Pravopisné previerky a výzvy so známkovaním detí
Ahojte, je tu nejaka ucitelka, ktora by ma vedela v tomto usmernit?
Syn je jednotkar, dvojkar. Akurat, nevie pisat diktaty. Takze, jeho momentalny priemer znamok je teraz same jednotky, jedna 2ja a sjl 4,7. A to len preto, lebo tam má 6 znamok, z toho 5 za pravopisne previerky, z ktorych ma 5-ky. Je vobec možne, aby bol takyto sklad znamok zo sjl? S tymto mame problem kazdy skolsky rok. Lebo, jeho znamku na konci roka tvori 90% diktat a 10% ostatne veci. To ho caka kontrolny diktat s vahou 3. Takze to mu pribudne 3x5
Buduci tyzden mame zdruzenie a rada by som sa voci tomu ohradila, pretoze taketo motivovanie deti je fakt hroza. On to po 3-tej patke v 1/2 septembra proste so sjl vzdal.
(7.mak na ZS)
@cyneric a kde ja pisem, ze ma byt excelentne so sjl? To si si zase ty nieco vsugerovala? Ze ja chcem, aby bolo moje dieta vedene excelentne? A kde to konkretne akoze pisem? Cely cas tu riesim pravopisa vies velmi dobre co myslim. To ty tu chytas za slovicka a vytrhujes nieco z kontextu. On ma problem s pisanim i, y ....takze prestan chytracit. Morfologia je siroky pojem... vlastne ja som tu ten pravopis ani neriesila, to len vsetky skusene mamicky mi zacali davat rady o roznych dys a postupoch. Pritom, takto diskusia o tom ani nebola... a to sa ani neda aplikovat na vsetky deti rovnako...
@anonym_autor Hneď prvá strana, keby nebolo diktátov tak by mal lepší priemer. ☺️ Mala si o pár strán ďalej potrebu poznamenať že tvoj syn nepotrebuje gramatiku, veď stačí ovládať pravopis (máme predsa autokorekt, čo z toho že má obmedzenú slovnú zásobu najmä keď ideme do technických termínov; mimochodom tvoj autokorekt je kde?), potom si podotkla že skloňovanie, teda, pardón, morfológia nepatrí pod všeobecnú gramatiku. Tak sa nečuduj že sa ťa spätne pýtam kde by si ju teda zaradila, keď evidentne SJ ovládaš lepšie.
@anonym_autor Hneď prvá strana, keby nebolo diktátov tak by mal lepší priemer. ☺️ Mala si o pár strán ďalej potrebu poznamenať že tvoj syn nepotrebuje gramatiku, veď stačí ovládať pravopis (máme predsa autokorekt, čo z toho že má obmedzenú slovnú zásobu najmä keď ideme do technických termínov; mimochodom tvoj autokorekt je kde?), potom si podotkla že skloňovanie, teda, pardón, morfológia nepatrí pod všeobecnú gramatiku. Tak sa nečuduj že sa ťa spätne pýtam kde by si ju teda zaradila, keď evidentne SJ ovládaš lepšie.
@cyneric mne sa ta uz nechce riesit. Ale je to pravda. Keby nebolo diktatov, mal by urcite lepsiu znamku...a z toho prameni aj podstata mojej otazky. Ja som sa nikdy nepasovala do znalca slovenskeho jazyka. A taktiez som nikde neuviedla, ze gramatiku nepotrebuje. Ale ze fakt nikde. Len, ze nevidim zmysel v tom drilovat ho...to je cele. Ty tu neustale utocis a dorazas......takze, diskusiu s tebou povazujem uzavretu a pre moje potreby uplne zbytocnu...
@lienka.7 veď ale, ja som s 3jkou zo sjl úplne spokojná. Ja bojujem za to, aby tu znamku horšiu ako 3 nemal. A nie sú trápne. Pravopis sa naučí používaním v živote. Gramatiku, ako takú, nebude nikdy potrebovať. Stačí, že má prehľad. Veď koľko z vás, keď píše, si v hlave hovorí aký je to vzor? Aký je to pád? No nikto, automaticky clovek píše mäkké, tvde. Čiarky skoro nikto nedáva spravne. A k poctu známok...nechce sa mi ratat minulý rok, ten je aj tak bezpredmetny pre mňa. A tento rok známky sú napísané hneď v úvodnom príspevku. Či aké pocty ešte chces uviesť?
