icon

Problém so 16-ročnou dcérou

lylkatomaskova
16. júl 2022

Ahojte , Obraciam sa na Vás s radou preto budem stručná , neviem ako danú situáciu riešiť a nechcem sa uponáhľať . Včera moja dcéra 16r odišla nepozorovane( tak aby sme to netušili , chcela ísť von a vie , že ja by som ju tak neskoro nepustila ) z domu okolo 22:00 . Prišla som jej na to volala som jej , že nech sa okamžite vráti domov , ona že nie že musí ostať vonku .Vokala som jej písala ona že príde ráno nech neriešim . Potom mi nezdvihala polku noci som prejazdila na aute hľadaním . Jej kamarátky ju zaťažovali tiež lebo som volala všetkým na ktoré som mala číslo . Ozvala sa o šiestej ráno že kde som. Neviem ako sa zachovať ako to vyriešiť . Každá rada nápad mi snáď pomôže . Určite nechcem aby sa jej toto “prepieklo “ len chcem adekvátne dobre zareagovať . Ďakujem

miskamicha
16. júl 2022

@lylkatomaskova nezakazujes jej prilis vela? Pno ked sa toto deje ma to skor opacny efekt. Treba sa s nou vazne porozpravat. Asi tak zlyhala dovera z oboch stran. Tym ze jej vezmes mobil a vreckove nic nevyriesis iba to zhorsis.

lylkatomaskova
autor
16. júl 2022

@dada5000 ďakujem veľmi pekne toto som už pochopila posnažím sa to takto nastaviť . Len ďalšia vec je tá že moj muz je rázne proti neviem s ním pohnúť nechápe takúto výchovu v niečom s ním maximálne súhlasím a v niečom diametrálne sa nezhodneme a to je presne tá vec , že toto ju uňho tak cez že nepohnem s ním

luccija
16. júl 2022

@januska12323 moj otec bol vzdy hore, pokym som neprisla o 01 z diskoteky dohoda bola, ze prvym nocnym autobusom prideme.Niekedy sme sa donho nezmestili a isli pesi...vtedy este neboli mobily🙂)z budky som volala, ze pridem neskor.Kazda moja kamaratka ci ona, ci muz nejdu spat, pokym nemaju deti doma...kazdy je ini

@lylkatomaskova ty mas aj ine dieta?
Asi som rovnako uzkostliva ci zodpovedna ako ty, takze Ta plne chapem.Neviem si predstavit nevediet kde je dcera a kedy pride s tym, ze idem o par hodin do prace.
Jedine s cim nesuhlasim je ta vecierka...mala by ju mat posunutu.Od dcer to bola velka nezodpodovednost potajomky utiect a ja, keby mi mama volala by som sklopila usi a po par hodinach prisla domov a urcite nie rano o 06.
Ak som to dobre pochopila ty si ju hladala a rano o 06 Ti ona volala, ze kde si, lebo Ta nenasla doma?
To uz mala strach o teba co?
Ja by som pockala na jej reakciu co by povedala....ci by sa ospravedlnila, alebo rozrozpravala, ze jej neveris, ze......
Volnost potrebuje, ale v nejakych medziach, aby to vyhovovalo tebe aj jej.Trest by mala, ale neviem aky.Vsetko by zalezalo ci by bola povysenecka, ci prejavila lutost, je to tazky vek, ale ak teraz si nedate pravidla, aby to nesklzlo, ze o mesiac bude prespavat u frajera.Oni sa vsetci v tomto veku citia naramne dospeli, ale stale si za nu zodpovedna, cokolvek sa stane partia sa na nu vykasle, neraz su pripady, ze sa opiju a jedneho nechaju niekde napospas...ja mam doma trocha mladsiu a introverta vobec ju to nelaka uvidime co bude dalej, ale kamaratky ci boli ustretove ci mali veceriku neskor kazda jedna nieco riesi.
Decko sa zamiluje a je z neho hotova opica v kombinacii s pubertou katastrofa.
Takze by som stavala ma vztahu aky sme mali skus s nou travit viac casu vylet, spolocny cas...
Tym , ze skoro vstavas do prace mas cely rezim dna asi posunuty a asi si v posteli skoro...vtedy zacina puberta len zit, ale cez skolsky rok by urcite dlho vonku nebola.A podla mna je dost ubohe vlastne celu vinu, ze to dcera spravila hodit na teba ako Ti to viacere napisali.

