icon

Môžu deti uspieť aj bez doučovania?

roxana280
13. feb 2025

Ahojte, zachytila som názory, že iba deti bohatých rodičov môžu uspieť, pretože si môžu dovoliť doučovanie, mňa to pobúrilo, synovi platím doučovanie, ale ak by sme nemali na to, je kopec testov a stránok, kde sú riešenia zadarmo, my sme študovali bez internetu, bez PC, diaľkovo, popri práci, lebo rodičia si vraj nemohli dovoliť internát a pod.uspeli sme..
Skúste dať stránky, kde si môžu deti pomôcť aj samé, https://www.skusky.eu/
https://testokazi.sk/, možno to niekomu pomôže.

jurly
13. feb 2025

@roxana280
viemeto.org - iba 15 min. je zadarmo
smartbooks.sk- iba demo verzia na vyskusanie
examino.sk

deti95060810
13. feb 2025

@roxana280 prosím ťa, na matematike sa nezmenilo absolútne nič..ani na fyzike - ale o tej reč nebola... zlomky sa rátajú roky tak isto, rysuje sa tak isto tak čo je na tom zvláštne.
sj -tam navymýšľali kde aké rozbory, to je troška iné - aj keď pravopis zostal ten istý...
to vážne si platíš ľudí na doučovanie? Matiku zo zš viem odpredu - odzadu, to by ma nikdy nenapadlo si platiť niekoho...
pri deťoch som sa nasedela za tie roky dosť...

marca12
13. feb 2025

@roxana280 Podla mna doucovanie je lepsie ako ucit sa sam. Je ine,ked niekto s tebou pracuje vysvetli ti. A ano,deti,ktore chodia na doucovanie maju lepsie moznosti ako dieta,ktore ma problem s danym predmetom a nevie sa ho same naucit.

dadis
13. feb 2025

Za mna je doucovanie pre premotivovanych rodicov..chudatka deti. Preco radsej netravia volny cas sportom a s kamaratmi? U nas v klube maju deti treningy minimalne 6x do tyzdna, niektori maju 2 fazove treningy...a taketo deti a bez doucovani su na naj skolach v Bratislave.

dadis
13. feb 2025

@mirage rocnik 2007 a 2009 mam

mirage
13. feb 2025

@dadis negeneralizuj. Moji su sportovci vsetci traja, trenuju denne, su na dobrej ZS, znamky jednotky, dvojky, a predsa chodili na doucovanie. Prednost sme dali priprave na monitor/prijimacky, zas naplno nabehli na sport po prijimackach. Pretlak sikovnych deti bol obrovsky.

roxana280
autor
13. feb 2025

@guudy dakujem🙂

roxana280
autor
13. feb 2025

@marca12 mojmu synovi vyhovuju on line hodiny s doucovatelom, ale kazde dieta je ine, tesi sa na matiku s ucitelkou ZS, je to pre neho prinosom, dokonca aj pre nu, lebo deti co chcu vediet viac su pre kazdeho ucitela normalneho radost🙂 Ma to ako kruzok, nie trest.

dadis
13. feb 2025

@mirage A bez doucovania by sa nedostali?

lienka.7
13. feb 2025

@letfenixa ja by som ešte dodala, že nie ze ci sa chce učiť, ale ci na to to dieta vôbec potom ma. Lebo naučiť sa je jedna vec, ale nedáš všetky skúšky len tým, že sa to proste nabiflis. Keď nevieš si spájať súvislosti, nemáš logické myslenie, žiadnu ťažšiu školu nikdy neskončis. Politilogiu možno, ale techniku asi ťažko a takú medicínu v žiadnom pripade.

mirage
13. feb 2025

@dadis mozno ano, mozno nie.

bielasovicka
13. feb 2025

A učitelia v škole sú potom načo, keď ich nenaučía to co treba? 🤔To už je zas nejaká nová móda?

