Prijímačky na strednú školu 2025: Aké sú nové pravidlá?
Ahojte, chcela by som sa opýtať či je to pravda, že ak si dieťa podá prihlášku na talentový odbor, na ktorý ho potom aj príjmu, musí do týždňa potvrdiť nástup a ak potvrdí, že nastupuje, v Edupage sa mu zablokuje možnosť ísť vykonať prijímačky na netalentový odbor? V podstate majú teraz deviataci možnosť ísť na prijímačky nie na 4, ale na 2 školy. Je to tak? Ďakujem.
Dobrý deň, dnes to povedali aj nám. Mame tiež rovnaký prípad talentovky ako záložný plán ak by sme neurobili prijímačky. Lenže zevraj ak urobí talentovky a odmietne aby išla vyskúšať prijímačky na druhú školu a neurobí ich, nemôže sa ani vrátiť na tu s talentovkami lebo jej miesto už niekomu dajú. Je to šialené a naozaj vlastne zamedzilo deťom výber zo 4 škôl. Teraz si vezmite, koľko rodičov bude riskovať, či urobia ďalšie prijímačky a kolko deti ostane medzi dvomi školami ak to risknu a prvú odmietnu a na druhu ich neprijmu..
@blackmama ano je to nefér tiež volím dve talentovaný a to nám dali na jednej škole psychotesty už 17.3 a 18.3 pohybové testy 19.3 ma monitor a 20.3 a 21.3 a24.3 ďalšie testy na ďalšej talentovaný škole takže sa zbláznili úplne a to neviem či ju zoberú jedna je športová škola a druha sbs na obe sa hlási dosť deti
Dobrý deň, máme rovnaký prípad jedna škola talentová a dve netalentové školy.
Takže rozhodnúť sa bude ťažké keďže v termíne prvého rozhodovania nebudeme mať ešte ani výsledky T9. Manžel sa včera po 2 týždňoch dovolal na ministerstvo kde ho posunuli na nejakú pani ktorá má na starosti stredné školy. Manžel skúšal otvoriť diskusiu že je to voči deťom diskriminačné že v podstate sa nemajú na základe čoho rozhodnúť a že je to hop alebo trop a takto sa ľahko môže stať že aj dobrý žiaci na koniec môžu skončiť na učňovkách. A že práve takýto prístup je pre všetkých stresujúci. Ona mu pol hodinu opakovala jednu vetu že žiaci majú na výber, 20 marca sa predsa môžu rozhodnúť kam chcú ísť na školu. A že nepozná nikoho iného kto by sa na novú zmenu v zákone sťažoval. CELÉ ZLE.
@mimilo78 to vážne? Veď učitelia aj rodičia posielajú rozhorčené maily na ministerstvo, je okolo toho diskusia a ona nepozná nikoho, kto by sa na to sťažoval? Presne toto, že nie sú ešte ani výsledky Monitora, kde by tie deti mohli na netalentové školy zobrať bez prijímačiek. Je to veľmi, ale veľmi zle vyriešené a vyhovuje to jedine riaditeľom stredných škôl.
Ak bol zámer odbremeniť deti aby nemali v krátkom čase veľa skúšok tak OK, posunuli príjímačky na talentové školy na skorší termín. To sa ešte tolerovať dá. Ale prečo sa musia hneď rozhodnúť, prečo sa nemôžu rozhodnúť až na záver prijímacieho obdobia všetkých stredných škôl??? Takto odbremenili len riaditeľov stredných škôl. Tak na to mohli nájsť aj iný spôsob a nie zrušiť možnosť vybrať si z viac alternatív študentom.
Slovensko krajina plná možností. HA HA HA ☹
@blackmama takto by mali bombardovať všetci rodičia a výchovní poradcovia. Potichu sa to vymyslelo a schválilo, dokonca v priebehu šk.roka. Úplne zlé je aj to, že v čase rozhodovania ešte nebudú mať ýsledky z Monitora. Mne toto hlava neberie ako takýto nezmysel mohol prejsť parlamentom. Ľudia nerozmýšľajú v súvislostiach, ale očakávalo by sa to aspoň u kompetentných.
Je to obrovská sprostosť. Chcela som ambiciózne ísť na prijímačky aj na strednú pedagogickú, kde sú talentovky a na gymko s klasickými prijímačkami. No ups - nemozem. Ne jak moje zname, ktore boli deviatackami minuly rok, ze si dali klasicke gymko, obchodnu a bilingvalne gymko s talentovkami. Človek sa celú ZŠ snaží o skvelé výsledky, aby mal otvorené dvere na ceste za dalsim akademickym vzdelaním a dvere Vám jednoducho zatvoria! Je to celé zle za mňa.
A na gymká je obrovský nával, nechcem si staviať vzdušné zámky a dávať si len gymple. Ach! Nechcem vyplakávať, ale je mi z toho už zle.