luccija
16. júl 2022

@lylkatomaskova tym, ze ma sestru asi aj to je dovod preco chces, aby bola vecer doma 20:30?

nelca84
16. júl 2022

@lylkatomaskova urcite jej daj navo, ze takto sa to nerobi a hlavne, ze si sa o nu velmi bala. Ze nabuduce moze prist za tebou ked bude niekam chciet ist. Ale nebud hystericka. Vsetko s kludom. Nejaky trest je ok, ale normalny. To uz posud sama. A dohoda na novych (primeranych) pravidlach.

luccija
16. júl 2022

@horalka1986 snad je rozdiel 8 a 11 r dieta, ktore je pred rodinnym domom a behaju na kolobezkach s tym, co pise autorka.

mondolina
16. júl 2022

@lylkatomaskova
čisto teoreticky, keby prišla predtým s otázkou či ju pustíš na diskotéku? aká by bola tvoja odpoveď? skúsila by si spraviť kompromis?

dada5000
16. júl 2022

Ach jaj, niektori muzi to tak maju. Moj muz je iny, ale otca som mala takeho. Proste ocinkovo dievcatko. To je potom ozaj tazke. Mamina si s nim sadla, a vysvetlila mu, ze ak nechce aby som zacala utekat z domu, a robit napriek, tak musi povolit pravidla. Islo to s nim ztazka, ale povolil casom na unosnu mieru. U nas fungovalo to, ze som chcela ist na noc von, najprv som sla za otcom ja - samozrejme ma zrusil😀, a potom si s nim pohovorila mama a slo to. Nie casto, ale slo. Pre tvoju dceru bude velmi dolezite, ked uvidi ze za nou stojis, a snazis sa urobit nieco v jej prospech. Odbura to cast tlaku ktory uz u v nej je

prasiatko30
Autor odpoveď zmazal
tramtada31
16. júl 2022

@lylkatomaskova ja som spravila toto tiež cez prazdniny ako 15 rocna a bol v tom chalan. Reakcia bola, že som musela odovzdať sim kartu a bola som bez mobilu a do konca leta som sa z bytu nepohla. Ja to hodnotím zo strany rodicov spravne. Ani vo sne by má nenapadlo si kúpiť novú simku, lebo by mi ju zase zobrali a telefon mi vratili asi tak po polroku. Buď zavolaj jej otca, alebo strýka, alebo hocikoho, kto vzbudí rešpekt a rieš to razantne. Ja by som jej zobrala kluce od bytu, aby nemohla chodit z bytu prec, zrusila jej brigadu, zobrala ten telefon, vymenila doma heslo na wifi a keď by som nebola doma cez noc, poslala na byt mamu, sestru. Keď sa ti nekaja, ona nemá absolútne nastavene hranice a rešpekt voči tebe, tak toto ani dobre neskončí. Ešte by som som ju aj psychicky povydierala, že ako tá sklamala, že už jej nemozes verit, nech sa pivári vo vlastnej stave. Ak toto neustojis, bude to horsie a horsie.

