Nechať 14-ročné dieťa samo cez noc?
Chceme ist s muzom na vikend.pobyt.. Syn ma 14,5 rokov.Je rozummy,zodpovedny..Rozmyslam,ze zavolam moju mamu na strazenie v nasej nepritomnosti(moc sa jej nechce u nas spat,je zvyknuta doma)..Nechali by ste 14 rocne dieta same cez noc? Chodila by ho pozerat moja mama pocas dna,rano vecer..Len v noci by bol sam..Syn povedal,ze stim nema problem..Dakujem
Áno, náš má 15 a bol sám na dve noci keď mal necelých 15...Kúpili sme celá rodina pobyt v Poľsku a on sa jednoducho postavil na zadné že nejde nejde a nejdeeeee...Tak zostal pekne v dome so psom...Na ulici máme 2 domy a svokra býva 2 minúty autom...Ale on je taký dosť introvert,von nechodí,takže to bez obáv že by sa šiel flakat a ani ku nám z jeho kamarátov nikto nechodí. Tak mal raj, spal do poobedia,vyvenčil psa,zjedol rožok a išiel znova ležať,prípadne sedieť k playku.A do toho si u neho podávali kľučky svokrička a suseda s jedlom😀😀😀Takže keď sme sa vrátili bola ešte aj plná chladnička a keď sme so synom volali povedal že mu vôbec nechýbame (hlavne jeho sestra) a môžeme tam zostať aj týždeň.🥴
Vy co tu piste, ze ste boli na internate, haloooooooooooo!!!Cestou ste predsa medzi ludmi, na internate ste medzi ludmi, v skole ste medzi ludmi. Vzdy je na internate pritomny zodpovedny dozor. Pisete hluposti a porovnavate neporovnatelne!
Nechala som v pohode. Môj to tak sám chcel, keď sme šli s mužom niekam. Aj týždeň sme boli preč, dva, tri dni bol sám, potom prišla babka. Veď zase, nie je sám na opustenom ostrove 😅 Ale možno to beriem inak, lebo máme skvelých susedov okolo a viem, že keby niečo, tak sa postarajú. A synovi dôverujem, jeho nikdy nelákali nejaké žúrky a pod.
moj ostal 13 rocny tieto prazdniny sam doma, chcel a nemal problem. Suseda, nasa kamaratka, ho chodila pozerat cez den, aj jedlo mu doniesla aby si sam nevaril a nieco nenechal na sporaku. V noci ale spal sam. Bol dva noci.
@ibatanecnica zákon neurčuje od kedy dieťa môže byť samé doma. Takže ..
Dakujem vsetkym za odpovede..On snami ist nechce,jasne,ze by sme ho vzali...Mama byva kusok od nas,do 10-15 minut je u nas ak by bolo treba,ak by jej volal..Nechce u nej spat,doma ma svoj pocitac,internet.. Ona zas nechce spat u nas..
Jasne , ze ano...syn bol mladší ked musel byť v noci sám doma...
Ja ked si predstavim seba v tom veku, tak neviem, s cim beznym by som si akoze neporadila. Ze sa niekto zrovna vlame do bytu, tak to ani dospely nie je pripraveny na takuto situaciu. Vypadok elektriny, vody, pokazeny spotrebic, bezna choroba, s tym by som nemala problem. Otec nas naucil aj ako sa dostat do bytu, ak by sme sa vybuchli na chodbe. V takomto nejakom veku som napriklad bola sama doma (alebo s mladsou sestrou, uz si nepamatam), ked nas susedia zhora zacali vytapat, normalne sa zacala prudom valit voda. A normalne som vedela reagovat.
Naši šli do iného štátu a ja som ostala sama týždeň, keďže som mala prijímačky na strednú akurát vtedy. Sused prišiel z času na čas sa opýtať, či všetko Okey a či niečo nepotrebujem.
Ak je to zodpovedný chalan, ktorému plne dôveruješ, bez problémov.
Boze, citam tu par supermatiek 15 a viacrocnych, ze by ich nenechali samych. To vazne? Byvate na samote, ci na opustenom ostrove, ci ako preco to tym detom robite.
Len kvoli sebe im stojite za chrbtom a robite z nich tutkov. Ja si nvm predstavit, volat k 16tke mamu na noc.
Autorka, aj 14rocny vydrzi, skus sa ho spytat a budes vediet na com si.
Moj 15r syn letel sam na rok do usa, s prestupom cez parizske letisko. Je z neho super samostatny mlady muz.
