Na akú strednú školu s trojkami získať prijatie?
Čaute, na aké školy sa dostali vaše deti z deviateho ročníka, keď mali 3-5 trojok na vysvedčení v 8. a 9. ročníku?
ZŠ je jedna z tých, čo šľape na výkony, jedna z naj v meste, v celom deviatom ročníku nebol ani jeden žiak, čo by mal samé jednotky, sú tri deviate triedy.
Máme vybratú obchodnú akadémiu a odbornú školu.
Priemyslovka (stavebná) asi nehrozí, či myslite, že by bola šanca?
Nám na SŠ vraveli, že ak si pošleme na jednu školu dve prihlášky na dva odbory (vtedy bol limit 2), tak na jeden odbor musia prijať z dôvodu povinnej školskej dochádzky.
@nicoletta98 to nie je pravda. Pôjde na školu, kde ostane voľné miesto. Predsa keď sa štvorkár bude hlásiť na 2 odbory na gympel, nezoberú ho.
Ale samozrejme, hocikde. Vzdy som mal problemy napriklad so slovencinou. Myslim ze na polroku som mal pravidelne za 4. Nikdy som nechapal preco su v sklonovani presne pismenove pravidla a zaroven foneticke pravidla poprepletane - jedine sa vsetko nabiflit lebo to nebolo jasne ako v matematike kde cislo je cislo a plus je plus a mas vzorec a je to, jednoducho nic mi nedavalo zmysel, vlastne mi nedava ani teraz ako to funguje. Neviem ani rozlisit slova ktore su ktore a co to je, jedine asi tak podstatne meno alebo sloveso. Nema to ziadne uchopitelne pravidlo - ked slovo konci na e moze to byt aj podstatne slovo ale moze byt aj pridavne a moze byt aj sloveso ci nieco ine. Naopak cislo konci napriklad na 3 je neparne vzdy. Hotovo. Jasna vec, neda sa pomylit.
A? Na strednej bola slovencina uz menej dolezita a na vysokej uz nebola uplne ziadna.
Treba rast a odborne sa vzdelavat v tom co dietatu ide a kaslat na to co mu nejde.
Všetko záleží aké mesto, kraj...a z čoho má tie trojky?Nikoho nebaví všetko možno ich má z dejepisu, geo a bude výborný v matematike.Nic nie je stratené hlavne nech sa učí na monitor a prijimacky.Ma predstavu čo obnáša stavebná výpočty, rysovanie atď?...z našej triedy veľa detí na OA nezobrali to bola taká zlatá stredná cesta, keď nechceli gymnázium a nechceli ísť chalani na elektrotechniku, strojnícku, stavebnu....všetko je veľká náhoda a ako mu sadnú otázky monitorom si vie dosť pomôcť nech sa naňho sustredi
@nicoletta98 to je hlúposť ako mraky áno, bez školy ta nemôžu nechať niekam už len pôjdeš a to môže byť aj polygraficka či niečo, čo vôbec nechceš.A potom deti zase po roku menia školu ...
@martinka13 @luccija chodila som na zdravotku, neviem, nie je to z mojej hlavy 🤷🏼♀️
dôležité sú hádam prijímačky... moje dieťa nemalo body za vysvečko, prijímačky malo urobené medzi najlepšími - dostalo sa na obe školy kde robilo prijímačky ... problémom zlého vysvečka môže byť podmienka priemeru - na jednej škole mali podmienku prijatia prihlášky priemer pod 2 - len aby prihlášku prijali! ...
@biba_18 áno, každá škola to má inak a to ma miatlo.Niekde sa rátajú vysvedčenia, monitor, prijímačky, body za olympiády ...vysvedčenie niekde len polrok a posledný ročník inde už viac rokov.U nás sa dosť veľa detí dostalo bez prijímačiek, lebo dobre napísali monitor to je veľké plus na odborné školy.
Syn maval zo sj,matiky,angliny 3jky,aj v 9r a dal si jednu na 3r,tam ho zobrali bez skusok,potom na 4r s maturu tam robil skusky aj ho zobrali,ale volali mu z tej 3r,ze by to bolo skoda,ked mal celkom dobre znamky,ze aj oni maju 4r odbory ale by tam tiez musel robit skusky v 2hom kole,a aj tie urobil.Takze si mohol vyberat z 2 sos,vybral si tu,co mu bola najblizsie a to v tej druhej Mechanik a opravar strojov,a je najlepsi z jeho odboru,lebo ho to velmi bavi.Aj doma opravuje,rozobera.Dokonca si uz aj na prax zobral motor z babety a tam ho opravovali aj s majstrom.
@nicoletta98 to možno bolo, keď boli slabé ročníky, teraz je tých detí strašne veľa.
Našťastie skoro všetci chcú ísť na gymnáziá
@biba_18 áno, prijímačky sú to, čo rozhodne, plus monitor.
Len neviem, či vôbec s trojkami má význam skúšať priemyslovku.
Aj keď nie sú trojky ako trojky. Možno na inej ZŠ by mal jednotky. Staršie dieťa, keď prišlo na gymnázium, prvý rok boli všetci vystresovaní, zhoršili sa im známky a to moje len pokračovalo v tom, na čo bolo zvyknuté...
@jozinzbazin22 toto je super, že sa v tom našiel.