kaktusik007
16. júl 2022

@lylkatomaskova mno, tazke... ale faktom je, ze ju drzis skratka. Ano, mas strachy - ale to su TVOJE strachy s ktorymi musis vediet pracovat a hlavne, neprenasat si veci z prace domov. Statistika sice nepusti, avsak ako ti tu niekto pisal - zrazit autom ta vedia aj na chodniku. Ak sa ma cosi zleho stat, stane sa, a nezabranis tomu. to, ze ty nevies spat, ked nemas dieta doma - je zial opat iba TVOJ problem. A nemozes ju trestat za to, aku mas ty pracu -- lebo praca bola tvoje rozhodnutie, nie jej, ona si ju nevybrala. Priklanam sa k dievcatam, ktore Ti tu pisu, ze jej utek z domu bol vyvrcholenim - ked sa nepytala, ci moze, evidentne mi to pride tak ze sa pytala v minulosti a vzdy bola odmietnuta -- tak to riesila takto. Nie, nezachovala sa spravne. A nie, nemas ju za to potrestat v tom pravom slova zmysle - lebo aj tak sa to iba minie ucinku. Potrebujete rozhovor. Rozhovor, kde ty povies na rovinu svoje obavy - a kde si na rovinu pred nou priznas, ze tym ako si vystartovala a hladala ju po meste a obvolavala jej kamosov si to proste prepiskla a nemala si sa tak zachovat, ale ze ti proste rupli nervy a strach o nu ze si mala neskutocny.... Rovnako jej povedz ze si o tom vsetkom premyslala, ze kde si urobila chybu vo vychove, ze takto musela utiect z domu.... A ak je realne pravdou, ze ked sa pytavala na noc von a si jej to nedovolila, tak tu mas moznost jej povedat - mala som ti to dovolit, mali sme si urcit pravidla uz na zaciatku, toto by sa potom nestalo.... Ak budes pouzivat slova -- uz asi zacinam chapat ako to citis, ze si bola donutena sa takto zachovat, utiect z domu na noc a nedvihat mi telefon, ale pre boha ziveho uz to nikdy neurob... sialene sa o teba bojim, a ak ta moja vychova dusi -- oki, podme si nastsvit pravidla, o 2 roky budes uz dospela. Bude to tazky rozhovor, kludne si aj porevte obe - ale nesmiete na seba kricat a hlavne ty nesmies sklznut do role diktujuceho rodica -- musis byt v polohe priatela a kamarata, dychat z hlboka.... Toto jej zlyhanie ber ako vasu sancu napravit vas vztah ---- vecierka o 20:30 v 16tich a este k tomu cez prazdniny nie je naozaj v poriadku --- trest jej patri, ale riesila by som to formou tyzdnoveho zaracha a nutenych domacich prac --- ale to by som riesila hned v tomto rozhovore, kde by videla ze po tom tyzdni uz bude vecierka dlhsie, ze bude moznost ist aj na noc prec, resp ak nie na celu tak do tej jednej - druhej aspon..... a klasika, vyhrazka -- raz porusis pravidlo a nedvihnes mi telefon / nezavolas naspat, resp. neodpises na spravu ked si mimo domova, a vysady koncia a vecierka minimalne na mesiac nebude o 20:30, ale o 19:00.

nelca84
16. júl 2022

@tramtada31 toto ale nemozes mysliet vazne. To uz je na diagnozu. Hovoris o ludskej bytosti.

ropucha6
16. júl 2022

@tramtada31 preboha 🙂)) este zamok dat na dvere. Cim vacsi extrem, tym bude aj dcera robit vacsie extremy.

dankanka
16. júl 2022

@lylkatomaskova no..bola do siestej rana vonku? Je sobota, nech ide upratovat, nenechala by som ju vyspat. Len preto lebo mi nepovedala, zatajila. A inak, chce to rozhovor, niekolko rozhovorov..co urobis o dva roky? Ved sa zblaznis od strachu.

