icon

Môže dieťa ísť na talentovky samé?

luciq1
18. mar 2025

Ahojte ,idete s deťmi na skúšky,či môžu ísť aj samé?
Ide o to že jedna škola je cca 30km od domu a ja nemám auto a nemam tam ist skym a je to malé mesto a pol dna tam trcat.. Syn má možnosť ísť zo spolužiakom,len som na vážkach ci tam netreba aj nejaký podpis rodiča alebo čo. Čo si myslíte, môžem ho pustiť samé alebo mam predsa len radšej ísť sním? Na druhý deň má talentovky do vzdialeného 60km mesta, tam samozrejme mám už odvoz vybavený.

Strana
z2
melanta
18. mar 2025

@luciq1 pod dňa tam trčať? Ako často robí dieťa talentovky? Ako často si vyberá strednú školu? Išla by som a kým by som čakala, tak by som si sadla niekam na kávu. Ale podporila by som dieťa tým, že tam s ním pôjdem. A že tam nemáš s kým ísť? Tak ak nemáš vodičák, tak busom a pôjdeš s dieťaťom. To, že by som tam potom čakala sama, vôbec by mi to nevadilo. Dieťa mi išlo na strednú len raz.

lenka.25
18. mar 2025

Veď zatiaľ pôjdeš na kávu , alebo sa prejsť . Bola som so staršou dcérou a pôjdem aj s mladšou .

dettilv
18. mar 2025

@luciq1 jasné že by som išla. A prežili by sme spolu celý deň. Domov by sme išli až neskoro poobede, človek má tak málo času na rodinu popri všetkom a aj by som bola rada za taký den

januska12323
18. mar 2025

Rodič tam byť nemusí, je to len na tebe.

luciq1
autor
18. mar 2025

@melanta on pôjde do školy a v škole sním predsa nebudem.syn sam povedal ze tam ísť nemusím

luciq1
autor
18. mar 2025

@dettilv ako ho môžme spolu prežiť keď on bude v škole a ja mimo nej?

melanta
18. mar 2025

@luciq1 ja viem, že pôjde do školy a tam s ním nebudeš. Pýtala si sa na názory. Tak som napísala. Pre mňa je moje dieťa natoľko dôležité, že na prijímačky som s dcérou cestovala, čakala som na ňu v kaviarni a po prijímačkach sme išli do cukrárne. Vnímala som to ako prvú takú väčšiu skúšku dieťaťa v jeho živote. Ja som bola ako dieťa na prijímačkách sama, lebo som tak chcela ísť a bolo mi to nakoniec veľmi ľúto, že tam mama nebola, keď som videla, koľko rodičov tam na svoje deti čakalo a na mňa nikto a išla som sama domov.

Nerozumiem, načo sa pýtaš na názory iných, keď dávaš odpovede aké dávaš. Ty tam ísť nechceš, nepovažuješ to za dôležité, tak tam nechoď a nepýtaj sa na názory. Alebo si mala do otázky zakomponovať, že reagovať majú iba tie, ktoré majú názor ako ty.

cacianka
18. mar 2025

@luciq1 že ako ? ty si doobedu obehneš obchody, aspoň popozerať, inšpirovať sa, možno nakúpiť, a poobede/resp. po skúšje sa pojdete najesť, porozprávať o priebehu a dojmoch, ak treba niečo kúpiť pre neho, a pred odchodom busu cukráreň.
My ťa máme učiť ako máš stráviť čas so svojim synom po jeho skúške ?
Moji rodičia boli so mnou pred 45 rokmi, obaja a neriešili. Boli sme síce ďaleko, ale boli dokonca obaja. Kým som sedela vnútri, oni obehli návštevu a pár obchodov, počkali sme sa pred budovou. A to ani mobily neboli.
Veď keď nechceš, nemusíš. Bus ti odhryzne z nosa ?

salome123
18. mar 2025

@luciq1 spoluziak tam ide ako? ak by siel spoluziak tiez sam, tak by som ho pustila tiez sameho.

