Problém so 16-ročnou dcérou
Ahojte , Obraciam sa na Vás s radou preto budem stručná , neviem ako danú situáciu riešiť a nechcem sa uponáhľať . Včera moja dcéra 16r odišla nepozorovane( tak aby sme to netušili , chcela ísť von a vie , že ja by som ju tak neskoro nepustila ) z domu okolo 22:00 . Prišla som jej na to volala som jej , že nech sa okamžite vráti domov , ona že nie že musí ostať vonku .Vokala som jej písala ona že príde ráno nech neriešim . Potom mi nezdvihala polku noci som prejazdila na aute hľadaním . Jej kamarátky ju zaťažovali tiež lebo som volala všetkým na ktoré som mala číslo . Ozvala sa o šiestej ráno že kde som. Neviem ako sa zachovať ako to vyriešiť . Každá rada nápad mi snáď pomôže . Určite nechcem aby sa jej toto “prepieklo “ len chcem adekvátne dobre zareagovať . Ďakujem
@diamond007 ďakujem veľmi pekne za názor , ďakujem za pochopenie
@mikadooo 😂😂😂😂😂
@lylkatomaskova ja nehovorim, ze nema nic robit a vsetko mat dovolene. Ale vsetko ma byt nastavene primerane jej veku. Ty ju drzis ako 10-rocnu. Pozri, rob ako myslis. Je len na tebe aky budes mat dobuducna s dcerou vztah. Ja uz neviem co ti viac poradit, ked ty sa drzis svojho. No a vidis kam to viedlo. A tipujem, ze sa to bude len zhorsovat.
@lylkatomaskova no 16ročná do 20,30 je málo, ozaj, moje decko mohlo od 16stich chodiť von, samozrejme sa mi hlasil, ale mohol, je to o dôvere , musiš jej dôverovať a potom to pôjde. Čim viac priťahuješ opraty, tým rýchlejšie si ich prekusne a ujde. A to nechceš. Ja som v 16stich chodila na diskotéky , chodila nad ranom domov. A bola s kámoškou na chate u jej rodičov, same dve dva týždne, v uplne neznamom prostredi, v dedine. Nerobila som nikdy nič zle, pila som prvý krát až v 23 rokoch, teda skúsila, potom aj prestala, nikdy nefajčila, ani iné omamne látky neuživala. Proste som chcela byť slobodná. Daj jej tu slobodu.
@mimka1402 ďakujem veľmi mi pomohlo čo si mi napisala . Naozaj musím to dajako poriešiť ale bojím sa , že spravím opäť chybu príde mi to ako keby mi nezáležalo na tom kde je keď jej neudam hranice alebo ze sa nedostatočne snažím a starám , už teraz spolu trávime malo času ( to bude asi tým , ze radšej chce ísť s kamarátkou von ako so mnou )
@lylkatomaskova nespi, to máš pravdu, ani ja nespim, nikdy, tento týždeŇ som vstávala do práce o 5 a ešte o polnoci čakala decko. V piatok ma už tak bolela celý den hlava, ako koňa. A o tikoch z nevyspatia ani nehovorim. 😂
@nelca84 áno ja som to pochopila , len čo je v jej veku v pohode? Ma mať bordel aj mesiac lebo sa vyhovorime na to že ma pubertu ? Ma byt do rana vonku lebo ma pubertu ? Nepomoze s ničím doma lebo ma puberu? Neviem ako nastaviť niečo kde sa všetko zvaľuje na jej vek
@lylkatomaskova vieš aký bordel majú moje deti ? koniec sveta, sem tam to skopem na kôpku, samozrejme vždy operiem čo je na zemi, aj keď to potrebuju, potom je to mokré a bláblá, takže oni sa postupne naučia. Matka dcera je veľmi ošemetná situácia, ale čim viac ju budeš tlačiť, tym viac ju budeš strácať. Mňa mama NIKDY neobmedzovala a ja som jej nesmierne vďacná . Mohla som všetko vždy, nieže by ma mala v paži, to nie, do postele som chodila k nej ešte ako 26 ročná, ale proste to brala tak ,že to ma tak byť. Ja sa svojich chalanom vždy pytam, v aute je dobra chviľka na debatovanie, aj keď nechcu, vždy im orzprávam, pytam sa a táááák. Držim palce
Ešte chcem povedať, ty si jej sprievodca životom, nie jej otrokár, ani majiteľ. Tak sa správaj. A bude dobre.