nelca84
16. júl 2022

@ropucha6 a gulu na nohu 🤦‍♀️

lylkatomaskova
autor
16. júl 2022

@luccija veľmi pekne ďakujem za Tvoju správu až som sa rozplakala , že konečná ma niekto úplne pochopil , nikdy som nechcela spraviť zle alebo jej ublížiť chcela som len pravidla ale je pravda že ťažko sa to všetko rieši a dodržiava keď mám náročnú prácu áno je to mojs voľba prace a presne musím chodiť skoro spat aby som vedela fungovať v praci a aj keď ráno skoro nevstavam že mám voľno alebo nemám pohotovosť tiež potrebujem ísť skôr spat pretože potrebuje organizmus fungovať a dohnať únavu a fungovať potrebujem s malou mladšej cez deň skola alebo tábor tréningy atd nejde to venovať sa iba jednej a všetko sústrediť na to . Ale ako vravíš skúsim niečo vymyslieť

zmrzlinka2021
16. júl 2022

@lylkatomaskova
Ja ti poviem takto - ja tuto vekovu kategoriu doma zatial neriesim, ale mame kopec priatelov, s ktorymi mame doverne vztahy, co maju hlavne dcery uz nad tento vek, mnohe uz 20-22 rocne kočky. A tu naozaj vidim mega rozdiel v tom, aky pristup mali k dietatu aj pocas puberty a dospievania. A kedze ja s tymi 22 rocnymi idem v pohode si aj sadnut, v dovolim si povedat, ze sme si kamaratky, a to som o dost starsia, tak skutocne vnimam, ze radsej prisnejsia vychova, ale prinasa to svoje ovocie.

Prisnejsia vychova neznamena, ze spolu nemate komunikovat, vysvetlovat, ale vidim, ze baby, ktore dostavali tu vychovu pevnejsiu, su teraz uz niekde inde ako tie, ktore "boli ponechane". Su podstatne vyspelejsie, rozumnejsie, vacsinou im ovela viac zalezi na ich vzdelani a vobec nemali a nemaju chut si prechadzat alkoholickymi excesami, sexovanim s chlapmi... a maju velmi dobre vztahy s rodicmi.

Skutocne 16 rocne dieta nema sa co tulat po nociach. Mala som byvalu kolegynu, ktora sa snazila byt extremna liberalna, a byt taka "kamoska", a uz od 12tych nechala dceru "zit svoj zivot", az prislo kt omu, ze jej dievča nosili spite policajti... a v 15tych isla prvykrat na psychiatriu.

lylkatomaskova
autor
16. júl 2022

@zmrzlinka2021 bože ja už fakt neviem už mi šibe neviem čo robiť taký názor taký už fakt neviem

kaktusik007
16. júl 2022

@luccija nie je to iba autorkina vina - ziadna nespochybnuje ze dcera sa tak nemala zachovat, avsak viacere vidime za chovanim jej dcery ten dovod, o ktorom autorka vie, ale tvrdo obhajuje tym ze ona potrebuje aby bola o 20:30 doma lebo ona skoro vstava a dieta musi byt doma ked ona ide spat....

proste ide iba z nasej strany o vysvetlenie - moze nadalej trvat na svojich dovodoch a vychove a dat jej prisny trest - ale v 16tich to uz moc zmysel nema, to dieta uz ma vychovu v sebe a uz ostava nam ako rodicovi iba korigovat nejake vykyvy.... FOrmovat dieta treba do 8_9 rokov, potom uz to ide coraz menej a ano, v puberte zaciname zat to co sme si zasiali....

ropucha6
16. júl 2022

@zmrzlinka2021 ja vobec nesuhlasim. Cas vecierky vobec nesuvisi s tym, ako dievca napokon dopadne. Aj ked teda mozno mas inu interpretaciu slova “ponechane”. Iste je zaklad s dcerou komunikovat a proste vediet, co a kedy robit.

kaktusik007
16. júl 2022

@lylkatomaskova porozpravajte sa. to mas robit. a nemyslim si ze pustit dceru v 16tich na diskoteku cez prazdniny je benevoletna vychova - ak viem s kym ide, kam ide a najma - kedy pride. Ak je 6 rano neprijatelne, nech je do 2. Ale tu moznost by mala mat. Samozrejme vikend pocas skoly je uplne ina situacia - vtedy sa naozaj 16 ci 17 rocne dieta (aj 18) nema co tulat po nociach po diskoteke. Avsak teraz su prazdniny, treba detom dat priestor. (resp. ako tu niekto porovnal ze deti su pes, tak ma napada ze detom treba cez prazdniny zvacsit proste vybeh).