michaela329
18. mar 2025

So mnou teda pred 25 rokmi rodičia neboli 😃 Ani by som ich tam nechcela, išla som s kamarátmi do mesta 25 km od nás, spoj bol priamy a už som tam párkrát sama s babami bola. Takže ak to nevyžaduje škola alebo Tvoj syn, podľa mňa nemusíš. Ja som v tomto veku tiež už rada ukazovala svoju nezávislosť.

petka122
18. mar 2025

u nas napriklad je napisane ze rodic nesmie s dietattom do vnutra,ale urcite ju pojdem zaviezt ako podppora a pojdem si aj pre nu,pre mna je to dolezite aby mala pocit ze v tom neni sama,ale samozrejme zalezi od dietata

alenah31
18. mar 2025

@luciq1 dcéra min. rok - išla na skúšky na bilingválne gymnázium z 8-triedy ako 14-ročná do krajského mesta. V pozvánke mali jasne napísané "do budovy školy má povolený vstup len uchádzač o štúdium - s pozvánkou s prideleným kódom a OP, bez sprievodu rodiča". A išla tam len ona - žiadny iný spolužiak s ňou nešiel, že by sa podporovali navzájom - mala nervy či správne trafí triedu kam mala ísť robiť skúšky, ale dala to. Myslím, že my rodičia stresujeme viac ako tie decká - ja som ju len zviezla po školu a išla som zatiaľ do mesta na kávu a po obchodoch. Potom mi len zavolala, že je po všetkom a stretli sme sa v meste - ona vysmiata ako lečo, spokojná ako to sama zvládla a bola hladná ako vlk takže sme sa zastavili v reštaurácii na obed - to jediné ju zaujímalo - najesť sa🙂 Držím synovi palce🍀

deti95060810
18. mar 2025

30 km a tam nechodia autobusy, vlaky a pod? že musíš mať odvoz?
samozrejme ísť nemusíš, ale moc obetavá nie si...
ale ak sa so synom dohodneš že nepôjdeš tak ok . nemusíš resp. nie je to nutné.

bozzie
18. mar 2025

Tu aspon vidno, ake su tvoje priority. Zalezi ti na dietati? Tak tam proste chod a vybavene a nie sa pytat ostatnych, ci by sli. Ved je to predsa samozrejmost. Ale tak ak ti na nom nezalezi, tak nechod. 🙂 Je to uplne lahko riesitelny "problem".

0silvia0
18. mar 2025

@luciq1 zaujimave, ako dospela zena riesi situaciu. Ze nemam odvoz, nemam tam ist s kym a pol dna trcat atd. Chodila som s oboma detmi na dni otvorenych dveri, na talentovky. Aj ked som bola sama, nejako som sa pomotala. A nechodila som autom, ani ma nikto nevyvazal, normalne som zvladla ist vlakom a mhd.

luciq1
autor
18. mar 2025

@melanta
@cacianka ste dáke moc premotivovane..ja sa pýtam ci tam je nutnosť byť, či tam podpisujem nejaké papiere...
Na druhý deň sním idem opäť....

cacianka
18. mar 2025

@luciq1 tak potom si ty demotivovaná. každá škola to môže mať inak, čo tak zavolať a opýtať sa ?

alenah31
18. mar 2025

@luciq1 v pozvánke musíš mať jasne napísané tieto informácie. Je tam tiež uvedené či ťa tam treba alebo nie. Ty nepodpisuješ nikde nič - čo sa samotných skúšok na SŠ týka - dieťa v tomto už zodpovedá samo za seba - ty potom už len cez edupage potvrdzuješ výber ak ho vezmú alebo podáš odvolanie ak ho nevezmú.

slavomira236
18. mar 2025

@luciq1 o otazke. Nie nemusis s nim ist. Ak to dieta nevyzaduje.

slavomira236
18. mar 2025

@bozzie ak tam chce ist dieta same to neznamena ze jej na nom nezalezi..