@anonym_autor “Gramatiku ako takú nebude nikdy potrebovať” bol tvoj výrok, anonymná autorka. Ak chceš diskutovať, možno by bolo vhodné si pamätať čo vlastne tvrdíš pred tým než sa začneš vyhovárať že “ja som to vlastne netvrdila”. 🙂 Sama priznávaš, ako niekto kto nemá formálne vzdelanie v pedagogike, že nerozumieš aký zmysel má písanie diktátov pretože “v dnešnej dobe používame digitál” a oponuješ napriek tomu že sme ti niekoľko krát vysvetlili že to svoje opodstatnenie má. Nechceš integrovať syna pretože by bol “za hlúpeho” v triede, určite tým že to začneš riešiť cez triednu učiteľku a riaditeľa si deti o ňom ani ‘náhodouˇ nepomyslia že jemu vlastne známku vybaví mama.
@cyneric mne sa ta uz nechce riesit. Ale je to pravda. Keby nebolo diktatov, mal by urcite lepsiu znamku...a z toho prameni aj podstata mojej otazky. Ja som sa nikdy nepasovala do znalca slovenskeho jazyka. A taktiez som nikde neuviedla, ze gramatiku nepotrebuje. Ale ze fakt nikde. Len, ze nevidim zmysel v tom drilovat ho...to je cele. Ty tu neustale utocis a dorazas......takze, diskusiu s tebou povazujem uzavretu a pre moje potreby uplne zbytocnu...
@anonym_autor
Gramatiku, ako takú, nebude nikdy potrebovať.
A toto pisal kto za teba?
@viera012345 no, minuly pol rok sme sa tomu venovali fakt vela. Zamerala som sa hlavne na vybrane slova a vzory. Prevazne slovne spojenia, zakazdym musel povedat ake i, preco, odovodnit. Vybrane vedel vysypať z rukáva. Obmedzil florbal. Po pár mesiacoch mi začal doma upadať. A jedine, čo som tým dosiahla bolo, že s priemeru 3,4 zišiel na priemer 2,7. Takže, 3-jka na vysvedčení bola tak či tak. Tak som si proste povedala nie. Zrušila som to, začal sa zase venovať športu. Ožil, iné dieťa z neho. Proste, mne to za to nestojí.
@anonym_6293aa no napíš. U nás to ide presne tymto smerom. Z fyz a anj je najlepsí z triedy. Ver tomu, ale ja som zvazila vsetky moznosti.
@anonym_autor Rozumiem.Moj syn tiež maturoval z anj na 1 ,z ekonomie na 2 a zo sjl na 3.
Napíšem posledný krát všetkým. Celkom pekná diskusia sa tu rozprúdila. Všetko som už písala vyššie. Predmetom diskusie bolo zistiť skladbu známky. A áno, zistila som, že to čo majú oni nie je normálne. A áno, ak sa situácia nezmení, pôjdem za riaditeľom. Prečo nie?
Čo sa týka jeho dys. Vyšetrený bol, máme správu s CPP. Mohla by som ho integrovať ale rozhodla som sa, že nie.
- nemal by diktáty ale iba doplňovačky - čo má viac menej aj teraz
- získal by viacej času na vypracovanie všetkých úloh (čo nepotrebuje)
-mal by nárok na zistenie pri písomke, či správne pochopil zadaniu (čo v praxi nie je reálne opatrenie)
- získal by 15 minút naviac času pri vypracovaní monitoru (on nepotrebuje naviac čas, on by potreboval, aby niekto s ním otázky prešiel a opýtal sa ho, ako chápe zadaniu a prípadne zadanie vysvetlil tak, aby tomu rozumel)
Prečo som sa rozhodla ho neintegrovať:
- v prvom rade, som to prebrala so synom, vysvetlila mu, čoby mu to prinieslo, ten povedal, že to nechce, že nechce žiadne úľavy
- bola som sa reálne pozrieť na hodine, učiteľka ta ma 5 integrovaných deti. Nie je šanca, žeby sa tam dali uplatniť tie opatrenia - pri písomke prišla k nemu a vysvetlila mu zadanie
- tých 5 žiakov v triede, je považovaných za "hlúpych". Proste, sú vyčlenení z kolektívu
Preto som sa rozhodla, že pre MOJHO syna toto nie. Momentálne ho doma učím strojopis, aby mohol používať PC na hodine a písať tak. Lebo, s tým ma problém tiez. Čo sa tyka trenovania diktatov...je momentalne to vnimam tak, ze cez leto cosi dozrel. A pravopis sa douci, pochopi neskor. K tomuto si kludne pogooglite neur.vyvoj mozgu deti.
