icon

Prísna učiteľka a hodnotenie písomiek

5. dec 2025

Ahojte,
idem sa trosku vyventilovat, lebo ma trosku na**ala ucitelka 🙈
Syn siestak, pisali z jazyka pisomku, dostal trojku, pozerali sme ju, chybal mu jeden bod do dvojky, mal strhnute pol boda napr. za chybu v jednom mene (napisal diakritiku tam, kde nemalo byt), mali slovne opisat vyznam par slov (napr. by bolo dereš = trestná lavica a on by napisal len lavica) a pod. Takto sme nasli aspon 4-5 veci, kde vobec nedala ziaden bod alebo dala pol boda.
V podstate mi je jedno znamky, ale nepacilo sa mi to bodovanie (uz viackrat), tak som vravela synovi, nech sa jej skusi spytat, ci by nieco nemohla uznat, ved nenapisal sprostosti, len jej tam nejake jedno slovicko chybalo alebo diakritika. A predsa mu ta znamka tak nepokazi priemer, ona si aj tak nebude pamatat potom pri polrocnom hodnoteni, ze ma uz 2 alebo 3 znamky takto, ze mu k lepsiemu chybal len jeden bod.
A ona mi zavolala. Ze ona to uznat nemoze, aj v monitore potrebuju presne definicie (siestak, monitor je za 3 roky a nie je tam nahodou vyber z moznosti A,B,C,D, kde by teda aj tak zvolil spravnu odpoved ??!), ona nemusela ani pol boda davat (neviem, ta diakritika ci tak skresli nejake meno, ze uz z toho vychadza, ze ty to vobec nevies a mas mat nula bodov??)
Vravela som jej, ze je to trosku demotivujuce (uci sa, chysta sa, a len preto, ze nenapise presne to, co ona ocakava, tak neda body), tak vytiahla, ze ona uz uci 23 rokov a vie ako motivovat deti a bla-bla, vravela som, ze ok, tak sme skusili a neuspeli, ale furt mi tam vravela este veci, dokonca este aj dodala, ze je to zdrave dieta, mame sa z neho tesit, ci take nieco (mal zdravotne problemy, takmer jeden cely skolsky rok sme sa ucili doma) - tak s tymto to dorazila uplne.
Zo zaciatku som musela smiech zadrziavat, ze je schopna mi zavolat a riesit to (keby som to chcela silou mocou riesit, tak idem tam sama, ale az tak mi na znamke aj tak nezalezi), a potom s tymi kecami ma totalne vytocila.
Vzdy som sa zastavala ucitelov, nechapala rodicov, co idu za nimi riesit blbosti (aj takehoto typu), ale toto jednoznacne nechapem, naco mi volala.
Na syna som totalne hrda, ze mal odvahu sa ist na to spytat, ale po tom telefonate sa aj trosku obavam, ci teraz nebude na nom sediet.
Jaj, este dodavam, je to aj nasa triedna.

anonym_1cc0fe
5. dec 2025

A naozaj to nesformuloval syn tak, že tam teba zatiahol? Že mame sa to nezdalo, či tam nemá mať pol boda alebo bod za takú odpoveď? Lebo ak hovoríš, že syn by sám od seba toto nezačal riešiť, možno sa to snažil uhrať tak, že nie jemu sa to nezdá, ale tebe. A preto ti dodatočne volala.

lukbe
5. dec 2025
@zuzana76

@lukbe ano, ale ucitelovi to rodicia radi vyhadzuju na oci, ze je neludsky, ak to vyhodnoti ako chybu a je to len dlzen a ved to ani taka strasna chyba nie je atd...