michaela329
18. mar 2025

Joj aké sudkyne sa tu zbehli, že hneď jej na synovi nezáleží. Počítate aj s alternatívou, že syn chce ísť sám? Vyskúšať si to, zažiť niečo nové? Ukázať, že na to má? Predpokladam, že ak by chcel ísť s matkou, tak otázka tu ani nie je.

lubina
18. mar 2025

@luciq1 ja by som urcite isla, uz len ako podpora. Tento vikend som bola so 16 rocnou na skuskach z franczustiny. Vsetci tam boli s rodicmi, a aj povedala, ze to bolo fajn, ze som tam s nou bola, aj ked som len cakala, ale hned potom mi mohla povedat, co bolo a "vyrozpravat" vsetko. Boli tam aj starsi ziaci a tiez s rodicmi. Ved urcite by to zvladli sami, ale toto bola len psychicka podpora. Ked isla na strednu, tak tam som ani neuvazovala, ze by som s nou nesla, ved kolko krat ide dieta na strednu.Aj moji rodicia boli so mnou, ked som ja isla na strednu, aj s bratom.

deti95060810
18. mar 2025

NIČ tam podpisovať ako rodič nebudeš... dieťa nech si zoberie občiansky...

belllinka
18. mar 2025

Syn síce išiel bez príjmačiek, ale aj keby ich robil, tak ma ani nenapadlo tam s ním ísť. Veď už to je veľký chalan, čo by som tam pol dňa niekde stála pred školou a potom ho odviezla domov? Myslieť naňho a držať palce môžem aj v robote, nie iba v aute pred školou.

dettilv
18. mar 2025

@luciq1 po škole. Veď tam nebude celý den

adulla2
18. mar 2025

Vôbec s ním ísť nemusíš, ako píšeš ani syn nechce aby si išla s ním, podpisovať netreba nič.
Staršia dcéra robila prijímačky na 4 školy u nás v meste, ktoré dobre pozná, na dve školy som ju viezla, lebo by mala horšie spoje, musela by prestupovať, na ďalšie dve školy už šla sama, chcela tak a teda vôbec som sa necítila ako horšia matka😅
Teraz ma to čaká v pondelok s mladšou, tá chce aby som išla s ňou ja, tak pôjdem, zaveziem ju, pôjdem do práce a potom po ňu skočím keď skončia.
Nech si každý urobí ako chce a ako to dieťaťu vyhovuje, netreba predsa nikoho odsudzovať, či je horší alebo lepší rodič keď na skúšky nepôjde ✌️

pralinka25
18. mar 2025

@luciq1 fuha. No ja som teda toto vobec neprezivala. Pojde rano na talentovky ma ich v nasom meste a potom si pojde po svojom. Vobec som nerozmyslala nad tym mat z toho nejaky extra speci den. Budem v praci.
Syna si poznas ak je s tym v poho vobec by som z toho nerobila taku dramu ako sa tu strhla. Kludne ho pusti s kamosom. Ja ako dieta by som napriklad radsej sla s kamosom ako s mamou a to mame dobry vztah. Ale kazdy to ma inak.

abbey1
18. mar 2025

Ja mimo témy trochu. Viaceré spomínate OP. Mali ste uvedené v pokynoch, že treba OP?

luciq1
autor
18. mar 2025

@abbey1 áno

veselo_neveselo
18. mar 2025

@luciq1 toto je jedna z veci, kedy podla mna dieta oceni, ked ma so sebou kludneho rodica, ktoey ho povzbudi.

Ale ja mam taky nazor, ze rodic by mal byt pri tychto klucovych momentoch deti, no ale to som ja. Ja som bola ako decko velmi samostatna, a rodicia mi tam aj tak chybali, aj ked som ich nepotrebovala. Ale chybali,ja som to ani nedokazala vtedy vyjadrit (nevedela som ako), a nesiem to so sebou doteraz.

Strana
z2