Projekt na občiansku - 8. ročník
Ahojte, potrebujeme napísať na občiansku projekt o rodinnom práve. Dcéra nemá rada tento predmet, ona je na matematiku.
Kľúčové slova: zákon o rodine, manželstvo, rodina, rozvod, práva a povinnosti rodičov a deti
Nejaké nápady? Návrhy?
Ďakujeme
@zuzana76 ak to spravi foromou leporela a bude to obsahovat, co treba...kludne......ja len píšem, že pri práve treba vychádzať z daneho zakona, to ako ho spracuje je už na žiakovi....(samozrejme)
@zuzana76 ak by sme chytali za slovíčka...tak ani slovo projekt nie je spravne.....ked už...
@sorciera24 no, tak aspoň viem, čo ma budúci školsky rok čaká... Už teraz sa teším. A ano, sú deti, ktoré su šikovné a rodičia ani nevedia, čo v škole preberajú. Ale sú aj deti, ktoré potrebujú pomoc, možno nejaké nasmerovanie, ukážku, ako vypracovať projekt.
@sorciera24 presne atk, preto vravim, ze zla specifikacia ulohy, nevieme, co presne ucitelka chce, staci ak teda kludne opise klucove pojmy z ucebnice na jednu A 4 odovzda a hotovo, kreativa ziadna, vlozenie sa do ulohy ziadne, ciste kopirovanie, aky zmysel ma teda tato uloha?
@nika23t to je v poriadku nasmerovať...alebo skontrolovat....ale v 8.rocniku? to akože doteraz nic take nerobila?.....keby ste viac zodpovednosti od mala prenechali na detoch, nemusite pisat, co nás čaka......lebo vsetko v skole preberaju a nie, ulohy nie su pre rodičov.... ak žiak zadaniu nerozumie, nech sa opýta učitelky v škole.....
@zuzana76 možno toto len napísala niekde na edupage,a le podstatu vysvetlila v škole, zmysel vidím, ak im to vysvetlila......dúfam, že neodpíše ucebnicu, elbo tie ucebnice su zle, stare udaje, nepoužitelne......možno aj preto......
@sorciera24 keby to bolo tak ako píšeš, že má ísť podľa zákona, tak by jej bolo málo aj tých 5 strán. Keby mala dať ku všetkému príklad. Poučky a teóriu sa učia v škole, projekt chápem ako niečo, čo je iné, zaujímavé, pútavé, nie prekopirovane, citované.
@tosomja ved ano, treba si vybrat z toho zakona (ale musi si ho najprv otvorit), napr. manželstvo, musí vedieť, že napr. manželstvo je zvazok 1 muž a a 1 ženy (to je citacia zo zakona) a nasledne može k tomu rozobrať sovj názor, porovnať ine krajiny, kde sa možu brat homosexuali napr. alebo je monohoženstvo.....či by aj oni suhlasili, aby bol u nas taky zakon a td. ....smaozrejme, ale pdostata musi vyjst z nasho zakona, lebo možno aj mnohi tu si myslia, že tu mame možne manželstvo 2 mužov npar. a nie je tomu tak... pokojne može celý projekt spraviť napr. len o manželstve, alebo len o rozvode....
@sorciera24 a napísala som niečo iné, ako pri rozvedenych manželstvách? Keď raz súd vydá rozhodnutie, je to zo zákona, nie? A keď ho jeden porušuje, už to vplýva na dieťa. Dieťa má právo na oboch rodičov, jeden však (väčšinou matka) bráni v styku s druhým rodičom. Dieťa má nárok na rovnaký štandard ako rodičia, no otec zatají príjem a už mu nevyriubi súd také výživné ako by si zaslúžilo. Žena si nájde priateľa, tiež na nárok na život, na rodinu, no dieťa robí problémy, druhý rodič tiež. Atď atď. Veď to všetko je pravá a povinnosti. Len vlastnými slovami.
@tosomja asi sme sa nepochopili...nevadí...
@sorciera24 áno, zákon o rodine by si mala prečítať, to hádam aj čítali v škole, keď o Tom má projekt.