@zuzana76 najprv nech vystuduju daný predmet, učia a potom môžu niečo hodnotiť a dokazovať.

zuzana76
5. dec 2025
@anonym_autor

@zuzana76 ziadne skusanie nebolo, bolo hned, ze ok, dakujem, skusili, ked nie, tak nie a ja by som aj bola zlozila a zasmiala sa, ze naco mi vola a riesi
to ona pokracovala a zaklincovala tym bud rada, ze mas nazive dieta a nestaraj sa o znamku z mojho predmetu vetou

@anonym_autor nerozumiem, akou vetou, vy si tykate?

martul
5. dec 2025
@anonym_autor

Nehadzala sa ziadna vina na ucitelku. Pozerali sme my, rodicia tie odpovede, a stale mam taky nazor, ze keby chcela, tak tam ten jeden bod mohla najst aspon v 5 pripadoch, v tomto sa moj nazor nezmeni.
Nie, ako samotna znamka, ma nezaujima, ale je to uz asi tretia takato, co je na hornej hranici a usiel mu len jeden bod a mohli sme sa ozvat uz aj tam. Teraz som si uz povedala, ze skusime, teda hlavne, nech sa skusi zastat on svojich odpovedi, ja som to s ucitelkou riesit vobec nechcela.
A aj to si stale myslim, ze to bol dobry krok, ze to skusil a nabral odvahu to spravit.
Myslim si, ze zbytocne prisne znamkuje, ale hlavne sa bojim toho, ze ho to odradi od ucenia toho predmetu.

Ale pointa vam asi unika, ja som bola nahnevana na to, ze to ONA MALA ZA POTREBU RIESIT dalej, hoci som aj povedala hned, ked zacala, ze nie, nemoze dat inu znamku, ze ok, skusili sme, ked nie tak, nie.
Ten stred s vyhovorkami, ktory bol tiez zbytocny.
A ten koniec, kde som mala pocit, ze chcela povedat, ze mam drzat hubu, ako sa opovazujem spochybnit jej znamkovanie a byt rada, ze zije a neriesit znamky z jej predmetu. Co si naozaj mohla odpustit.

@anonym_autor prepáč, ale skús čítať po sebe. Ty si synovi povedala, nech sa spýta, ty si to celé začala a učiteľka len reagovala. Keby nič nespraví, zase by si sa sťažovala, že to nerieši. Téma na dve strany, baby ti tu tiež píšu, že proste spravil chybu ale ty si ideš stále svoje .
Mne sa miliónkrát stali, žei chýbal bod alebo pol bodu do lepšej známky, bola taká stupnica a nikdy nikto nič neriešil.
Bude písať monitor a potom čo ? Pôjdeš na ministerstvo školstva nech mu pridajú bodík lebo veď len toľko mu chýbalo do lepšieho percenta?

anonym_af483e
5. dec 2025

Snaha sa cení a výsledky sa znamkuju
Asi tak...

zuzana76
5. dec 2025
@lukbe

@zuzana76 najprv nech vystuduju daný predmet, učia a potom môžu niečo hodnotiť a dokazovať.

@lukbe no ucit a asistenta robit vie dnes kazdy, predsa

autor
5. dec 2025
@martul

@anonym_autor prepáč, ale skús čítať po sebe. Ty si synovi povedala, nech sa spýta, ty si to celé začala a učiteľka len reagovala. Keby nič nespraví, zase by si sa sťažovala, že to nerieši. Téma na dve strany, baby ti tu tiež píšu, že proste spravil chybu ale ty si ideš stále svoje .
Mne sa miliónkrát stali, žei chýbal bod alebo pol bodu do lepšej známky, bola taká stupnica a nikdy nikto nič neriešil.
Bude písať monitor a potom čo ? Pôjdeš na ministerstvo školstva nech mu pridajú bodík lebo veď len toľko mu chýbalo do lepšieho percenta?

@martul zacala som preto, lebo bol z toho nestastny. Ze sa ucil a aj tak dostal trojku. Tak sme to presli spolu, ze kde mal chyby a len sme sa divili s manzelom, preco to nemohla uznat. Preto som mu vravela, nech sa skusi spytat, lebo ja som to s nou riesit nechcela. Ale na druhej strane nechcem, aby sa preto prestal zaujimat o povinny predmet, lebo darmo sa ucim, vynecham slovicko, nenapisem diakritiku, a mam hned znamku, akoby som polovicu uciva ani nevedel.

