icon

Na akú školu dať dievča so slabšími známkami?

majka2
3. nov 2023

Prosím poraďte máme dievča v náhradnej rodinnej starostlivosti chodí do 9 triedy čakajú stredná škola. Ale učila sa veľmi zle predchádzajúce roky samé 4 kde tu 3 ale.to žila so svojou matkou čo na ňu kaslala. Teraz to bude aspoň to ťaháme na 2/3 matika zrejme 4. Poradte na akú školu ju dať zvažujeme čašník kuchár nevieme čo chceme aby to mala v živote dobre. Poraďte . Nemyslím že by nemala na školu momentálne s maturitou momentálne môže ísť na 3+2 roky maturita.

kiki68
3. nov 2023

@pribinak akurat ze s kurzom to beanies robit nikde v zahranici, ten kurz je iba taka nalepka. Keby to chces napr robit niekde mimo, tak uz na to taky papier nestaci, musis mat na vsetko ucnovku min 2-3 roky. Tiez som mala kurz kozmetiky pol roka, nemozem sa porovnavat s ludmi, co maju tri roky.

deti95060810
3. nov 2023

riešili sme min. rok
pomerne ľahká je škola zdravotná - pozri aj cirkevné, síce nepíšeš odkiaľ si, ale nemusí byť len zdr. sestra, môže byť aj sanitár, zdr. asistent...
na zdr. idú dievčatá čo majú trojky od vrchu až dole...

pedagogická škola - dcérina spolužiačka sa dostala na odvolanie a to od 6 tr. mala na polroku z matiky vždy 5, na konci 4 ...a monitor napísala veľmi biedne - z jedného predmetu mala 14 bodov...

bežne so 4- kami sa dostali na umelecké školy, a ešte pozri aj poľnohosp. školy - tie tiež berú horších žiakov...

kiki68
3. nov 2023

Ja by som s nou presla moznosti a pozrela, co ju bavi a co sa oplati studovat. Na nejaku zdravotnu sa oplati ist ludom, co na to maju zaludok. Kto nema, tak to nema zmysel. To plati pre kazdu oblast. Musi ju to bavit. Potom sa da aj matika zmaknut, napr doucovanim. Len to chce motivaciu ako taku. Podla toho by som vyzeralo. Ked uz, tak nie casnicku, ale priamo hotelovu skolu. Pozrite co mate v okoli ake skoly.

emm_i
3. nov 2023

Na jednej strane súhlasím, že ak má niekto vzťah k deťom, je milý, empatický, ma to skrátka v sebe, mal by byť učiteľom.
Na druhej strane ma však zaráža, že stále frfleme na to, aké je školstvo, ale bez hanby tam posielame študovať tých slabších žiakov... Lebo vraj "ľahká pedagogická"...
Alebo ešte zdravotníctvo, kde záleží veľmi na vedomostiach, mali by tam byť tí naj a naozaj by muselo dievča makať, ale keď sa jej už teraz nedarí...
A pritom sú aj iné dôležité profesie, kde naozaj nemusí mať dobré známky a pritom by to robila s láskou 🙂

doris11
3. nov 2023

@emm_i napríklad ale k tej pedagogickej, ja som prechádzala z matiky len tak tak, fakt mi to nešlo, bola som ten horší žiak dá sa povedať, ale išla som tam s tým že má baví tvoriť, mám rada deti, aktivity s deťmi, vymýšľať nové veci pre deti, mám veľkú fantáziu.
Mala som spolužiačky ktoré potom išli ďalej-, učiteľky slovenčiny, geografie, biológie atd atd. To už je o niečom inom. Ale na tej pedagogickej strednej sa hlavne učia základne veci do MŠ, ŠKD, ako pracovať s deťmi, ako ich zaujať a veľa ďalšieho. V tom prípade si myslím že aj ziak s horšími známkami dokáže tieto základne veci naučiť malé deti.

majka2
autor
3. nov 2023

@doris11 to vážne ale ona mala vážne samé 4 predtým na vysvedčeniach a aké talentovky sa robili z čoho ?