@lylkatomaskova deti su rozne, rodicia su rozni. To, co plati v jednej rodine, neplati v druhej rodine.
Ja nepoznam prisnu vychovu z domu, ani ju nemam zazitu na vlastnej kozi, takze som ju nevedela uplatnovat na svojich detoch.
Nie vsetky deti su poslusnucke deticky, su medzi nimi aj rebeli. Niektore decko ked mu das prisnu vychovu, tak bude suchat nozickami a sediet v kutiku, druhe bude rebelovat a to tretie sa psychicky zruti.
Ale asi musia byt aj prisni, aj benevolentni rodicia, nemozu byt vsetci rovnaki, aj rodic je kazdy iny, niekto pohodak, niekto hysterka, niekto despota🤷♀️
@lylkatomaskova anatchia vo výchove? Moji rodičia vedeli kde som , s kým som. Keď mi zavolali zdvihla som mobil, keď som bola na diskoteke a nepocula som hned ako som sk vsimla neprijaty hovor som volala spät alebo mi pisali sms a odpisala som. Nevidela som na tom nič strašne. Keď som prišla domov zobudila som ich že som doma. Vždy sme sa dohodli dokedy budem ale teda aby som bola do pol 9 vonku 🙈 nechcem byt zla ale väčšina deciek v tom veku ešte len ide von. Samozrejme doma som najskôr pomohla s domacimi pracami vedela som že kym niečo nebude hotove tak nikam nepojdem. Boli dni kedy som prišla o 9 sama od seba domov boli dni kedy sme boli vonku do 3 ale to vedeli že som na zabave. Aj moji rodičia vstavali rano do prace, otec mal tiež pohotovosti a teda obmedzovane sme neboli. Dokonca ak sme išli na zabavu mimo mesta buď nam dali peniaze na taxik kde sofera poznali aj ked bol drahsi alebo dokonca tato prišiel pre nas aby sme napriklad nečakali niekde na vlak. Nehovorim ze tak chodil kazdy druhy den alebo kazdy vikend. Ale teda bud sa striedali rodicia kamošiek alebo jednoducho išiel a mal dušu na pokoji že sa nam nič nestane. V živote sme z domu neutiekli a vždy vedeli kde sme s kým sme, nemali sme potrebu klamať. Takže za mňa si s nou sadnut a porozpravat preco to spravila dokedy mozu byt ine decka vonku. Treba ju zamestnat aj doma a až potom niekam môže ist. Za utek by určite trest mal byt, ten si zhodnot sama ale hlavne komunikacia je dolezita. Ja sa ani nečudujem že utiekla ked male deti byvaju vonku dlhšie. Poznas jej kamošky, máš čisla. Ani nevieš ci ma priatela, ale prečo? Treba sa zamyslieť aj nad sebou či to čo robíš je uplne ok alebo je to už troška dosť prísne.
@diamond007 mas pocit ze ju ma pod dohladom? 😅 ja nie
No podla komentov ma dost prisne pravidla, tak potom robi taketo excesy. Skor by na trapilo, ze neviem kam ide a kedy ide. My sme tiez chodili v 16tich von na vecer, ale normalne mama vedela, kedy sa chystame (vacsinou len vikend) a s kym idem. Snad by dcera nechodila, ked vie, ze mas na druhy den skoro vstavat.
@mooonika1975 😂😂😂to sa nedá nespať to nejde veď to mozog nedovolí . A skratka názor že mám zmeniť alebo neviem zmeniť prácu s jasne som napisala , že mám na starosť život človeka doslova a do písmena a viem že keď sa nevyspim môže nastať katastrofa už by to mala 16 ročná pochopiť predsta že zodpovednosť za životy iných je dôležitejšia ako byt vonku do nekonečna
@martinaju ďakujem za radu pomohla . Zamýšľam pravdaže áno musím niečo zmeniť a stále som sa snažila komunikovať s ňou a ustúpiť spraviť kompromis ale stále len ja od nej žiadna odozva
@mooonika1975 ďakujem veľmi pekne za radu 🙂
@lylkatomaskova Tak má obmedzený čas, kedy ho ma tráviť s kamoskami, keď vlastne je obmedzená aj ona časovo viac? Tiež potrebuje aj kolektív.
Musíš trosku brať to menej inak. Bordel? No musíš pochopiť že puberta je pre mladého človeka naozaj ťažké obdobie. Hormóny ti lietajú hore dole. Život sa ti mení a o chvíľu si dospelý... Neupratana izba je maličkosť. Pre ňu to nie je podstatné v jej mysli. Samozrejme, že jej to príde zbytočné. Malo rodičov ti povie realitu aká je u nich doma.
