icon

Môžu deti uspieť aj bez doučovania?

roxana280
13. feb 2025

Ahojte, zachytila som názory, že iba deti bohatých rodičov môžu uspieť, pretože si môžu dovoliť doučovanie, mňa to pobúrilo, synovi platím doučovanie, ale ak by sme nemali na to, je kopec testov a stránok, kde sú riešenia zadarmo, my sme študovali bez internetu, bez PC, diaľkovo, popri práci, lebo rodičia si vraj nemohli dovoliť internát a pod.uspeli sme..
Skúste dať stránky, kde si môžu deti pomôcť aj samé, https://www.skusky.eu/
https://testokazi.sk/, možno to niekomu pomôže.

Strana
z3
yanni
14. feb 2025

@vroni múdre ale hlavne usilovne dieťa nepotrebuje doručko. Moja dcéra, 9 rokov, prvý rok na gymply, ma tiež náročné koníčeky. Závodné pláva; tréning 6 krát v týždni plus hra na husle. Všetko časovo náročné ale doucko jej netreba. Time management a sústredenie sa. Úlohy robí aj na plavarni, učí sa aj v aute cestou na tréning (50-60 minút jedným smerom). Ono problém dnešnej mládeže je, že majú okolo seba veľa zabijacov času. Mobil, notas, pc, telka, všelijaké konzoly. A trčia na tom hodiny. Samozrejme, že potom nič nestíhajú. u nás toto nehrozí. Dnes akurát doniesla domov vysvedcko. Na to, že ma veľmi malo času, prakticky sa učí v pohybe, DU píše na kolene, ma 1-2 a jednu 3 z matiky. Čo ja tu matiku akceptujem, keďže k nej ma averziu a profesor matematiky aj tak nechce byť. A sama povedala, že do konca roka to vytiahne aspoň na 2.

vroni
14. feb 2025

@yanni, máš šikovnú babu.

maminkadeticiek
14. feb 2025

@yanni 9 rocna na gymply???😳

berenika39
14. feb 2025

@bielasovicka Možná může být dítě nadané humanitním směrem a s matikou potřebuje pomoci?

vroni
14. feb 2025

@maminkadeticiek, áno, v niektorých zahraničných systémoch je gympel od štvrtej triedy.

yanni
15. feb 2025

@maminkadeticiek áno 9 ročná. A 9 bude mat až do konca sk. Roka. U nás je ZŠ 4 roky, od 5.triedy sa ide ďalej. Dcéra je ale výnimka, tu nastúpila do školy ako čerstvo 5 ročná, čiže tak to vychádza.

simoli
15. feb 2025

@yanni takže ekvivalent piatej ZŠ. Tak to som pokojná to ani moji nefičali na ničom 😊 už som myslela ze ste zázrační 😊 v 9ich nemali ani počítač ani tablet a keď sa poobzeram tak ani v okolí pri tak malých deťoch to neregistrujem.

yanni
15. feb 2025

@simoli PRAVEZE JA SLEDUJEM OPAK. Tu už 5-6 Rocne ficia na vsetkom. A ked opustia po 4tom rocniku ZS, TO UZ nezastavis. Na gymply su decka Medzi ca. 10 - 20 Rokov. Navzajom sa ovplyvnuju. A leid to Este aj rodicia Podporuju, Tak uz niet uniku. Nasi chalani dostali pred rokmi od svokrovcov PlayStation. Vtedy Este stvorku. Osial trval 3 mesiace. Potom to Pol roka zapadalo prachom. Nakoniec Sme predali. Ono velmi zalezi aj od samotnych deti. V Akej spolocnosti sa pohybuju, ake Priority Maju, ake ciele a ako velmi su ovplyvnitelne. Nas najstarsi Bude mat uz 19 rokov, dalsi 17; treti ma 15. vsetci su normalni. Mobily maju od 7 triedy, dvaja najstarsi maju aj iPady. Stredny od 8smej triedy, najstarsi az ked po 10tej triedy realky presiel na gympel. Telku Prakticky nepouzivame. Ces tyzden na nejake Hluposti a zabijace casu nie je cas a ce viekend Starsi brigaduju a dve najmladsie maju takmer Kazdy viekend preteky.

