icon

Prísna učiteľka a hodnotenie písomiek

5. dec 2025

Ahojte,
idem sa trosku vyventilovat, lebo ma trosku na**ala ucitelka 🙈
Syn siestak, pisali z jazyka pisomku, dostal trojku, pozerali sme ju, chybal mu jeden bod do dvojky, mal strhnute pol boda napr. za chybu v jednom mene (napisal diakritiku tam, kde nemalo byt), mali slovne opisat vyznam par slov (napr. by bolo dereš = trestná lavica a on by napisal len lavica) a pod. Takto sme nasli aspon 4-5 veci, kde vobec nedala ziaden bod alebo dala pol boda.
V podstate mi je jedno znamky, ale nepacilo sa mi to bodovanie (uz viackrat), tak som vravela synovi, nech sa jej skusi spytat, ci by nieco nemohla uznat, ved nenapisal sprostosti, len jej tam nejake jedno slovicko chybalo alebo diakritika. A predsa mu ta znamka tak nepokazi priemer, ona si aj tak nebude pamatat potom pri polrocnom hodnoteni, ze ma uz 2 alebo 3 znamky takto, ze mu k lepsiemu chybal len jeden bod.
A ona mi zavolala. Ze ona to uznat nemoze, aj v monitore potrebuju presne definicie (siestak, monitor je za 3 roky a nie je tam nahodou vyber z moznosti A,B,C,D, kde by teda aj tak zvolil spravnu odpoved ??!), ona nemusela ani pol boda davat (neviem, ta diakritika ci tak skresli nejake meno, ze uz z toho vychadza, ze ty to vobec nevies a mas mat nula bodov??)
Vravela som jej, ze je to trosku demotivujuce (uci sa, chysta sa, a len preto, ze nenapise presne to, co ona ocakava, tak neda body), tak vytiahla, ze ona uz uci 23 rokov a vie ako motivovat deti a bla-bla, vravela som, ze ok, tak sme skusili a neuspeli, ale furt mi tam vravela este veci, dokonca este aj dodala, ze je to zdrave dieta, mame sa z neho tesit, ci take nieco (mal zdravotne problemy, takmer jeden cely skolsky rok sme sa ucili doma) - tak s tymto to dorazila uplne.
Zo zaciatku som musela smiech zadrziavat, ze je schopna mi zavolat a riesit to (keby som to chcela silou mocou riesit, tak idem tam sama, ale az tak mi na znamke aj tak nezalezi), a potom s tymi kecami ma totalne vytocila.
Vzdy som sa zastavala ucitelov, nechapala rodicov, co idu za nimi riesit blbosti (aj takehoto typu), ale toto jednoznacne nechapem, naco mi volala.
Na syna som totalne hrda, ze mal odvahu sa ist na to spytat, ale po tom telefonate sa aj trosku obavam, ci teraz nebude na nom sediet.
Jaj, este dodavam, je to aj nasa triedna.

anonym_377519
5. dec 2025

Mam vystudovanu slovencinu (neucim) a keby mi ziak napisal deres = lavica, nie trestna, ale len lavica, tak by som to neuznala, lebo lavica je uplne nieco ine ako trestna lavica. Takze to, ze mu dala aspon pol boda, je ok, ja by som nedala ziaden. A to iste, ak dava makcen alebo dlzen tam, kam nepatri. Tieto znamienka casto menia vyznam slova, takze ano, su chybou, ak sa daju tam, kam nepatria. U deti na prvom stupni by som asi privrela oko, ale u siestaka nie. Toto nie je o demotivacii, ale proste siestak taketo veci musi vediet (rovnako ako aj jeho rodic).
A naaaahodou, ja by som velmi uvitala, keby mi ucitelka zavolala a riesila spatnu vazbu. Si prilis nastartovana na ucitelku a myslim, ze zbytocne. Motivovat dieta by si mohla aj ty sama tym, ze nebudes podkopavat ucitelku, ale uznas, ze ano, toto je chyba, co si urobil, podme si vysvetlit, ako by to malo byt spravne.

