom blizko, tak bola viac doma ako na intraku). Po roku na konci leta mi oznamila, ze sa tam nevrati. Tak nejako som to ako matka v pozadi asi aj citila... Ostala doma, nasla si hned pracu, dokonca v oblasti toho studia, co ma potesilo, lebo som vedela, ze vidiet to povolanie v praxi jej pomoze zorientovat sa, ci tento obor uz ozaj nepripada do uvahy (lebo ja som to u nej vnimala ako spravny vyber, mala k tomu proste vztah). Je pravda, ze ona tvrdila, ze chce VS, len sa musi zorientovat, ze aku...Ale ona je komunikativna, chalani mozno riesia veci viacej v sebe... Dala som jej rok doma, s tym, ze potom musi naspat do skoly alebo do zahranicia - pracovat, studovat... neviem, ale proste nezatlct sa doma bezprizorne s gymnaziom. Prispievala na domacnost, makala aj nocne, a zistila, ze ako nekvalifikovana sa strasne nadrie, a zarobi velmi malo. Odrazu sa zacala na to povolanie pozerat inak - davalo jej zmysel.Vratila sa na skolu, znova s prijimackami, na to iste studium. Nie je to lahke, ale uplne ine vnimanie, vidi sa uz jasne v tom, co chce robit. Uz tam ma aj svoju komunitu. Stratila sice dva roky, ale teraz ich vnimam ako prospesne. Daj synovi kusok casu, ale nie donekonecna. Mam pocit, ze si cisti hlavu a nechava priestor na to, aby si sam v sebe ujasnil, co vladtne chce. Chapem, ze teraz tato jeho bezprizornost je na porazenie...ale este moze vsetko dobre dopadnut a chalan sa najde.
@anonym_autor ináč, baba vyššie prasiatko má dobrú myšlienku , skús od syna pýtať - na nájom / nemusí sa zatiaľ osamostatniť / , na jedlo, nech si všetko - všetko kupuje sám, platí všetko sám. Neboj raz dva pochopí, že vlastne bude iba makať sám na seba - že to ide zlým smerom ...
@luccija Kazdy rodic chce pre dieta len to najlepsie. Ja byt este raz mlada,tak idem znova studovat VS a keby som mala moznost urcite do zahranicia. Narobis sa v zivote dost a tie zazitky,mladost a vsetko,co k studiu patri,na to nikdy nezabudnes. Ja osobne by som tiez tazko znasala,ze mi syn ide na stavbu. Vsetci vieme,aki su robotnici,aky maju slovnik,uvazovanie,alkohol a podobne. Nie,takto si nepredstavujem buducnost svojho dietata. Driet na stavbe.
@marca12 ved práve ten kolektiv na stavbe , nechápem ako to mladého inteligentného muža môže lákať. Kamaratkin syn bol v podobnej situácii a stačilo 1 leto brigáda v robotníkom prostredí a hneď sa hrnuli do učenia, nevadila mu robota ale ta mentalita ,slovník , spravanie....to nedaval
Študovať v zahraničí nie je iba náročné, ale aj nákladné. Zadarmo VŚ nie je nikde pre našinca a štipendijné podmienky neplatia v zahraničí na našinca. Treba len platiť aj keď v štúdiu dieťa vyniká. Mesačná platba za štúdium závisí od štátu a VŠ a pohybuje sa od 1300 - 1800 Eur. Internáty pre cudzincov nie sú a čo majú pre svojich, je to biedne málo, nie ako u nás. Musí sa do podnájmu. Jedna izba so spolubývajúcim vyjde mesačne do 1500 Eur + strava podľa toho, koľko jej študent potrebuje + knihy, skriptá a nevyhnutné štud. potreby. Spolu treba mesačne rátať s hotovosťou do 5000 Eur na 1 študenta. v Anglicku asi o 50 % viac. Ale dá sa to, ak rodičia urobia všetko pre dobré zárobky, aby ich deti mohli študovať vonku. Dôležité je však dokonale ovládať nielen perfektne hovorovo jazyk v ktorom bude študovať, ale aj v odbornej oblasti štúdia. Nádejať sa, že si tam študent nájde prácu a na štúdium a pobyt si zarobí, je totálna hlúposť. Štúdium zaberie všetok čas a energiu. Takí veľmi skoro v štúdiu zlyhajú a vracajú sa predčasne domov. Buď sa tam ide študovať alebo pracovať. Spolu to nejde ak sa štúdium berie seriózne.
Študovať v zahraničí nie je iba náročné, ale aj nákladné. Zadarmo VŚ nie je nikde pre našinca a štipendijné podmienky neplatia v zahraničí na našinca. Treba len platiť aj keď v štúdiu dieťa vyniká. Mesačná platba za štúdium závisí od štátu a VŠ a pohybuje sa od 1300 - 1800 Eur. Internáty pre cudzincov nie sú a čo majú pre svojich, je to biedne málo, nie ako u nás. Musí sa do podnájmu. Jedna izba so spolubývajúcim vyjde mesačne do 1500 Eur + strava podľa toho, koľko jej študent potrebuje + knihy, skriptá a nevyhnutné štud. potreby. Spolu treba mesačne rátať s hotovosťou do 5000 Eur na 1 študenta. v Anglicku asi o 50 % viac. Ale dá sa to, ak rodičia urobia všetko pre dobré zárobky, aby ich deti mohli študovať vonku. Dôležité je však dokonale ovládať nielen perfektne hovorovo jazyk v ktorom bude študovať, ale aj v odbornej oblasti štúdia. Nádejať sa, že si tam študent nájde prácu a na štúdium a pobyt si zarobí, je totálna hlúposť. Štúdium zaberie všetok čas a energiu. Takí veľmi skoro v štúdiu zlyhajú a vracajú sa predčasne domov. Buď sa tam ide študovať alebo pracovať. Spolu to nejde ak sa štúdium berie seriózne.