yanni
15. feb 2025

@simoli ja by som povedala, že vy ste zazracni. 9-10 ročne deti už nie sú žiadne malé deti. Poniektorí už v puberte. A neviem kde žijete, ale ja práveže tento mobilovy, tabletových, smartwatchovy trend registrujem v širokom okoli už pri oveľa mladších deťoch. To skôr naše su široko-daleko skôr taká výnimka. A nie že by sme im nekúpili alebo nemali na to, ide skôr o životný štýl, o priority. Moja dcéra chcela tiež strašne v 2-3 triede Smartwatch. Lebo takmer všetky deti mali buď Smartwatch alebo mobil. Vbehli sme to obchodu, nech si ich da na ruku. Vtedy povedala, hm, tie sú ale veľké. Jasne, že sme nekúpili. Bola to moja taktika, nech si vyskúša. Dnes, 2-3 roky neskôr, sedíme v restike a mladšia videla možno tak 5-6 ročne dievča čo malo Smartwatch a vraví take má aj Emila aj Johanna aj Marlene a aj po novom jej naj kamoska Stella. Starsia sa na ňu pozrie a pýta sa jej, a naco by ti boli? Mladšia: neviem, majú všetci. Mladšia má 6 a je v prvej triede. Starsia: to je taká blbosť, vydrž pár rokov, na gymply dostaneš mobil. To je oveľa lepšie. To oveľa lepšie má rozosmialo, keďže mobil starsia síce má, ale je zapnutý len na cestu do a zo školy, keďže jedným smerom to má takmer hodinu busom s prestupom. V škole ho má zamknutý v skrinke.

guudy
15. feb 2025

@yanni u nas to bolo velmi podobne😊. Nic im neuslo … a to su obe programatorky (21 a 17) 😊
Samozrejme, v puberte uz mali kazda svoj notebook aj tel 🙂

simoli
17. feb 2025

@yanni no ono to bude tým, že chvalabohu majú 19 a 17, tzn pred 10imi rokmi to nebolo ešte v takom sialenom rozmere. Môj 19 ročný napr ma Fb asi rok a mladší ešte vobec...ze nepotrebuje. Ale to teraz už ale.je krik samozrejme, ze sú s ním ako s pupočnou snurou...je to šialené 🙄

yanni
18. feb 2025

@simoli ale mame aj 15, 10 a 6 ročne deti. A ani jedno to nepotrebujú. Inak ani ti velkaci nie sú nikde na sociál media. Ono veľmi záleží v akej spoločnosti sa človek pohybuje, aké hobby majú, čím sa zaoberajú. A inak, že to pred 5-10 rokmi nebolo, keď boli v tom kritickom veku? A ty kde žiješ? Jasne, že bolo a dokonca viac. Teraz je väčšia osveta aj na školách, deti ( ako ktoré však?) si skôr daju 1 a 1 dokopy. Jasom rada, že naše deti sú inteligentne a nie tak ovplyvniteľné každou hlúposťou.

dadis
18. feb 2025

@simoli Fb taketo decka ani nemavaju 😆. TikTok a Instragram. Ale to predsa nema nic s potrebou doucovania. Aj moji si pozru reelska a pod. Ved nemusia 24/7 sediet nad knihami. Skor je dolezity balans v zivote medzi skolou, pracou, pasivnym oddychom (aj ten treba) , aktivnym pohybom, vztahmi s priatelmi a vztahmi v rodine. A doucovanie povazujem za nezdrave prave kvoli naruseniu toho balansu. Aj neustale vysedavanie za pc, ci s telefonom v ruke vnimam podobne.

