Prehnaná starostlivosť o 16-ročného chlapca

2. feb 2025

Ahojte, píšem anonymne lebo je mi to po pravde aj trochu trápne ale zaujíma ma čo si o tom myslite vy...
Mám mladšieho 16 ročného brata. Ide o to že hlavne moja mama sa ku nemu správa ako keby mal 6 rokov. Naberá mu jedlo, všetko po ňom upratuje, stale ho obhajuje. Dnes som videla ako mu striha nechty!!! To ma už akože tak nasralo s prepáčením že som si povedala že toto asi už fakt nie je normalne. Pred Vianocami sme robili poriadok ako vždy pred sviatkami a doma sú ešte bratove hračky. Ja som povedala že už by sme to mohli konečne dať preč, nejakým deťom ktoré to poteší. Mama začala po mne ziapať že to určite nikam nejde dávať že to sa ešte zíde. Brata takmer nič nezaujíma. Vkuse len mobil alebo sedí na gauči a pozerá telku. Trénuje síce hokej ale venovať sa tomu nechce a disciplínu čo sa týka tréningu nemá vôbec.
Ja mám 23, bývam síce ešte u rodičov ale chodím na VŠ. Tento rok končím Bc. a mám v pláne sa po nástupe na druhý stupeň už osamostatniť. Mňa celá vec štve hlavne kvôli tomu že sa bojím čo z brata bude. On je čo sa školy týka šikovný, učí si sa dobre, ma aj logické myslenie. Lenže nepáči sa mi proste takáto výchova, pretoze ho vedie k absolútnej nepripravenosti na život. Viem že niektoré z vás si povedia že načo to riešim že si mám riešiť svoje veci. Ja by som to aj tak nechala lenže proste mi to nepríde normalne a mám pocit že toto sa fakt musí nejak riešiť. Čo si myslite vy?

pribinak
2. feb 2025

Otec?

autor
2. feb 2025

@pribinak ten na to nepovie nič hlavne kvôli mame. Je dosť výbušná a začala by robiť cirkus. Ja ho chápem, ani mne jej vystúpenia nerobia dobre.

lesoto
2. feb 2025

myslím si že je to choré

autor
2. feb 2025

@lesoto aj ja si to myslím ale neviem čo podniknúť k náprave. Nie je mi to jedno

tom_i
2. feb 2025

Poznám takú rodinu, kde je staršia dcéra samostatná a ... Prepáč za výraz, ale dnes už dospelý syn ... Andílek-debílek ... Ešte aj projekty na VŠ mu pomáhajú robiť

janulka1802
2. feb 2025

Mamkin cecok... samozrejme, že to nie je v poriadku, ale ťažko s tým Ty niečo spravíš.

autor
2. feb 2025

@tom_i vôbec sa za ten výraz neospravedlňuj. Treba to na rovinu povedať lebo to naozaj smeruje u nás takto. Ja by som najradšej odtiaľto hneď išla v čerty keď toto vidím lenže mám v pláne meniť školu po Bc. a chcem ešte čosi pošetriť aby som mala nejaké financie "na štart".

lesoto
2. feb 2025

počula som o prípade 35ročného muža, ktorý žil s matkou v spoločnej domácnosti, a sprchovať ho chodila stále ona...a podotýkam, že nie je retardovaný ani nijak inak postihnutý

macatt
2. feb 2025

Asi povedať bratovi, nech sa nenechá obskakovať a nech on mame vysvetlí, že niektoré veci sú cez a chce si to urobiť-rozhodnúť sám..

enmery
2. feb 2025

Ty hlavne varuj jeho budúcu frajerku. Nech sa zaňho nevydá a neurobí si s ním deti, inak bude zúfalo vypisovať na koňa. Viac s tým neurobíš. Je to chyba Tvojej mamy a otca, že to toleruje. Ďalšia matka, ktorá vychováva nepoužiteľneho muža, mamičkara. Gratulujem.

autor
2. feb 2025

@lesoto aj ja som sa stretla s podobným prípadom, práve preto ma to tak desí.
@macatt Práveže problém je ten že mi príde že mu to vyhovuje že ma takýto život gombička vďaka nej. Ja sa mu snažím aj povedať ale on ma buď ignoruje alebo mi povie že mu mám dať pokoj. Aj som sa snažila s ním baviť čo sa týka budúcnosti, vysokej školy a podobne. A on ma len vysmial a povedal že on chce byť doma...

