icon

Pomáhajú vaše deti v domácnosti?

1. jan 2023

Čaute, pomáhajú vaše deti v domácnosti? Mám 9 ročnú slečnu a domáce práce cielené nemá.

lucinka1988
1. jan 2023

@elizabet173 klobúk dole☺️

accountant2022
1. jan 2023

Ty sa cudujes, ze deti normalne upratuju.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
lienka.7
1. jan 2023

@viestta ze "kulturny sok" 🙈🤣 uplne trefne pomenovanie👌👍

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
mimikarol
1. jan 2023

Moja má 7. Cez týždeň jej dám pokoj. Nemusí nič. Chodí do školy, robi si úlohy. To je jej povinnosť. Nemáme upratovacie soboty, ja si upratujem priebežne každý deň niečo. Keď má voľno, niekedy cez víkend si upratuje svoju izbu. Dokáže si aj prach potierať (samozrejme že na 100% to nespraví). Niekedy jej dám pozametať kuchyňu a keď chce pomáha mi pri varení/pečení. Ja ako dieťa som tiež nemusela nič. A tu som. Viem sa postarať o domácnost. Nemám problém navariť, upiecť.

cacianka
1. jan 2023

Bože, až sa tu smejem , ako si zhrozená čo všetko tvoja úbohá dcéra by mala/ musela robiť. Nezakladaj diskusiu, ak nechceš čítať + a - príspevky.
Smejem sa aj tomu, že keby si vedela, čo všetko sme museli robiť a pomáhať doma my, tak hádam skolabujes. Okrem bežnej údržby v domácnosti, ako prach utrieť, povysávať, umyť podlahy, upratať kuchyňu, pomáhať pri varení pečení zavaraní, pri zabíjačke, pomáhali sme pri veľkom praní a po asi 23 roku sme prali samé, na obyčajnej práčke nie automatke, žehlili sme celú kopu prádla. No a hospodárstvo bola kapitola sama o sebe - okopat záhradku a záhony s kvetmi, kŕmiť napojiť zajace, sliepky kačice aj prasce, pozametať každý týždeň veľký dvor pre hydinu, niekoľko krát za týždeň nazbierať batohy žihľavy , repoveho lístia, nasekat to, taktiež pomôcť v záhrade pokyprit, okopat, polievať, sadiť aj zbierať úrodu, kopu úrody, jooo aj vinohrad, družstevné pridely repy obriadiť,.
Vo všetkom sme buď pomáhali alebo robili sami, pričom sme ani o detstvo neprišli, vždy sme mali priestor na hry so susedmi a kamoškami, čítanie, ručné práce. A to ma naučilo zodpovedne sa pripravovať na povolanie a zodpovedne a kreatívne pracovať v zamestnaní, viem si prakticky poradiť so všeličím, mám totiž dobré základy.

viestta
1. jan 2023

Milá autorka, aj keby si dievča ci chlapec nikdy nezalozili rodinu, majú sa vedieť o seba postarať. Navariť, upratať, oprat, umyť okná. Nebude im chodiť upratovať mamička, nemusia sa kŕmiť len v restikach a nemusia s každou košeľu bežať do čistiarne. Keď si založia spoločnú domácnosť, alebo budú mať rodinu, tiež by sa každý z nich mal vedieť postarať aspoň o ten najzákladnejši servis na dennej báze a v primeranej kvalite a nespoliehat sa, že to "niekto" spravi

autor
1. jan 2023

@cacianka panebože, aké ťažké ste to mali 😀😀😀 tak nepoužívaj práčku, umývačku atď 😀 niekedy sa tak žilo trz je moderná doba takže ... a opakujem dcéra upratuje ale nie tak že na povel.

vladinka
1. jan 2023

...ja len tak na okraj, k tomu zapajaniu detí...medzi sviatkami som musela ist na Rtg, čakala som na výsledky, ked prisla mamicka so synom..syn mal cca 20 rokov, vysoký, slušne oblečený fešák...... keď prišli,tak mama si niesla kabelku, nejaku igelitku a synovu bundu 🙈. Syn išiel na Rtg, vysiel a hned odchadzali...ja som tam stále čakala...ale mamička (staršia pani) tak ako prisla s jeho bundou v ruke, tak aj odchádzala s jeho bundou...synovi bolo asi teplo...a podotýkam,ze syn nemal ani barle, ani nekríval ani nijake viditeľné zranenie nemal....