zuzana76
5. dec 2025

a je to aj nespravodlivost z tvojej strany voci inym detom, lebo potom musi prizmurit aj Anicke, aj Ferkovi a atd... a potom vlastne, zrusme uz znamkovanie, zavedme certifikovame testy raz za polrok, nech pridu ucitelia z inych skol ako pri testovani, nech si decka uziju aj taky poriadny stres ako pri skusani, dame im jednu moznost na opakovanie, a aby sme neboli takí zli, tak uzname ten lepsi pocet bodov. Bude mat dve moznosti a budu vsetci vybaveni. Tam by skoncili s este horsimi znamkami ako pri pravidelnom preskusavani

michaela329
5. dec 2025

Učiteľka hodnotila správne, postupovala správne - lebo odkazovanie cez dieťa fakt nie je nejaká komunikácia na úrovni dospelých ľudí. A jediný na koho by si sa mala nasrať, si Ty a to Tvoje helikoptérovanie - a potom, že jeťuťko 🤦Však skús v práci odovzdať nedokončené veci a tváriť sa, že tie veci, čo si neurobila vlastne nie sú podstatné. Alebo ak by Ti krajčírka dala šaty a do rúk gombíky, nech si ich prišiješ sama, určite by si s tým bola ok. Učiteľka učí Tvoje dieťa (okrem jazyka) aj dôslednosti.

autor
5. dec 2025

ludia, deres som uviedla len ako priklad, ono to boli ine slova
Ako priklad toho mena uvediem namiesto Ján Kollár a napíše Ján Kollar

nebol to diktat, boli to vedomosti z literatury a stale si myslim, ze je to ten isty clovek, len s preklepom v mene, a nie, ze nema potuchy o tom, o com a kom pise

takze ano, je to len a len pohlad a pristup ucitelky - urcite sa najdu take, ktore by to uznali a su tu take, co to uznat nechcu

dakujem za nazory

malaopicka
5. dec 2025

Prečítala som len po opis chýb a súhlasím s učiteľkou. Siestak je veľké decko na takéto “chyby”, je to skôr ako chyba nevedomosť, ale napísal tam čosi akosi, aby to nebolo prázdne. Nezaslúžil si lepšie hodnotenie. Ďalej ani nejdem čítať, nech sa syn vzdeláva a potom bude mať lepšie známky.

anonym_39a9dc
5. dec 2025

och, dnešní rodičia...Ja neviem, sama som učitelka, a vidím to, že sú učitelia, ktorí sú takí že "nechcú deťom zle" a dávajú im dobre známky, povedia čo bude dopredu na písomke, alebo daju spraviť projekt a uzavru z toho známku. A potom sú tú tí neoblúbení učitelia, ktori nepovolia...a su "zlí"...Potom príde žiak na SŠ a je nahratý z predmetov, kde mali "benevolentných učiteľov", však im nepokazim priemer. Včera bola za mojím mužom (SŠ učiteľ) premotivovana mamička, ako je možne, že jej dieťa (prvák SŠ) dostal u neho z testu 5, ked celú zs mal dobre známky, že chyba je určite v ňom a ze o tom svedčí fakt, že ho vymenili. Muž kukal s otvorenou hubou, pretože učí 26rokov a toto ešte nezažil...a nie, nevymenili ho, len jeden kolega vypadol na dlhodobu PN, tak menili rozvrh a jemu dali ziakov toho choreho kolegu a vzali mu par hodin (a zrovna aj tento predmet). Mamička bola straaaaašne rozčulena, že to ako si mohol dovoliť 🙊
Za mňa, je super, že má syn takú učiteľku aku mate. Ešte bola ochotná ti aj zavolať a vysvetliť to...

slavomira236
5. dec 2025
@anonym_377519

Mam vystudovanu slovencinu (neucim) a keby mi ziak napisal deres = lavica, nie trestna, ale len lavica, tak by som to neuznala, lebo lavica je uplne nieco ine ako trestna lavica. Takze to, ze mu dala aspon pol boda, je ok, ja by som nedala ziaden. A to iste, ak dava makcen alebo dlzen tam, kam nepatri. Tieto znamienka casto menia vyznam slova, takze ano, su chybou, ak sa daju tam, kam nepatria. U deti na prvom stupni by som asi privrela oko, ale u siestaka nie. Toto nie je o demotivacii, ale proste siestak taketo veci musi vediet (rovnako ako aj jeho rodic).
A naaaahodou, ja by som velmi uvitala, keby mi ucitelka zavolala a riesila spatnu vazbu. Si prilis nastartovana na ucitelku a myslim, ze zbytocne. Motivovat dieta by si mohla aj ty sama tym, ze nebudes podkopavat ucitelku, ale uznas, ze ano, toto je chyba, co si urobil, podme si vysvetlit, ako by to malo byt spravne.