Mojej mamy kolegyňa vravela o dcére také klamstvá a keď som sa ja rozprávala s tou dcérou vyskytlo, že sa hádajú o rovnakých veciach doma, ale teta mojej mame tvrdila samozrejme najlepšie veci a moja mama mi to vyčítala, že akú ma teta úžasnú dcéru a ja nič z toho nie som.😀
Ale bohužiaľ nejakým spôsobom presuvas na ňu to, že ty nevieš zmeniť prácu a životy iných. Veď ju zdeptas týmto iba. To nie je jej problém, opakovane to opakujes, že by si to mala uvedomiť. Ale to bol tvoj výber povolania. Nejako si to musíš ty vymyslieť aby si vedela ľahnúť a pripadne si dala budík na čas kedy má byť doma aby si mohla ísť ďalej spať s kľudom, napríklad.
@martinaju už áno ja po včerajšku
@lylkatomaskova preto ti radim, porozpravajte sa o tom. Uvidis, ze aj ona sa bude inak spravat, ked ty pochopis, ze aj ona ma nejake potreby a tuzby. Skuste spolu prist na to, co bude prijatelne pre obe strany. Ty pozaduj urcite domace prace, na oplatku jej ukaz, ze jej doverujes a posun jej vecierku s tym, ze ak bude chciet ist na diskoteku alebo do kina a byt dlhsie, tak pride za tebou a dohodnete sa.
@lylkatomaskova naši sa rozviedli keď som mala 16, žila som s mamkou ktorá mala tiež o mňa veľký strach že sa mi niečo stane, že ona je za mňa teraz zodpovedná atd. Tiež sa ma snažila držať nakrátko, v 16tich som si našla aj prvého frajera ona úplne v keli z toho ze určite otehotniem a čo si potom počneme a pod. Chcela ma zobrať ku gyn aby mi predpísal tabletky ale pritom ja som s nim ešte sexuálne nechcela žiť. Proste bola z toho všetkého riadne v strese, potom som ušla z domu na celý deň, nedvíhala som jej telefón, bola som s frajerom samozrejme. Na základe toho si uvedomila ze to takto nejde, nemôže mi neveriť a držať ma dobre ze nie pod zámkom doma. Takže postupne zvoľnila, viem ze v 17tich som už behala po diskotékach každý víkend, mali sme dohodu ze najneskôr o 2 ráno som doma. Vždy si dala budík a prišla sa pozrieť či som doma a či som v pohode. Čiže nie nečakala ma až do rána, normálne išla spať potom len na minútku prišla za mnou a šla ďalej spať. Musím ale povedať ze ja som dohodu nikdy neporušila, vedela som, ze ak chcem aby to takto fungovalo, musím dohodu dodržiavať. Aj keď som sa občas hnevala lebo som mala aj kamošky ktoré mohli z diskotéky prísť kedy chceli.
Na margo toho, večierka o 20:30 je ako pre dieťa na základnej škole, nehnevaj sa.. ak nič nezmeníš na svojom prístupe, dcéra ťa takto bude obchádzať čoraz častejšie.
Čiže sadnúť si s ňou, opýtať sa jej ako by si to predstavovala a určite dojdete na nejaký kompromis. Samozrejme podmienky sa musia dodržať z oboch strán!
A ty nebuď taká úzkostlivá, chápem máš o ňu strach vieš čo všetko sa jej môže stať ale napr ak by chcela zobrať drogu tak ju zoberie aj o ôsmej večer a o pol 9 bude doma a ty budeš spokojná ze je všetko Ok 🤷♀️ Čiže čas večierky v týchto tvojich strachoch nehrá žiadnu rolu.
Takisto znasilnit ju môžu aj o šiestej večer, nie len v noci. Čiže toto nie je ospravedlnenie ze sa o ňu bojíš tak chceš aby bola o pol 9 doma.
@0silvia0 presne, a najlepšie diskoteky sú v 40tke, keď deti sú dospelé a ty si zrazu uvedomis, že si v 18 tich si rodila a že ti niečo chýba 😂 bože, najlepšie diskoteky v 16stich do 18stihc, ešte teraz citim, ako som sa citila, to bolo uzasné ,
@lylkatomaskova ešte sa len nevyspiš, sa na to priprav, spi cez deň, keď spi aj mladá, sobotu napriklad doobeda. Ja teda nikdy neupratujem, ja relaxujem vždy po hektickom týždni.