zuzanaete
2. feb 2025

A ako to berie brat? Keby si s nim prehodila rec, ze ako sa vidi o 5-10 rokov? Toto v poriadku nie je. Bud skonci sam alebo chudak jeho manzelka.

tilly
2. feb 2025

Matka tvojmu bratovi ubližuje. Mali sme to podobne. Môj muž by za nás aj dýchal a preháňal to. Ešte 6 ročnému krajal mäso a podobné perličky. Nič ho nenaučil, čo sa týka techniky, všetko urobil za neho. Teraz mu to dospelák vyčíta, lebo nič nevie urobiť sám, vkuse nám volá, čo sa ako robí, jeho kamoši sú samostatní a ten náš mal o to ťažší štart, lebo nikdy nič nemusel. Našťastie má veľké sebazaprenie a vie sa postaviť sa svoje nohy, len ľahšie by to mal, keby to začal robiť sam, skôr a pod dohľadom, teraz si už za svoje chyby platí.
Našťastie sa aspoň trošku muž uvedomil a mladšiemu dáva väčšiu voľnosť.

autor
2. feb 2025

@zuzanaete ako som napísala vyššie nechce sa o tom moc baviť. Väčšinou ma vysmeje a povie mi že mu mám dať pokoj...

autor
2. feb 2025

@tilly veď práve, presne toto je ta vec. Vieš čo ja som prvá z rodiny čo je na VŠ a bola som aj na gymnáziu ako je on. Ja viem že ma na to aby študoval a práve preto by som chcela byť nápomocná a poradiť mu. Lenže on nemá o nič záujem. Ja viem aké to bolo pre mňa ťažké keď som stala pred otázkou VŠ a v rodine som nemala žiadnu podporu lebo nikto od nás VŠ neštudoval. Všetko som si musela rozhodnúť a zariadiť svojpomocne. A tiež musím povedať že mi to niekedy chýba lebo hneď po maturite som dosť tým životom plávala, nevedela som čo vlastne chcem. Občas to so mnou ešte zamáva, ale naozaj som šťastná že som to v živote zvládla 🙂 A aj toto je ten dôvod, chcem ho tohto ušetriť. Ak vôbec bude mať záujem ísť študovať...

pribinak
2. feb 2025

Lenze toto je viac záležitosť tvojej matky ako tvojho brata
Jasne že mu v 16tich vyhovuje ale inclusive a nemusí pohnúť ani prstom
Žiaľ Jedného dňa nastane kruté vytriezvenie

autor
2. feb 2025

@pribinak no máš v tom pravdu bohužiaľ

kaktusik007
2. feb 2025

no moja mama sa takto stara o mojho brata, a to ma o styri mesiace 49.... 🙂 co sa tyka strihania nechtov - to robim mojim synom aj ja, budu mat 14 a 15... akoze ak by som to neurobila, v lepsom pripade by si tie nechty okusali, v horsom by im zarastli.. takze toto akoze mi prehnane nepride...

a ano, tiez mam pocit ze moje deti nic nerobia a maju svet gombicka --- ale zase ked som cez vikend v skole, vedia si spravit jest uplne v pohode - takze hadam az taki nepouzitelni pre zivot nebudu...

a inak toto je to, coho sa desim.... vychovat z deti nesamostatnych jedincov...

lujza123
2. feb 2025

Jedine sa s mamou porozprávať, tak úprimne, ze akú budúcnosť si pre chlapca predstavuje.
Je to len taký môj súkromný názor, ale ženy ktoré si takto ňufkajú dospelého syna majú nejaký vnútorný problem sami so sebou, svojou sebahodnotou a sú nešťastne vo vzťahu. Preto všetku svoju lásku a starostlivosť venujú synovy, nezdravo sa na neho upnú a v podstate je to pre nich taký ich manžel, muž v ich živote .

Je dosť možné ze mama ta absolútne nebude počúvať a ešte sa urazí ze si niečo povedala o jej dokonalom miláčikovi

Daj si hlavne pozor autorka, ty sama na seba, takéto divne rodinne vzorce ze sa skáče okolo zadku iba vyvolenému synovi a dcéry sú vychovávane úplne inak to vie narobiť celkom zlobu v partnerstvách tých dcér … Častokrát nechtiac kopírujú správanie svojich matiek, v tom vnímaní mužov ako niekoho o ktorého sa treba vkuse starať

kaktusik007
2. feb 2025

ja neviem, ma 16 - lomcuje nim puberta, je logicke ze nema zaujem o nic - to je proste typicke pre tento vek.