uz prvaci v diktatoch maju za diakritiku chybu za 2 chyby je uz dvojka. Dost sme s dcerkou trenovali aby nezabudala davat dlzne makcene.

zuzana76
5. dec 2025
@anonym_autor

nebol to diktat, boli to vedomosti z literatury a stale si myslim, ze je to ten isty clovek, len s preklepom v mene, a nie, ze nema potuchy o tom, o com a kom pise

takze ano, je to len a len pohlad a pristup ucitelky - urcite sa najdu take, ktore by to uznali a su tu take, co to uznat nechcu

dakujem za nazory

@anonym_autor ale ty nerozumies, ze na testovani ti to neuznaju, nenapise dlzen, nema bod, tam sa ani polbody nedavaju, ona ho realne pripravuje na tu skusku a aj s tym stresom okolo toho. Mne je tiez luto, ked mojmu synovi ujde bod, takisto mi to bolo luto, ked mojim ziakom usiel bod do lepsej znamky, ked to nebola vazna pisomka, tak som aj prizmurila, ale na testoch nie.

pink_lady
5. dec 2025
@anonym_autor

dakujem za nazory

tak na Slovenčine to chyba je, veľka..
Ak mi napísal žiak na písomku z chemie uhlýk, kislýk (zrovna včera) tak to som ako chybu nebrala, lebo prioritou nie je hodnotiť pravopis...

zuzana76
5. dec 2025

A to, ze ti zavolala, je znakom toho, ze je empaticka a ze aj jej to je luto, ale nemoze polavit a musi dodrziavat pravidla a nechce, aby ste zacali hrat na jej city a skusat ju prehovorit, aby polavila. To sa nerobi.

anonym_3225ce
5. dec 2025

nezáleží ti na známke? tak po tomto čo si tu napísala som si nie tak celkom istá.
niektoré p. uč. sú poriadne ješitné. Takže pozor, aby nebolo ešte horšie.

autor
5. dec 2025
@zuzana76

A to, ze ti zavolala, je znakom toho, ze je empaticka a ze aj jej to je luto, ale nemoze polavit a musi dodrziavat pravidla a nechce, aby ste zacali hrat na jej city a skusat ju prehovorit, aby polavila. To sa nerobi.

@zuzana76 ziadne skusanie nebolo, bolo hned, ze ok, dakujem, skusili, ked nie, tak nie a ja by som aj bola zlozila a zasmiala sa, ze naco mi vola a riesi
to ona pokracovala a zaklincovala tym bud rada, ze mas nazive dieta a nestaraj sa o znamku z mojho predmetu vetou

sorciera24
5. dec 2025
@anonym_autor

dakujem za nazory

@anonym_autor ak je to ozaj preklep,tak chápem,ale ťažko hodnotiť,keď to nevidíme a čítame len to, co ty nám tu podas....p.ucitelka ti to ešte aj vysvetlila telefonicky a je zle....co čakáš,že midrykonik ti dá ake hodnotenie a rady?... mala by si asi začať inde než tu...to je dobra rada

autor
5. dec 2025
@sorciera24

@anonym_autor ak je to ozaj preklep,tak chápem,ale ťažko hodnotiť,keď to nevidíme a čítame len to, co ty nám tu podas....p.ucitelka ti to ešte aj vysvetlila telefonicky a je zle....co čakáš,že midrykonik ti dá ake hodnotenie a rady?... mala by si asi začať inde než tu...to je dobra rada

