icon

Prečo nahovárať dcéru na život v zahraničí?

17. jún 2024

Ahojte, dcéra študuje na gymnáziu. Je šikovná, ovláda angličtinu a španielčinu. Rodina, učitelia, známi do nej hučia nech po skončení školy vypadne žiť do zahraničia. Najviac to hovoria tí, ktorí celý život nevytiahli päty z rodného mesta. Alebo tí, ktorí postavili dom vedľa rodičov a vyhlasujú, že rodina je najdôležitejšia. Rozhodnutie samozrejme nechám na dcére. Ona ešte nie je rozhodnutá kde chce po škole žiť. Len cíti tlak od okolia, že šikovní ľudia odchádzajú zo Slovenska. Napríklad moja suseda má dve dospelé deti, ktoré žijú v Austrálii. Vnúčatá vidí cez kameru a naživo sa vsetci vidia každé 3 roky. Vnúčatá nevedia dobre ani po slovensky. Tiež mi vravela, že kamošky jej hovoria aké je to super, že žijú v zahraničí, kým za ruku držia vnúčata a chvália sa, že večer idú do kina s dcérou. Jej neprišli deti ani na 65 narodeniny lebo diaľka. Je zlé, keď mne by to bolo ľúto? Hnevali by vás také reči od okolia?

kiki68
17. jún 2024

Osud to zariadi, hovorim z vlastnej skusenosti, zijem v zahranici. Proste sa to stalo, zijem tu uz 15 rokov. Ked som odchadzala, tak Slovensko bola este ina krajina aj mentalitou

mircalla
17. jún 2024

@doriiis Bez tvojich Smerackych nazorov by nemohla byt ziadna diskusia
Pravdou je, ze sa ti to ako zarytej Smeracke tazko cita, to je cele

maryetta
17. jún 2024

Je to tazke. Ale radsej dobry zivot v zahranici ako zly tu.
Nie nadarmo sa hovori-akbude dieta stastne bude aj rodic. A nech je to uz kdekolvek.

vilma7
17. jún 2024

Ja a aj moja sestra sme obidve v zahraničí. A domov ideme pozrieť rodičov častejšie, ako sesternica syn, ltory je v Bratislave a domov nepríde ako je rok dlhý.
Nie je ti len o diaľke.
Vaša dcéra sa rozhodne, a určite sa nerozhodne za zahraničie len kvôli tlaku z okolia. Musí sama chcieť.

dorottka
17. jún 2024

No neviem, take reci, ze na Slovensku ostavaju len stari, hlupaci a neschopaci, pocuvam cely zivot, toto teraz nie je teda nic nove a ozaj, niektori ludia takto odchadzaju uz 20 rokov. Pod tym tlakom som aj ja svojho casu odisla a pre mna to vobec nebolo dobre rozhodnutie, nechcela som, ale ten tlak od kazdeho bol taky silny, ze som vtedy podlahla…

Nechaj ju, nech sa sama rozhodne, kazdy z nas je iny. Ja uz by som neodisla, pokial by som na to nemala ozaj relevantny dovod (manzel cudzinec alebo neschopnost si dobre zarobit tu). Za tieto nazory byva clovek lyncovany, ale pre mna je Slovensko napriek vsetkemu domov a zistila som, ze ako silne to je, prave vonku.

cacianka
17. jún 2024

Mne by vadilo to hučanie. Nech sa stará každý o svoje hrnce, do našich ich nič. Stopla by som to - ďakujem, vaše reči nepotrebujem, keď budem chcieť počuť váš názor, opýtam sa, poprosím o radu.
Nech si láskavo nechajú blbé komenty pre seba, vy viete ako máte žiť, nie si blbá ani ty ani tvoja dcéra aby ste si nevedeli zrátať 2+ 2 alebo 2- 2.
Takéto nevyžiadane premudrele rady dávajú najmä tí,ktorí nie sú spokojní so svojím životom, frustrovaní jedinci, ktorí vnucujú svoj názor iným, ako majú žiť

reddflowerlife
17. jún 2024

@doriiis presne alebo ked v amerike vyhral trump. To sa tiez kazdy “stahoval”

dadka1997
17. jún 2024

Ako matku by ma to urcite ranilo, no nechala by som dceru, aby sa rozhodla sama.. raz nam deti vyletia z hniezda, a ked budem vediet ze moje dieta je stastne budem aj ja aj ked s celoživotným strachom o neho

sense
17. jún 2024

Nie nehnevali, odpovedala by som dcéra sa rozhodne ako chce. A ako matka by som dcére nebránila rovnako ako nebránila ani moja mne.