doris11
3. nov 2023

@majka2 výtvarná vychova - trebalo doniest kresby ktoré som si pripravila doma, potom sa ešte tam kreslilo a maľovalo, zátišie podľa predlohy a takéto veci. Hudobná výchova - hra na nástroj nebola podmienka ale bolo to maličké plus, trebalo si pripraviť pesničky, zaspievať. Zameriavali sa hlavne na rytmus, či vôbec žiak má hudobný sluch. Telesná vychova, základné veci. Akrobaticka zostava (znie to možno desivo no je úplne jednoduchá) Potom tam ešte bola poézia, vymyslenie jednoduchého príbehu pre deti z pamäti, prednes z pamäti básne (do 3min), tam trebalo hlavne peknú výslovnosť, artikulaciu, melódiu reči a prejav.
Naozaj nič ťažké, mna spievanie, maľovanie a tieto veci velmi bavili, pre mna to bola uplna pohoda.

majka2
autor
3. nov 2023

@doris11 no spievať asi nevie kresli celkom pekne a ide jej hip hop je športovo nadaná

doris11
3. nov 2023

@majka2 ja som na základnú školu chodila v čr, cize som sa ani slovensky jazyk neucila, až na strednej a cez to všetko som bola 4 prijatá zo 60.
A spievať, nemusí byt speváčka, stačí ak má hudobný sluch. Že nie je úplne mimo rytmus. Tam sa vacsinou aj tak spievajú detské piesne, ľudovky a takéto 😀🙂
A ak jej ide kreslenie, sport a hlavne ak by ju to lákalo ku deťom tak podľa mna by to mohla skúsiť.

majka2
autor
3. nov 2023

@doris11 joj keď ona si vôbec neverí to čo ona zažila za svoje dectvo to bola hroza 😔

zara1357
3. nov 2023

@majka2 kaderníčka, kozmetička, sestrička, vedúca predajne, aranžérka netuším či sa robia príjmačky a teda aké známky treba mať, aby ju zobrali. Je jedno kolko ich je v tvojom okoli, ale su to veci ktore VŽDY pôjdu a Vždy nájdu uplatnenie a prácu. Čašník určite nie, to je práca iba v mladosti a potom čo?

deedol
3. nov 2023

necitam vsetky komentare, ale v gastre su asi najhorsie pracovne podmienky, co pocuvam z okolia (kamosi, znami), cize kucharka/casnicka by som odporucala len vtedy, ak ju to fakt bavi. inak radsej nieco ine.
ona co by chcela?

majka2
autor
4. nov 2023

@deedol no ona nevie čo by chcela lebo celý život počúvala že je sprostá a nič nedokáže máme čo robiť aby sme jej dodávali istotu že má na všetko len musí chcieť ona proste je to ťažké. Ja len chcem aby sa mala v živote dobre

petronelag
4. nov 2023

@doris11 Ale na strednú pedagogickú berú určitý počet a to vyberú najlepších, čo poznám tak tam išli takí, čo mali väčšinou1,2, z niečoho trojku.

zuzana76
4. nov 2023

@majka2 ak ma hrošie známky, tak asi na hrošiu 😀 zartujem. Podla toho, k comu ma vztah, kadernicka, krajcirka, kucharka

zuzana76
4. nov 2023

@majka2 pedikura

tanyag
4. nov 2023

V prvom rade sa treba s dievčaťom porozprávať, určite si to už skúšala, ale skúšaj ďalej. Ja ti dám príklad z realného života. Mala som spolužiačku, dosť zlé známky na základnej. Ohovárali ju, že nikdy to v živote nikde nedotiahne atď. Išla za kaderníčku, síce ju to zo začiatku nebavilo, ale neskôr sa v tom našla. Na Slovensku sa po škole neuplatnila. Odišla do Prahy, teraz robí kaderníčku v známom salóne v Prahe, chodí na súťaže, striha a styluje vlasy hercom, spevákom a iným celebritám a nevie si tu prácu vynachváliť. Čiže známky je jedna vec, ambície sú druhá. Treba jej dodať sebadôveru, veriť jej a naučiť ju, nech verí sama sebe.

doris11
4. nov 2023

@petronelag berú určitý počet Ano,. Bola som medzi prvými prijatými, sama som mala zle známky aj 4 plus som prechadzala zo základky v čr na strednú tuto na sk, čiže znamka zo slovenského jazyka ani nebola rátana a zobrali ma.