motylik2559
5. dec 2025

@anonym_autor Ahoj autorka, ale ty tiez tak trochu prekrucas, lebo v popise tvojho prispevku pises, ze ucitelka na zaver v tel. povedala,ze je to zdrave dieta....a uz v komentoch pises,ze povedala,ze mate byt radi,ze je nazive...A tieto dve veci su sakra rozdielne predsa. Pretoze pokial to povedala ako si napisala v prispevku, ze je to zdrave dieta a ten zvysok k tomu, tak podla mna to vobec nevyznieva,ze by nieco vyjadrila v zlom, prave naopak...Ale to co si prekrutila v komentoch,ze mate byt radi,ze je dieta zive..toto by bolo ozaj blbe...Lenze ktovie kde je pravda,kedze si to uplne prekrutila -popis v prispevku iny a v komentoch iny...A co sa tyka ucitelky ako takej, preco davas vinu jej som nepochopila a to som citala riadne aj tvoje komenty a co to som precitala aj druhích zien...ved ty nevies, ci to tvoj syn jej nepovedal tak, ze mama by chcela vediet preco mam za to a to slovo 0b, prip. mama povedala, aby som sa opytal...a tak je uplne normalna reakcia ucitelky, ak to syn takto podal, ze zavolala tebe ako mame. Inak praveze je od nej pekne,ze zavolala tebe ako rodicovi, mohla sice synovi povedat, ze tak odkaz mame,ze to je tak a tak...ale zrejme jej zaujem ucitelky dat veci na pravu mieru s rodicom je väcsi ako odpinkat ziaka odpovedou "odkaz mame...". Pises, ze ziadny kompromis pocas telefonatu nenastal, takze podla tohto si nejaky ocakavala...a teraz si predstav, ze takto by musela spravit dalsich napr.20 kompromisov (podla poctu deti v triede), lebo ked urobi kompromis u jedneho, tak namieste by bolo aj pri ostatnych detoch..takze si myslim,ze aj pre toto kompromis nenastal a myslim si,ze je to tak spravne. Pises,ze si povedala synovi, aby sa opytal to a to ucitelky, lebo on je v tomto ťuťko...no a preco je ťuťko? Je 6-tak, cize taketo zakladne veci by sa nemal bat alebo ostychat opytat. Nie je ťuťko tak trosku aj preto, ze je to tvojim pristupom? Si zober,ze pises, ze ako dufas, ze ho to cele nedemotivuje, a preco by malo? Skor by ho to malo nakopnut, ze nabuduce bude mat o ten bod, alebo aj dva lepsie. Lenze aky pristup on vnima od teba (aj voci skole, predmetom, ucitelkam), tak ano to ho moze dat dole a bude na to viac kaslat. No a posledna vec co som chcela, skus ho nechat väcsej samostatnosti, nech sa stane priebojnejsim, lebo raz ked vyjde skolu, tak aj pracu mu budes ty hladat, lebo ťuťko si ju sam nenajde. A toto bez urazky, nepisem to v zlom, skor naopak. Niekedy su to zial rodicia, ktorí si pri svojich detoch neuvedomuju chyb a myslia si,ze len to ich zmyslanie je to spravne, alebo ze nic na tom nie je...ale skor by bolo na mieste sa niekedy aj hlbsie zamysliet nad urcitymi vecami, co mi tym chcu ludia povedat (ucitelka, tu zeny fore). Nehovorim,ze si zla mama, to by som si nedovolila, ale mozno skor porozmyslat nad malymi zmenami v niektorych veciach, co sa tyka pristupu k tomu. Pekny den🍀

moonlight1210
5. dec 2025
@anonym_autor

@martul zacala som preto, lebo bol z toho nestastny. Ze sa ucil a aj tak dostal trojku. Tak sme to presli spolu, ze kde mal chyby a len sme sa divili s manzelom, preco to nemohla uznat. Preto som mu vravela, nech sa skusi spytat, lebo ja som to s nou riesit nechcela. Ale na druhej strane nechcem, aby sa preto prestal zaujimat o povinny predmet, lebo darmo sa ucim, vynecham slovicko, nenapisem diakritiku, a mam hned znamku, akoby som polovicu uciva ani nevedel.