bosorkabb
13. feb 2025

Doučovanie pod dohľadom skúsenej osoby je úplne iné ako učiť sa sám. Dcéra tiež začala chodiť na doučovanie a vidím pokroky pretože jej učivo lepšie vysvetlia ako v škole kde ich je v triede 26.
A hráva aj basketbal chodí maľovať ( budúci rok má výstavu) na angličtinu. Takže neplatí že ak dieťa chodí na doučovanie tak iné aktivity nemá.
Aj s kamoškami sa stretáva.
Aj jej kamošky a spolužiaci majú krúžky aj niektorý chodia na doučovanie. Ja na tom nič divné nevidím.
Pravdaže nie každý rodič na to všetko má financie. Ale tak to v živote chodí. Sú ľudia ktorý idú na dovolenku aj 4x za rok a taký ktorý ani raz. Je to proste tak a vždy bolo.

h2
13. feb 2025

Iba bohatí si môžu dovoliť doučovanie???

marca12
13. feb 2025

@bielasovicka Poviem za seba. Ja som matike nikdy nerozumela. Ked som chcela studovat stavebnu fakultu,jednoducho som musela ist na doucovanie. Vdaka individualnemu pristupu som ucivo pochopila a ucilo sa mi lahsie. Nie je kazdy nadany. Niekomu ide vsetko prirodzene,ale ak mas predmet,v ktorom nemas nadanie,doucovanie velmi pomoze.

letfenixa
13. feb 2025

@bielasovicka aká nová móda? Doučovala som už počas VŠ, tj viac ako 20 rokov dozadu. Raz som mala súrodencov na ZŠ, vysvetľovala som im, čo potrebovali - MAT, FYZ, ANJ. Doučovala som aj stredoškolakov, aj vysokoškolakov so skúškou z matematiky v 1.semestri.

bielasovicka
13. feb 2025

@marca12
@letfenixa ja to všetko chápem co hovorite. Len ma vytáča keď počujem slovo doučovanie, že tie školy sú potom úplne nanič, keď rodičia musia platiť ešte aj doučovanie svojich detí. Nie je to fér. Chápete. Učitelia v škole by ich mali naučiť tak, aby nepotrebovali doučovanie. Je to čím ďalej väčší problém.

letfenixa
14. feb 2025

@bielasovicka ale my učíme, meníme metódy, meníme rétoriku. Avšak keď si to tam príde niekto len odsedieť, môžem aj na jednokolke žonglovať. A potom počúvam, ako má žiak doučovanie a mnohokrát by stačilo byť duchom prítomný, reagovať, robiť si úlohy. Ja napr nedávam úlohy preto, aby som zasahovala do voľného času rodiny, ako sa čoraz častejšie dozvedám, ale aby si žiak precvičil učivo z hodiny.

dadis
14. feb 2025

@letfenixa Preco na hodine nie je sustredeny a na doucovani je? Ja som za to, aby domace ulohy deti nedostavali, max nejaky projekt na vikend. Obcas. Ja si tiez neberiem pracu domov a mozem vypnut hlavu a venovat sa inemu. Aj regeneracia je dolezita. Kym boli moji mali, pisali si ulohy v skolskom klube, doma len letela taska do kuta. Ked som za cely zivot 3x s mojimi detmi pisala ulohy, tak to bolo vela. Preco u niekoho to ide a iny sa musi trapit kazdy den hodinu doma s nervoznymi rodicmi, po vikendoch sa trapit s diktatmi, extra ulohami a pod? Mam standardne inteligentne deti, vela spravi, ze su oddychnute (aj teraz chodievaju spat po 20), maju aj ine zazitky, skola ich nestresuje, ulohy si pisu v skole vacsinou. Ucia sa cez vikendy, ked treba. A keby im aj skola nesla na 1-2, tak predsa im nebudem robit zo zivota peklo, lebo nepojdu na gymnazium. My uz teraz riesime VS, tam je asi dolezitejsie sa ucit navyse ucivo z predmetov, ktore chcu studovat. To sa ale robi na seminaroch v ramci vyucovania. Na doucka nechodia

letfenixa
14. feb 2025

@dadis nemyslím si, že ten, ktorý je nesústredeny na vyučovani, je zázračne sustredeny na doučovani. Z mojej skúsenosti pri doučovani tiež čakajú na lievik, ktorým sa im vedomosti do hlavy naleju.
Doučovanie má zmysel u detí, ktoré potrebujú dlhší čas na pochopenie.

