Pubertálny mix

viki120
19. mar 2018

Moja dcera má sice este len 12, ale uz má parádne nálady. Keby nemusela chodiť do skoly ak tam ani nepáchne, keby mohla celý den lezat v posteli s mobilom v ruke to by bol zivotík. Strasne sa uráza a citi doktnutá. Dnes ma tak rozcertila, že uz som nevydrzala a vrieskala na plné hrdlo aby pochopila, že to co robi nieje normálne. Asi v januári som volala specialnej pedagogicke aby nám dala dáky termin ohladom ucenia sa chovania atd. Dnes mi zavolali, že sa v stredu uvolnilo miesto ci mozeme príst. Oznámila som slecinke, že uz máme termin co ju potesilo , ale ked zistila ze je to den ked maju riaditelské volno zacala hucat ze som odporný clovek ona sa neuleje zo skoly a ona tam nejde. To uz bola asi posledná kvapka. Tak som jej povedala, že ona tam chcela ist a robí to pre nu bla bla a ona sa citi este urazená, že tam musi isť ked maju mat v skole volno a co som ja vlastne po nej kricala. Sama od seba doma iba navarí, lebo to ju bavi iné nič a jedine vtedy, ked jej napísem na papier co má porobit. Má aj o 2 roky starsiu sestru s ktorou maju bezný surodenencký vztah.Samozrejme sa chová aj milo aj pekne. Hlavne vtedy, ked nieco potrebuje alebo chce ist na nákupy alebo sa nemusi nic robit.

stankadu
19. mar 2018

presne ako moja dcéra 15r. ale tá ani nenavarí. A to je len rozbeh. Ja som sa už doktorky pýtala, či sa proti puberte nedá očkovať. 😀

0silvia0
19. mar 2018

@viki120 trošku nadhľadu a pochopenia by nezaškodilo, čo keby si dcérenke občas šplechla do tváre niečo vtipné miesto vrieskania na plné hrdlo? Myslím, že by to dcéra ocenila viac 😉
P. S.: viem o čom hovoríš, tiež mám doma pubertiačku

viki120
autor
19. mar 2018

@0silvia0 ja ho veru mám , u nás je aj sranda viem sa nad vela vecami povzniesť, ale toto bola uz bodka za vsetkým po veeľmi dlhom období "drzania huby" a tolerovania toho vsetkého

hettinka
19. mar 2018

@viki120 zober mobil a bude kľud. To tým deťom úplne vymýva mozgy.

veronika9797
19. mar 2018

S tym mobilom suhlas! Teda i ja by som zhabala 👍

ivkapon
19. mar 2018

Noooo. Ja mam doma pubertiakov dvoch a vrieskanie s nimi ani nepohne. Ked zoberiem mobil tak su ako vymeneni resp. Konecne ich vtedy spoznavam. Tazke to je. Uz len vydrzat.

janickacrazy
19. mar 2018

@viki120 Tak to je úplne normálne, každý pubertiak by najradšej nič nerobil, len ležal a hral sa s mobilom. Podľa mna je fajn, že dcéra ti navarí, čo by som ja zato dala. Neviem teda, či špeci pedagogička v tomto pomože, podľa mna je to skor na tých rodičoch, ani muža neposlúchne? Moj muž na nášho navrieska, ked už ja si s ním nedám rady, čo je fakt málokedy, ale tak to vie, že už je zle, inak stačí vypnúť wifi a je klud. Moj má určené úlohy, ktoré má na starosti a celkom to funguje, vie, čo má robiť. Ale on má už 18, veľmi mi pomáha aj s 2ročným malým, takže ja som zato veľmi rada, občas mu dačo aj odpustím. Inak mám pocit, že teraz je ťažšie s dievčatami v puberte ako s chalanmi.

hettinka
20. mar 2018

@viki120 " toto bola uz bodka za vsetkým po veeľmi dlhom období "drzania huby" a tolerovania toho vsetkého"
myslím, že tu je problém. Dieťa potrebuje jasné pravidlá, ktoré sa dodržiavajú stále, systém a režim, mantinely, ktoré sa neprekračujú ... a nie tolerovanie prešľapov po dlhú dobu, a potom, keď raz rodičovi rupnú nervy, tak sa z času na čas vykričí a ide sa ďalej. potom sa nečuduj, že má z teba "vrtuľu". Ona vie, že sa vyziapeš a nič sa jej nestane. Aký iný trest dostala? Myslíš, že si OZAJ uvedomuje, že nerobí dobre? Ako to má vlastne vedieť, ked ju nechávaš tak a toleruješ veci, ktoré sa ti nepáčia?

