icon

Pravopisné previerky a výzvy so známkovaním detí

9. okt 2025

Ahojte, je tu nejaka ucitelka, ktora by ma vedela v tomto usmernit?
Syn je jednotkar, dvojkar. Akurat, nevie pisat diktaty. Takze, jeho momentalny priemer znamok je teraz same jednotky, jedna 2ja a sjl 4,7. A to len preto, lebo tam má 6 znamok, z toho 5 za pravopisne previerky, z ktorych ma 5-ky. Je vobec možne, aby bol takyto sklad znamok zo sjl? S tymto mame problem kazdy skolsky rok. Lebo, jeho znamku na konci roka tvori 90% diktat a 10% ostatne veci. To ho caka kontrolny diktat s vahou 3. Takze to mu pribudne 3x5

Buduci tyzden mame zdruzenie a rada by som sa voci tomu ohradila, pretoze taketo motivovanie deti je fakt hroza. On to po 3-tej patke v 1/2 septembra proste so sjl vzdal.
(7.mak na ZS)

lilke
9. okt 2025
@anonym_260477

@betulinka1 mne citanie nepomohlo

@anonym_260477 s čítaním je to pravda, dostaneš do hlavy obraz slova, a potom to už napíšeš správne. Pokiaľ nie si dyskár, tam by len toto nepomohlo, tam sú primárne iné metódy.

cyneric
9. okt 2025
@anonym_autor

@lienka.7 veď ale, ja som s 3jkou zo sjl úplne spokojná. Ja bojujem za to, aby tu znamku horšiu ako 3 nemal. A nie sú trápne. Pravopis sa naučí používaním v živote. Gramatiku, ako takú, nebude nikdy potrebovať. Stačí, že má prehľad. Veď koľko z vás, keď píše, si v hlave hovorí aký je to vzor? Aký je to pád? No nikto, automaticky clovek píše mäkké, tvde. Čiarky skoro nikto nedáva spravne. A k poctu známok...nechce sa mi ratat minulý rok, ten je aj tak bezpredmetny pre mňa. A tento rok známky sú napísané hneď v úvodnom príspevku. Či aké pocty ešte chces uviesť?

@anonym_autor "Gramatiku nebude nikdy potrebovať" je vážne výrok vhodný k zarámovaniu. Prekvapím ťa, keď píšem text a nie som si istá aké i/y tam patrí alebo ako to slovo skloňovať, tak si spomeniem aj na vzory aj na pády.

sticker
autor
9. okt 2025
@anonym_9990bd

Moja dcéra má dyslexiu a dysgramatizmus. Na prvom stupni nebola schopná prečítať pol strany z čítanky, čítala bez porozumenia a pri písaní mala toľko chýb, že som doma fakt plakala. Mala nehodnotené diktáty, to však neznamenalo, že sa na to vykašlem. Veľa sme trénovali, prepisovali, čítali. Onedlho bude maturovať a každý mesiac prečíta 300- stranový román. V písaní sem tam sekne tvrdku, nemá jasno v čiarkach, ale inak urobila taký pokrok, že by som pred 10.rokmi ani len nesnívala, že to tak dá. Okrem toho má aj dyskalkúliu, takže v porovnaní s tvojim geniálnym synom sa pri učení celkom dosť natrápila. Nerozumiem prečo máš taký negatívny postoj k radám, že jednoducho musí zamakať. Známky sú jedna vec, neovládanie pravopisu v živote druhá. A pokiaľ nemá poruchy učenia, nie je o čom. Čo chceš riešiť s riaditeľom? v cudzom jazyku chyby nerobí?

@anonym_9990bd no, a práve v tom je to, že na Slovensku sa neprihliada na individualitu dieťaťa. Tvoja dcéra bola možno takto šťastna. Ak by som ho začala drilovat v pravopise, musel by upustiť v ostatnom. Musel by niečo vynechať. V našom prípade to je buď šport, informatický krúžok alebo angličtinu. A to by bolo preňho utrpením. Ty si zvolila cestu, ktorá vyhovovala vám, ja som zvolila tu, ktorá vyhovuje synovi, je šťastný a spokojný. A stále som toho názoru, že ešte dozreje a bude lepšie vedieť prepojiť teóriu s praxou. A kde píšem, že môj syn je úžasný?

autor
9. okt 2025
@cyneric

@anonym_autor "Gramatiku nebude nikdy potrebovať" je vážne výrok vhodný k zarámovaniu. Prekvapím ťa, keď píšem text a nie som si istá aké i/y tam patrí alebo ako to slovo skloňovať, tak si spomeniem aj na vzory aj na pády.