@alickapusinka toto vieme. Len to remeslo môže riešiť aj na soš aj na priemyslovke
aký má priemer? aké sú podmienky na vysvečko zo zakladky?
@luccija Bratislava 🙊. OA je pre mňa taká škola, že len nech zmaturuje. Potom si vie urobiť rôzne nadstavby, pripadne výšku.
Boli sme na rôznych dod. Hlavne elektrikárske odbory, ešte uvažujeme nad zdravotnou, odbor ortopedické pomôcky
@biba_18 priemer má rovné 2, ôsmy ročník 1,8 siedmy 1,5
s priemerom dva aj na gympel keby mal dobré prijímačky… pokiaľ to nebude super vychytaný odbor ako počítače na elektropriemyslovke, kde sa dostanú fakt len tí najlepší…
Ja mám syna deviataka trojkara, rozhodli sme sa pre odborné školy, aj sme sa vzájomne o tom bavili. Konkrétne Hotelovú a ako druhá Potravinárska. Je tam okrem možnosti praxe dostať sa aj na Duálne vzdelávanie. Aj tie brigády neskoršie získa ľahšie. Brali sme do úvahy aj fakt, že nie je technický typ, najväčšie problémy v škole mu robi Matematika, Fyzika.
A v súčasnosti sú odborne školy na dobrej úrovni, majú blízky kontakt aj s potencionálnymi zamestnávateľmi, majú aj dobré vybavenie vďaka sponzorom práve z rádov potencionálnych zamestnávateľov.
Nikde nie je aj tak napísané, že o 4 roky, keď na tej škole zmaturuje nemôže sa pokúsiť o Vysokú školu....
Treba spraviť prijímačky. Ostatne by som riešila pomenej. Rovnako je otázka ako spraví monitor. Nieje všetko len o známkach. Ja na vašom mieste skúsim priemyslovku. Na druhej strane neviem.aky dopyt po.skolach je u vás a koľko kde je miest. Jedna vec je ísť na gympel.kde sa nahlásiť 1000 deti a kopa dostane extra body za priemery+ pár za olympiády a priiimacky urobia rovnako
Prečo by nemohol však skusit môže mám dcéru čo ma problémy s učením a tak mame viaceré varianty ako športová škola, sbs kde sa robia talentovkami a potom kynológia a kadernícky všetko štvorročné školy však treba skusit a uvidíš kde ju vezmú
určite bude lepšia priemyslovka ako gymnázium...
dcéra chodí na gymn . a tam je neskutočne veľa učenia - s trojkami zo zš je to stratené.
neviem kde to chodíte na tie reči že v ročníku je veľa detí.... 😉
silné ročníky boli pred 20 rokmi a nie teraz.
@hiro píšeš mi z duše ..môj syn je siedmak . Ma dyslexiu ,dysortografiu ,dyskalkuliu .. avšak snaží sa prejsť ročníky s Max dvoma trojkami .
No anglicky ,hoci gramatiku nevie ,tak komunikuje uvoľnene a dohovorí sa má siedmaka slušne.
A.ked ľahne pod auto ,vie ,čo má.robit ... ( Pomáha mužovi so starou Suzuki Samurai,a na nej sa učí ) ,.vymenil štartér za pomoci naštudovania si príručky z roku snáď ešte pred Kristom ....
Chce sa ísť učiť za autotronika , o autách ,motoroch , študuje v každú jeho voľnú chvíľu . A ešte šport , v rámci chalanov v jeho ročníky je fyzicky najšikovnejší a všestranne zdatný v plávaní ( technicky správne všetkými štýlmi ) , robí atletiku na hrazde , a učí sa základy kalisteniky a street workout .
Ale ak má napísať jednu vetu gramaticky správne ,alebo urobiť verný rozbor , tam vyhori hneď .
A teda v závere , s manželom ho podporujeme v Tom ,čo ho baví a čo mu ide . To ,čo mu nejde sa snažíme aby vedel do takej miery ,ako je to unho možné ,ale netlacime nanho
Záleží aké mesto, u nás v meste sa na Priemyslovky dostali aj žiaci s trojkami na vysvedčení úplne bez problémov.
Podľa mňa to stojí za vyskúšanie, možno ho zoberú uvidíte. Keď nedáte tak možno chlapec bude ľutovať že to aspoň neskúsil.
Určite priemyslovku skúsiť! Hej je to náročnejšia škola ale často krát hlavne na staviteľstvo otvárajú veľa tried ( z mojej skúsenosti). Skôr je aby ju utiahol, treba sa pripraviť že tam je neskutočne veľa "ručnej" práce, výkresy, projekty, výpočty etc. Pokiaľ boli 3 z pre tento smer "nepodstatných" predmetov (dejepis, občianka, biológia) nie je problém. Horšie by bola matematika, fyzika etc. Ale často krát to stojí aj padá na skúškach.
Moze ist na hocijakú školu. Ked spravi prijímačky tak ho zoberú. Ked sa bude učiť dokončí. Ja som bol stale vyznamenaný, ale ma nenutili aby som mal dobre znamky, ani som sa ucit velmi nemusel. Dceru tiez nebudem nutit mat dobre znamky. 3 je dobré. Takze je to dobra znamka 🙂

teraz remeslo ma zlate dno.Je ich nedostatok dobrý odbor a bude kraľovský zarabať.