janulka1802
4. nov 2023

Ja tiež poradím tú kaderníčku. Mám kamošku a má sa veru finančne veľmi dobre. Nenadarmo sa hovorí, remeslo má zlaté dno.

petronelag
4. nov 2023

To sa nedá povedať, či sa osoba s nejakým povolaním bude mať dobre, poznám kaderníčku, ktorá sa vypracovala, že mala svoje kaderníctvo a aj také, že chodia robiť k iným majiteľom a aj takú, ktorá to nechala a robí v automobilke na smeny.

mamatroch
4. nov 2023

@majka2 ja len tak odveci este, ze ak ju bavi hiphop a mate niekde v okoli a da sa vam, mozno by bolo fajn, ak by chodila na taky kruzok, jednak by tam mala rovesnikov s rovnakym konickom a tiez by videla, ze je v niecom dobra a este sa zlepsuje. To by jej tiez pomohlo zvysit sebavedomie.
Alebo mozno aspon tanecny, byvaju rozne, i moderne tance.
Niekedy maju potom aj vystupenia, ti lepsi aj sutaze...

majka2
autor
4. nov 2023

@mamatroch pravdaže chodí na hip hop hneď od septembra sme ju prihlásili tak ako aj moju biologickú dcéru

majka2
autor
4. nov 2023

@majka2 ďakujem vám všetkým za názory celkom nám to pomohlo za čašníčku ju nedáme. Pravdepodobne dáme dve školy a to kaderníctvo ale určite s maturitou a skúsime tu pedagogiku za skúsku nedáme nič. Pedagogika v turčianskych Tepliciach

modrykolibrik
4. nov 2023

@majka2 ja osobne by som ju na ucnovku nedala. Kadernicka je kazda druha ak neni druha lucid skonci s minimalkou. Pedagogicku by som tiez nedala v buducnosti moze mat problem sa zamestnat pokial nemas znamosti. Daj ju na to co ju bavi. Ked hip hop akusit zistit ako by v tom nasla uplatnenie. Ja som mala same 4 z matiky ucenie ma nebavilo. Mama ma na ucnovku nechcela dat podla nej sprosta som nebola aj ked jej to radili. Mam teraz 37, 2 vysoke skoly a zarabam cez 2000€ a robim v takych odboroch co kazdy zatracuje. Je to skor o chceni a mne to vyslo aj v testoch

zara1357
4. nov 2023

@majka2 pedagogika je taktiez velmi dobra vec z hladiska budúcnosti, ked bude mat raz rodinu a deti. Velmi dobre si sa rozhodla. Inak ma napadla aj Zdravotna škola- lekárnička. To je taktiež veľmi fajn povolanie.

beloved
4. nov 2023

@zara1357 Lekarnicka musi mat vystudovanu vysoku skolu farmaciu, na to jej stredna zdravotnicka nebude stacit.

kiki68
4. nov 2023

@emm_i darit sa jej moze, len nemala doteraz dobre podmienky. My si nevieme predstavit, cim si presla. Bolo to dieta bez moznosti a zrazu tie moznosti ma. To meni situaciu toho dietata a dost radikalne. Hlavne vela deti ma dobre znamky tak nejak z principu. Neni mozne, ze so mnou na seminar chodili ludia, co maturovali z nemciny a nevedeli dat dokopy ziadnu schopnu vetu na urovni A2. Cize potom co za tie styri roky robili? To je dost otazne a znamka je pre mna ako pedagoga nepodstatna. Ak teda ziak nevie nijak preukazat svoje schopnosti bez toho, ze rodicia poznaju riaditelku skoly 😉

zuzana76
4. nov 2023

@beloved je aj stredná škola, tie ale nemôžu vydávať lieky na recept, len voľnopredajne

beloved
4. nov 2023

@zuzana76 Hmm, tak to som fakt nevedela. Ako sa vola presne ten odbor a na ktorej skole /meste/ sa da studovat?

lalala94
4. nov 2023

@beloved podľa mňa to bude odbor farmaceutický laborant, ale možno ma niekto opraví. Ten odbor štandardne ponúkajú bežné stredné zdravotné školy.