taga
1. jan 2023

Autorka a na com sa tu tak strasne cudujes?
Utieranie prachu? Ved to je najjednoduchsia vec, zlozim hracku z policky, prebehnem prachovkou, polosim hracku naspat.. akoze, co ta tu poburuje?
Asi sama citis niekde hlboko vovnutri, ze nie je ok, ze tvoja mala asi robi toho malo (ak vobec) a prave si sa zobudila, ze detstvo je aj o tom ze dieta neizolujeme od uplne obycajneho bezneho zivota, v ktorom sa upratuje, vari atd atd... prave v detstve, ked to ma dirta prirodzene na ociach a je zapajane, tak to prijme uplne v pohode

autor
1. jan 2023

@taga ehm, malá má hračky v boxoch 😀

taga
1. jan 2023

Autorka, blahozelam ze ma hracky v boxoch... a tymto akoze vtipkom si zakryla co?? Co ta viedlo k tomu otvorit nejaku diskusiu, ked mas najlepsi system na vsetko a si s nim spokojna? Ci aby si nam povedala vsetkym, ze to robime totalne na prd? No ale my sme tiez spokojne so svojim systemom 🙂

kristiii
1. jan 2023

@cacianka tak zas, keď sme boli my deti, tak také automatické práčky ani neboli, to ako keby sme porovnávali naše detstvo s detstvom našich babiek, ktoré prali v potoku. A tiež sa netvárme, že sme to všetko robili s radosťou a bez hundrania. Ja som teda určite v sobotu ráno nerozlepila oči s tým, že: "Fasa, sobota, juchú, ide sa upratovať." Proste mama zavelila, tak sa spratalo, ale nadšený bol z toho v puberte zrejme len niekto typu Monk

taga
1. jan 2023

@vladinka tak logicky mal asi nieco s rukou 😄 mozno rebra... nemusel hned krivat... ale chapem, co si chcela povedat 😉

freedoom23
1. jan 2023

@viestta to je veľmi pekne takto by som to chcela mať s dcérkou aj ja v budúcnosti ❤️

viestta
1. jan 2023

@kristiii bezhraničné nadšenie z domácich prác detí prejde v tom momente keď už "musía" a až na vzácne výnimky sa to nadšenie už nikdy nevráti. Ale každý rozumný človek akceptuje, že niektoré veci sú nutné a nevyhnutné. Samozrejme, k puberte patria prevratené oči a somranie. Však aj my dospelí si aj posomreme, aj ponadavame, niekto nahlas, niekto len tak pre seba, ale nakoniec to vždy spravíme. O tom je život. Robiť aj to co nemám rád a aj vtedy keď sa mi nechce. A napriek toľkým veciam, ktoré robíme lebo ich treba dokáže väčšina aj žiť pekný a naplnený život. Tak isto deti majú detstvo aj keď raz za týždeň povysavaju alebo pomôžu mame uvariť. Ale ja mam pocit, že ešte jedna strana a už sa tu začne obviňovať z vykorisťovania a využívania práce maloletých a nezletilych.

kristiii
1. jan 2023

@vladinka a týmto si čo ako chcela povedať? Mne moja mama trhá automaticky tašky z ruky, keď ideme náhodne spolu na nákup, lebo vie, že som mala a ešte aj mam problém so zápästiami. A môžem sa s ňou doťahovať koľko chcem..A ak boli na RTG, tak už vôbec nechápem, že si sa nad tým vôbec pozastavila

yoxinka
1. jan 2023

Môj 10ročný syn si sám upratuje izbu (vysáva, utiera prach, všetko uprace, prezlečie si posteľné - paplón mu pomôžem, uprace poličky). Na tú izbu má zoznam podľa ktorého presne postupuje a odškrtáva si to. Keď potrebujem, povysáva celý dom, staršia dcéra mu vie pomôcť. Pravidelne na striedačku so 6ročnou sestrou vypratávajú umývačku, 6ročná dcéra vynáša smeti, so sestrou mladšou si upratujú izbu, ale im ešte pomáham. Syn si sám spraví jedlo. Vie si spraviť praženicu, vajička, nakrájať veci, zeleninu, chlieb. Spraví jednoduchú suchú večeru pre celú rodinu. Minule s mojou minimálnou pomocou upiekol perník. Áno, deti si majú užívať detstvo, ale ohýbaj ma mamko, dokiaľ som ja Janko, neohneš ma mamo, keď ja budem Jano sa nehovorí len tak pre nič za nič 😉.