@anonym_autor zivot ho oplieska aj za mensie pochybenia. Ked by napr. raz robil takeho uctovnika, tiez by mensia nepozornost mohla mat slusne nasledky. V podstate je jedno, kolko prace (zavierok, podani, atd.) dovtedy urobil poriadne a bezchybne, ked ta jedna mala chybka bude mat vyslednu hodnotu 10000 eur.
U skladnika by jeden trochu blbo vyvazeny balik vlozeny do hornej police mohol spustit retazovu reakciu a sli by dole vsetky police. Mala chybka.

Nerozpravaj o demotivacii, on nie je snehova vlocka. Je fajn, ze sa si zvykne vediet spracovat tento pocit na takych drobnostiach, ako je pisomka v skole.
Namiesto ofukovania ho povzbud, aby bol pozornejsi. A pochval, ze si cenis, ako sa snazi a zalezi mu na vzdelavani.

Pochop rozdiel medzi neferovym strhavanim bodov a normalnym.
Ak by napisal, ze je to lavica, kde druhych zbicuju a ona by to skrtla, ze to musi byt stritne napisane trestna lavica, tak ok, hadajte sa o body. Mal by totiz syn pravdu.
Ked zadefinuje len polku vyznamu, ktora druhemu vobec nepovie, co to v skutocnosti je, tak sa nemas o co hadat.

A zahodme konecne otazku Naco mu to bude. Asi najhlupejsia vec, aku kedy ktory rodic vyslovil. A ze to robi mnozstvo rodicov.
Kazda vedomost ma cenu. Ak uviazne v hlave, moze sa hodit v situacii, ktoru necakame. Napr. pomoze zaujat a otvorit konverzaciu s niekym, koho potrebujeme.
Doma opravit drobnu chybu farby - kupime novu farbu, nie je to uplne ta ista. Zmierime sa s inofarebnym flakom? Premalujeme radsej vsetko? Zrazu si spomenieme, ako si doladit spravny odtien lahko aj doma, lebo na vytvarke smesa to ucili.
Strasne vela veci sa da pouzit. Aj ked v skole vyzerali take zbytocne, iba na buzueraciu.

Prestanme uz pod rodicoch ako hlupe dedictsvo tahat to sustredenie sa na "tie spravne predmety", ktore sa daju v zivote "spenazit" a zaznavanie inych, ako nepodstatnych.

terry2003
5. dec 2025
@anonym_autor

Aspon ma syn ponaučenie a nabudúce už takú chybu neurobí a pomôže mu mu to aj na monitore, prijímačkách aj na maturite, kde takého veci berú automaticky ako chybu.
@anonym_autor

lb1984
5. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ja ta chapem. Síce moja je len 3 ale v 2 roc som sa nasrdila písali diktat a jej chýbala 1 čiarka, mala 1 malú medzeru medzi slovami a mala dlhšie slovo a chýbali jej v ňom 2 interpunkcne znamienka brala jej to ucitelka za 4 chyby a drb 3 a text na jednu stranu. 🤔

autor
5. dec 2025
@terry2003

Aspon ma syn ponaučenie a nabudúce už takú chybu neurobí a pomôže mu mu to aj na monitore, prijímačkách aj na maturite, kde takého veci berú automaticky ako chybu.
@anonym_autor

@terry2003 ano, presne, vdaka, clovek sa uci z chyb,

ako napriklad ja teraz, ze si svoj vylev o nevhodnom telefonate ucitelky a tom, ze mi nema co vytahovat a spominat smrtelnu chorobu mojho dietata a zakomponovat do nepotrebneho telefonatu, dovolim hodit sem, lebo dostanem len ustipacne komentare za slobodu slova a nazoru 🙈🙉🙊
lebo ucitelia su svati a ich slovo bozie
uz ho demotivovala od citania povinnej literatury, tak dufam, ze sa mi podari este zachranit aj to, aby sa mu chcelo ucit tie poucky, nazvy, postavy, autorov ... kde nedajboze zamenis, vynechas slovo, pismeno, interpunkcne znamienko, neviem co, tak uz to nie je spravne.
Lebo raz, za 3 roky, sa ti to v monitore potom uz isto nestane ... ale to nie preto, ze ti pred 3 rokmi musela ucitelka dokazat, ze aj u nej sa boduje a znamkuje ako v stroji, ale preto, ze ste si to este 15krat zopakovali