@cyneric bacha na slovíčka. Píšem o gramatike ako celku. napr. vetne cleny a podobne. Pravopis sa naučí.

autor
9. okt 2025
@luliu

@martinka17 dieťa nemusí mať hneď diagnózu. Ja mám oboch jednotkarov a z diktatov majú len 4-5. Ale to má väčšina detí z triedy. Proste im učiteľka dáva veľmi ťažké diktaty. Netreba hneď za všetkým hľadaj diagnózu....
@anonym_autor Lenže naše učiteľky to vedia a dávaju diktát s váhou najviac 1. 3vahovy diktát je hrôza, to by som riešila. Plus u nás v škole majú kopec iných známok - sj, literatura, sloh. Takže tie diktáty nerobia znamku

@luliu no, toto je moje 3 tie dieťa. A popravde, starší majú samé jednotky. Musí sa výrovnavat ešte s nálepkou starších súrodencov v škole. A u nás sú diktáty s váhou 3, potom maju akoze diktáty váha 2 a doplnovacky váha 1. A pri tom počte čo píšu ...to urobí pekný priemer na konci...

cyneric
9. okt 2025
@anonym_autor

@cyneric bacha na slovíčka. Píšem o gramatike ako celku. napr. vetne cleny a podobne. Pravopis sa naučí.

@anonym_autor Skloňovanie patrí pod gramatiku, nie pravopis ale dobre, ideme sa chytať za slovíčka. Keď vetu nevieš zložiť tak ju asi ani nenapíšeš, potrebuješ vedieť oboje.

autor
9. okt 2025
@cyneric

@anonym_autor Skloňovanie patrí pod gramatiku, nie pravopis ale dobre, ideme sa chytať za slovíčka. Keď vetu nevieš zložiť tak ju asi ani nenapíšeš, potrebuješ vedieť oboje.

@cyneric to je tu presne to moja milá. Čítanie s porozumením. Ja píšem o všeobecnej gramatike.

anonym_9990bd
9. okt 2025

@anonym_autor šťastná? ktoré dieťa je šťastné, keď sa doma denne učí aj naviac ako spolužiaci a napriek tomu dostáva zlé známky? keby sme netrénovali čítanie, nevedela by nič. Ani prečítať a pochopiť zadanie úloh v iných predmetoch. A spolu s čítaním sa zlepšovala aj gramatika. Tvoj syn je siedmak, podľa teba sa pravopis naučí časom? kedy? ako? keď sa tomu nebude cielene venovať, samo mu to do hlavy nenaskáče. V diktátoch sa sledujú a hodnotia gramatické javy, ktoré sa v danom období preberajú. Učiteľka si ho nevymýšľa len tak, aby bol. Uspokojiť sa s tvrdením, že polovica ľudí neovláda pravopis a čiarky je podľa mňa chabá výhovorka. Ale chápem. Máte iné priority. Čo nechápem je fakt, že sa kvôli tomu chystáš za riaditeľom.
A píšeš to tu.

cyneric
9. okt 2025
@anonym_autor

@cyneric to je tu presne to moja milá. Čítanie s porozumením. Ja píšem o všeobecnej gramatike.

@anonym_autor A morfológia patrí podľa teba kde, ak nie do rámca všeobecnej gramatiky?

lienka.7
9. okt 2025
@anonym_autor

@lienka.7 veď ale, ja som s 3jkou zo sjl úplne spokojná. Ja bojujem za to, aby tu znamku horšiu ako 3 nemal. A nie sú trápne. Pravopis sa naučí používaním v živote. Gramatiku, ako takú, nebude nikdy potrebovať. Stačí, že má prehľad. Veď koľko z vás, keď píše, si v hlave hovorí aký je to vzor? Aký je to pád? No nikto, automaticky clovek píše mäkké, tvde. Čiarky skoro nikto nedáva spravne. A k poctu známok...nechce sa mi ratat minulý rok, ten je aj tak bezpredmetny pre mňa. A tento rok známky sú napísané hneď v úvodnom príspevku. Či aké pocty ešte chces uviesť?