dadis
14. feb 2025

@letfenixa Ano, vtedy ano. Ale tiez nie na pravidelnej baze, ved to musi toho cloviecika ubijat. Ty si vies predstavit, ze by si mala 10h pracovnu dobu, lebo si pomalsia?

vroni
14. feb 2025

Doučovanie je z obrovskej casti premotivovanost rodičov. Áno, keď dieťa niektorý predmet "nestiha" alebo sa venuje športu, hudbe, proste čomusi časovo náročnému, tak to chápem. Ale drilovat decko kvôli blbemu gymplu je choré a choromyselne. Som Bratislavčanka, v rodine a u kamosiek tu chodí plno deti na gympel. Nikto nechodí na doučovanie (mimo času pred prijimackami na VS a to tiež len na niektoré smery). Že niekto považuje za status, že si môže "dovoliť" doucovanie, je len ukážkou jeho vlastných (ne-) schopnosti, nie skutočnou nutnosťou doručovania.

roxana280
autor
14. feb 2025

@vroni vy mate nejaky problem citat s porozumenim, nepiste hluposti laskavo pokial nemate nieco k veci, teda otazka bola vysvetlim, pre tych co potrebuju, ak su stranky zadarmo, kde by sa deti vedeli doucit na testy same, prijimacky, monitor bez doucovatelov, teda take deti co chcu, ktore by im pomohli tak prispejte ak nemate, neviete, odpustite si komentare od veci, mate skoncenu psychologiu detsku ked si dovolite tvrdit a zovseobecnovat tak zavazne temy? Mimochodom opakujem nepytala som sa na vas nazor, preco doucovat ci nedoucovat, koho a kedy a kolko, pytala som sa na najlepsie zadarmo na webe na podobne stranky ako som uviedla.

vroni
14. feb 2025

@roxana280, nauč sa čítať, tu sa tyka. Píšeš úplnú blbosť ohľadne doučovania, na to reagujem. Keď sa ti to nepáči, nezakladaj diskusiu na verejnom fóre. Čo a prečo mám skončené nie je predmetom tejto diskusie. Na otázku "nevyhnutnosti" doučovania je štúdií (od tých s vyštudovanou detskou psychológiou) je hafo, stačí si dohľadať.

dadis
14. feb 2025

@vroni Uplny suhlas ☺️, hlavne ze vsetky deti budu vediet co je podmet a prisudok a vyratat trojclenku... ale ze byvsa to pomalsie dieta radsej venovalo modelovaniu, pisaniu basni, skladaniu lega - namiesto drilovania presne specifickych uloh a zabijal by tym svoje detstvo a drahocenny cas, ktory mas pre detstvo prideleny. A nie je dlhy. Kopec casu stravis v skole, tak tie deti preboha nechajte si robit, co ich bavi, ked ich bavi matika, je x olympiad a sutazi, kde sa zabavi, ked ho bavi slovina, nech si cita a pise...ale takto kazit detstvo svojim detom, len aby sa dostalo na gymnazium, je teda riadne na hlavu 😅
Myslite, ze bude vase dieta uspesnejsie v zivote ako to, co na doucovanie nechodi?

roxana280
autor
Odpoveď bola odstránená
vroni
14. feb 2025

@roxana280, tu si tykas so všetkými, je to v pravidlách. K tvojej obmedzenej invektive sa vyjadrovať nebudem, nestojis mi za to.

maminkadeticiek
14. feb 2025

Co je toto za sebestrednu prapodivnu diskusiu?Vsak sa staraj o svoje decka a neprud.

maminkadeticiek
14. feb 2025

Btw umnemam zatial v plane posielat deti na nejake doucovanie,pokial sami neprejavia zaujem.Bud na to maju a teda nebudu sa trapit ani pocas samotneho studia,alebo nechbidu lahsou cestou.Netreba z toho robit raketovu vedu.

yanni
14. feb 2025

@kiki68 boom boli aj deti narodené v 70tych rokoch. Ja keď som nastúpila do prvej triedy ZŠ bolo nás 1a až po 1h a v každej triede ca. 30 detí. A to nebola jediná ZŠ v meste. A každá bola taká plná. Môj brat, narodený v polovici 80tych rokoch, to už taký boom nebol. Boli len 3 či 3 prvacke triedy po 20 deti. To iste mesto, tá istá ZŠ.