nebudem uz citat, vdaka za nazory a komentare, prijemny vikend

aurora33
5. dec 2025
@anonym_autor

@terry2003 ano, presne, vdaka, clovek sa uci z chyb,

ako napriklad ja teraz, ze si svoj vylev o nevhodnom telefonate ucitelky a tom, ze mi nema co vytahovat a spominat smrtelnu chorobu mojho dietata a zakomponovat do nepotrebneho telefonatu, dovolim hodit sem, lebo dostanem len ustipacne komentare za slobodu slova a nazoru 🙈🙉🙊
lebo ucitelia su svati a ich slovo bozie
uz ho demotivovala od citania povinnej literatury, tak dufam, ze sa mi podari este zachranit aj to, aby sa mu chcelo ucit tie poucky, nazvy, postavy, autorov ... kde nedajboze zamenis, vynechas slovo, pismeno, interpunkcne znamienko, neviem co, tak uz to nie je spravne.
Lebo raz, za 3 roky, sa ti to v monitore potom uz isto nestane ... ale to nie preto, ze ti pred 3 rokmi musela ucitelka dokazat, ze aj u nej sa boduje a znamkuje ako v stroji, ale preto, ze ste si to este 15krat zopakovali

nebudem uz citat, vdaka za nazory a komentare, prijemny vikend

@anonym_autor jasne za všetko zle môže učiteľka. Boze ako ich ja lutujem.

veselo_neveselo
5. dec 2025

@anonym_autor Tak ja to povazujem za normalne, ked ziak pride za nou ze je niekde problem, tak ze ucitelka dovysvetli *aj rodicovi*, aby bolo vsetko jasne aj pre ziaka, aj pre rodica.
Ty si bola prva, co to zacala riesit, ucitelka si len robi dosledne pracu.

anonym_7d14e3
5. dec 2025

Môj syn je druhák. Včera písali diktát zameraný na e/ä. Všetky tieto slová mal napísané správne. Chýbal mu dĺžeň v slove lúka a bodka na i v slove bábika. Je to chyba? je. Dostal dvojku a obaja to akceptujeme, hoc plakal, že si to nevšimol. Vysvetlili sme si to, dotrénujeme. Nebudem ho posielať za učiteľkou, že je to LEN BODKA na i, lebo všetci vieme, že tá bodka sa tam píše. Tak ako sa Kollár píše s dĺžňom. Ja síce učím v MŠ, ale oceňujem snahu vašej pani učiteľky vysvetliť ti to. Nebola povinná volať ti vo svojom voľno čase a vysvetľovať pravidlá bodovania. Mala by si prehodnotiť tvoj postoj k celej veci, napriek tomu, že ti známke NEzáleží.

anonym_83f707
5. dec 2025

Často rozmýšľam, prečo sú niektorí ľudia úspešnejší než iní. Najviac mi vychádza, že tí úspešnejší si vedia priznať chybu a vedia sa zo svojich chýb poučiť, čím sa posúvajú. Tí menej úspešní sa celý život vyhovárajú na ostatných, namiesto pripustenia vlastnej chyby sa okoliu neustále sťažujú, ako je niekto k nim nespravodlivý a postupne je nespravodlivý celý systém. Namiesto neustáleho hľadania vinníka svojho nešťastia odporúčam zamerať sa na svoj rast a učenie. Lebo len vlastná snaha o zlepšenie vedie k úspechu. Nie nariekanie a zvaľovanie viny na všetkých okolo.

anonym_4ff10c
5. dec 2025
@zuzana76

@anonym_autor ale aka nespravodlivost, ved to mal zle, keby mu neuznala nieco, co mal dobre, to by bola nespravodlivost, toto teda vobec nie je, to je nespravodlivost z tvojej strany voci nej