@patka06
@doriiis dievcata vidim, ze ste sa chytili toho co som napisala. Aby som upresnila, moje dieta nieje uplne "bezne" dieta. Ma aspergerov syndrom cize reaguje trochu inak a mozno nie vzdy viem odhadnut ako by v tej situacii reagovalo "zdrave" dieta. Samozrejme, ze moja ma mobil a ucim ju ako reagovat v urcitych situaciach. Chcela som tym len autorke povedat, ze mozu nastat aj necakane situacie a podla mna nie vzdy musi 14rocne dieta uplne adekvatne reagovat. Niekedy v strachu aj dospely zareaguje zvlastne nieto dieta
Keď som mala nocne v práci, dcera bývalá sama od 10 rokov od 17:00 do 7:00 - 12tka v práci plus cesta.... a to ani mobily ani internet nebol, ohrievala si v hrnci na plynovom sporáku lebo ani mikrovlnka nebola v každej domácnosti, či lepšie hladní a pod mostom? 14 ročný je uz hádam schopný sam sa postarať o seba, ci ako si vychovala tak mas...obzvlášť doba keď ma všetko pod nosom a hned sa vie spojiť....ja by som nechala...
Nie nenechala
Nechala 😁 však to už pomaly na SŠ pôjde 🙂
Na to aby boli deti samostatne a zodpovedne musia rodicia stiahnut svoje ochranarske kridla a doverovat svojim detom, ze ich nieco o zodpovednosti naucili. Ano nechala v 14 same doma. Uplne v pohode. Ci si myslite ze jed uch budete nomstop ofukovat a strazit v 18 ziskaju kriticjmke myslenie, ci konanie v strese ci rozhodovanie bez rodica lusknutim jedneho prsta? A 14 rocne dieta ma vediet co robit ked nejde elektrina atd.
autorka, toto je moja situacia... mam dve deti, chalanov, budu mat v aprili 14 a 15. A ja beriem cez jarne prazdniny moju mamu do Pariza na 3 noci - decka sa dusuju, ze to zvladnu, som dohodnuta s bratom ze pride cez 100km a spravi prepadovku, rovnako kamoska dostane kluce od bytu.... V podstate budu sami komplet 4 dni - odchadzame skoro rano (este budu spat) a prideme neskoro vecer (mozno uz budu spat).
telefony s polohou existuju, chodim na vs a proste su odkazani cez vikendy si aj nieco jednoduche uvarit.... a za tie styri dni isto neumru od hladu.
Jasne, ze nechala
Samozrejme
@candii to ze to neurcuje neznamena ze sa nemkze nic stat
@ibatanecnica robíte z 14 teenegera malé dieťa. To už dávno nie je malé dieťa a mal by zvládnuť sa postarať sám o seba. A stať sa môže vždy všeličo aj cestou do školy a školy a úprimne .. telefóny existujú to je prvá vec a druhá vec v noci bude aj tak spat alebo sa hrať do pol noci. Také veľké dieťa by malo ovládať všetky veci ohľadom bezpečnosti.
@jamidea kamoška urobila zo syna takto tutka co nevie nič, keď mal okolo 10 schopný chalan, teraz ma 14 a katastrofa ako ho dokázali zničiť, nič sám, a oblec si hentie veci máš ich nachystané a by som mohla písať,, teraz s nim chodí po psychológoch lebo nevie co s ním a to mne hovorila ze nezodpovedna matka, keď som jej povedala ze ma absolútne netrápi keď mi dieťa zaspí do školy a budila som ju, ak jej chýba niečo do školy jej problém ak o tom vedela, obliecť sa vie, peši chodiť vie, ja jej za zadkom stať nebudem nech je zodpovedná , má 11 a už bola sama doma jednu noc nebol problém,,,
@candii ak sa nieco stane cesttou do skoly za to nie je zodlovedny rodic. Mne je jedno co slravi autorka. Vychadzam zo skusenosti druheho.

@lonely66 súhlasím, že zabezpečiť niekoho kto na dieťa dozrie je fajn, aj dieťa naučiť čo robiť keby niečo. Toto som učila od malička
Samozrejme je iné nechať doma dieťa s horúčkami a iné zdravé dieťa.
Predvídanie, je tiež super, pripraviť na situácie a naučiť čo robiť, ako situáciu riešiť.
Podstatné je učiť k samostatnosti.
Fakt si neviem predstaviť, že by si 13 - 14 ročné dieťa neporadilo - to by som už mala výčitky, že som niečo vo výchove zanedbala.