Ja mam 2 deti, 16-ročnú a 11-ročného a v veku 11-12 rokov v žiadnom prípade nevysedávala dcera na mobile, na FB ani nebola (až od 13, tak ako je zákonom stanovené). namiesto toho vrcholovo športovala, učila sa na 1, každú sobotu musela upratať byt. Syn podobne, ešte nas pravá puberta len čaká, ale telefon ma tlačidlový (mal smartphone, ale nerobilo mu to dobre, tak som mu ho úplne vzala, kym nebude zrelší), pomáhať musí rovnako ako sestra a učiť sa musí tiež.
Oproti tomu vyrastajú v milujúcej rodine, stále sme na výletoch, venjeme sa im, hrávame spoločenské hry, rozprávame sa, vedieme ich k športu aj umeniu ... aj ked mam dojem, že nemám čas na seba, ale že skoro vôbec, no to si ešte vynahradím, ked dospej, teraz sú oni priorita.

kvetinka75
20. mar 2018

no ja mám 16 ročnú a podobne. Ale ja nemám problém vypnúť wifi, dáta v mobile má obmedzené. Síce frfle ale keď nemá čo robiť, tak potom rýchlo začne, lebo vie, že čím rýchlejšie si porobí, tým skôr bude mať klud. No prešli sme si všeličím. Urážaním sa, tým ako ona nemá na nič čas - svoje veci - rozumej vysedávanie za mobilom celý deň a tak. Tiež ju musím naháňať do upratovania, varenie, pomáhania. Ale tým si prechádza asi väčšia tínedžerov. Našťastie nefajčí, nepije, nefláka sa. Tomu sme sa vyhli. Dúfam, že ani v budúcnosti nezačne, takže ja to beriem trošku s nadhľadom. Veď ja som bola taká istá s tým, že ja som už labzovala po diskotékach, čo ju našťastie neťahá. Chce to pevné nervy, a nájsť si systém ako na ňu. Dohodnúť sa a keď dohodu poruší - príde trest - zobrať mobil, zatrhnúť vychádzky a pod. A stáť si za tým. Keď bola moja dcéra arogantná tak som ,,vypla sluch,, a bolo. Nebavila som sa s ňou. Povedala som jej, že nech príde za mnou keď sa bude so mnou baviť tak ako si zaslúžim a nie ako si to ona prestavuje. Keď niečo porušila, tak som ja zase niečo zrušila na čom sme boli dohodnuté a povedala som jej rovno prečo. Časom sa to utriaslo. Síce ešte nie úplne ale už vie odkiaľ-pokiaľ. Aspoň myslím😉

pieksamaki
20. mar 2018

jaj,uvedomujem si co ma caka.....som proti mobilom,tabletom,nastastie to nemame..aj ked muz im obcas pusti vlacik,ale razne to zakazujem aj manzelovi,aby im to len tak nepustil§...aj ked deti su este male....to zacina tak po troche,toho druhaka bude mat 8 r. uz tiez musim nahanat do uloh...ale horsie je ze robi vzor ostatnym...nikdy to nebude idealne...ale bojim sa ze sa potom z toho zblaznim...pri 5detoch....ako to robit teraz,ked su rok po roku,aby som ich mala vychovane aspon do nejakej miery

kvetinka75
20. mar 2018

@pieksamaki ja si myslím, že ľahšie sa to ustreihne kde je viac ľudí ako kde je 1 dieťa. Môžete vymýšlať program pre všetkých naraz - rôzne hry, výlety, je väčšia zábava, zatiaľ čo jedno dieťa sa doma nudí a toto je niekedy jediná forma ,,zábavy,,. My sa tiež venujeme dcére, hráme hry, športujeme, cestujeme ale keď sú také ,,hluché,, obdobia, potrebuje aj ona ,,pokecať,, s kamarátkami tak je na mobile. V podstate to do istej miery chápem, keď nemá parťáka doma. Či?