@zuzana76 ach, jaj, strasne povolanie...rodicia su proti ucitelom snad ockovani

anonym_00e6ea
5. dec 2025

@anonym_7d14e3 Máš ťažkosti s pochopením textu? Autorka okrem iného uvádza, že jej vadilo, ako učiteľka namiesto jasného vysvetlenia začala hovoriť o zdravotnom stave jej syna a naznačovala, že má byť vďačná, že je zdravý.

mv098
5. dec 2025

@anonym_autor Ja mam teraz cerstvu skusenost, dcera tretiacka na ZS priniesla pisomku z AJ na A4, cize nie nejaku 5minutovku a v jednom zadani mali utvorit vety opytovacie. Celu pisomku mala bez chyby, krasopisne, len zabudla napisat otaznik pri 2 vetach. No a za tieto 2 chybajuce otazniky dostala 2-ku. Ako ma tam same jednotky, mi to bolo jedno, len pride mi to chore. Keby jej strhla pol boda za kazdy otaznik nepoviem ani pol slova, ale neuznat celu vetu mi prislo moc. A za 2 chybajuce otazniky 2-ka je dost prisne hodnotenie si myslim.

rachel36a
6. dec 2025
@mv098

@anonym_autor Ja mam teraz cerstvu skusenost, dcera tretiacka na ZS priniesla pisomku z AJ na A4, cize nie nejaku 5minutovku a v jednom zadani mali utvorit vety opytovacie. Celu pisomku mala bez chyby, krasopisne, len zabudla napisat otaznik pri 2 vetach. No a za tieto 2 chybajuce otazniky dostala 2-ku. Ako ma tam same jednotky, mi to bolo jedno, len pride mi to chore. Keby jej strhla pol boda za kazdy otaznik nepoviem ani pol slova, ale neuznat celu vetu mi prislo moc. A za 2 chybajuce otazniky 2-ka je dost prisne hodnotenie si myslim.

@mv098 uplne adekvátne hodnotenie za mna....ved ked neda dlzen v opytovacej vete, tak to nie je opytovacia...
moj štvrtak doniesol teraz dvojku z diktátu lebo v slove malé sa pomýlil a dal dlzen na prvú slabiku...cize dve chyby, na prvej mal navyse dlzen , na druhej mu chybal...

anonym_8fc710
6. dec 2025

@anonym_autor To je take typicke pre slovenske skostnatene skolstvo, vsetko je bud cierne alebo biele, nic medzi tym. Zabit motivaciu cim skor, lebo vsak treba poukazat na vsetky chyby, ktore ziak urobil. My sme mali stastie na skolu, kde je prioritou udrzat motivaciu co najdlhsie a poukazovat na to, aky pokrok dieta dosiahlo. Ale vacsina Slovakov takyto pristup povazuje za rozmaznavanie, ja to zas povazujem za prezitok socializmu. Ta ucitelka za to nemoze, roky bola vedena k tomu, ze takyto postup je spravny. Zmena je mozna, iba ak ju prijme cele vedenie skoly a v tom duchu robi aj vzdelavanie svojich ucitelov.

anonym_a35912
6. dec 2025

Telefonat od ucitelky nebol trapny. Je jej jasne, ze dieta neprislo same od seba sa pytat, ale na popud rodica. Tak aby ti aj dosli spravne informacie a aby si chapala do buducna hodnotenie, tak ti to povedala sama. Zjavne ma za tie roky skusenosti s detmi aj rodicmi a (ne)pochopenim situacii. A chapem, ze si asi citliva na zdravie syna, no je to tu s vami a bude sa niest dalsie roky. Podla mna ona chcela tym povedat, ze o to viac chape situaciu a je si toho tiez vedoma. A nemoze robit vynimky

autor
6. dec 2025
@anonym_a35912

Telefonat od ucitelky nebol trapny. Je jej jasne, ze dieta neprislo same od seba sa pytat, ale na popud rodica. Tak aby ti aj dosli spravne informacie a aby si chapala do buducna hodnotenie, tak ti to povedala sama. Zjavne ma za tie roky skusenosti s detmi aj rodicmi a (ne)pochopenim situacii. A chapem, ze si asi citliva na zdravie syna, no je to tu s vami a bude sa niest dalsie roky. Podla mna ona chcela tym povedat, ze o to viac chape situaciu a je si toho tiez vedoma. A nemoze robit vynimky