@anonym_autor ja by som chcela vedieť, kedy sa teda konečne ten pravopis naučí, keď ho ešte v 7.triede stale neovláda, ale budis. Ty si ideš stále svoje. Absolutne nepripúšťas, ze môže mat nejakú dys, riešiť to nebudeš, lebo by sa mu smiali. Tak potom nerieš aké má známky. Radosť takýto rodicia, to naozaj👎
A inak z chémie vzorce a prvky vie? Vsak naco sa to mam učiť, mam predsa Mendelejovu tabuľku. Toto presne je tvoja argumentácia.

autor
9. okt 2025
@lienka.7

@anonym_autor ja by som chcela vedieť, kedy sa teda konečne ten pravopis naučí, keď ho ešte v 7.triede stale neovláda, ale budis. Ty si ideš stále svoje. Absolutne nepripúšťas, ze môže mat nejakú dys, riešiť to nebudeš, lebo by sa mu smiali. Tak potom nerieš aké má známky. Radosť takýto rodicia, to naozaj👎
A inak z chémie vzorce a prvky vie? Vsak naco sa to mam učiť, mam predsa Mendelejovu tabuľku. Toto presne je tvoja argumentácia.

@lienka.7 pozri si fungovanie mozgu u 12 ročných detí. A ano, naučí sa ju neskôr. O tom absolútne nepochybujem. Pretože, on ten pravopis ovláda, len nevie tu teóriu uplatniť v praxi. Nevie si to tak prepojiť. Čo bude vedieť, keď trochu dozreje

autor
9. okt 2025
@anonym_9990bd

@anonym_autor šťastná? ktoré dieťa je šťastné, keď sa doma denne učí aj naviac ako spolužiaci a napriek tomu dostáva zlé známky? keby sme netrénovali čítanie, nevedela by nič. Ani prečítať a pochopiť zadanie úloh v iných predmetoch. A spolu s čítaním sa zlepšovala aj gramatika. Tvoj syn je siedmak, podľa teba sa pravopis naučí časom? kedy? ako? keď sa tomu nebude cielene venovať, samo mu to do hlavy nenaskáče. V diktátoch sa sledujú a hodnotia gramatické javy, ktoré sa v danom období preberajú. Učiteľka si ho nevymýšľa len tak, aby bol. Uspokojiť sa s tvrdením, že polovica ľudí neovláda pravopis a čiarky je podľa mňa chabá výhovorka. Ale chápem. Máte iné priority. Čo nechápem je fakt, že sa kvôli tomu chystáš za riaditeľom.
A píšeš to tu.

@anonym_9990bd áno,.máme iné priority ako sedieť a drilovat. Skúšali sme, nepomohlo. To, že si ty zvolila túto cestu pre tvoju dcéru je tvoja vec. Ale, aj tak, porovnávas dve odlišné deti. Môj syn vôbec nemá taký problém ako mala zjavne tvoja dcéra.

autor
9. okt 2025
@lienka.7

@lienka.7 inak, príklad chémie je perfektný. Ja mám vyštudovanú chemickú školu, tabuľku som vedela od predu do zadu a aj tak, keď niečo potrebujem, si to pohladam. A on chemiu vie.

anonym_56ea53
9. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_9990bd no, a práve v tom je to, že na Slovensku sa neprihliada na individualitu dieťaťa. Tvoja dcéra bola možno takto šťastna. Ak by som ho začala drilovat v pravopise, musel by upustiť v ostatnom. Musel by niečo vynechať. V našom prípade to je buď šport, informatický krúžok alebo angličtinu. A to by bolo preňho utrpením. Ty si zvolila cestu, ktorá vyhovovala vám, ja som zvolila tu, ktorá vyhovuje synovi, je šťastný a spokojný. A stále som toho názoru, že ešte dozreje a bude lepšie vedieť prepojiť teóriu s praxou. A kde píšem, že môj syn je úžasný?

