icon

Prečo sa učitelia strednej školy nechávajú oslovovať profesor?

gir
29. jún 2016

"Akademický titul profesor je priznávaný vymenovaný prezidentom...,". Profesora na strednej škole nikto nemenuje, stačí, že na nej učí.

hettinka
1. júl 2016

ešte k menzesu, mám jednu žiačku, čo má veľký problém, vyriešili sme to tak, že jej ženský lekár vystavil potvrdenie, že v prípade menzesu nemusí cvičiť a môže zostať ten prvý deň doma, platí na celý rok a mamina len píše dátumy, aby nemuseli tam behať každý mesiac ... fakt 1x mesačne, nezneužíva to a inak vlastne nechýba ... ak sa chce, dá sa.

margarita
1. júl 2016

@gir

odpoved Ti dala uz inka04 na prvej strane tejto diskusie, tak Ti to pripominam>
"Označovanie učiteľov na vyššom stupni vzdelávania (dnes na stredných školách a gymnáziách) podstatným menom profesor má stáročnú tradíciu, stretávame sa s ním aj v Historickom slovníku slovenského jazyka v ukážkach z 18. storočia, napr. Martin Morgenbesser, slobodny nationalskeg sskolj profesor. Prirodzene, akademický titul profesor a s ním súvisiace uvádzanie skratky vedecko-pedagogického titulu prof. pred menom a pred akademickými titulmi prináleží iba vysokoškolským profesorom."

spojenie "starocna tradicia" je, aspon myslim, jasne. aj ten zaver, cize ziadny ucitel na strednej skole si tento titul nepise, ale skratka je to tak historicky zauzivane oslovenie.
podobne niektore ine, co som uviedla.
ak sa chces tak slovickovat, dufam, ze potom spravne rozlisujes a oznacujes aj pribuzenske vztahy a nepleties si stryka s ujom a pod.

a ak este mozem, zaujimalo by ma, ako sa podla Teba teda mam vyjadrovat, ked som ucila na vyske, ja som totiz neucila retoriku ani filozofiu, ale to nevadi.
asi mas prilis idealisticke predstavy o vysokoskolskych pedagogoch, tak Ti ani nejdem brat iluzie aki luzri tam dnes niekedy aj ucia.
cest vynimkam.

a mas pravdu, tak strasne sa nudim pri mojich 4 malych detoch, ze si stiham po veceroch aj nieco citat. nielen diskusie tu na koniku...
😉

margarita
1. júl 2016

@gir
a este drobny detail > nie magistra, ale magisterka farmacie.
ked uz sme pri tych vysokoskolskych tituloch, ok? 😉

gir
autor
1. júl 2016

@margarita Vyčerpávajúca odpoveď ale nemusíš kopírovať texty ak chceš vyjadriť názor. K tomu vyjadrovaniu - keďže píšeš že učíš, rétoriku by si mala mať zvládnutú, lebo tie príklady s predavačkou nie sú veľmi šťastné. Keď som sa dostala k tomu, že si nemám pliesť strýka s ujom, to už som bola úplne mimo. A máš pravdu, študovala som na univerzite s dobrým menom a tradíciou a nie bez urážky na nejakej "rýchlo kvasenej" a vážim si svojich profesorov a nemá to nič spoločne s ideálom. Aj ja mám teraz doma drobca a tému som dala preto, že ma zaujímal aj iný pohľad. Ale bohužiaľ som sa až na pár výnimiek dočkala rovnakých odpovedí ako bolo odporúčanie na jazykový ústav , históriu a pod. aj keď som na začiatku napísala, že poznám aj viacvýznamové slová a vplyv histórie. Škoda, chcela som pokecať aj o niečom inom ako soplíkoch. Ale v pohode. Pekný večer. 🙂

alby2014
1. júl 2016

@gir vies mna sere vela veci, brexit, nasa vlada, ze mi umreli levandule na terase, moj kolega, co prebral moju robotu, kym som na RD, bo ju robi zle...ucitelsky plat, to, ze nemame vytah proste vela veci...ale stale som nepochopila, co teba sere na tom, ze sa slovo profesor pouziva ako oslovenie ucitela na strednej skole???

alby2014
1. júl 2016

@gir A zabudla som, ze pri stave nasho skolstva a problemoch, co ma a bude mat...pri predstave, kto bude ucit moje deti...by ten "profesor" bola/mala byt posledna vec, co by nas/teba mala srat.

mojkamojka
1. júl 2016

@gir Aj ja mám teraz doma drobca a tému som dala preto, že ma zaujímal aj iný pohľad. Neklam, teba nezaujimal iny pohlad, teba zaujimal taky, aky mas ty. Ty si napisla: "Akademický titul profesor je priznávaný vymenovaný prezidentom...,". Profesora na strednej škole nikto nemenuje, stačí, že na nej učí." A baby (az na par vynimiek) ti dali odpoved inu, aku si ty cakala podla zakladnej temy. Cize, ak ta naozaj zaujimal iny pohlad, tak si ho dostala 🙂

margarita
1. júl 2016

@gir
diskutovat, argumentovat a citat s porozumenim sa na hocijakej vysokej skole bohuzial nenaucis 😉
stale ale nerozumiem, o com chces pokecat, a co ma vlastny nazor spolocny s faktom, akym je, ze je to tradicne historicke oznacenie.

