Ahojte, mam 17 rokov a chcela by som ist s priatelom a jeho rodicmi na dovolenku do Španielska, ale moja mama je proti a nechce ma pustit lebo sa boji ze nieco vyvedieme. Obaja sme rozumny, samostatny a nerobime blbosti a rozhodne by sme nechceli dieta v tak mladom veku a navyse ideme s jeho rodicmi nebudeme tam sami. Ani k nemu prespat ma nechce pustit aj ked jeho rodicia su doma a nic by sme nerobili proste nie. Aky na to mate nazor vy?
Tiež by som asi nesúhlasila. Jedine,že by ste spolu už chodili dlho a poznala by som sa s rodičmi chlapca. A bola by som si vedomá, že sa chránite.
Vyčkaj, na dovolenky ešte pôjdeš, aj s priateľom. Vži sa do úlohy tvojej mamy, Do 18 r. je za teba zodpovedná. Vy dvaja stále nebudete s jeho rodinou a večer tiež nie. Môže sa stať i tam niečo... nik nevie...
Prespávačky u priateľa?? Nestačí vám že ste dlho do večera spolu? To čo je za móda.
Rodičia ťa živia, nespôsobuj im starosti.
@lunaxx vieš, ze žiadna ochrana nefunguje na 100%?
17 rokov je ešte stredná škola, 3 ročník ak sa nemylim🤔
@lunaxx tak budes musiet pockat, kym budes mat 18 rokov.
co si o tom myslim?
Byt tvoja mat, tak ta tiez neopustim.
Prosim ta, ste slusni, dobri blablabla. Nic by ste nerobili, a budu tam jeho rodicia...
Hahahaha. Tomu naozaj veris, co pises?
Tiez bola mlada, slusna... A tie frajerova mama bola vedla v spalni, alebo u nas, nasi o 2 izby dalej. Napriek tomu sa vedeli diat vselijake veci....
Akurat, ze narozdiel od teba, som mala 21+
Tvoja mama je tvoj zakonny zastupca a ma plne pravo rozhodnut sa tak ako sa rozhodla.Ty mozes akurat to iba tak akceptovat.
Ved pockaj, ked ty sama budes mat raz 17 rocnu dceru...
:D odpadnem, mama si mysli ze sex mozete mat len v zahraniči? je mi ta luto
Tak nevieme aka si a ci ma mama dovod neverit Ti. Ja som od 16tich skoro stale bola u priatela ovela starsieho a aj sme od 17na dovolenky chodili . Lenze ja som sa dobre ucila,neklamala atd. Ak nema mat dovod neverit Ti tak ma to mrzi ,pockaj do 18.
Rozdiel je asi v tom ze moja mama si nemyslela ze som v 17tich mniska 😃
ja by som ťa pustila, nevidím problém.
povedzme si pravdu, na to, aby "vyviedli" čokoľvek, nemusia ísť do Španielska
Ja by som ta nepustila iba v prípade, že by ste spolu chodili krátko (2-3 mesiace). Inak by som asi rada poznala rodičov priateľa. Čiže na tvojim mieste by som isla asi touto cesto, že zoznámiť rodičov a možno aj uviesť maminu do reality, že už dávno nahrávate spolu iba karty a že viete, ako sa chrániť. Ak to samozrjeme viete…Ak si mamina mysli, že len pri prespavačke alebo v Španielsku sa deju veci, tak neviem akú pubertu mala ale ja som teda spávala s priateľom aj keď rodičia boli o poschodie nižšie v obývačke 😆.
Bývaš stále u rodičov a nie si samostatná, čiže tvoja mama môže za teba rozhodovať.
Ako keby som na tvojom mieste tak sa s mamou otvorene posadím a porozprávam o tom, snažím sa ju otvoriť. A ja teda som mala skvelý vzťah s mamou a mala dôveru vo mňa. Čiže za mňa riešit toto.
Ak vidíš že ta vôbec nechce pustit a tebe to vadí, tak proste sa osamostatni, za chvílu budeš dospelá tak si môžeš nájsť dobrú prácu a bývanie a osamostatnit sa.
