Prečo nahovárať dcéru na život v zahraničí?
Ahojte, dcéra študuje na gymnáziu. Je šikovná, ovláda angličtinu a španielčinu. Rodina, učitelia, známi do nej hučia nech po skončení školy vypadne žiť do zahraničia. Najviac to hovoria tí, ktorí celý život nevytiahli päty z rodného mesta. Alebo tí, ktorí postavili dom vedľa rodičov a vyhlasujú, že rodina je najdôležitejšia. Rozhodnutie samozrejme nechám na dcére. Ona ešte nie je rozhodnutá kde chce po škole žiť. Len cíti tlak od okolia, že šikovní ľudia odchádzajú zo Slovenska. Napríklad moja suseda má dve dospelé deti, ktoré žijú v Austrálii. Vnúčatá vidí cez kameru a naživo sa vsetci vidia každé 3 roky. Vnúčatá nevedia dobre ani po slovensky. Tiež mi vravela, že kamošky jej hovoria aké je to super, že žijú v zahraničí, kým za ruku držia vnúčata a chvália sa, že večer idú do kina s dcérou. Jej neprišli deti ani na 65 narodeniny lebo diaľka. Je zlé, keď mne by to bolo ľúto? Hnevali by vás také reči od okolia?
@lapersefona Aj to, ale to je ozaj moc daleko
Vzhladom k smerovaniu Slovenska po poslednych volbach, aj ja podporujem moje deti, aby isli studovat a zit mimo. Su s tym OK, rovnako ako vacsina ich spoluziakov. Vnimam to ako win win situaciu - vsetky mozgy pojdu prec vytvarat hodnoty v demokratickych statoch a mafia, ktorá tu vyhrala a vedie nas mimo EU, si tu moze za plotom uzivat raj na zemi.
@romanovic A topka je Kotlar. V tejto teme je dost volicov Smeru a SNS, ani toto im nevadi. Pandemia nebola, vybavene. Povedz to tym, co im zomreli pribuzni na Covid. Sama poznam 5 ludi.
Tito smejdi ako Taraba, Kotlar a Simkovicova nam robia kazdy den medzinarodnu hanbu. Uz sme za totalnych debilov
@mircalla a Nemecko?
Som dieta socializmu. Vzdy som chcela odist, cestovat, poznavat. Odist, aj od rodicov, osamostatnit sa. Po skonceni VS som sla ako Au-Pair do UK. Velke halo po mojom navrate. Videla som tam aj biedu, bezdomovcov. Potom ta bieda, bezdomovci, prisla aj na Slovensko....
V tych casoch tam vela ludi slo zarobit, aby si kupili byt. Mnoho tam ostalo. Niektori "upadli".
Je velmi dolezite, preco niekto ide do zahranicia. Pretoze ma posielaju, kvoli vlade, z trucu, zo strachu, kvoli uplatneniu, kvoli studiu, adrenalinu?
Ak kvoli studiu, ked si tam najde lasku, pracu, pravdepodobne sa nevrati.
Co bude robit v zahranici? Tu, na Slovensku som bola niekto s nizkym prijmom. O rok som sa vratila na 2 mesiace zarobit spat do Londyna - tam som bola nikto, s vysokym prijmom na nase pomery, pre nich velka pomoc s minimalnymi vydavkami 🙂 .
Cize ist len tak do zahranicia "lebo", nema vyznam. Treba si uvedomit aj hodnotu cloveka, hodnotu seba sameho.
Studium v zahranici stoji nemale peniaze, ale je to vynikajuca skusenost.
Praca v zahranici - aka? Treba vziat do uvahy aj vydavky. Bude tam cely den pracovat a ledva vyzije? Ma to zmysel? U nas ma zazemie, v zahranici si ho vytvori.
Nechala by som dceru sa rozhodnut podla toho, ako ona citi. Neposoielala by som ju prec, podporila, keby sa rozhodla odist.
Domov je tam, kde je rodina. A nova rodina nasich deti je ich partner a ich deti.
Aj u nas, na Slovensku, sa da krasne zit.
Moj syn ma len 11r, ale uz teraz dufam, ze ak dokonci skoly, pojde niekam do zahranicia.
@mircalla v Holandsku je skryty rasizmus, Holandania su mili, slusni, ale malokedy prijmu "cudzinca" medzi seba. Je tam velmi velky problem s byvanim. Uz aj mladez sa velmi radikalizuje.
Ale ano, je tam vcelku prijemne, az na to pocasie 🙂
Belgicko - podla toho, kde. V Bruseli je zvysena bezpecnost hlavne okolo vladnych budov.
V oboch krajinach je viac- menej multi-kulti osadenstvo. Cely svet sa miesa, je to prirodzene
Precitala som celu diskusiu.
V sucasnosti treba brat do uvahy, ze sa celkovo meni situacia v Europe, zvysuje sa percento extremistov. Vo vychodnom Nemecku napr. AFD, ktora vplyva na mladez svojimi spolkami, dost si zaklada na svojom "vyssom" povode.
Cim viac bude vo svete extremistov, tym bude menej milsieho prstupu k cudzincom.
Vcelku suhlasim s @egonsk
Vystudujeme, odchadzame za lepsim... Je to prirodzene, kazdy ma moznost ist za lepsim, tam, kde sa citi uzitocny. Na druhej strane - nebolo by dobre nieco vratit, aspon sa pokusit nieco dat aj nasmu Slovensku?
Je velmi zaujimave, ze na volby prislo kopec volicov - Slovakov, zijucich v zahranici. Mladi mozu zmenit smerovanie nasej krajiny. Ale nie tym, ze vsetci ich podporujeme k uteku. Utek nie je riesenim. Moje dieta je tiez v zahranici.
@autorka tiez mi srdce puka, ale tesim sa, ze sa jej dari
Ako tak citam prispevky wow , vsade pada mana len nie an sk... ake je to ruzove hmmm deti nepoznaju slovensko, nerozpravaju po slovensky , na sk 1 za 3 roky..... no neviem zamna je to na plakanie. Ked ma clovek dobru robotu neni ani na slovensku zle. Moze byt clovek v zahranici a ked nema dobru robotu ani tam nebude stastny.

@mircalla ano suhlasim a počula som donre odozvy aj na novy Zéland