to uz mna naozaj viac v zivote trapia tie sopliky ako toto
😀

maciatkolulu
1. júl 2016

@hettinka pozri, dievca ked dostane rano menzes, tak jej do poobedia mozu kludne bolesti prejst a moze ist von, netvrdim, ze ma ist behat s frajerom, ale nevidim dovod, aby sedela cely den doma, najma ked ide na druhy den do skoly a co ako spravite, ked dieta ma viac ako 3x a matka si zbehne s cokoladkou k doktorke ako si pisala, no nic...takze je to smiesne a nie je to nahodou dane a platne pre vsetkych? Ze tri dni a potom lekar, a ziadne, ze raz za pol roka...nuz, je to fuk, ale teda dieta, ktore ma kasel, zvysenu teplotu a sopel do skoly nepatri a nemusia rodicia hned bezat k lekarovi a to je fuk, ci sa jedna o skolkara, alebo skolaka, ci na prvom, druhom stupni, ci na strednej. Nakazit moze rovnako ostatnych a rovnako sa zle citi, jednoducho je to nezodpovedne, do skoly chodia aj deti, ktore maju rozne diagnozy, oslabenejsie imunity atd. Ja ako som pisala, nechavam baby doma niekedy len tak, proste sme spolu a je nam fajn, triedny nemaju problem a je to ok. Nehovorim o nejakych bliceroch, ale ako si pisala cokoladka to spravi a skola nic nezmoze...

maciatkolulu
1. júl 2016

@margarita len pre informaciu k tej farmacii, ked uz sa tu tak ohanate tymi viacvyznamnymi slovami 😀
http://slovnik.azet.sk/pravopis/?q=magister
https://sk.wikipedia.org/wiki/Magister_(akademi...)
a ako som uz pisala, aj lekara oslovis mastickar, pretoze sa tak v minulosti oslovoval? 😀
Boze moj dievcata, preco vo vsetkom vidite dovod na hadku a natahovanie sa, nikto sa tu nechcel hadat, ved to vidi kazdy normalny clovek, proste @gir zaujimali nazory, ok napisali ste, ale tak, ked uz chcete opravovat, mrknite si aj vyznam slova, ktory chcete opravovat, lebo je to smiesne 😀 😀
Jednoducho profesor na strednej skole nie je profesor, nema na to titul, to je uplne jasne, je to ucitel s vysokou skolou a vacsinou titulom Mgr, alebo PaedDr. Ale nakoniec moze ucit aj Prof., ten ma narok na pouzivanie tohto titulu. To je uplne jednoduche. A ako som uz pisala, nikto sa nemoze urazit, ked ho dajme tomu rodic oslovi nie profesor....

fra
1. júl 2016

@gir ved Kratky slovník slovenského jazyka to celkom jasne vysvetluje
profesor
1. najvyšší vedecko-pedagogický titul vysokoškolského učiteľa;
2. pracovné označenie stredoškolského učiteľa
.
pripadá mi ti, ako keby si sa hnevala, že šachová figurka ktorá sa volá kráľovna sa tak nemá volať a voláme ju tak neprávom, lebo kráľovná je predsa titul vládcu štátu... no a teraz čo, budeme vymyšľať tisíckam slov, ktoré majú viac významov ekvivalenty, aby malo každé slovo len jediný význam?

maciatkolulu
1. júl 2016

@mojkamojka a preco by sa mala nasrat ked je magistra farmacie, lebo to je spravny titul pre nu.... 😀 😀 😀 😀 😀
https://sk.wikipedia.org/wiki/Magister_(akademi...)
http://slovnik.azet.sk/pravopis/?q=magister
http://www.sjl.wz.cz/vsz.html

hettinka
1. júl 2016

@maciatkolulu presne tak, ak rodič podporuje dieťa v tom, že nechodí do školy, tak sa môžeme aj na hlavu postaviť a nič neurobíme
ale musí si byť vedomý, že ak žiak vymešká nad určitý počet hodín, po zvážení dôvodov chýbania môže robiť komisionálne skúšky ... a máme aj takých, čo robia komisionálky z viacerých predmetov, a potom si to už dobre rozmyslia ... myslím, že sme viacerým už dopomohli k zázračnému vyzdraveniu.

Ja to beriem tak, že dieťa predsa nemôže byť každý mesiac choré, tie 3 ospravedlnenky väčšine stačia. beriem to aj ako mama, ak by dieťaťu bolo zle prvýkrát - druhýkrát, OK nechám 1 deň doma ... ale ak by sa to opakovalo častejšie, pre vlastný kľud idem k lekárke, prečo ma opakované zdravotné problémy, hoci aj menej vážne.