@ivik4 no praveze ja som slusna, nechodievam po nijakych baroch ani po zabavach, som doma alebo s priatelom vonku cez den nikdy nie v noci lebo aj to mam zakazane, nepijem, nedrogujem, nerobim nijake zle veci aj dobre sa ucim, proste nespravam sa ako vacsina dievcat v mojom veku, ktore tieto veci robia a stale maju viac povolene od rodicoch ako ja, proste nevidim dovod preco mi mama vsetko zakazuje a nedoveruje mi 🤷🏼♀️
@lunaxx všetky sme raz mali 17 a chápeme ťa ale rozhoduje tvoja mama, buď ju ukecáš alebo ešte ten rok vydrž. Popravde tiež by som ťa nepustila ak nedovolím ani víkendové návštevy, tie sú menej problematické a ak sa bojí bohužiaľ.
Nechápem, prečo si toľko matiek ešte stále myslí, že ideálna výchova je drezúra a buzerovanie. A potom sa nevieme dosť vynacudovat, keď z dcér výchovaných spôsobom: "makaj, drž hubu a poslúchaj" vyrastajú strhane, utiahnute zeny, zvyknuté držať hubu a poslúchať každého, kto na ne dostatočne zreve.
Určite by som pred rozhodnutím chcela hovoriť (a spoznať) priateľovych rodičov. A tiež presne vedieť, kam by ste šli a mať kontakt. Ale v princípe nevidím dôvod nepustiť.
@anjelicek26 pokiaľ ste spolu dlhšie a matka pozná jeho rodičov a vychádzajú dobre vie že sú zodpovední. Tak by som ju pustila. Nechcem byť sprostá, ale ak aj by spala s priateľom.. Mohla by skoro hocikde a matka by tomu nezabránila, opýtala by som sa jej či ona v 17tich nikde nebola. Pokiaľ si dôverujete a ty si ničím do matky nedala pochybnosti tak to nieje tak strašne. Nebudete tam len vy dvaja ale aj jeho rodičia a myslím si, že oni dvaja by za vás mali jednoznačne zodpovednosť tak by nedovolili, aby ste tam hocičo robili.
Mila @autorka, je mi luto, ze ta mama takto drezuruje a prenasa svoj strach na teba. Mas 17 rokov, o chvilu si dospela. Ja som v tom veku chodievala so spoluziakmi zo strednej na zahranicne brigady na cele leto, lietala po Europe. V principe nechapem s cim konkretnym ma mama problem, ked pises, ze ste spolu dlho a aj sa pozna s priatelovymi rodicmi a financie tiez nie su problem. Nezostava asi nic ine len si to s nou vykomunikovat. Drzim palce 🌸
@catherinah to je aká blbosť, tak každý, kto nechce počať dieťa nemá mať sex?😀
@lunaxx U nás to je naopak, dcerin priateľ ide na dovolenku s nami, dcéra bude mať čoskoro 18, samozrejme budú mať samostatnú izbu. Normálne u nás prespáva, ja v tom nevidím žiadny problém. Dcéru si poznám. Viem, že je zodpovedná, patrične "poučená" a hlavne, keď chcú niečo medzi sebou mať, ja budem radšej, keď to bude v jej izbe, ako by sa mali kade tade poflakovať. To som ale ja, nič to nemení na tom, že tvoja mama s tým v pohode nie je. Mrzí ma to za teba, veď si už čoskoro dospelá. Vyzerá to, že mama ti asi naozaj nedôveruje. Snáď to po 18 neprejde ešte do toho, že "kým bývaš pod mojou strechou" 🙄
Moja blízka známa bola tiež slušná, zodpovedná.Chcela si ísť na výšku a odrazu v 17ske otehotnela. Neznamená,že keď si ,, mníška,, že nemôžeš otehotnieť.. Na víkend by som ta možno pustila,ale na dovolenku isto nie. Je to na dlho a bála by som sa o teba...
Tvoja mama sa mala a tebou normálne porozprávať a nie ťa takto ponižovať.
Tak nas nazor je irelevantny, rozhoduje tvoja mama.... ak chces podporu, tak nech zajdu za tvojou mamou priatelovi rodicia a skusia argumentovat, ze by ti dovolenka prospela a ze budes v dobrych rukach... Ale kedze ta tam ani prespat nenechaju, tak dovolenku podla mna mozes zabudnut...odratavaj dni do 18ky proste, potom sa uz pytat nebudes musiet... a k teme - mam takmer 19 rocnu dceru a v tom veku by som ju mozno pustila na nejaky vikend na festival ci prespavacku, ale na dovolenku v zahranici este nie...