@anonym_autor ty tu individualitu odmietas, ono by sa na nu prihliadalo len ...

autor
9. okt 2025
@anonym_56ea53

@anonym_autor ty tu individualitu odmietas, ono by sa na nu prihliadalo len ...

@anonym_56ea53 no nie, neodmietam. Ja som sa reálne informovala ako by prebiehala jeho integrácia, aké by mal úľavy, boli sme na testovaní v Cpp...a na základe vyhodnotenia všetkých faktorov som dospela k názoru, že preňho bude najlepšie takéto riešenie. Všetko som konzultovala s jeho triednou..

anonym_9990bd
9. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_9990bd áno,.máme iné priority ako sedieť a drilovat. Skúšali sme, nepomohlo. To, že si ty zvolila túto cestu pre tvoju dcéru je tvoja vec. Ale, aj tak, porovnávas dve odlišné deti. Môj syn vôbec nemá taký problém ako mala zjavne tvoja dcéra.

@anonym_autor a presne o tom to je. Že moja dcéra bola na tom oveľa oveľa horšie ako tvoj syn a zamakala, aby to zvládla. Zatiaľ čo vy sa spoliehate na čas. Ak tvoj syn ovláda gramatické pravidlá teoreticky a nevie ich uplatniť prakticky, tak bude niekde chyba. Ty však nechceš riešiť dôvod jeho neúspechu. Tebe stačí poriešiť následok 🤦🏻‍♀️ nuž, tvoja voľba. Len aby ste to potom na strednej neoľutovali.

anonym_aa80e8
9. okt 2025
@anonym_autor

@lienka.7 pozri si fungovanie mozgu u 12 ročných detí. A ano, naučí sa ju neskôr. O tom absolútne nepochybujem. Pretože, on ten pravopis ovláda, len nevie tu teóriu uplatniť v praxi. Nevie si to tak prepojiť. Čo bude vedieť, keď trochu dozreje

@anonym_autor
🤣 Tak toto je vtip. Nie nebude ju vedieť ani neskôr. Tak frajerke bude písať mylujem ťa🙈 čo už.

kiki68
9. okt 2025

Podla mna tam nejake dys bude. Nie je hanba to dat riesit. Ked nevies pisat diktat, tak v polovice nevies pretavit vedomosti do praxe. A to je predsalen problem. Ja viem tiez vzorce a kadeco z matematiky, ale mam operacionalnu dyskalkuliu. Vzdy som mala z matiky 2-3, presne podobny problem ako vy, men v matematike.

anonym_260477
9. okt 2025
@letfenixa

@anonym_260477 nemáš dys- ?

@letfenixa nemam

anonym_1294bd
9. okt 2025
@anonym_autor

@januska12323 ty si videla ako vyzerá monitor? Ten nemá nič spoločné a mäkkým a tvrdým i. A nie, netrénujeme. Trénovali sme ale výsledok bol rovnaký tak som uznala za vhodné zbytočne ho nezaťažovať písaním diktátov. On pôjde technickým smerom, písanie icok sa naučí časom v praxi. Exceluje v iných oblastiach. A znova píšem, pýtam sa na skladbu známky zo sjl

@anonym_autor ja mám dvoch synov už na strednej škole v 2. ročníku, obaja sú najlepší žiaci v triede a z diktátov majú obaja 5ky. Našťastie, majú ho 1x za polrok a učiteľku, čo sama tvrdí, že dnešná mládež diktáty písať nevie.
Nehovorím, že ma to naštve, ale oni nečítajú knihy a podľa mňa to by im pomohlo.

autor
9. okt 2025
@anonym_9990bd

@anonym_autor a presne o tom to je. Že moja dcéra bola na tom oveľa oveľa horšie ako tvoj syn a zamakala, aby to zvládla. Zatiaľ čo vy sa spoliehate na čas. Ak tvoj syn ovláda gramatické pravidlá teoreticky a nevie ich uplatniť prakticky, tak bude niekde chyba. Ty však nechceš riešiť dôvod jeho neúspechu. Tebe stačí poriešiť následok 🤦🏻‍♀️ nuž, tvoja voľba. Len aby ste to potom na strednej neoľutovali.