ahojte, nemam moc casu, tak asi nebudem vediet reagovat vsade a na vsetko.
a opakovat sa uz nechcem, dakujem za dalsie nazory.
Z toho, co som sa snazila vcera popisat, uz muselo byt jasne, o co ide, a stale to nie je ta blba znamka z jednej pisomky, ale to, ze s tym jej pristupom a prisnostou pridem o jednotkara tento rok uz urcite a viem si uplne predstavit, ze sa nebude snazit o dva roky uz ani o tu dvojku, lebo zbytocne prisne znamkuje.
Vcera som uz spomenula aj citanie povinnej literatury - pisomka stylom otazok o postavach, o deji a tiez vselijake chytaky, otazka o nejakej uplne nepodstatnej postave, ktora v pribehu nema absolutne vyznamne postavenie, spomenula sa raz a ona sa opyta na jeho meno napr. A aj ked si precitas 400 stranovu knizku, nemusis si spomenut na vsetko. Alebo ta knizka sa hra v divadle, ci vies, kto to reziroval, ci nieco take, uz si presne nepamat, ale proste odveci otazky, ktore mozno aj spomenuli na hodine, nenapisali a rozhodne nemas sancu sa to naucit A este aj ked zodpovies tie otazky, tak znamku (jednotku) dostane len prvych 5 ziakov, ktori ziskali najviac bodov (mozno keby ich bolo viac, co dostali plny pocet, tak asi vsetci ti, neviem). A piataci na zakladnej.
A potom motivuj dieta k citaniu tych nezazivnych, zastaralych, nudnych pribehov povinnej literatury, ked sanca za to aj dostat "odmenu" / znamku je takmer nerealna ...
U nas na gympli nebolo take prisne bodovanie a znamkovanie ako ma ona.
Neidem vam o nej pisat, aj tak si pojdete svoje, lebo rodic ma cusat a ucitel to robi spravne.
Pointa nebola ta, aka je, ale ten zbytocny telefonat a tie slova, ktora tam zbytocne pouzivala.

@anonym_a35912 mozno mas pravdu, som citlivejsia kvoli tej chorobe, ale myslim, ze zakoncit to tym, ze mam byt rada, ze je zdrave (ci nazive, neviem uz presne ake slova presne pouzila) a nezaujimat sa o znamky z jej predmetu, bolo teda uplne nepotrebne. A aj ked sa na to snazim pozerat bez emocii a ze by to fakt myslela v dobrom, mohla si to odpuspustit, mohla po prvych 30 sekundach komunikacie, ked som povedala, ze ok, dakujem, skusili sme, tak nic, povedat, ze ok, vydiskutovane, dovi-dopo. Ale nie, ona sa zacala vyhovarat na ten monitor + ten koniec.

biba_18
6. dec 2025

@anonym_autor s tým známkovaním povinného čítania si mi pripomenula - syn keď bol mladší tak si robil projekty, strihal, lepil maľoval - a dostal rovnakú známku ako niekto kto celý projekt stiahol z wiki a mama mu to vytlačila v práci na farebnej tlačiarni… prestal, už aj on si to iba jednoducho stiahol…

autor
6. dec 2025
@biba_18

@anonym_autor s tým známkovaním povinného čítania si mi pripomenula - syn keď bol mladší tak si robil projekty, strihal, lepil maľoval - a dostal rovnakú známku ako niekto kto celý projekt stiahol z wiki a mama mu to vytlačila v práci na farebnej tlačiarni… prestal, už aj on si to iba jednoducho stiahol…

@biba_18 urcite to maju ti ucitelia velmi tazke, naucit ich, motivovat ich, subjektivne ohodnotit a znamkovat s moznostou vyberu len z 5 znamok, k tomu povahy deti, rodicia ... ja by som to nerobila, ani keby platili miliony.
Ale asi by som ocakavala, ze ten, kto ide na to studium a chce robit tuto pracu dobrovolne, tak sa nauci nielen teoriu, ale hlavne sposoby, ako to podat tym detom tak, aby sa o to zaujimali. A zial nie vsetci to dokazu :/