vladinka
1. jan 2023

@kristiii myslím,ze je jasné,co som tym chcela povedat🙈, kto chcel,pochopil...a píšem,ze nemal žiadne zranenie, prišiel s rukami vo vreckach...

kristiii
1. jan 2023

@viestta úplný súhlas, akurát, že mne to zas po niektorých príspevkoch prišlo, že keď dieťa samé od seba v piatich rokoch nepovysava a nezmyje celý byt a ešte sa nepodakuje mamke za cennú lekciu do života, tak z neho bude zaručene povalač neschopný fungovania. Samozrejme, že dieťa treba viesť k udržiavaniu spoločnej domácnosti, ale očakávať, že to bude robiť v určitých fázach vývoja s radosťou a dobrovoľne je proste za mňa mimo. Ani ja nerobím doteraz niektoré veci s radosťou, také utieranie prachu doslova nenávidím, radšej by som vykachličkovala kúpeľňu či zmontovala ten nábytok, na ktorý sadá prach 🤣, ale viem, ze samé sa to nespraví a s pustenou hudbou v slúchatkách to nejak pretrpím. A aj za tú lekciu sa už v mojom veku podakujem 🙂

kristiii
1. jan 2023

@vladinka nemyslím, ak nevieš všetky okolnosti, len si si vytvorila svoj názor, ale nechajme to tak

oliali
1. jan 2023

Mam chlapcov, 8 a 5, zoznam nemaju ale vacsinou im nieco zadelim ked treba (vybrat umyvacku, odpratat si s cim sa dohrali, ustlat si postele, starsi poparuje ponozky, zbehne do pekarne a obaja radi asistuju pri vareni a peceni…)

lenkakravcova
1. jan 2023

U nás 5 ročný:
- vykladá lyžice, vidličky a hrnce z umývačky
- nosí mi mokré prádlo z práčky na vešanie, vešia ponožky
- ukladá hračky
- odloží si suché prádlo zo sušiaka do skrine
- vyhodí smeti za sebou do koša
- uloží si topánky do botnika

2,5 ročná:
- pomáha ukladať hračky
- nosí mi mokré prádlo z práčky na vešanie
- vyhodí smeti za sebou do koša
- uloží si topánky do botnika

yoxinka
1. jan 2023

@asocial
Prečo by to reálne malo byť iné. Moje deti robia všetko, čo som opísala a ešte pár vecí, ktoré som nepísala. Si myslíš, že sa synovi chce? Nechce. Ale to je jeho problém, nie môj. Život nie je len o tom, čo sa nám chce. Mne sa tiež nechce robiť xy vecí doma, ale sú to moje povinnosti a teda musím. S to učím aj deti. Minule syn začal, že sa mu nechce vysávať a blabla. Tak mu povedal muž, že ok, on to spraví, ale ten čas, ktorý by si dokončil teraz prácu, kým by syn povysával, nebude mať potom voľno, bude musieť pracovať a nebude sa môcť zo synom zahrať 🤷‍♀️. A chlapec pochopil. Ja nemám doma dokonalé deti, ktoré s nadšením všetko robia samé od seba, ale holt, život nie je len o tom, čo nás baví a čím skôr to deti pochopia, tým lepšie. Pracovala som s deťmi a tak nesamostatné existencie 12-15 ročné, aké som stretávala v robote, mi normálne vibíjali poistky, lebo to bolo moc. Mamička im ešte aj riťku hádam utierala. Otras!

kiki234
1. jan 2023

Ked som bola mala, v tomto veku, pamatam si ako som cgcela velmi pomahat pri obalovani reznov. Vzdy mi to rodicia zakazali lebo ze by bol bordel.teraz sa nad tym len smejem ale v tedy ked som bola mala som bola z toho naozaj smutna.. Nebolo to len pri obalovani, ale napriklad aj ked som cgcela vysavat tak ze oni to spravia lepsie a podobne. Hovorim to koli tomu ze si vyssie pisala ze dieta si upratovalo izbu a ze si sa na to nemohla pozerat. Nerob to!