11bodka11
17. jún 2024

@lizatko1009 neverim tomu. Babky co ho volia vymru postupne a mladi ho volit nebudu.

lizatko1009
17. jún 2024

@11bodka11 nie babky, nie všetky babky och chcú, ja poznám xy dôchodcov co sú presný opak. Ale mladú generáciu si chovajú. Véd mame Erika Kalinaka a xy ďalších

dorottka
17. jún 2024

@11bodka11 na toto ti kazdy odpovie, ze nie, vela mladych ich tiez voli, co je pravda, ale staci sa pozriet na cely zapadny svet (ok generalizujem), vsade idu dopredu nacionalisti a aj vzdy svetelne roky popredu USA je skoro skrz na skrz trumpovska. tak ja neviem, mne pride, ze vsade to ide cudnym smerom... ale to iste sa vravelo aj o Meciarovi, ze amen tma, ten uz nikdy neodide.

11bodka11
17. jún 2024

@dorottka a ved nech idu do zahranicia. Kazdy si musi zvazit sam ci mu tam bude tak super. Ja co mam zname v zahranici tak vsetky sa planuju vratit alebo sa uz vratili. Mysleli si ze tam im pecene holuby budu padat.

betulinka1
17. jún 2024

Tvoja dcéra sa rozhodne sama a ty jej môžeš iba povedať, že dobre sa môže mať aj tu. Záleží aká bude jej profesia a čo chce študovať na VS. Inak ja to isté hustím detom do hlavy. Že sa musia učiť jazyk a jazyk aby mohli ísť do sveta. Ale ja by som nikdy neobmedzovala svoje dieta v tom, že musí žiť tu pri mne lebo sa musí o mna starať. Nech ide kam potrebuje a kam cíti, že je to správne. Jediné je vysvetliť, že sú aj taký, ktorý sa vrátili zo zahraničia veľmi rýchlo a sú taký, ktorý sa už nechcú vrátiť.

11bodka11
17. jún 2024

@lizatko1009 ved uvidime ako to bude. Ja mam este deti male, tak snad dovtedy sa to zmeni aby nikam nemuseli odchadzat.

lizatko1009
17. jún 2024

@11bodka11 ja práve podporím v odchode ak bude chcieť a možno sa pobalim tiež. Deti nechaj vyletieť ako budú samé chcieť

banalu
17. jún 2024

Sama som par dni po promocii zbalila kufre a odisla prec, pocas VS som chodila ako au pair cez prazdniny do UK a tahalo ma to... dokopy mam mimo SR mozno nejakych 10 rokov. Vratila som sa po 5tich rokoch, usadili sme sa.
Mali sme na to svoje subjektivne dovody.
Ja by som chcela aby moja dcera sla zit mimo SR, nie len kvoli tomu co sa tu teraz deje a co nas este caka, ale proste nech si zazije aj iny svet. Jedine co jej budem vysvetlovat, je nech niekde nakoniec zapusti korene. Nech nezije tak, ze nevie co vlastne v zivote chce a pobehuje z jednej strany na druhu. A ked sa bude chciet vratit - super, ak nie tiez super. Hlavne aby bola stastna, ma len jeden zivot, nechcem aby si ho premrhala tym, ze bude zit tak ako od nej ocakava okolie alebo ja.
A tie - nevidim vnucata, nepridu na sviatok... ano mozno zamrzi, ale niekto byva v rovnakej dedine a cely rok sa nevidia 🤷‍♀️

bellaa3007
17. jún 2024

@doriiis presne. Moje kamosky všetky je najvyssi cas sa zbaliť a vypadnuť a taketo reči a pritom dalej ako v našom meste a v Chorvátsku neboli 😀

egonsk
17. jún 2024

povazujem to za hlupost ist do zahranicia a pokial tam odide niekto kto si tu aj ukoncil bezplatne studium VS, tak si zasluzi obrazne povedane lopatou po hlave, lebo sme sa mu skladali na skolu a on ide tvorit HDP do cudziny no a potom ze to tu tak vyzera ako to tu vyzera... Ludia len naplakavaju, ale ked vsetko schopne vyduria pracovat von, tak tu ostane len kadejaka cvarga a o par rokov budeme na stravenkach ako kedysi poliaci a na urovni rumunska v najhorsich rokoch...