@izabel231 Prosím Vás, mám len otázku, že kedy ste sa o tomto novom zákone dozvedeli. Ja som sa ešte pred prakticky týždňom rozprávala v škole s jednou učiteľkou o tom, že chcem skúsiť aj pégečku a aj klasické gymnázium. Učiteľka ma na nič neupozornila, ešte sme sa aj začali baviť o tom, že áno, na pegéčke sú talentovky. Celý tento týždeň som v škole nebola, pretože sme mali chrípkové prázdniny. Je dosť možné, že o tom učitelia nevedeli?
@izabel231 vedia o tom už asi od novembra a pozor talentovaný môžu byt už aj pred monitorom
@andrejka1974 a prečo sú teda učitelia ticho?
@andrejka1974 o talentovkách pred monitorom viem.
Keď to tu čítam až mi je zle co bude o 4 roky keďže nás to čaká,, dve školy má vytúžené a pravidlá ktovie aké budú
Ahojte, ja s sa spytam, nie je mi to cele celkom jasne, za opytanie nic nedam.. Syn chce ist na bilingualne, aj na normalne gymnazium, nema preferenciu, kde ho vezmu, tam pojde. Cize ked ho prijmu na bilingualne, chce tam ist, potvrdi, a uz na bezne gymnazium nemoze ist na prijimacky. A ked ho neprijmu, ide na bezne gymnazium na prijimacky. Problem je v tom, ze ked je dieta nerozhodne, tak ked ho prijmu na bilingualne, tam odmietne a nasledne ho nevezmu na bezne gymnazium je pruser. V tom je zadrhel? Vdaka za objasnenie.
@mirage ano ak ho príjmu na talentovú školu a samozrejme dáte súhlas tak už nemôže ísť na normálne prijímačky a ak by ste súhlas nedali a potom by išiel na normálne prijímačky a tam by ho nevzali už ho na talentovú školu nevezmú nie je krok späť čele zle moja ma športovú školu s talentovkami a sbs s talentovkami a Skorej by chcela ísť na kynológiu tak ja už neviem ja budem rada keď ju niekde vezmú
@izabel231 u nás mi všetko povedali tak neviem ako u vás
@andrejka1974 aj z mojej strany ďakujem za bližšie vysvetlenie. Teraz mi je to ešte jasnejšie.
@bleelka a v com.je to.nevyhoda? Predpokladam ze.ma vybranu skolu na ktoru chce ist. Ak je s talentovou skuskou a zoberu ho. Problemm vyrieseny. Preco by mal chodit este na ine prijimacky? Ak chce ist na inu skolu bez talentoviek tak na co si bude davat nastup na talentovu?
@andrejka1974 ak.nenaplnia stavy alebo v septembri nemoze sa spravit prestup?
@ibatanecnica no ked spravi talentovu prijmacky ale si neda nastup na talentovu a nevezmu ho na tu druhu skolu tak je vo vzduchoprazdne.
@ibatanecnica v čom je problém? No problém je ten, že niekto má talentovku ako zálohu, teda ak by ho prijali, ešte by chcel ísť na klasickú a iba ak ho tam neprijmú, využil by zálohu - tak do bolo doteraz, to už teraz nie je možné
@ibatanecnica neviem povedať ,aké neverím tomu na niktorých školách otvárajú len jednu triedu a viem že ju naplnia
@ibatanecnica takéto zmeny sa hlavne nemajú diať v priebehu školského roka, keď už majú deti nejaké plány ako v akom prípade postupovať. Pre niektorých je to obrovský stres a zodpovednosť naviac.
@ibatanecnica vieš čom to nemá zmysel takto ma šancu zo štyroch škôl a ináč ma z dvoch
@ibatanecnica problém je v tom, že takto má dieťa prakticky na výber len z 2 škôl a nie 4. Pri súčasnych silných populačných ročníkoch a poddimenzovaných kapacitách gymnázií a OA najmä v BA kraji si deti potrebujú zvoliť tzv.poistku, t.j.aspoň jednu školu, kde majú vyššiu šancu sa dostať. Lebo takto po novom sa kľudne môže stať, že ak to dieťa riskne, "poistku" nevezme alebo si na ňu prihlášku ani nedá (lebo by aj tak nenastúpilo a pokračovalo v májových prijímačkách na klasické odbory), tam pre veľký počet uchádzačov neuspeje a nakoniec skončí na 2.kole v júni na škole, ktorú absolútne nechcelo. Toto môže spôsobiť obrovskú frustráciu a psychické problémy dieťaťa ak bude študovať na škole, ktorú nechcelo. Poistku si zvolilo takú, akú chcelo, síce najmenej, ale chcelo a nevadilo by mu. Je to stále lepšia voľba ako škola, ktorá mu zostane v druhom kole v júni. Deti, ktoré si volili menej vyťažené školy a podávajú si len 2 prihlášky na klasické školy, táto zmena nijako neovplyvní. Zavaria len tým ambicióznejším, ktoré ašpirujú na najviac vychytené školy a tam tú poistku jednoducho treba mať, lebo tie nepomery počet voľných miest versus počet záujemcov sú veľmi výrazné.

@bleelka
Super, dakujem