0silvia0
20. mar 2018

inak mne pomáha vžiť sa do pubertálnej duše. Ja si dosť dobre pamätám ako som veci prežívala ako pubertiačka a aká som bola precitlivelá. My sme mali dosť benevolentnú výchovu, moji rodičia nikdy neboli prísni, nikdy mi nič neprikazovali, nezakazovali, jednoducho nám deťom dosť verili a pubertálne výlevy prehliadali, čiže nerobili z toho drámu ani z toho nič nevyvodzovali, jednoducho nás nechali žiť. Také že rozpis prác alebo sobotné nútené upratovania u nás nebolo a keby boli vtedy mobily a rodičia mi ich zhabú a nedajú... no ja neviem, asi by sa mi to veľmi nepáčilo. Naopak, my sme boli vždy poslušné deti, síce v domácnosti sme sa nepretrhli, ale keď bolo treba, tak sme pomohli a nikdy sme nezneužívali dôveru rodičov. Na oplátku, nikdy s nami rodičia nemali žiadne problémy, mne taká voľnejšia výchova veľmi vyhovovala, prísny rodič by bol na moju precitlivelú dušu príliš tvrdý... ale niekomu môže vyhovovať skôr prísny rodič.
Takže treba prihliadať aj k povahe dieťaťa, každé dieťa je iné, aj u nás na syna musím byť prísnejšia a dôslednejšia a dcéra je oveľa zodpovednejšia, tak tam až tak netrvám na dôslednosti, lebo viem, že ona má svoje veci pod kontrolou (netrvám na tom, že upratané musí byť v konkrétnu hodinu). Habanie mobilov nerobím, viem sa s deťmi dohodnúť aj bez takýchto zásahov.

dominika6
20. mar 2018

@viki120 poviem jedno..ber mobil hned ako príde zo školy...úplne bez debaty..bude mať doslova absťáky,dokonca začne byť hysterická...ale vydrž to..kludne na týžden..nech čumí do 4 stien..uvidíš,že to zaberie..
je to ako ked boli malý a odnaúčali sme ich od cecky,potom od plienky,od postielky a od výstupov v návštevách škôlky...všetko prejde..

eliska13
20. mar 2018

@dominika6 podľa mňa zlá rada.Pre teenegera je mobil všetkým baby tam sledujú oblečenie, ako sa namaľovať, chalani hry, novinky z technologie...každý si chce niečo pozrieť ide o to na ako dlho a či má aj povinnosti.Ja nie som za ukazovanie strašnej autority veď uvidíš a podobne....potom sa decko zatne utiahne do seba a bude vyhľadávať ako zmiznúť z domu medzi partiu.

@viki120 a čo si čakala, že sa bude tešiť, že ide k psychologičke, keď ma deň voľna?🙂prečo tam s ňou vlastne chces ísť chodí poza školu, neučí sa, aký má problém?neviem baby ruku na srdce chodili s nami rodičia v puberte po rady k psychológovi?Kričať nepomôže iba rozhovor s dôverou ja dosť vysvetľujem, poviem z toho som smutná, tiež Ti nerobím napriek, ak sa chces hrať hraj sa, ale vyložis nákup, umývačku....
Mne to príde,že doteraz deti nič nemuseli a zrazu príde puberta a čakáme od nich všetko
To, že navarí je super nepoznám v okolí dievča, ktoré v takom veku varí.Jasne, že budeme pre nich trapni otravni....syn sa dobre učí hoci ho treba naháňať, celý deň to odkladá, on skôr na PC pozerá na YouTube videá o hrách komentovanie žiaľ patrí to k veku vadí mi to, ale robia to všetci rozprávajú o tom v škole...podľa mňa pomáha s nimi veľa rozprávať, spolu spraviť večeru popritom sa im rozviaze jazyk a víkendy tráviť aktívne.

eliska13
20. mar 2018

@viki120 uráža a cíti sa dotknutá....za čo, že kričíš? vieš ja som minule bola u susedy a tá prišla z roboty a začala kričať na dcéru no jasné ja neviem kde mi hlava stojí ty sedíš na mobile, mne to bolo odporné také vylievanie zlosti na decku.Pritom, viem, že dcéra vysáva pomáha, so psom chodí, do obchodu...ak budeš ziapat dcéra Ti to vráti ako zrkadlo.A na mobile sú často z nudy, keď je víkend a máme niečo naplánované zabudne na mobil.Lenze deti často od nejakého veku 9-10 r nič nerobia nehrajú sa už s Legom ťažko sa niečo vymyslí...môj veľa číta, ale aj tak času dosť, má krúžky 2, ktoré končia skoro, je zima von sa moc nedá chodiť a nuda, tak čo spravím vezmem mobil veď tam sa stále niečo deje🙂my za to môžeme mame to v svojich rukách dám limit a hotovo.