simoli
18. feb 2025

@yanni tak pred 10 rokmi boli také mobily že tam určite nič také nefičalo, práve som kukla, že ja mám registráciu v insta 2015 a to som ju roky nepoužívala...ked som písala o fb, mala som na mysli celú grupu - aj insta...ten moj 17 ročný nemá...ale isteže fičia na youtube a iných somarinách, ten vek neoklameš...

simoli
18. feb 2025

@dadis ono to nie je také jednoduché...starší napríklad za pc venuje 100% času príprave do školy a príprave na súťaže (matematika). Viem, že je to zle, ale momentálne je asi na najnáročnejšom štúdiu aké na strednej škole môže byť...ťažko 19 ročnému poviem nech sa ide prejsť alebo čokoľvek...áno keď ma toho menej ide cvičiť, ale teraz má napr. také náročné obdobie, že to nevychádza. Okrem toho ešte pripravuje dvoch žiakov na prijímačky na GJH a Gamču... Na doučovanie máš síce diametrálne odlišný názor ale to je v úplnom poriadku 🙂

dadis
18. feb 2025

@simoli Ano, ty mas syna, co ho ta matika bavi. Moju dceru tak bavi chemia, chodi na olympiady, s ucitelkou chemie maju kruzok, kde sa stretavuju jej podobni nadsenci, chce ju aj studovat na VS, syna bavi sport, ma 10 trenigov/tyz. Ale studovat pojde informatiku, kvoli tomu, ze mu matika a fyzika idu lavou zadnou. Obaja su vyborni v matike, ale nevenuju jej nic navyse, len im jednoducho ide. SLJ obaja neznasaju, trpia ju. Fakt si neviem predstavit, ze im teraz zaplatim na to SLJ doucovanie 🤯, aj ked minule syn doniesol 4 z diktatu 😅. Ked najdu deti v niecom zalubenie, treba ich v tom podporovat. To je moj nazor. Pokojne aj to doucovanie. Ale trapit deti, lebo ked nebudu chodit na doucovanie, tak nic z nich nebude, je podla mna nespravne.

simoli
18. feb 2025

@dadis tu sa ale bavíme o ZŠ, nie o SŠ. Tvoji sú teda predpokladám už na SŠ keď vedia čo budú študovať. Ale situácia tejto generácie je o tom, že keď viem, že chcem študovať musím sa najskôr dostať na strednú školu, ktorá mi k tomu pomôže. Naozaj si neviem predstaviť deviataka zo 4kou z diktátu ako sa dostane na gymnazium alebo spse Hálovu - keď už hovoríš o programovaní...

dadis
18. feb 2025

@simoli Moji su na 8r gymnaziu. Na VS sa dostane z akejkolvek skoly, ak ma o studium zaujem

simoli
18. feb 2025

@dadis tak z 8 ročného je to takmer samozrejmosť 💪

dadis
18. feb 2025

@simoli Nerozumiem

yanni
19. feb 2025

@simoli Tak to sa Mylis. 2015 sa narodila Mona Starrsinn dcera, to zu som Finale na monoman treten IPhone. Prvy iPhone som Mala v Doku 2010, bol to uz IPhone 4. Insta a tik tok a zabijace Casu Nemam ale co vier Insta zalotili 201o a tiktok 2016 a od 2018 uz pod Nazvom tiktok. Tak ale Ali so mala v 2010 nejakych 10 Rokov, tak sa Abi necudujem, ze si o nejakom Smartphone Este asi Ani nepocula. A toboz nie na SK.

simoli
19. feb 2025

@yanni prepáč ale ja som z toho ničomu nerozumela. V roku 2015 som už aj ja nejaký ten xtý iphone mala 😂 to neznamená že moje deti v 10ich rokoch dostali najlepší smartphone. Nevyjadrila som sa dobre. Moje deti nemali o tom ani šajnu a nemali na to tie naj telefóny 😂

kristina1207
Odpoveď bola odstránená
Strana
z3