@sorciera24 dakujem, necakam rady, potrebovala som to zo seba len dostat a presne taketo komentare som cakala. Som rada, ze som citala aj nazory ucitelov, dakujem tej matikarke, lebo to bude presne moj pohlad a dakujem aj za tie nepotrebne komentare, ale je to verejna diskusia, takze vyjadrit sa moze hocikto

ja len dufam, ze taketo znamkovanie mojho syna od ucenia neodradi
ako som pisala, mna to teraz trosku demotivovalo

autor
5. dec 2025
@anonym_autor

@sorciera24 dakujem, necakam rady, potrebovala som to zo seba len dostat a presne taketo komentare som cakala. Som rada, ze som citala aj nazory ucitelov, dakujem tej matikarke, lebo to bude presne moj pohlad a dakujem aj za tie nepotrebne komentare, ale je to verejna diskusia, takze vyjadrit sa moze hocikto

ja len dufam, ze taketo znamkovanie mojho syna od ucenia neodradi
ako som pisala, mna to teraz trosku demotivovalo

... este doplnim, aby to bolo tiez jednoznacne :D
nie, ze sme nepochodili s vylepsenim znamky, ale s tymi kecami od ucitela

lukbe
5. dec 2025

To neboli žiadne kecy učiteľky. Bola spravodlivá a mala pravdu. Jednoducho to tak v jazyku, ale aj iných predmetoch, je. To, ze ty si na prírodné vedy ťa neospravedlnuje. To, ze to deťom v živote nebude treba je problém systému, nie učiteľky, ktorá robí dôsledne svoju prácu. Aj keď žiakom chýbalo pol bodu do lepšej známky, a nenašla som ho tam, tak ja ako učiteľka som s tým neurobila nič.

anonym_03c14f
5. dec 2025

Precitala som to po deres. Ak su jeho chyby take podla teba malickosti, ze len zabudne dopisat slovo trestna, tak to ta rovno stopnem, pretoze to je zasadna chyba, deres nie je len lavica. Ak su aj ostatne chyby v takomto duchu, tak by som bola rada ze mu za to dala aspon nejake pol bodiky. Pre teba je to mozno len chybajuce slovo, ale ono to uplne meni vyznam, Takze s hodnotenim uplne suhlasim. Ak by mal nieco dobre a neuznala by mu, to je ina vec,

anonym_9ff6d2
5. dec 2025

@anonym_autor nepríde mi to prísne. Zabudnúť diakritiku na SJ je určite chyba. A aj to známkovanie a bodovanie je v poriadku.

januska12323
5. dec 2025

Namiesto toho vypytovania si mu mala povedať nech si odpovede viackrát skontroluje a nie hádzať chyby na učiteľku.
Moja mamina učí slovenský jazyk a každý rok musí znižovať nároky na písomkách inak by polovica detí mala horšie známky. Tie decká sa doma neučia, nehovorím zrovna o tvojom synovi ale celkovo. Opýta sa úplne základnú vec, napr. ten dereš a pozerajú na ňu akoby to prvýkrát počuli. Skúšaj ho doma, dávaj podobné otázky a uvidíš koľko vie.

estellas
5. dec 2025

@anonym_autor Mohla dať učiteľka aspoň pol boda za tie slová. To s tým monitorom je pravda lebo veď na monitore sú aj úlohy na dopisovanie a tam musíš napísať správnu odpoveď gramaticky správne. Tam nie sú len úholy na krúžkovanie. Ak ti na monitore chýba dĺžeň napríklad tak ti to neuznajú.

biba_18
5. dec 2025

@anonym_c4d927 takýto prístup nemotivuje k ničomu u väčšiny ...

beronsche
5. dec 2025
@anonym_c4d927

Moje deti majú mnohých takýchto učiteľov a som za to vďačná, aj za nich. Motivuje ich to ku dôslednosti a disciplíne. Raz keď dieťa nenapíše slovo správne, nemá dostať ani jeden bod. Ak nepovie správny význam slova, tiež nemá dostať bod. Za učiteľmi si stojíme doma a za ich rozhodnutím. Nespochybňujeme ho. Mám tiež syna v 6tej triede a dcéru 8čku. Všetci veci si riešia sami, samostatne s učiteľom /oprava známky, dotazy ku hodnoteniu apd./. Nestojím im za zadkom, učia sa pre seba, nie pre mňa. Buď môžu byť priemerní (čo je fajn) alebo môžu mať vyššie ambície. U mňa vedia, že ich budem mať rada aj s trojkou, aj s jednotkou. Cestu si musia vybrať sami...

@anonym_c4d927 nemotivuje. Ani len náhodou..
Toto nie je žiadna pozitívna motivácia a podnetné prostredie pre deti.
Nehovorím, že mu má dávať body za neúplné odpovede, ale netvárme sa, že toto je niečo, čo bežne dieťa posunie.

