Prehnaná úprimnosť 16 ročnej dcérky
Mate to niektora? Dcera ma za chvilku 16, vztah ku mne od "si najlepsia" po "nenavidim ta". Klasicky pubertalny. Trapi ma ale jej prehnana uprimnost. Ona mi povie vsetko. Veci, ktore si rozpravaju kamaratky, aj take, ktore nehovorite nikomu. A casto chce, aby som k nim zaujala postoj, resp. ich schvalila, co nahlas nemozem (aj ked pocitam s tym, ze sa mozu stat alebo sa stanu). Co s tym? Nepiste, prosim, zeby ste boli rady, neviete potom o com hovorim. Som vdacna, ze je uprimna, ale az tak?!
@moni73 ja mam dve dcery, 12 a 19 rocne. Mladsia sa zdoveri len vtedy, ked ma naladu, ale vtedy mi povie uplne vsetko. Starsia je taka "konstatnejsia", ta je za kazdych okolnosti rovnako uprimna. A teda neviem ake dovernosti Ti dcera hovori, ale ja by som povedala, ze neviem iba to, co mi zabudne povedat. Na druhej strane, moja mama od isteho veku nevie o mne v podstate nic, iba to, co sa nijako zatajit neda-proste ja som sa jej nezdoverovala nikdy. Takze ja som rada, ze mne povedia vsetko. Ale mozno by si mala napisat aspon jednu konkretnejsiu vec, lebo fakt neviem do akych detailov dcera zachadza.
Má k tebe dôveru, vie, že ti môže prezradiť všetko. Možno sama nevie, ako niektoré veci spracovať a aké k nim zaujať stanovisko a ty si pre ňu taká "barlička". Dôveruje ti, že tvoj názor je správny.
A čo ti také hovorí? Že kamarátka má menzes a bolí ju brucho alebo že jej kamarátka mala sex a hovorí ti detaily? Daj príklad. Neviem si totiž predstaviť, čo ti také hovorí, že by mi to vadilo. A zaujať postoj je u dospelej ženy to najmenej. Mňa by tešilo, že sa pýta na môj názor.
@moni73 Bud rada, ze ma k tebe taku uprimnost. Moja je mladsia, ked chce odo mna vediet moj postoj, tak sa snazim byt autenticka aj za cenu, ze stracam status dokonala mama. Napriklad postoj k alkoholu, cigaretam, drogam, tahakom, blicovaniu, znamkam.. aj moji rodicia tak ku mne pristupovali.
Ved to je uplne perfektny vztah, ja dufam, ze tiez vychovam dceru tak aby sme mali respekt ale aj kamosky boli, to ti vela zien zavidi
daj priklad, lebo si neviem predstavit, co take by to mohlo byt 🙂
@dskjhfdlkdjhl ved presne, aj ked moja mama so mnou chcela byt kaaamoska, skratka to neslo
Ja mám rovnaký vzťah s maminou a to som už stará koza aj ja :DDD
@moni73 mhm rozumiem. Jednoducho by som jej povedala, že musí chápať, že ako mama jej to predsa nemôžem schváliť 🙈. Napríklad fajčiť, prvý sex v 17-stich, opiť sa do nemoty, vyskúšať marišku, akože tých tém je hodne, kedy človek chápe, že mladých to láka, a trebárs to aj zažil/vyskúšal a nie je z neho hneď socka, no ale vlastnému dieťaťu to odsúhlasiť nechce 😄. Ja by som povedala tak, že či ona ako mama by to svojej dcére schválila 😁.
Neviete si predstavit? "Skusim drogy, taketo.. tieto nie su navykove, nechcem byt zavisla... Sex... toto a toto by sa mi pacilo..." Dalej veci o kamaratkach, ktore by som podla vsetkeho mala povedat ich rodicom
@moni73 len ja si myslim, ze prave preto, ze moj vztah s mamou nikdy nebol najlepsi, tak prave preto som sa vzdy snazila o to, aby sa mi moje deti nebali nic povedat (a teraz vobec nemam na mysli napr. znamky-v tomto smere by moja mama mohla vyucovat, ta znamky nikdy neriesila a v tomto smere je mojim vzorom, ale ostatne veci dopadli v nasom vztahu zle) a zatial to vyzera tak, ze sa mi to podarilo.
@moni73 ja som bola na tom takisto ako ty, mame som sa nikdy nezdôverovala.. proste rodičia nás vychovávali tak, že rodičia sú rodičia, nie kamaráti.. môj muž to má v rodine presne opačne, s otcom sú naj kamoši a hovoria si všetko.. dnes mu aj trochu závidím, že majú taký vzťah.. lebo tým, že sme starší, ubúdajú už aj kamarátstva a bútľavé vŕby a ani v dospelosti som sa nenaučila zdôverovať svojej mame.. ako ty píšeš, od istého momentu nič o mne nevie, resp. len to, čo som ochotná jej sama povedať.. vie, že ju mrzí, že sa jej málo zdôverujem, ale proste oni sami ma tak vychovali, nikdy sme si nesadli, že sa ideme rozprávať a pod.
takže buď rada, že pre dcéru si číslo 1 v tomto smere, naozaj to nie je obvyklé.. neviem, čo znamená prehnaná úprimnosť, ale tak si jej matka, tak ju nasmeruj, že toto alebo ono už domov nepatrí...
@moni73 ohľadom drog jej odporuc pár podcastov s touto tematikou. Nájde to na Spotify.
Je rozdiel v tom čo počula a čo je realita
Keď si to vypočuje a bude mať následky z prvej ruky, tak isto do toho nepôjde...
Je to hnus a také stavi nik nechce zažiť.
Tak isto poučiť aj o iných veciach..
