Šikana - rozbitie nosa

erika2x
12. máj 2017

Ahojte prosím vás potrebovala by som veľmi súrne radu. Môj syn sa včera pobil s druhým chalanom, skončilo to tak je chalanovi nič neni a môj má rozbitý nos. Chalani si to vysvetlili podali ruky a sú v pohode. Problém nastal dnes v škole. Niekto tú ich bitku nahral na mobil a všetci si v škole to video púšťaju. Najlepšie na to celé je to, že chalanisko je frajer a macher lebo rozbil môjmu nos a môj je nikto lebo mu nič nespravil. Chápete to ? Vôbec neviem čo robiť? Utekať do školy za tým čo púšťa to video nech to okamžite vymaže? Čo mu mám povedať aby som sa mu nevyhrážala ale aby to aj dotyčný pochopil? Nie je to trestné, či môžu si púšťať hocičo?
Podotýkam že môj chlapec chodí to školy inde, toto mi len dcéra teraz volala čo sa deje na škole /základnej/.

eeffka
12. máj 2017

@erika2x dvihni telefon a volaj do riaditelne
a poobede by som si isla po oficialne vyjadrenie

1andrea111
12. máj 2017

@erika2x zavolať zástupkyni či riaditeľke školy a poradiť sa čo s tým

erika2x
autor
12. máj 2017

Lenže môj syn koho sa to týka do tej školy už nechodí, len tie deti čo si s neho robia srandu. Tak neviem či to vôbec tam môžem riešiť.

hors
12. máj 2017

@erika2x Dobry den urcite volat riaditelke nenechajte to takto bez odozvy.Ja by som to riesila aj ked nie su spoluziaci alebo nie su s jednej budovy.Urcite by som to povedala riaditelke a nech to vyriesi.Toto je strasne co sa fak deje 😞

erika2x
autor
12. máj 2017

Som psychicky hotová, aké vedia byť deti kruté, najlepšie je že chalani sú v pohode vyriešili si to hneď včera a my rodičia. Len toto natáčanie ma dorazilo, teraz si to v škole pozerajú všetci a chlapec - vinník je najväčší frajer lebo čo dokázal, a moja dcéra je na WC a odtial mi píše čo sa deje a plače že ako jej bratovi ubližujú.

katarinaina
12. máj 2017

@erika2x k životu patria aj takéto veci - nenazývala by som to šikanou... keď chlapec zažije aj takéto zahanbujúce situácie môže to byť pre neho príležitosť ako sa vysporiadať aj s pocitom hanby. Viem že je to pre tvojho syna nepríjemné ale je to skúsenosť. Tým že na to budete upozorňovať a riešiť cez školu, tým len predĺžite nepríjemný pocit tvojho syna a ešte o ňom budú hovoriť že má mamu stále za zadkom... Nechaj to prehrmieť a pošli chlapca na karate 🙂 Tým že to budeš riešiť ty len znížiš sebavedomie vlastnému synovi. Treba vyťažiť aj z negatívnej situácie čo najviac.

vevesh
12. máj 2017

@katarinaina lenze tu nejde o chlapca, ale o dceru, ktora na tu skolu chodi...

sopka10
12. máj 2017

Kludne chod za vedenim skoly aj za jeho rodicmi, ..ked je to uz na nete tak s tym uz nespravis nic ... ale aby sa to uz neopakovalo . Dufam ze vas chlapec je uz v poriadku,

meusicka
12. máj 2017

@erika2x okamzite volat riaditelke, ked ti tam dcera chodi tak je to uplne pochopitelne.
@katarinaina lenze ona tam ma dceru a tej sa to tiez asi tyka, ked kvoli tomu s placom pisala mame. mozno ze jej to budu tiez otierat o nos akeho ma brata a pod. co ches potom, aby aj ona niekomu vrazila???

erika2x
autor
12. máj 2017

@katarinaina Jasné že o neni šikana, len v tom strese so nevedela aký názov dať tejto téme, vieš takto to vnímame my - dospelí, ale dieťa nie, koľko bolo takých smutných koncov, kvôli posmešom, a už ide aj o dcéru, ktorá to tam od rána musí počúvať.

lija22
12. máj 2017

@erika2x no to je vec prestize. toto nie je zalezitost rodiciv ani ucitelov. chalan macher si tymto buduje svoje meno. na buduce vyhra tvoj syn a postupi vyssie on. proste to su veci, ktorym nezabranis. skor by som dcere vysvetlila nech neplace, nech si to nevsima. ze to decka robia. ano robia a aj horsie.
vsetcisa ukludnite a skuste si to nevsimat. hadam si nemyslis, ze keby mu aj riaditelka zakazala pustat video, ze by s tym prestal.
chlapca syna by som ale upozornila nech sa nebije ale pochvalila, ze sa udobrili, zial ten chala macher vyuzil situaciu. nech sa s tym netrapi, lebo rozbit nos nie je predsa vobec tazke takze nema s cim machrova

alenah31
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sopka10
12. máj 2017