Ja som proste nemohla, ked som minule sedela na lavicke pred triedou a pocula, ako sa tam matky rozčuluju nad vlastnymi detmi. A riesili len 5-ky. Ani jedna nepovedala, ze z toho a toho predmetu ma 1.
Takze, takto to ja mam. Ako tu ktosi pisal, ze som hrozna matka a chuda dieta. Podla mna, ma velke stastie, ze prave ja som jeho matka. A v konenom dosledku, pravopis ho zivit nebude......
@anonym_autor chcem ti len vyjadrit podporu. Páči sa mi tvoj prístup.
@anonym_autor pokial nevidíš zmysel ho drilovat, tak sa uspokoj s tým co ma aktuálne a nežiadaj úľavy a nebuzeruj učiteľku, co a ako ma robiť. Ona im v pohode moze dávať diktát aj každý týždeň a potom co budeš robiť? Brojit proti tomu, že píšu diktátu aby ovládali pravopis? Ono vieš, nie všetky deti co maju 1tky majú na to talent. Mnoho z nich to ma aj oddrilovane. Ty chceš vsak lepšiu známku len tak.
Inak čím viac mam pocit, ze tvoj syn má nejaký "dis", ale ty to odmietas riešiť, lebo by bol "za cudaka", ale toho z toho budeš obviňovať celý svet namiesto toho, aby si riešila problém.
A keďže v podstate všetko je na nete, ako sa hovorí, ja navrhujem uplne zrušiť školu, nejaké úlohy, písanie, počítanie, vybrané slová ako aj angličtinu ci dejepis. Vies co, komplet zrusme školu, aby detičky náhodou nemali známky, ktoré sa ich rodičom nepáčia.
Napíšem posledný krát všetkým. Celkom pekná diskusia sa tu rozprúdila. Všetko som už písala vyššie. Predmetom diskusie bolo zistiť skladbu známky. A áno, zistila som, že to čo majú oni nie je normálne. A áno, ak sa situácia nezmení, pôjdem za riaditeľom. Prečo nie?
Čo sa týka jeho dys. Vyšetrený bol, máme správu s CPP. Mohla by som ho integrovať ale rozhodla som sa, že nie.
- nemal by diktáty ale iba doplňovačky - čo má viac menej aj teraz
- získal by viacej času na vypracovanie všetkých úloh (čo nepotrebuje)
-mal by nárok na zistenie pri písomke, či správne pochopil zadaniu (čo v praxi nie je reálne opatrenie)
- získal by 15 minút naviac času pri vypracovaní monitoru (on nepotrebuje naviac čas, on by potreboval, aby niekto s ním otázky prešiel a opýtal sa ho, ako chápe zadaniu a prípadne zadanie vysvetlil tak, aby tomu rozumel)
Prečo som sa rozhodla ho neintegrovať:
- v prvom rade, som to prebrala so synom, vysvetlila mu, čoby mu to prinieslo, ten povedal, že to nechce, že nechce žiadne úľavy
- bola som sa reálne pozrieť na hodine, učiteľka ta ma 5 integrovaných deti. Nie je šanca, žeby sa tam dali uplatniť tie opatrenia - pri písomke prišla k nemu a vysvetlila mu zadanie
- tých 5 žiakov v triede, je považovaných za "hlúpych". Proste, sú vyčlenení z kolektívu
Preto som sa rozhodla, že pre MOJHO syna toto nie. Momentálne ho doma učím strojopis, aby mohol používať PC na hodine a písať tak. Lebo, s tým ma problém tiez. Čo sa tyka trenovania diktatov...je momentalne to vnimam tak, ze cez leto cosi dozrel. A pravopis sa douci, pochopi neskor. K tomuto si kludne pogooglite neur.vyvoj mozgu deti.
Ja som proste nemohla, ked som minule sedela na lavicke pred triedou a pocula, ako sa tam matky rozčuluju nad vlastnymi detmi. A riesili len 5-ky. Ani jedna nepovedala, ze z toho a toho predmetu ma 1.