katus226
1. jan 2023

Nas rodicia zapajali odmalicka. Este som ani do drezu nedociahla, zo stolicky som umyvala riady, bavilo ma to. Dokonca som sa naucila prat este na starej práčke, kde sa pralo a zmykalo zvlast a plákali sme vo vani 😁 zmykacku mama zastavovala rukami 💪 len co som sa to naucila, kupili automaticku, taka som bola sklamana😂
No a moje deti su este male, takmer 5rocny syncek autista si na prikaz uprace konkretnu hracku, zahodi sneti do kosa, vie dat prat, podla zvukov pracky pozna, kedy bude program koncit, hned ju bezi vypnut a vytiahnuť pradlo. Pomaha mi, ked robim palacinky, uci sa krajat malym priborovym nozikom jablcka. U dcerky si este pockam, ta bude mat 3, ale vyvojovo je na ovela menej. Zatial obaja viac demoluju jak pomahaju 🤭

zuzuliatko18
1. jan 2023

Ja mám zatial doma toho 2 a trištvrte ročneho drobca, čo s radosťou vysáva, umýva, upratuje a chce pomáhať so všetkým, no plan je jasný - primerane veku bude mať svoje povinnosti. Vyložiť umyvacku, povysávať a podobne sú záležitosti na pár minút a verím, že je dobre, ak dieťa sa naučí fungovaniu domácnosti. My sme s bratom tiež mali podelené nejaké povinnosti u rodičov, niektoré boli trvalé, iné podľa okolnosti, no neuškodilo nám vedieť tieto domáce práce. rovnako fungovali aj manželovi rodičia. Podielanie sa na starostlivosti o domácnosť je.predsa niečo,.čo nerobím kvôli sebe, ale.kvolj tým deťom, aby vedeli, čo to obnáša mat vlastnú domácnosti a upratané. Uvidíme ako nám časom to odhodlanie vydrží.🙂

karinsun
1. jan 2023

Mam syna a ma 8 rokov. Musi si udrziavat poriadok v detskej izby. Jeho povinnosti sú: vyniest smeti, vyhadzovat plienky po sestre, vybrat umyvacku riadu a naplnit ju, dokaze dat prat, dat usušiť veci, utiera prach, upratuje hracky po sestre kedze ma len 10 mesiacov tak vzdy ked ide spat nabehne a pozbiera hracky dokial ju dam spat.
Nie vzdy to ale ide po dobrom a nie vsetko co urobi je 100%. 😂

cacianka
1. jan 2023

@kristiii no neboli a čo ? To sa máme porovnávať dokedy ,do ktorej generácie ? Stačí 1, a nie až do praveku. A takisto netvrdím, že sme boli nadšené a hurá pri prvom rannom záblesku sme utekali z postele a s pioniersky nadšením išli makať do polnoci. O chlebe a vode, bez prestávky a leňošenia,len drina 16 hodín v kuse. Aj sme frflali, nenapadne bojkotovali, aj odflakli, Boli sme však v prevahe inak nastavení, vedeli sme od malička že sme súčasťou rodiny - fungujúceho súkolia, kde má každý nejaku ulohu, povinnosť, aby to súkolia fungovalo. Aj jedno koliesko pokasle celé hodiny.
Len konštatujem že generačné rozdiely sú,aj budú, a niekedy tie nové zvyky a výchovné postupy nie sú celkom ok. Ale každý ako si zariadi.
Kamarátka mojej mamy vyplakavala, aké má darebné dcéry, prd doma urobia, len sa parádit, po zábavách behať, peniaze rozhadzovať na módne výstrelky.
Pred nedávnom tá kamoška spomenula, ako nám závideli nový dom, slušne zariadený, krásnu kúpeľňu, upravený dvor, plno kvetov, modernejšiu kuchyňu s vybavením, veľkú chladničku a pod. No ale my sme robili pre to niečo, rodičia nás viedli k spolupráci, budovali sme spolu, nielen pomáhali ale aj robili svoj diel , neprepili sme, nerozflakali na haraburdy a luxus, aspoň sme nežili ako oni v biednych pomeroch, doteraz si teta požičiava veci do kuchyne od susedy, umýva sa v lavori, vodu má iba v studni na dvore, jedlo ukladá do chladničky u susedy, sliepky nám nes.rali pod oknami, perie v rukách vo vaničke. Pointa je v tom, že sme mali iní prístup od rodičov, vzory a výchovu.