tramtada31
16. júl 2022

@nelca84 ty si uvedomuješ, čo spravila? Že sa vyparila v noci z domu a mame, ktorá má za ňu právnu zodpovednost, ani nezdvihla? Ak sa mlada do niečoho v noci zapletie, alebo sa jej niečo stane, bude mat okrem problemov aj opletačky so zakonom jej mama. Toto zase nie je žiadna sranda. Ano, za toto, čo si dovolila, by som išla na ňu veľmi prisno, že si to bude pamatat ešte v 50 tke. Ja som mala viac spoluziacok, ktoré s takouto voľnejšou výchovou skončili zle(s neukoncenymi strednými školami, tehotne a pod), lebo vedeli, že aj tak z toho nebudu nič mat, keď niečo nespravia/nedodržia..

zmrzlinka2021
16. júl 2022

@ropucha6 To je v poriadku, ze nesuhlasis. Ani netvrdim ze buduci zivot zavisi od vecierky, ale nevidim dovod deti nechavat po vonka po nociach a uz vobec nie chodit na diskotejky.
Diskotejky totiz nie su o tanci, ale vacsinou o spitej mladezi - parkrat v zivote som ich absolvovala a bola som sokovana, ako sa dokaze spravanie cloveka zmenit vplyvom prostredia. Kamoska co mala frajera tam spita flirtovala a bozkavala sa s cudzim chlapom... Toto ja nepovazujem za spravne, a proste kazdy rodic vedie dieta k hodnotam, ktore sam vyznava a hlavne ako som uz vyssie pisala, vidim to ovocie.

dada5000
16. júl 2022

@tramtada31 kazdy clovek je iny, niekoho tlak posunie vpred, a niekoho vzad. Podla reakcie autorkinej dcery ju tlak ubija, a treba ho urychlene uvolnit. Nikto, ale ozaj nikto tu nepisal, ze dievca ma mat moznost robit si co chce. Len tak zo zaujimavosti - kolko mas deti a v akom veku?

xena0
16. júl 2022

No predĺžiť večierku možno by som zvážila ja si pamätám že ako 15 ročná som mohla byť vonku do 22.00 a to som si hovorila že mám prísnych rodičov tiež som medzi prvými vždy odchádzala 🙄 a to už bolo pre viac ako 10rokmi

jaskolka
16. júl 2022

@mondolina tým "maloleta" myslím, že nemá ešte 18,teda nie je plnoleta dospela osoba, a zodpovedá za ňu rodič stále. Aj na cigaretach napríklad máš napis, že zákaz predaja neplnoletým osobám, teda pod 18,nejde o OP.

nelca84
16. júl 2022

@tramtada31 uvedomujem a nijako ju neospravedlnujem. Ale ako rodica by ma hlavne zaujimalo, preco to urobila. V tomto pripade islo o vyvrcholenie prisnych pravidiel. Ak rodic nepochopi, ze aj on robi chybu, tak sa to bude stavat coraz castejsie. Nemozes predsa dieta doma zamknut navzdy. Ked jej skonci trest, tak si to vynahradi. A ked bude mat 18 tak co spravi?
Ked tu citam niektore prispevky, tak dakujem bohu za normalnu mamu.

domak2
16. júl 2022

@lylkatomaskova ja by som sa s ňou síce snazila porozprávať, zlavit zo zákazov a tak, ale teraz by sa s nou minimálne týždeň ani dvere nerozpravali kým by som vychladla.

a_adamcova
16. júl 2022

@lylkatomaskova Tiež si myslím že do 20:30 je málo cez prázdniny pre 16 ročnú, moja má 12, je vonku do 20:00 s tým, že ak zavolá, že sú vzadu za bytovkou na schodoch alebo na lavičke, tak ju nechám aj dlhšie. ....

mondolina
16. júl 2022

@jaskolka
čo sa týka trestnoprávnej zodpovednosti zodpovedá už za seba.