Ozaj, čo teba osobne motivuje viac - vyzdvihnutie pozitív alebo trest za negatíva?

Podľa mňa je jedinym spravodlivým systém hodnotenia sú percenta. Len toho sa asi "nedožijeme" na ZŠ nikdy..

biba_18
5. dec 2025

@anonym_autor syn mal podobne trhnutú triednu, už som to tu písala, tiež mala potrebu riešiť veci ktoré neboli na riešenie - a tie čo riešiť potrebovali, tie riešiť nevedela ... jej prístup ho nemotivoval a skončil školu tak ako skončil napriek jej prístupu, nie vďaka ...

aurora33
5. dec 2025

@anonym_autor no zhodila si sa tak akurát ty. Učiteľka postupovala správne.

autor
5. dec 2025

Nehadzala sa ziadna vina na ucitelku. Pozerali sme my, rodicia tie odpovede, a stale mam taky nazor, ze keby chcela, tak tam ten jeden bod mohla najst aspon v 5 pripadoch, v tomto sa moj nazor nezmeni.
Nie, ako samotna znamka, ma nezaujima, ale je to uz asi tretia takato, co je na hornej hranici a usiel mu len jeden bod a mohli sme sa ozvat uz aj tam. Teraz som si uz povedala, ze skusime, teda hlavne, nech sa skusi zastat on svojich odpovedi, ja som to s ucitelkou riesit vobec nechcela.
A aj to si stale myslim, ze to bol dobry krok, ze to skusil a nabral odvahu to spravit.
Myslim si, ze zbytocne prisne znamkuje, ale hlavne sa bojim toho, ze ho to odradi od ucenia toho predmetu.

Ale pointa vam asi unika, ja som bola nahnevana na to, ze to ONA MALA ZA POTREBU RIESIT dalej, hoci som aj povedala hned, ked zacala, ze nie, nemoze dat inu znamku, ze ok, skusili sme, ked nie tak, nie.
Ten stred s vyhovorkami, ktory bol tiez zbytocny.
A ten koniec, kde som mala pocit, ze chcela povedat, ze mam drzat hubu, ako sa opovazujem spochybnit jej znamkovanie a byt rada, ze zije a neriesit znamky z jej predmetu. Co si naozaj mohla odpustit.

terry2003
5. dec 2025

A s tým monitorom ma pravdu. Tam sa nikto nad ním nezmilujem, lebo namiesto Ján Kollár napísal Ján Kollar. Automaticky chyba a nula bodov.
@anonym_autor

estellas
5. dec 2025
@terry2003

A s tým monitorom ma pravdu. Tam sa nikto nad ním nezmilujem, lebo namiesto Ján Kollár napísal Ján Kollar. Automaticky chyba a nula bodov.
@anonym_autor

@terry2003 Áno, nám hovorili na základnej že monitor opravuje počítač nie učiteľ. Ak tam chýba dĺžeň tak to vraj vyhodnotí ako chybu.

martul
5. dec 2025
@anonym_autor

@martul a ty nechapes, ze ta nespravodlivost je prave z tej strany ucitelky??? :D
ja lutujem potom tie deti, ktorym bude chciet dokazat, ze to nevedia, lebo nejaka diakritika meni Ferka na Jozka a je to uz iny clovek 😅
a nie, ja som to s nou riesit NECHCELA, ak to stale nie je jednoznacne🙄

@anonym_autor ale ona nikomu nedokazovala, že to nevie on. Mal chybu!? Mal.

lukbe
5. dec 2025
@estellas

@terry2003 Áno, nám hovorili na základnej že monitor opravuje počítač nie učiteľ. Ak tam chýba dĺžeň tak to vraj vyhodnotí ako chybu.

@estellas aj ucitel to rak vyhodnotí, nielen počítač.

zuzana76
5. dec 2025
@lukbe

@estellas aj ucitel to rak vyhodnotí, nielen počítač.

@lukbe ano, ale ucitelovi to rodicia radi vyhadzuju na oci, ze je neludsky, ak to vyhodnoti ako chybu a je to len dlzen a ved to ani taka strasna chyba nie je atd...