@nelca84 takto to aj chcem spraviť uvedomila som si to , snažím sa vcítiť do jej kože . No neviem si pomôcť tak veľmi sa o ňu bojím. Strácam ju …. Ale títo viem poriešiť v sebe . Potrebujem teraz ako sa mám zachovať teraz mám čo spraviť keď ona ma celú noc ignorovala , že čo mám sa s ňou porozprávať a to je všetko kývnuť rukou povedať prepáč ja som zle nastavená Ty si nič nespravila ?
Ahoj aj moja mama pracuje na zmeny v zdravotníctve a tiež vstávala rano do dennej alebo bola v nočnej. Riešili sme to tak že som jej každu hodku pisala sms.😁
Ja ma 2 baby, 18 a 17 rokov, a tiez som zo zaciatku nespala ked sli vecer von. Tak ju pusti ked si doma, snad nevstavas takto skoro rano kazdy piatok a sobotu. Je to o dohode. Na prve 2-3 diskoteky sla mladsia dcera v 15, a bola som ju vyzdvyhnut. Vzdy mi musi povedat s kym ide a takto mi to staci. Viem s kym je a kam ide. Prichod domov - ak diskoteka, tak do 6:00 doma najneskor( co sa este nestalo, vzdy bola doma do 3:00 najneskor), ak ide muz na rannu( vstava o 2:30) a ja som v praci, tak musi byt doma skor ako moj muz odide do prace. Tiez chceme vediet ze je v poriadku a zalezi nam na nej 😊 17 rocna ma berznu vychadzkovu vecierku do prichodu posledneho autobusu, byvame na dedine, prichod cca o 22:30. Ak teda ide do mesta. Ak len v okolis kamaratmi, vecierku nema. Aj tak je doma do 23:00 najneskor. Ono moc zkratka ju drzis, vies, ako uz hore niekto pisal, kazdy tlak tvori protitlak. Starsia, 18 rocna, disko nema rada, je introvert, ale v 16 bola s kamaratkami na stanovacke ( ktoru som jej mimochodom ja pomohla vybavit), v 17 na chate. Nauc sa o nu bat v unosnej miere, talacis ju k muru, a ona uz nema kam uhnut. Partia a priatelia su pre nu v tomto veku velmi dolezity, a tvoje zakazy ju z nej vytrhaju. Doveruj jej. Pozri, ja hovorim ze auto ta moze zrazit aj na chodniku. Proste mozes vsetko urobit spravne, a aj tak sa nieco stane. Po takomto extempore by urcite dostala trest, aby vedela, ze to nie je len tak ( tyzden zaracha vychadzok, nutene domace prace) ale zaroven v tom istom rozhovore by som jej povedala ze uz rozumiem preco sa to stalo a hladala konsenzus vo vychadzkach tak, aby bol ok pre nu aj pre teba. Za mna, ja by som bola ok keby prisla domov pred mojim odchodom do prace, vyt v tvojej kozi. A ze sa prve noci nevyspis, nuz je to len o tebe, je to tvoj problem ktory si ty musis vnutorne vyriesit. Neprehazuj to na nu, o na s tym nic nema. Jednoducho sa musis naucit verit jej. A ver mi, ze to chvilu potva. Ono celkovo ten prechod z diatata na uz skoro dospelaka je pre nas rodicov bolestivy
@pribinak neútočim. Normálne sa pýtam, od kedy je pre teba ok, aby bolo decko preč celú noc. Pozrela som všetky tvoje komentáre. Reaguješ alergicky na každého. Dozvedela som sa že tvoj 12r. syn je do 20.30 vonku, fajn, to môže aj moja 10 ročná teraz v lete. Takže nechajme to tak, evidentne nemáš odpoveď, ktorá ma zaujíma.
@54tinka54 najviac kriminálnych činoch sa stáva v noci nad ranom atd čiže určite je to opodstatnené . Ale chápem čo si napisala musím to zmeniť aj svoje myslenie
@mooonika1975 Nemám iba ju ma malú sestru musím cez deň fungovať predsa nie je jediná

@pribinak 16 ročná o desiatej von na celú noc je ok? Keď ju drží nakrátko... Len sa pýtam, nech sa viem pripraviť, čo je teda"normálne". Tvoje deti od kedy mohli chodiť von na celú noc, od koľko rokov je to medzi rodičmi "normálne"?