Takze, takto to ja mam. Ako tu ktosi pisal, ze som hrozna matka a chuda dieta. Podla mna, ma velke stastie, ze prave ja som jeho matka. A v konenom dosledku, pravopis ho zivit nebude......
@anonym_autor cize tvoje dieta ma poruchu učenia, mas to aj na papieri, ale vy si to odmietate pripustiť. A idete hlavou proti múru. Pekne. A potom ze nikto nechce učiť, keď si rodocia presadzujú svoje, hoci majú dieta s dys, ale preto, aby náhodou nemalo nálepku "hlupaka", tak sa budeme na jednej strane tváriť, že mu vlastne nič nie je a na druhej strane chcieť pre neho úľavy. Tebe to príde ôk? Lebo mne teda nie.
@anonym_autor cize tvoje dieta ma poruchu učenia, mas to aj na papieri, ale vy si to odmietate pripustiť. A idete hlavou proti múru. Pekne. A potom ze nikto nechce učiť, keď si rodocia presadzujú svoje, hoci majú dieta s dys, ale preto, aby náhodou nemalo nálepku "hlupaka", tak sa budeme na jednej strane tváriť, že mu vlastne nič nie je a na druhej strane chcieť pre neho úľavy. Tebe to príde ôk? Lebo mne teda nie.
@lienka.7 a kde autorka píše, že chce nejaké úľavy?
Nerozumiem postoju, že integrovanému by sa každý smial. A diktátovému päťkárovi sa nesmejú? opäť sa vrátim k mojej dcére - nikdy sa jej nikto nesmial pre to, že je integrovaná. Práve naopak. Spolužiakom bolo vysvetlené, prečo nemá známku z diktátu, či prečo môže používať na fyzike kalkulačku, keď ostatní musia násobiť z hlavy. Chybou tohto celého problému je tvoj postoj. Sama priznávaš, že nemá iba problém s gramatikou. Má problém aj s porozumením prečítaného textu. To prekoná IBA trénovaním. Viem, som už ako papagáj, ale ani futbalistom sa chalan nestane po jednom tréningu a musí veľakrát zaťať zuby, aby dosiahol svoj cieľ. U vás slovenčina nie je prioritou. Tak načo riešiš známky a ich priemer? Pokiaľ nie si ochotná zmieriť sa s faktom, že tvoj syn má nejaký problém, nemôžeš očakávať od učiteľky žiadnu úľavu, či iné hodnotenie. Postup všetkých učiteľov daného predmetu je väčšinou jednotný a vopred dohodnutý. Nie som iba matka dieťaťa s dys. Som špeciálny pedagóg a tak trošku tomu rozumiem. Bez oficiálneho vyjadrenia tvoj syn nemá nárok na iný spôsob hodnotenia. Ako problém by sme to mohli vnímať v prípade, že by mala štvorky, päťky celá trieda. Ak to ale ostatní zvládajú, zrejme ti s tým nepomôže ani riaditeľ. Týmto by sme mohli celú diskusiu uzavrieť.
@anonym_autor ja som sa len tak hlboko zamyslela. Nechcela si pre syna inkluziu (uz to nie je integracia) napriek tomu, ze ma diagnostikovanu poruchu ucenia len aby na neho nepozerali ako na hlupaka. Myslis si, ze ked dostava jednu gulu za druhou z pravopisu nepozeraju na neho ostatni ako na hlupaky co ani diktat nevie napisat?
O tom, ze technici nepotrebuju pravopis si myslim svoje. Raz MS Word vzdal otvaranie 20 strankoveho dokumentu od kolegu kvoli "velkeme poctu chyb" (asi sa tiez spoliehal na autocorrect ako sa bude spoliehat tvoj syn). Ked som na vykrese citala "kalibrovat po montážY" tiez mi oci vypadli (asi autor poznamky tez tvrdil, ze pre technika nie je gramatika dolezita).
@beronsche nepáči sa jej množstvo pravopisných rozcvičiek a diktátov a spôsob hodnotenia, či nastavenia váhy známok. Chce dosiahnuť zmenu, pretože jej syn nevie použiť gramatické pravidlá > nežiada teda úľavy? ja to tiež chápem tak, že áno.
@beronsche nepáči sa jej množstvo pravopisných rozcvičiek a diktátov a spôsob hodnotenia, či nastavenia váhy známok. Chce dosiahnuť zmenu, pretože jej syn nevie použiť gramatické pravidlá > nežiada teda úľavy? ja to tiež chápem tak, že áno.