@tosomja nie, nečítali. To je základná škola, nie právnicka fakulta
@tosomja to nevieme, ci citali, možno nie a maju si v nom hladat info a spracovať (je dosť dlhý, pochybujem, že ho čítali celý...ak...).... v každom prípade, to vie najlepšie ten konk. žiak, ten sedí na hodine....ale je x sposobov ako to spracovať...
Tak potom ako sme radili. Buď prečítať niečo z toho zákona a napísať niečo o Tom, alebo potom vlastnú "tvorbu" názor, postreh.
Niekto robí cez pomlčku len hlavné body, niekto to napíše ako sloh 😃 plus obrázky, či nakresliť.
Ona vôbec nevie ako to má vyzerať, čo tam má byť? Ani spolužiaci?
Asi by som zobrala tieto kľúčové slová a spracovala ich = definovala ich, vysvetlila ich formou prezentácie alebo posteru...učí ich prvý rok a doteraz nemali nič podobné robiť? musí predsa aspoň trochu tušiť aký štýl učiteľka očakáva 🙂 myslím si, že aplikácia zákona na konkrétne prípady je už trošku iná úroveň ako 8. trieda...
Ahoj, ono aj ked je "na matematiku", ako pises, tak pravdepodobne raz bude chciet mat partnera/manzela a deti... a toto je prave o tom, aby vedela / vopred si nastudovala co ma ake + a -
Napr naco je "dobry" papier - sobasny list. Ake a pre koho to ma + a -, prava a povinnosti. Kedy/ komu je lepsie zit "na divoko" /bez papiera. Koho a do akej miery ten papier "chrani".
A co potom dalej, ked pridu deti. Ja by som tam spomenula i narok na matersku a rodicovky prispevok. Ake su moznosti umiestnenia do jasli /skolky.
No a potom co sa tyka rozvodu - zamysliet sa, co tomu predchadza, ako /kedy sa to "da riesit".. ake su "moznosti"... dohoda, mediacia,.. alimenty... isto aj striedava starostlivost... a co dalej - ked pride novy partner a ma napr uz aj ine diata/deti... a pripadne potom dalsie spolocne...
Toto je velmi dobra tema na diskusiu, ideal ked mate nejake "priklady" v okoli alebo ako uz bolo spomenute, pozriet sa na "slavne pary" - kolku manzelku maju, kolko deti maju s kolkymi zenami... a povedat nazor na to...
Mozno si poviez, ze este nema frajera, ze sa jej to netyka, ale pravze toto je dobre si utriedit vopred, kym este nema "motyliky v bruchu" a "ruzove okuliare" a nemysli si, ze toto sa deje len inym,ale ja / my sme "ini"...
Zacala by som s nou sa o tomto rozpravat a robit si najskor o tom poznamky - nech ona povie, ze co si mysli, ze ako to je... a az nasledne si tie tvrdenia "overit" cez net ako otazky ci na forach alebo v zakone...
A potom ako samotny projekt uz podla toho aku to ma mat formu by som vzpichla prave tie najzaujimavejsie veci, ktore boli pre nu nove, co sa dozvedela/naucila... nie tie zname veci, co kazdy vie...
Zalezi kolko na to mate casu, ale toto je nieco, co je ideal robit postupne, po troske aspon tyzden...
Drzim palce
Co je rodina, práva a povinnosti deti a rodičov sa učila dcéra tento pol rok, je 6 tacka. Určite sa to učili, naozaj môžete pozrieť aj zákon o rodine.
Inšpiráciu určite nájdete aj na nete. Pripadne nech napíše priamo učiteľke cez edupage a opýta sa, akou formou ma byt projekt.
Dcéra robila r projekty cez vianočné prázdniny (geografia, fyzika, občianska, AJ, NJ). Teraz ma tiež ďalší projekt na biológiu urobiť.

@sorciera24 nikto nevravi vymyslat, ja nerozumiem, tema je projekt, projekt nie je vyklad, ucitelka zle specifikovala zadanie, to je vsetko