lujza123
20. mar 2018

Ja len k tomu psychologovi, aj mna tam rodicia v puberte dovliekli ako zle nezvladnutelne dieta. Pol dna som tam bola, rozne testy robila atd. A vysledok?
Nasi dostali riadnu prednasku od psychologa ze chyba je v ich pristupe a ja som uplne normalny pubertak. Si pametam ako sla mama nasrata odtial ze niekto spochybnil jej vychovne metody 😀😀

eliska13
20. mar 2018

@viki120 a ešte jedno moji rodičia boli kamarátski nikdy som nepotrebovala nad sebou nejaký bič prešla som pubertou ani neviem ako žiadne hystérie nič....bola som zodpovedná netreba po má hnať do upratovania či učenia ja som chcela....syn je iný typ tiež mierna povaha nikdy extra nevzdoruje, ale rád tlačí veci pred sebou od 14 je doma a má len malú úlohu a večer o 19 panika, lebo zistil, že majú to a to.Takze jeho treba kontrolovat a tlačiť.Po prestupe na 2 stupeň si zhoršil známky začala som ho preskusavat už má zrazu jednotky.On potrebuje nad sebou bičík, ale neznášam direktivne príkazy zakazy....mne sa to hnusi a verím, že dobrým slovom človek viac zmôže v puberte.Ale možno, keď príde tá skutočná puberta budem inakšie hovorit🙂)
Ja ho počúvam aj pol hodinu aj, keď ma vôbec tie reči o hrách nebavia nerozumiem tomu a čo mi má hovoriť?teraz žije týmto
Akonáhle sa zavrú do izby začnú mať tajnosti klamať manipulovať je zle, tak radšej budem mama bez kriku a plieskania dveri.Dievcsta sa viac vymedzujú od matiek, ale tiež záleží aká je povaha.
Nám poradila učiteľka v škole na rodičovskom knihu rešpektuj a budeš rešpektovaný je vyborna

eliska13
20. mar 2018

@lujza123 a čo si vystrajala?gulala očami a oponovala?🙂)oni musia oponovať veď už nie sú malé deti hľadajú svoju cestu, ale odtiaľ potial

hettinka
20. mar 2018

@dominika6 ja som mobil aj počítač vzala synovi, ked som zistila, že chodil opakovane na stránky, ktoré som mu vyslovene zakázala (youtuberi a spol.) a ešte si vyrobil problém v škole, tiež kvoli počítaču. Prvý týžden bol hrozný, síce navonok nevyvádzal, ale strááášne sa nudil, len sedel alebo "otravoval" nás, nevedela sa vôbec zamestnať a po týždni pozvoľna začal si nachádzať veci, ktoré by mohol robiť - hrať sa s dávno zabudnutými hračkami, stavať lego, niečo si tvoriť, čítať, začal sám od seba navštevovať starých rodičov, sledovať futbal, začal chodiť viac von, tráviť čas s nami v obývačke ... proste zrazu má veľa aktivít, na ktoré predtým kvoli mobilu ani nepomyslel. On sa teda vždy učil dobre, aj mne pomáha, ale videla som, že už sa k všetkému začínal stavať tak, že rýchlo šup-šup porobiť a hned na mobil a zatvoriť sa do izby.

A čo sa týka počítača, chce na nom byť, tak vymýšľa ako by sa k nemu dostal. Ale keďže vie, že mu hry a youtube nedovolím, tak chodí na google earth a v GEO ma taky prehľad, že sa absolútne nechytám, začal si programovať, učí sa do školy, robí si angličtinu, pozerá filmy v AJ ... a všetko pod dozorom, do izby ho brať nesmie.

lubina
20. mar 2018

tiez mame pubertiacky a druhu 9-rocnu a niekedy sa aj nasmejeme 🙂. Ta mala mi minule povedala, ze ona to neprezije, kym starsia je v tej puberte 🙂....ale na druhej strane, kazdy bol raz v puberte a vsetci rodicia by si mali spomenut, ako sa spravali sami pocas puberty a mozno by bolo aj menej vrieskania (ktore aj tak nepomaha) a viac pochopenia. Tieto pubertalne deti musia skusat, kde su hranice a musia skusat, byt "dospelymi"a musia si dovolit nesuhlasit s rodicmi...ved ako inak by dospievali a zacinali spravne chapat svet?? Je to nekedy tazke, ale chce to len vydrzat. Vzdy si poviem, ze len predychaj a narataj v klude do tri a potom sa ukludnim a pokracujeme dalej. Niekedy dceru viac prekvapi, ked ostanem ticho....asi tak...puberta bola, je a aj bude a rodicia sa vzdy budu na to stazovat 😉, ale aj oni volakedy boli v puberte, len na to zabudli...