@anonym_9990bd lenže toto nie je niečo, čo je povinné celoplošné. Tiež by som sa zamýšľala, prečo je to takto a to moje deti 5 z diktatov nedostávajú..
Lenže tu na koni je pomerne bežná vec, že sa záležitosť vyfabuluje do extrému..
inak ak je to take strasne, ze syn ma same 4-5 a zo SJL je na 4,7 priemere, tak ja by som sa sakra bala, ze ani neurobi prijimacie skusky, ja mam syna tiez s dys poruchami, doucko ma uz asi od 6.orcnika, momentalne je v 9. V niektorych predmetoch ako anj je najsikovnejsi v triede, matika mu tiez ide velmi pekne, slovencinu ma medzi 1-2. Na vysvecku vzdy 2, ale to nevadi, lebo vidim, ze to vie, len jednoducho tie poruchy urobia svoje.
@anonym_9990bd lenže toto nie je niečo, čo je povinné celoplošné. Tiež by som sa zamýšľala, prečo je to takto a to moje deti 5 z diktatov nedostávajú..
@beronsche nuz, chybaju tam zrejme tie znamky zo slohu - castejsie a literatury. Ale aj keby bol pomer 50 percent gramatika - 30 percent litika a 20 percent sloh, tak to dieta ma maximalne trojku.
@mondolina neviem, mne to napr.nepride úplne ok, keď 90% známok tvoria diktáty.
Kde sú ďalšie povinné oblasti?
@beronsche diktaty a pravopisne cvicenia - previerky, proste vsetko gramaticke bolo 90 percent, tak som to pochopila, ano, ja suhlasim, ze tam chyba ta litika a sloh, lenze ak chlapec nevie pravopis, tak aj ten sloh budu 2, 3 a litiku ked sa nauci, tak ok, povedzme za 1, ale tie 5 z diktatov, no lepsie ako trojka to nebude.
@beronsche diktaty a pravopisne cvicenia - previerky, proste vsetko gramaticke bolo 90 percent, tak som to pochopila, ano, ja suhlasim, ze tam chyba ta litika a sloh, lenze ak chlapec nevie pravopis, tak aj ten sloh budu 2, 3 a litiku ked sa nauci, tak ok, povedzme za 1, ale tie 5 z diktatov, no lepsie ako trojka to nebude.
@zuzana76 ja už nejdem špekulovať, čo by mal a čo nemal..
Reagujem na to, ze v jej situácii komunikácia s učiteľkou, nerovná sa získavanie úľav pre dieťa.
A na to, že skladba znamok mi tiež nepríde v poriadku.
@beronsche v tomto prípade s tebou nesúhlasím. Z diskusie nakoniec vyplynulo, že chlapec nemá problém iba s gramatikou. A mamka namiesto riešenia problému s učením uprednostní jeho dobrú náladu a šport. Čo je v poriadku, ak to tak cíti. V poriadku podľa mňa nie je očakávať zmenu od školy, ak toto nastavenie ostatní žiaci zvládajú. Navyše je ešte len polovica októbra, nie koniec roka, aby sme riešili skladbu známok.
@zuzana76 ja už nejdem špekulovať, čo by mal a čo nemal..
Reagujem na to, ze v jej situácii komunikácia s učiteľkou, nerovná sa získavanie úľav pre dieťa.
A na to, že skladba znamok mi tiež nepríde v poriadku.
@beronsche to chapem a stym s tebou suhlasim, ja ale vidim chybu v matke, ze moje dieta, keby nosilo 5 z diktatov, tak nesedim a neobhajujem, ze sa to aj tak nenauci a nebude sa slovencinou zivit a bla bla bla. Aj moje dieta ma 3 dys poruchy a dava to medzi 1-2. Ale ma pravidelne doucovania. Ako chce, aby sa dostal na strednu skolu? ci tam niekoho podplatia?
@beronsche v tomto prípade s tebou nesúhlasím. Z diskusie nakoniec vyplynulo, že chlapec nemá problém iba s gramatikou. A mamka namiesto riešenia problému s učením uprednostní jeho dobrú náladu a šport. Čo je v poriadku, ak to tak cíti. V poriadku podľa mňa nie je očakávať zmenu od školy, ak toto nastavenie ostatní žiaci zvládajú. Navyše je ešte len polovica októbra, nie koniec roka, aby sme riešili skladbu známok.
