Pomoc ôsmakovi s fyzikou

chrobacik41
7. dec 2020

Ahojte! Je tu niekto kto by vedel poradiť s fyzikou pre 8 ročník? Syn robí projekt a nevieme sa dopátrať informácie aký obraz vytvára fotoaparat, kde by som mohla nájsť túto informáciu prípadne mi sem napísať, veľmi pekne ďakujem 😊

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
fokuska
7. dec 2020

@chrobacik41 Nehnevaj sa, ale tazko uverit ze syn v 8. rocniku a dospela mamka s pristupom na internet "sa nevie dopatrat informacie" aky obraz vytvara fotoaparat. Staci zadat taketo heslo do google a vyhodi ti plno odkazov kde je to pekne vysvetlene.

Tu: http://www.zstulipanova.sk/Projekty/8/FYZ/8_FYZ... mas napriklad aj konkretny referat, je to zalezitost zopar sekund najst si zdorje.

Ak mas este nejaku konkretnu otazku co potrebujes vysvetlit, objasnit, alebo nerozumies, tak sa pytaj, poradim.

chrobacik41
autor
7. dec 2020

@fokuska on už to má skoro hotové akurát o tom obraze nevieme nájsť nič všetko ma o fotoaparate to si našiel teraz som našla 2 encyklopédie čo máme doma a sú tam len všeobecne informácie. Keby som tie informácie našla alebo môj syn tak sa asi nepýtam tu.

chrobacik41
autor
7. dec 2020

@fokuska majú tam konkrétne rozpisat aký obraz vytvára fotoaparat a toto neviem nájsť ani v tom projekte čo si mi poslala link to nie je

fokuska
7. dec 2020

@chrobacik41 Odpoved, ktoru hladate je - obrateny. Skuste pozret "camera obscura" 🙂

chrobacik41
autor
7. dec 2020

@fokuska dakujeeeem veľmi pekne😊

fokuska
7. dec 2020

@chrobacik41 Rado sa stalo

chrobacik41
autor
7. dec 2020

@fokuska 😊👍

andreatytler
7. dec 2020

@chrobacik41 Negativny.
Ak si zazila este take... v minulosti sa do fotoaparatov davali take plastove filmy v rolke a obraz sa vytvaral na to ale bol negativny... cierne plochy v skutocnosti boli v zobrazene ako biele na filme.

fokuska
7. dec 2020

@andreatytler To nie je odpoved ;) je to spravna informacia, ale nie je to odpoved na otazku. Fotoaparat vytvori obraz "dole lavou" teda otoceny. Fotak ho ale na "film" prehodi spravne, otoci ho tak ako ho potrebuje vnimat ludske oko. Otazka k tvojej odpovedi znie: Ako je obraz zachyteny na filme? - vtedy je odpoved, ze v negative.

Autorkin syn riesi v 8. rocniku zaklady optiky, ide o lamanie svetla, o tom ako smeruju luce - na to poukazovala ta otazka, ze obraz bude obrateny.
To, co popisujes ty uz nesuvisi s optikou.

chrobacik41
autor
7. dec 2020

@fokuska áno poradila si mi správne, a tiež mi syn povedal že s tym mali spolužiaci tiež problém, že nevedeli nájsť túto informáciu. Moj syn sa veľmi veľa naučí na hodinách v škole, keď im učiteľka vysvetľuje učivo. Len teeaz je to tak nijaké a asi im túto informáciu nepovedala resp. syn to prepočul keď mali online hodinu ale v každom prípade ti veľmi pekne ďakujem, naozaj si nám pomohla 😊 som rada ze aj v tejto situácii sú ľudia že vedia poradiť, pomôcť.

fokuska
7. dec 2020

@chrobacik41 Rada, aj nabuduce ;)

fokuska
7. dec 2020

@chrobacik41 Este zvyknu spominat pri optike aj to, ze aj ludske oko funguje rovnako - na sietnici vytvori obraz dolu hlavou, opacne, ale mozog ho pretoci takze my ten vysledny obraz vnimame "spravne" ;)

panelacikova
7. dec 2020

@fokuska ty si aká múdra 😲

fokuska
8. dec 2020

@panelacikova Ale ved toto nie je ziadna kvantova fyzika ;) a ja som bola vzdy velmi zvedava s dobrou pamatou tak mi od detstva asi ostalo v hlave vela informacii 😅

panelacikova
8. dec 2020

@fokuska veď áno, už keď som si ťa prečítala, tak som si spomenula 😀

andreatytler
8. dec 2020

@chrobacik41 Hlavne nech syn chape preco je ten obraz prevrateny. Lebo ak da ucitelovi spravnu odpoved a ucitel sa spyta ze preco a on nebude vediet odpoved, to nebude dobre...

chrobacik41
autor
8. dec 2020

@andreatytler pochopil to sme si o tom rozoberali ja som si aspoň niečo zopakovala čo som už aj zabudla 🙈🙈🙈