Samozrejme nenútime deti, aby chodili do školy choré, ak rodič je normálny, komunikuje, dieťa si učivo priebežne doberie, tak je normálne klasifikované. Alebo sa mu ponúkne individuálny študijný plán tak, aby nemalo zbytočne horšie známky. Napr. má predlžený čas na uzatváranie známok a/alebo aj zmenené formy skúšok. Už aj také sme mali, že sme chodili za žiakom domov dovysvetlovať a napísať testy. Všetko sa dá, ak sa chce 🙂

maciatkolulu
1. júl 2016

@hettinka presne tak, vsetko sa da, ak sa chce...

mojkamojka
1. júl 2016

@maciatkolulu nie je ona je podla logiky zakladatelky doktorka, tak ju maju volat jej titulom 🙂

maciatkolulu
1. júl 2016

@mojkamojka ale ona sa moze oslovovat doktor, pretoze je doktor farmacie....
https://sk.wikipedia.org/wiki/Doktor_farmácie
to je len, ze ked sa chyta za slovicka... hovorovo, teda starsie pouzivane je magister, ale teraz je to PharmDr, t.j. doktor farmacie 😉 to len tak pre srandu

betka22betka
1. júl 2016

prečítala som len pár príspevkov na 1.strane, ďalej sa mi nechcelo: čudujem sa, že nemáte iné starosti, len takéto otázky písať a rozjímať nad témou. niekde som videla už aj menzes....

leni81
1. júl 2016

@betka22betka ja sa cudujem ze stracas cas reagovanim a citanim🙂 snad ta to nikto nenuti

gir
autor
2. júl 2016

@margarita A na ktorej sa to naučím, na tej čo učíš ty? 😀

mojkamojka
2. júl 2016

@maciatkolulu ano presne ako profesor 😉

maciatkolulu
2. júl 2016

@mojkamojka hej presne ako profesor 😉 😉 😉 , ale ako som tu pisala, nikto sa nemoze urazit, ked ho nebudu oslovovat pan profesor, o tom to je, pretoze tym profesorom jednoducho nie je. to je realne vsetko. Jednoducho je to stredoskolsky ucitel s inym titulom, niekedy aj bez...

maciatkolulu
2. júl 2016

@gir tak tam sa najma naucis spravne pouzivat termin magister vs magisterka 😀 😀 😀 😀 😀 😀

doly7
8. júl 2016

Je to asi len nieco co nam zostalo z cias komunizmu.Stredoskolsky ucitel sa citil o cosi viac ako ten na zakladnej skole a robilo mu dobre toto oslovenie.Myslim si,ze kazdemu co mu patri.Ucitel bude vzdy ucitelom,tak ako lekar lekarom.Jednoducho akademicky titul by sa pri vykone ich povolania asi nemal pouzivat.Proste sila zvyku.Netreba asi kvoli tomu hadky a ironiu,Kazdemu co patri.

sissmiss
8. júl 2016

@gir a lekari su doktori? 🙂 Je to spravne oslovenie? 🙂

zuzana76
8. júl 2016

@doly7 z čias komunizmu sotva, toto oslovenie sa používalo ešte pred tým, keď nebolo toľko univerzít a stredná škola bola slušná vzdelávacia inštitúcia, ktorá kedysi poskytovala vzdelanie aj také na ktoré teraz potrebuješ VS vzdelanie. Takže komunizmus by som z toho vynechala, a áno učiteľ je aj na základnej aj strednej škole, ale teda je o dosť náročnejšie učiť na SS, učila som aj na Z S, a možno sa tam vrátim, menej náročné a za ten istý plat, takže aspoň nejakú účtu by si pedagógovia zaslúžili a nemusí to byť zrovna titulovanie, stačí pozdraviť, neuveris ale aj toto musíme deti učiť, pretože im sa zdá zvláštne že by mali napr. Pozdraviť

zuzana76
8. júl 2016

@sissmiss no podľa tejto logiky by sme ich mohli tiež oslovovať pán lekár

zuzana76
8. júl 2016

@doly7 a prečo práve v škole by sa akademické tituly nemali používať? Veď škola je vlastne akademická pôda, nech nás kľudne oslovujú aj titulmi, právnika a lekára môžu?

gir
autor
8. júl 2016

@sissmiss Máš pocit, že lekár nie je doktor? 😀 Má titul MUDr., neviem aký iný titul by potreboval !!!

sissmiss
8. júl 2016

@gir ja neviem. Mozno ako vsetci ini doktori doktorandske studium? 😕
😅 som tusim zatala do ziveho...
Mne priznam sa kedysi vadilo ze ing je aj ekonom...a pritom narocnost technickeho studia a ekonomickeho sa porovnavat neda. Ale nejako som vyrastla a dospela. Zistila som medzitym ze sa vsetci ktori maju nejake komplexy zeru. Farmaceuti sa vysmievaju lekarom a naopak, stavbari architektom a naopak, kazdy blbecek si najde niekoho na koho sa moze vyvysovat...

gir
autor
8. júl 2016

No, nezaťala si do živého, len som sa až zarazila, ako môžeš napísať, že ako lekár je doktor? Trocha si sa zamotala. Oslovenie Dr. má už v titule, nepotrebuje doktorandské štúdium. Rozprávame sa o tom, že na SŠ učí Ing. Mgr. PaedDr. a oslovujú sa profesor.