0silvia0
20. mar 2018

inak začínajúcu pubertu cca okolo 9-12 rokov určite treba korigovať, ale nie zákazmi, ale skôr mantinelmi a hlavne komunikáciou, vysvetľovaním a zaujímaním sa, čo dieťa robí, s kým trávi čas v bežnom živote aj na internete. Vo veku od cca 14 rokov som presvedčená, že kontrola internetových stránok už nie je taká dôležitá, skôr stále dodržiavať mantinely času stráveného na internete. My sme boli od 14-tich kedysi na strednej, keby sa mi mama hrabala v súkromnej komunikácii, či už v denníkoch alebo dnes na sociálnych sieťach, tak to by som považovala za podraz najhrubšieho zrna, aj dospievajúci potrebuje súkromie a rešpekt.

hettinka
20. mar 2018

@0silvia0 porovnávať denníčky s internetovými sociálnymi sieťami, to predsa ani nejde .... to sú dva úplne rozdielne svety. Veľa rodičov má dojem, že už je decko veľké a už si bude vedieť veci strážiť aj samo. Ale v 14 dieťa ešte nie je veľké, a potrebuje rodiča možno najviac!
Staršne im to niekedy lezie na nervy, ked sa rodič zaujíma ... ale nedostatočný záujem považujú za zanebávanie, hoci im to prechodne aj vyhovuje, v konečnom dôsledku sú radi, ak nie sú ponechaní sami na seba.
A ešte, vnímam, že deti sú dnes dlhšie deti. Už len tým, že školská dochádzka je dlhšia a asi aj výchova iná, rodičia v istom zmysle viac ochranárski (nedovolia deťom nič robiť), ale zároveň majú menej času a toto kompenzujú tým, že im nakúpia drahú elektroniku. Trestať nie je moderné, už ani zvýšiť hlas na nich nikto nesmie. Vyrastá nám takto generácia nesamostatných jedincov, ktorí si užívajú príliš veľa slobody a majú pohodlný život, sebavedomie po strop, ale v praktickom živote sú nepoužiteľní.

0silvia0
20. mar 2018

@hettinka ano aj v 14 tich potrebuje rodica, ale nie na to, aby mu smejdil po sukromnej komunikacii. Predpokladam, ze uz rodic v tomto veku ma nastavany nejaky vztah a patri k nemu aj dovera. Ak by som bola teenager a mama mi cita komunikaciu, tak dovera by bola znicena.
Ano dnesne deti su ine ako sme boli my, pretoze vyrastaju v inom svete ako sme vyrastali my. Nemozeme od nich ocakavat ze budu take ako my tak isto ako nasi rodicia nemohli ocakavat ze budeme kopirovat ich sposob zivota. Nam sa zda ze su nepouzitelni v dnesnom zivote, lebo su menej zrucni, to je mozno pravda. Ale su odvaznejsi, scestovanejsi, rozhladanejsi ... nemam rada frazy o skatulkovani generacii a o tom, ze predchadzajuca generacia bola kvalitnejsia. Tieto frazy su hovorene kazdej mladej generacii a su jej oplieskavane o hlavu. Ved svet ide dalej, tento svet si mladi nevymysleli, len ho musia zit, ale ufrflani dospelaci a mudrymi frazami vzdy tvrdia ze ta ich doba bola lepsia...

dominika6
20. mar 2018

@eliska13 treba čítať poriadne..píšem že vziať mobil na týžden,nech si oddýchne aj je prchkosť a drzosť...hádam mi nebude decko rozkazovať,kedy ide do školy a kedy nie..a byť milá len vychcane,ked niečo potrebuje...ty si tak môžeš vychovávať,ale nehovor že je to zlá rad ked jej chudatku vezmem prísun civilizácie na týžden..

hettinka
20. mar 2018

@0silvia0 piovedala by som, že sú v svojej vnútornej podstate úplne rovnaké, majú rovnaké obavy, problémiky a potreby ... len svet je iný a tým aj prístup rodičov. A nie sú lepší, ani horší, vôbec si nemyslím, že každá predošlá generácia bola lepšia, ako tá nasledujúca ... len rodičia sa mnohí musia "spamätať", lebo tie moderné prístupy vo výchove sú často zachádzajúce do extrémov.