@evkatk napisala si to velmi vseobecne,verejne vysoke skoly napr. v Rakusku, su celkom dostupne...
@marca12 ved práve ten kolektiv na stavbe , nechápem ako to mladého inteligentného muža môže lákať. Kamaratkin syn bol v podobnej situácii a stačilo 1 leto brigáda v robotníkom prostredí a hneď sa hrnuli do učenia, nevadila mu robota ale ta mentalita ,slovník , spravanie....to nedaval
@sidicek aj mne toto vadí. Jemu nie.
@evkatk nie je to tak finančne náročné a sme ochotní ho podporovať. V Belgicku, Dánsku, Holandsku sa to dá utiahnuť. Kamaráti mu išli študovať von. Skoro všetci. Problém je len s ubytkom, ale to by sme vyriešili.
Mne to pripadá aj ako nejaký psychický problém, môže byť kľudne vyhoretý, teraz už aj stredoškoláci brigádujú, do toho škola, nejaký krúžok/šport a hneď je toho veľa. Plus možno má takú citlivejšiu povahu, do toho sociálne siete, možno sa mu nedarí nájsť frajerku, jednoducho môže byť niekde problém. Nie je v poriadku, že 19 ročný chlapec trávi popoludnia s rodičmi. Sem-tam hej, ale byť zavretý doma s rodičmi a robiť na stavbe s robotníkmi, nejako sa mi to nezdá. A podľa toho, čo hovoríš, tak má problém sa otvoriť. kľudne ho môže niečo trápiť, len to nevie zo seba dostať.
A vždy boli taký malo spoločenský?Ze mu bolo jedno kde je , s kým je? So spolužiakmi vychádzal dobre? Podľa mna nie je vyhodený, pokiaľ sa človek uci ľahko tak ho škola nepretazuje.Skor nejaký iny psychický problém, skoda ze odmieta aspoň psychológa, ten by možno videl niečo co vy nevidite ,lebo ste naňho zvyknutí. Ako ho vnímali v skole napr.?
@anonym_autor ja ti rozumiem.
Tuez vkladam do deti nadej, ze odidu z tohto dezolatsko-proruskeho picinca, ktory uvazuje o vystupeni z EU, niekam do krajin, ktore im vedia zaistit lepsiu buducnost.
My sme kedysi tiež toto riešili. Náš syn chcel byť od malička smetiarom, aj neskôr s dokončenym gymnáziom a nechcel ďalej pokračovať vo VŠ, lebo jeho bavia smetiarske auta a pomocné práce na stavbách a podobne a bodka. Tak sme mu to vysvetlili takto: Ak raz vyštuduješ napr. právo, učiteľstvo, lekárstvo, hocičo, tak vždy po štúdiu sa môžeš rozhodnúť, že ideš zbierať smeti alebo makať na stavbách. Hocikedy a hocijako dlho, nikto ti v tom brániť nebude. Ale rozdiel je v tom, že ak sa raz ráno zobudíš a povieš si, že tak toto už robiť nechceš, že ťa lámu ruky, chrbát, že sa ti nechce makať vonku či v zime, či v daždi a máš iné vzdelanie, tak nie je problém nechať všetko tak a venovať sa odboru, ktorý si vyštudoval. Ale ak sa raz ráno bez vzdelania zobudíš a povieš si, že nechceš ísť vysypať smeti alebo na tu stavbu, tak proste budeš musieť ísť, lebo inú možnosť mať nebudeš. Je to o možnostiach. Ak sa dobrovoľne vzdávaš vytvoriť si teraz viac možností vo svojom živote (ideálny čas bez starosti, záväzkov a s finančnou podporou rodičov), a potom sa rozhodovať, čo chces robiť a čo by ťa v tej chvíli bavilo, tak nech sa paci, vzdaj sa toho. U nás zabralo 😊

Ja som po strednej nechcela ani počuť o VŠ. Išla som hneď po maturite robiť a trvalo mi dva roky, až som si uvedomila, že chcem študovať a nie ešte robiť. Vyštudovala som teda o dva roky neskôr a nič mi neušlo. Po VŠ som cestovala, zamestnala sa a znova cestovala, keďže tam boli zahraničné cesty povinné. Po prvej materskej ma cestovanie prešlo, aj prespávanie v hoteloch, ponáhľať sa z letiska na letisko....už som to nechcela, ako predtým. Človek má už iné priority. Nechaj ho, nech si vyskúša sám, je ešte mladý, má kopu času a možno za rok-dva bude úplne inak uvažovať.