@anonym_9990bd a ako vieme, čo ostatní zvládajú? Keď už sme pri tom.. 🙂
@martinka17 robi vsetky chyby aj gramticke. Nevie pisat diktaty nemusis davat do uvodzoviek, lebo nevie. Ak by nebolo diktatov ma zo sjl 1 na konci. Ja nechcem riesit moje dieta. Otazka je smerovana na ucitelky, ci mi vedia povedat, ci je urceta skladba znamok so sjl. A ci je normalne mat 90% hodnotenia len diktaty
@anonym_autor ale ak ma problem syn, nejake dys, je to on, co potrebuje Tvoju pozornost, nie ucitelka. Ked budete mat potvrdenie z CPPaP, budu na to brat ohlad - nielen v skole, ale aj na monitore, prijimackach na SŠ - moja dcera mava napr. diktaty vo forme doplnovaciek. Vzdy byvala z diktatov frustrovana, takto je to v pohode. Nema vzdy jednotku z nich, aj trojka uz bola, ale je to pre nu lahsie "stravitelne". Ma dysgraficke tazkosti. To nie je hanba, to je vec, za ktoru realne nemoze. Len sa k tomu Ty ako mama musis postavit celom. A byt oporou aj pre svoje dieta.
Takto ucitelka nie je kryta ziadnym odbornym posudkom, nemoze mu znamky z diktatu nebrat do uvahy, kym na to nema oficialny dovod.
Nie, nie je normalne, ze berie do uvahy hlavne diktaty a ostatne veci minimalne, spoj sa s ostatnymi rodicmi a skuste sa o tom porozpravat a predniest to pokojne aj pisomne tej ucitelke... Hlavne ale, prosim Ta, ries svoje dieta, tento problem nezmizne sam od seba ani tym, ze ved na strednej bude mat inu ucitelku. Tvoj syn Ta potrebuje!
@beronsche to chapem a stym s tebou suhlasim, ja ale vidim chybu v matke, ze moje dieta, keby nosilo 5 z diktatov, tak nesedim a neobhajujem, ze sa to aj tak nenauci a nebude sa slovencinou zivit a bla bla bla. Aj moje dieta ma 3 dys poruchy a dava to medzi 1-2. Ale ma pravidelne doucovania. Ako chce, aby sa dostal na strednu skolu? ci tam niekoho podplatia?
@zuzana76 písala, že drilovali a zlepšenie mizivé.. ja s ňou v mnohom súhlasim.
Tvoja špekulácia s podplatenim je silné cez čiaru.
@beronsche ty máš tiež nejaku dys, ze nevieš čítať co tu furt dookola vypisuje?
Byt na mieste učiteľky tak diktát píšu každý týždeň. A som zvedavá co by robila potom. Ona bude určovať co a ako má robiť učiteľka, lebo jej syn nevie kvôli poruche poriadne napísať diktát? Toto akoze fakt?
@beronsche ty máš tiež nejaku dys, ze nevieš čítať co tu furt dookola vypisuje?
Byt na mieste učiteľky tak diktát píšu každý týždeň. A som zvedavá co by robila potom. Ona bude určovať co a ako má robiť učiteľka, lebo jej syn nevie kvôli poruche poriadne napísať diktát? Toto akoze fakt?
@lienka.7 ty na čo konkrétne reagujes? Kašli na to, je mi to jedno...
Chvalabohu, že nie všetky učiteľky sú ľudia ako ty..

@cyneric a kde ja pisem, ze ma byt excelentne so sjl? To si si zase ty nieco vsugerovala? Ze ja chcem, aby bolo moje dieta vedene excelentne? A kde to konkretne akoze pisem? Cely cas tu riesim pravopisa vies velmi dobre co myslim. To ty tu chytas za slovicka a vytrhujes nieco z kontextu. On ma problem s pisanim i, y ....takze prestan chytracit. Morfologia je siroky pojem... vlastne ja som tu ten pravopis ani neriesila, to len vsetky skusene mamicky mi zacali davat rady o roznych dys a postupoch. Pritom, takto diskusia o tom ani nebola... a to sa ani neda aplikovat na vsetky deti rovnako...
@anonym_autor morfologia jazyka je dany system, je to tak 600 stranove skriptum. Ale pojem je to pomerne uzky, nakolko to definuje presne ten obsah. Jedine sa to naucit a vediet pouzivat. Tam nic ine nevymyslis.