P: súkromnú komunikáciu dcery nečítam a ani som nikdy nečítala. Občas mi to ukáže sama a to je samé srdiečko- srdiečko-smajlík. Ale o kamošoch a platonických láskach mi hovorí, na môj vkus niekedy až priveľa, ja som mojej mame toľko nezvykla porozprávať.
Synovi mám prístup na mail (chvalabohu, lebo inak by polku vecí týkajúcich sa školy nevedel, lebo si to nekontroluje). Na FB nie je, žiadne soc. siete nepoužíva. A históriu v PC sa oplatí občas si pozrieť, verím, že mnohí rodičia by padli z nôh, keby videli, čo ich deti na PC robia a aké stránky navštevujú ... mam dosť čerstvý zážitok a ilúzie netreba mať teda žiadne.

dominika6
20. mar 2018

@hettinka tak som to aj myslela..nech žije bežný život..po týždni abstinencie bude z neho úplne iný človek

0silvia0
20. mar 2018

@hettinka môj syn má vyše 16 a s chalanmi v tomto veku si teda nerobím ilúzie, tiež som našla v histórii že čumel na nejaké porno. Ja si myslím, že zvedavosť v tomto veku je normálna a keby sme mali v 16tich možnosť, tiež sa pozrieme. Moje spolužiačky na strednej ani pozrerať nemuseli, oni sexovali v reále v tomto veku, takže deti sú stále rovnaké, zvedavé, len sú iné technológie na uspokojenie zvedavosti, všetko je dostupnejšie ľahšie ako v minulosti. Tiež mi syn vykecá všetko aj čo netreba, ja som nemala autoritatívnu výchovu a preto takú nepoužívam ani doma (nie je mi to prirodzené a ani to nie je treba) a napriek tomu mám dostačujúci rešpekt pred deťmi. Dnes som synovi povedala, aby láskavo prišiel domov skôr, lebo píšu vo štvrtok písomku a musí sa učiť. Viem, že príde na sekundu domov ako sme sa dohodli. On vie, že musí dodržiavať isté veci, ak by ich nedodržiaval, nepovolím ju jeho nadštandartné aktivity, takže u nás sú mantinely dostačujúce, aj dôvera, aj povinnosti. Ale toto si každý rodič musí ušiť na mieru s každým dieťaťom individuálne. Iste sú aj rodičia, ktorí na deti kašlú ale takí boli aj v minulosti...

Inak aj rodičia prechádzajú počas generácií fázami a výchovné postupy sa menia, ale za toto dnešné deti ozaj nemôžu, čiže nemôžu byť obviňované z nepoužiteľnosti, veď ich k tomu vedú vlastní rodičia! Kedysi bola výchova bitkou, silnou autoritou, dieťa nebolo považované v rodine ako rovnocenný člen rodiny, často puritánska výchova, deti neboli o sexe poučené, ja som počula v detstve, keď jedno dievča dostalo prvý krát menzes, že mama mu dala facku, vraj sa to tak v ich rodine robí... možno to prešlo z hrubej sily do prílišnej benevolencie, ale ustriehnuť tie správne mantinely aj pre rodiča možno nie je ľahké, veď aj rodič sa rodičom nenarodil, ale učí sa za pochodu, takže ja osobne tie frázovité reči o dnešných rodičoch a o dnešných deťoch veľmi nemusím... netreba hádzať všetkých do jedného vreca a v každej generácii sú aj schopnejší rodičia, schopnejšie deti, aj tí menej schopní...

eliska13
20. mar 2018

@0silvia0 pri svojich deťoch zabudneme na to, že tiež sme pozerali zakázané veci ja si pamätám ako v 13 r sme u kamošky pozerali na VHS nemecké porno🙂ja už len čakám kedy ja nájdem v histórii niečo podobne

0silvia0
20. mar 2018

@eliska13 my sme zas čumeli do časopisov, ktoré chalani prepašovali a strašne nás to zaujímalo. Podľa mňa toto sexuálne zobúdzanie je úplne normálne, hormóny robia divy. A o tom, že úchyláci stávali pred dievčenskými školami s rozopnutými gaťami a na železničných staniciach takmer denne ani nehovorím, iné veci sme kedysi videli, tak sa netvárme, že sme žili vo vzduchoprázdne😔

viki120
autor
20. mar 2018

@lujza123 ako aj to sa moze stat nehovorim, ale ja si nechám asi uz s radostou poradit. Lebo ozaj maju co im clovek na ociach vidi snazim sa aby boli spokojné, a ako vdaka je odutá papula.