@anonym_9990bd dobre, uz som v tom zamotaná. Daj mi teda konkrétny návrh ako mám riešiť dôvod jeho neúspechu. No, som zvedavá.

anonym_e0a039
9. okt 2025

Tykks... U nas v triede 97% 4 a 5 ky boli. Par ziakov malo 2 a 3. Na 1 nikdy nikto nenapisal. Mozno 1x. Preto davala ucitelka diktaty veeeeelmi malo, lebo vedela, ake budi vysledky.
To fakt hned ma niekto dis-????? 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

anonym_9990bd
9. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_9990bd dobre, uz som v tom zamotaná. Daj mi teda konkrétny návrh ako mám riešiť dôvod jeho neúspechu. No, som zvedavá.

@anonym_autor spomínam to vyššie 🙂 no ty sa s mojím názorom nestotožňuješ a uprednostňuješ synove šťastie. Preto píšem, že je to tvoja voľba.

dismonika
9. okt 2025
@rebellefleur

@anonym_autor a este len podotknem, ak by ti syn aj ziaden diktat nepisal, naozaj si myslis, ze by mal 1? To by som chcela vidiet, ktory ucitel by sa podpisal pod 1 zo slj, keby napr slohove prace mal so samymi pravopisnymi chybami.. nik by sa pod 1ku takemu ziakovi nepodpisal

@rebellefleur presne!

dismonika
9. okt 2025
@biba_18

@viestta je to asi zbytočné 😒

@biba_18 hej matka si ide svoje...

anonym_7aa333
9. okt 2025
@anonym_e0a039

Tykks... U nas v triede 97% 4 a 5 ky boli. Par ziakov malo 2 a 3. Na 1 nikdy nikto nenapisal. Mozno 1x. Preto davala ucitelka diktaty veeeeelmi malo, lebo vedela, ake budi vysledky.
To fakt hned ma niekto dis-????? 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

@anonym_e0a039 my sme zasa mali diktáty každý druhý týždeň a z 25 žiakov mával 5ku jeden. 80% malo jednotku/dvojku- lebo sa ich naučilo písať.

A pre pani autorku - ja dodnes píšem rukou na papier kedykoľvek niečo potrebujem. Takisto používam prevažne Anglicku klávesnicu a tá mi teda to neopravi - a áno, riešim aj vzory atď.

viera012345
9. okt 2025
@anonym_autor

@januska12323 ty si videla ako vyzerá monitor? Ten nemá nič spoločné a mäkkým a tvrdým i. A nie, netrénujeme. Trénovali sme ale výsledok bol rovnaký tak som uznala za vhodné zbytočne ho nezaťažovať písaním diktátov. On pôjde technickým smerom, písanie icok sa naučí časom v praxi. Exceluje v iných oblastiach. A znova píšem, pýtam sa na skladbu známky zo sjl

@anonym_autor Bez snahy kritizovať sa pýtam, že ako ste trénovali písanie diktátov? Nám sa toho času osvedčilo zakúpiť brožúru s diktátmi pre daný ročník a vždy po napísaní sa konala oprava s rozborom,ze čo bolo písané tak ako bolo, aké pravopisne pravidlo sa využilo v danom slove.

anonym_aa80e8
Autor odpoveď zmazal
anonym_e0a039
9. okt 2025
@anonym_7aa333

@anonym_e0a039 my sme zasa mali diktáty každý druhý týždeň a z 25 žiakov mával 5ku jeden. 80% malo jednotku/dvojku- lebo sa ich naučilo písať.

A pre pani autorku - ja dodnes píšem rukou na papier kedykoľvek niečo potrebujem. Takisto používam prevažne Anglicku klávesnicu a tá mi teda to neopravi - a áno, riešim aj vzory atď.

@anonym_7aa333 tak to ste boli stastna trieda. 😀

vladuska20
9. okt 2025

Tak u nas su diktaty raz do mesiaca.Cim vyssi rocnik tym ich bolo menej.Aj u nas to bolo ako na hojdacke ale pisonky pisal syn vzdy max za 2.Teraz na SS diktaty nemaju.Len vydrzat tuto zakladnu,na SS to uz bude ozaj len o uceni liter.a nie o diktate.