ak sa takto bude tvoja matka spravat k nemu aj ked bude uz zarabat a chodit do prace - potom je to uz fakt problem.

ale 16 rocny pubertiak ma este vela moznosti ako sa od matky odstrihnut a verim tomu ze to vyuzije

januska12323
2. feb 2025

Vieš ty si len sestra, keď niečo nechce meniť on ani rodičia nič sa nedá robiť.

autor
2. feb 2025

@lujza123 ďakujem ti moc za tvoj komentár. Áno máš pravdu mama ma nikdy nepočúva čo jej hovorím. A tiež ma inak napadlo že v bratovi má takú "svoju polovičku"

maranco
2. feb 2025

Poznám taký prípad, mama generál, otec pod papučou, dcéra šla na strednú mimo domu, potom sa osamostatnila a vydala, syn ostal doma až do smrti rodičov a teraz je nesamostatný, nevie fungovať v dnešnom svete, robil len to ako mamička povedala, finančná gramotnosť takmer nulová (mama držala kasu) a nedokáže plánovať na pár dní dopredu.

marsmykkok
2. feb 2025

Autorka, no je to dosť bežné že matky sa takto upnú na synov a by za nich aj dýchali a neuvedomujú si, že tým im vlastne škodia. Otcovia aj keby s tým nesúhlasia, tak pre kľud v rodine sú ticho. Asi matku nezmeníš, možno skús skôr sa porozprávať s bratom či chce aby mu aj v 40tke matka strihala nechty, že či by ak je šikovný žiak nešiel ísť na školu do zahraničia v budúcnosti kedže naše úroveň bieda a či nebude mať problém s tým, že nevie základné samoobslužné činnosti a tak. Je možné, že proste tvoje reči zoberie jedným uchom dnu a druhým von, ale aspoň budeš mať čisté svedomie, že si mala snahu... Ak nepomôže, tak jedine sa s tým netrápiť, nezmeníš to, je to problém brata a matky.

haraburdova
2. feb 2025

Ale zeny neblaznite, ze manzelka. Matka co toto robi svojmu synovi azda nedovoli aby jej miesto najdolezitejsej zeny v zivote zabral niekto iny. Bud ho rozhada s kazdou potencialnou manzelkou alebo ani frajerku mu nedovoli..

Autorka, verim ze sa ti na to tazko pozera.. ale ty s tym naozaj nemas co urobit. Kedze beatovi to vyhovuje, tak jemu nedohovoris. A matke uz duplom. Mozno ked bude starsi a pride na neho nejaka tuzba po samostatnosti, bude ten cas. Ale moznost je aj taka, ze toto mu bude vyhovovat nafurt.
Kazdopadne, utekala by som odtial co najskor. To musi byt dobre psycho na toto pozerat.

autor
2. feb 2025

Ďakujem vám všetkým za komentáre a názory ❤️

ahhola
2. feb 2025

Co ti poviem....
Uchyliaren, smerom od matky k bratovi. Tatko co na to? Aj jemu striha nechty? 😂

olimuc
2. feb 2025

Chudak jeho buduca byvala frajerka … Hej tazko sa na to pozera, este tazsie za ca 10 rokov ked ho niekto oznaci za uplneho ch …, kt neprestrihol pupacnu snuru a tvoju mamu za minimalne nenormalnu. Nic s tym nespravis … aspon mas priklad akym chlapom sa mas vyhybat

miadi
2. feb 2025

Tie nechty su mi divne 😄Moja dcera si ich riesi od cca 7-8r sama cvikatkom a syn od 4r tiez sam lebo to neznasaju odomna tak on si ich nenapadne osupe aj na nohach. Chapem ze by si to chcela zmenit no zial nemas ako . Im to tak vyhovuje. Uz len vydrzat kym sa osamostatnis ..( ale nerob si iluzie ze casom sa to zmeni ,len to nebudes mat tak pred ocami)

kofa77
2. feb 2025

to je taka slovenska specialita, co pozorujem-take rozmaznavanie synov. uz pri surodencoch to pozorujem-dcera ma vediet upratat, navarit a syn nic z toho. . ako taky Ivanko, na okrasu. a potom sa Ivanko ozeni a zle nedobre, zena nestastna. ale casto ta zena sa zas upne na syna a kruh sa uzavrel.

ja mieste autorky sa skratka osamostatnim a necham ich tak, pretoze by aj tak bola ona za najhorsiu