mircalla
17. jún 2024

@bellaa3007 To su tvoje kamosky.
Ja mam precestovany cely svet, moje deti su napoly zahranicne a poviem ti, ze Slovensko uz nie. Dakujem, neprosim. Pokial sa teba a este niektorym paci, kam Slovensko smeruje, to neznamena, ze sa to paci aj ostatnym

mircalla
17. jún 2024

@egonsk Rumunsko nas uz davno predbehlo.
Je kazdeho osobna vec, kde si vytvara HDP. Pokial sa mi nepaci, kam tato krajina smeruje, nemam dovod tu ostavat. Bodka. Nechci tu podsuvat nejake patrioticke kecy

egonsk
17. jún 2024

@mircalla nastav si zrkadlo a potom osocuj. ... a vidim, ze si evidujes prispevky aby si vyzerala chrumkavo a slusne. Ukazala si svoj pravy charakter.
Citaj s porozumenim, som tam napisal rumunsko v zlom obdobi, cize nie teraz, lebo ano, teraz je tam uz neporovnatelne ina uroven.

guudy
17. jún 2024

Autorka, chapem, ze ti je to luto… len pre pobavenie, mojej mame je luto aj to, ze byvame od nich 50 km a jej kamaratky deti ostali v rodnom meste. Zavidi jej v dobrom, ze vidi kedykolvek vnucata a pod. Takze vlastne staci, aby sa dcera odstahovala o kus dalej vramci Slovenska a mas velmi podobnu situaciu.
Pre mna osobne byvanie vramci EU je porovnatelne s byvanim na opacnom konci Slovenska. Dostupnost leteniek je uplne inde ako pred 20 rokmi.
Nase starsie dieta prave konci VS v Holandsku, mladsie sa onedlho poberie rovnakym smerom. Vratit sa neplanuju. Maju nasu plnu podporu.

mircalla
17. jún 2024

@egonsk Dalsi fanaticky smerak, co je v kazdej diskusii. Nediktuj ludom, co maju robit a kde maju vytvarat HDP, je to ich vec. Ci to bude nejaka nova praktika Smeru, zakaz cestovat do zahranicia? Rozhodnutie, kde budem zit je kazdeho osobna vec, aspon zatial.

@doriis Podla toho kolko ludi tu pise, ze maju deti na studiu v zahranici, malo ich nie je.

personality
17. jún 2024

Kto môže, nech ide. Taky je môj názor. Drzat sa tu len kvôli mame, prípadne otcovi nestojí za to. Vždy sa dá byt v kontakte a mat dobre vzťahy, tam nerozhoduje dialka.

mircalla
17. jún 2024

@egonsk Este raz - nediktuj ludom, kde maju vytvarat HDP. Ty ani Smer o tom nerozhodujete. A opat sa budem opakovat, ze tebe sa tu paci, ako sa to tu vyvija, vela ludom sa to nepaci. A najma mladych a vzdelanym ludom. To su fakty.

egonsk
17. jún 2024

@mircalla si sa zle vyspala, ze tu utocis na Smer, alebo je to len tvoj fetis? Ak si nepostrehla, nevniesol som politicku poznamku v mojich prispevkoch ku teme, zato vidim, ze ty kopes ako kon na kazdeho, kto ma iny nazor ako ty.
Daj si sladke, ak ti klesol cukor, alebo sa vyvetraj na balkone aspon, ked ti klesa kyslik v krvi, lebo takto tvoje prispevky vyznievaju fakt iracionalne.

mircalla
17. jún 2024

@egonsk Omyl, Smer je tvoj fetis. Tieto populisticke kecy, ze tu mame ostat a vytvarat HDP, lebo sme zadarmo vystudovali si nechaj pre smerackych kamosov.

kachita
17. jún 2024

Neskutocne vela ludi sa vyjadri, ze svoje deti budu podporovat v tom, aby odislu, ale sami neodidu. Navyse, kym deti dorastu, situacia bude zase ina. Ako niekto pisal vyssie, teraz nie je zlata bana ist do zahranicia, cela EU sme v turbulentnej dobe a dole vodou to nejde iba u nas. Ja nemam rada ciernobiele videnie veci. Vsetko na svoju misku vah.

11bodka11
17. jún 2024

@lizatko1009 a naco chce niekto deti ked potom tuzi aby sli prec? Nerypem, naozaj sa pytam. Lebo normalne som prekvapena ako vsetci chcete aby vam deti odisli prec. Ved to by som teda asi nemala radsej deti ked aj tam chcem aby odisli, nie?