Aj čo sa sexu týka, myslím, že mnoho dievcat to robí lebo to po nich niekto chce alebo sa to čaka od nich. Niekedy dosť zabúdajú na sebaúctu... Nemusia " sa darovať" každému čo po nich zmurkne..
Ako matke ti neostáva nič iné, než vzdelávať a predvídať jej kroky.
Možno takto ona pomôže svojim kamarátkam, a "vpracu sa do kože" aj oni
Ja dúfam že moja dcéra za mnou radšej príde, ako keby robila nejaké sprostosti poza môj chrbat
@moni73 na tvojom mieste by som jej asi normalne povedala svoj uprimny nazor na dane temy. ci mas pocit, ze nemozes? preco nie?
bola som v podobnej situacii viackrat, nie s mojimi detmi (nemam take velke) - boli to studenti a studentky na strednej (cca od 15 do 18 rokov) a ja som bola ich mlada a zrejme priatelska ucitelka, cize zjavne tiez mali pocit, ze mi mozu povedat vselico a ja som musela premyslat, ako sa k tomu vyjadrim z pozicie "autority". tiez sa obcas stavalo, ze povedali nieco o niekom inom - myslim, ze raz to bolo nieco, kde som uvazovala, ci to povedat rodicom alebo nie, ale nastastie to nakoniec nebolo take vazne, ako to vyzeralo v ich podani.
@moni73 V kazdom pripade, ja vzdy detom poviem to, co si myslim-aj ked viem, ze taka odpoveda sa mi mozno nebude pacit-ale tak u nas doma sme mozno vsetci az prilis uprimni, u nas sa nic neutaji, ani o nicom nemlzi. A funguje to, sice obcas aj hlasnejsie, ale vzdy je situacia jasna.
@moni73 ja mam tiez taky vztah s mojou mamou a to uz mam 28 .. vzdy a so vsetkym sa jej zdoverim a pytam sa na jej nazor na to... mame taky skor kamaratsky vztah 🙂
@moni73 veď jej povedz svoj názor...v čom je problém? že nevieš, čo jej máš povedať, lebo si sa s tým nestretla alebo si to nezažila? ...ani ja som mojej mame všetko nehovorila ...ale naše deti nám povedia všetko, čo nezabudnú a keď chcú názor - dcéra (má 15 a pol r. ) skôr od mňa a synovi (13 a pol r.) je to jedno😊 tak im ho poviem, preberáme všetko...mne ako matke nie je žiadna téma, čo zaujíma moje deti, nepríjemná ...
Ak sa ti zdá, že je to príliš dôverné a že je to z jej strany aj trochu alibistické (niečo urobí a argument bude, že ti o tom hovorila), tak jej priamo povedz o čom echceš nič vedieť a nechceš sa s ňou o tom baviť
@moni73 podľa mňa je super ak vieš, čo sa deje s tvojou dcérou... chce vyskúšať drogy - s tým sa asi nestotožní žiadny rodič, ale ona ti otvára dvere na rozhovor a máš šancu jej rozhodnutie zmeniť. Iné deti nepovedia, len skúsia a lietajú v problémoch ani nevedia ako a rodičia sa nestačia čudovať.
Sex to isté - tak ako nechceme vedieť, že naši rodičia majú sex, tak to nechceme vedieť ani o našich deťoch... ale rozdiel je v tom, že naši rodičia už vedia "čo a ako" a naše deti sú stále v štádiu spoznávania. Nie sú to ľahké témy, ale určite je lepšie na rozprávať sa, ako pred tým strkať hlavu do piesku a potom riešiť následky. Tomu sa už vyhnúť nedá...
@moni73 tak ak ti dcéra hovorí, ake drogy chce skúsiť a ty ako problém vidíš to, že ti to povie a nie samotný fakt, že rieši drogy, niečo tu nie je b poriadku a dcerina úprimnosť to nie je 🤦🏻♀️
Či by si bola radšej keby ti to nehovorila a mala by si doma feťáčku? Hlavne aby ti to nehovorila otvorene?
zalezi od toho ci to robila stale - nevhodna uprimnost, raje typicka pri aspergerovom syndrome, alebo ako sa hovorim len smrncnuti na tu stranu. ak len teraz tak to moze byt nepochopenie od rovesnicok a potreba si z niekym pohovorit
@a_alexandra_a samozrejme riesim b. Len to nemam potrebu riesit tu, ale s odbornikmi
Ja teda fakt neviem ako vy, ale ja som mame nikdy nevesala na nos, ze si idem blicnut, ze skusim prvu cigu, ze som si dala travu, ze asi budem mat prvy sex.... Ved by to asi aj "kus cara" stratilo. Aspon pre mna, teda.
@moni73 tiež to vidím ako fajn príležitosť na jej dovzdelanie, môžte si dačo vypočuť, pozrieť aj spolu.. veľa sa jej pýtaj- napr prečo by si túto drogu skúsila, na základe čoho túto už nie, z kade máš info a podobne..
mne by sa pacilo, keby mi dieta taketo veci hovorilo, ja by som aj na srandu obratila, aj nejake "poucenie obcana" v takej kamaratskej forme dala... bohuzial, ja mam partizana, co nepovie nic☹, vobec, aj ked sa snazim, aj mu hovorim, ze raz vyskusa aj to, aj to, a co som skusila ja.. a on sa zatvari tak, ako keby som to matke vravela, pohorsujuco. takze nic z toho. strasny suchar je, alebo sa tak tvari, je dost necitatelny aj pre mna.
mame som nehovorila nic, aleze vobec nic, akurat co bolo na obed 🙂 ale ja som celkovo vyrastala ako drevo v lese🙂

@moni73 Asi nemá spoľahlivú kamarátku, ktorej by prezradila svoje tajomstvá. Pri tebe vie, že to nikomu nevyzradíš.