A tiez si viem uplne predstavit aj u mojho syna, ze by si prestal robit projekty rucne, ked nevidi motivaciu.
Ja som s nim minuly rok riesila mozno nieco obdobne - projekt na etiku, praca vo dvojici. Rozdelili si so spoluziakom - moj syn spravi pozadie, on napise text. Spoluziak sa neunuval ani len vymysliet nejake vety, tusim priatelstvo bola tema, pomocou AI stiahol par viet, kym moj syn si na A2 nakreslil, vymaloval, hrajkal sa s tym viac dni.
A samozrejme to tiez aj predmet, kde si neviem predstavit, ze by ucitelka nedala za projekt inu znamku ako jednotku.
Ale tiez poznamenal potom, ked videl aj ostatne projekty, velka vacsina len nieco vytlacene, ze naco sa on tomu tolko venoval, ked jeho vlastny partner len 5 min. a ostatni tiez len vytlacene nieco z netu (samozrejme boli dievcata, ktore sa tomu tiez tak venovali a spravili rucne projekt, takze zasa nie ze cela trieda)

terry2003
6. dec 2025

Autorka nech sa syn ďalej snaží. Nerobí to kvôli ucitelke ani sebe. Robí to kvôli prijímačkam. Keď sa na to vykašle a nebude sa učiť v pohode. Ale nech nečaká, že sa s tým dostane na dobrú školu. U nás bolo za 2 zo slovenčiny 6 a za 3 0 bodov, čo spôsobilo že sa tam dosť ľudí nedostalo.
A stále lepšie mená spisovateľov, ako na mojej strednej tam síce bol test z nejakej basne ale gramatika tvorila 2/3 testu.
@anonym_autor

lucia147852
6. dec 2025

Len nejaká diakritika? Uvedomuješ si o čom je slovenský jazyk? Tá diakritika je veľmi dôležitá. A teda sú všelijaké učiteľky. A nie som vždy na strane školy, ale tu si divná ty. Učiteľka ešte mala snahu to riešiť aj ti vysvetlila kde zabrať a ty sa smeješ? Sa troška zamysli nad sebou a radšej pracuj na tom, aby syn vedel svoj materinský jazyk.

autor
6. dec 2025
@lucia147852

Len nejaká diakritika? Uvedomuješ si o čom je slovenský jazyk? Tá diakritika je veľmi dôležitá. A teda sú všelijaké učiteľky. A nie som vždy na strane školy, ale tu si divná ty. Učiteľka ešte mala snahu to riešiť aj ti vysvetlila kde zabrať a ty sa smeješ? Sa troška zamysli nad sebou a radšej pracuj na tom, aby syn vedel svoj materinský jazyk.

@lucia147852 a uvedomujes si, ze je to test z literatury a nie diktat ani slohova praca, kde sa kladie doraz na gramaticke chyby?

autor
6. dec 2025
@lucia147852

@lucia147852 a nemyslim si, ze to, ci napise Kollar alebo Kollár znamena, ze svoj materinsky jazyk neovlada. On ho ovlada, ved predsa to vyslovi spravne ;)
tak sa zamysli aj ty, ci to je to take dolezite ;)

autor
6. dec 2025
@terry2003

Autorka nech sa syn ďalej snaží. Nerobí to kvôli ucitelke ani sebe. Robí to kvôli prijímačkam. Keď sa na to vykašle a nebude sa učiť v pohode. Ale nech nečaká, že sa s tým dostane na dobrú školu. U nás bolo za 2 zo slovenčiny 6 a za 3 0 bodov, čo spôsobilo že sa tam dosť ľudí nedostalo.
A stále lepšie mená spisovateľov, ako na mojej strednej tam síce bol test z nejakej basne ale gramatika tvorila 2/3 testu.
@anonym_autor

@terry2003 no ano, ved o to sa bojim, ze sa nebude snazit
A pri skusani z literatury (ustne, doma) tiez nemozem vediet, ze sa pri pisani pomyli alebo nie. A ucivo sa naucil