@lija22 Nabuduce vyhra tcoj syn a postupi vysie ? ako chapem ze to myslis v dobrom ale toto nie je dobry sposob... pointa je asi aby sa nikto uz nebil... a nie aby raz zbil jeden druheho a onokedy opacne... vedto moze skoncit strasne... podla mna by aj skola aj rodicia mali rozpravat a dohovorit tomu machrovi a aj jeho rodicom , aby sa takto nespraval a nerobil zo seba agresivny vzor pre spoluziakov ... a jej synovi ttiez treba vysvetlit zeuz sa to neodstane a sttalo sa , ale ze bitka je primitivny sposob budovania si respektu alebo autority alebo hocicoho a ze takto sa sspravt nie je vhodne a ani mudre . Aby dospeli k cielu ze sa dalsi suboj uz neodohra.

nikaella
12. máj 2017

Ono toto nezastavíš. Keď to je niekde na nete, tak.... Aj riaditeľka, čo by s tým spravila? prekontrolovala každému žiakovi telefona facebook?... Riešiť s rodičmi to nemá význam, koniec koncov sama autorka písala že si to všetko aj s deťmi vysvetlilli. Ono to časom prejde.. Porozpravať sa s deckami a teda im vysvetliť že sme rôzni a to čo sa teraz deje je dočasné. Ja som to tiež v škole nemala vôbec lahké. Strihali mi vlasy a chalani " z lásky" kusali a ťahali po zemi. Podotýkam tiež na ZŠ. A teda nikto to nejako extremne neriešil. Mama to sem tam strašne prežívala a narobilo to viac škody ako úžitku.

baboobchod
12. máj 2017

Abolútne by som to neriešila, zvlášť ak tvoj syn na tú školu nechodí. Súhlasím s katarinaina, za pár dní sa na to zabudne. Ak to budeš rozmazávať, tak sa o to viac bude o tom hovoriť.

erika2x
autor
12. máj 2017

@alenah31 presne takto to máme teraz my, bolo to mimo školy, takže jedine s ním a rodičmi a to sa aj stalo aj si to vyriešili, len teraz tie hnusné decká čo tam boli to riešia.

katarinaina
12. máj 2017

@vevesh a pre ňu to nie je skúsenosť?

sopka10
12. máj 2017

@baboobchod A ak sa ti dvaja stretnu v meste alebo na ihrisku alebo kde kolvet tak ten ,,macher,, ho moze dalej malatita stale sa na to bude zabudat ? Vie on si tm nico dokazal, mal za to 5 minut slavy a obdivu od kamaratov... myslis ze s tym nebude pokracovat?

katarinaina
12. máj 2017

@meusicka nebolo by dobré aby sa dcéra problému postavila? určite jej to pomôže v dospelosti - aj medzi dospelými dochádza k ohováraniu, posmeškom... nesnažme sa chrániť deti pred niečim čo môže byť skúsenosťou do budúcnosti. Dcére to je potrebné vysvetliť a podporiť ju aby sa situácii vedela postaviť.

erika2x
autor
12. máj 2017

@katarinaina Máš pravdu nepomôžeme si len sa teraz musím sústrediť na moje deti, s dcérou si píšem celý deň aby bola v pohode so synom tak isto tak len my sa musíme doma o tom baviť a vysvetlovať a podporovať ich aby v tom neboli sami. Lebo s tými deckami si nepomôžeme, dokonca si myslím že ani s ich rodičmi, lebo ich poznám a proste by sa narobili dalšie zbytočné problémy. Tak asi len tu doma sa s tým budeme musieť vysporiadať a proste ich bude tieto dni doslova sledovať aby neboli sami a robiť program aby videli že sme tu pre nich. Jaj baby hrozne mi je.
Toľko zla čo je všade, toto voľakedy nebolo.

katarinaina
12. máj 2017

@erika2x práve preto že všade je veľa zla, je potrebné deťom pomáhať sa so zlom vedieť vysporiadať.

dada_99
12. máj 2017

@erika2x skor by som to riesila cez riaditelku alebo cez ucitelku a snazila by som sa o to aby dosiahli to, ze vymazu to video aby si ho dalej nikto nemohol pustat a aby sa tvojmu chlapcovi nevysmievali... teraz tie deti su zle ale ani sa necudujem kedze aj vo svete je same zlo... je to smutne co sa to vsade deje...

zltyslonik
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
vevesh
12. máj 2017

@katarinaina skusenost coho???? Ze je super niekomu rozmlatit nos a ako na to? Ci sa posmievat, ze "to bol tvoj brat ten chudak"? teraz zalezi hlavne od toho, co sa z toho v skole vyvinie- ak sa za par dni zabudne, tak v pohode....ale ja v to neverim, ze decka si nechaju ujst prilezitost robit si posmech z niekoho druheho, koho po vacsine ani nevideli a ani nepoznaju....

erika2x
autor
12. máj 2017

@zltyslonik Áno nos už neriešim to si chlapci vysvetlili hneď včera a ospravedlnil sa chalan a podali si ruky.
Áno ,,len" to video je problém, pretože si to decká púšťajú a smejú sa na ňom a chvália toho zlého čo rozbil môjmu nos, a z môjho si uťahujú že mu nič nespravil. To podľa mňa nie je ok.

erika2x
autor
12. máj 2017

@zltyslonik už sme sa informovali u kompetentných ľudí, nesime bez súhlasu zúčastnených zhotoviť video a už vôbec nie šíriť akýmkoľvek spôsobom, aj keď nie sú plnoletí je zato aj postih. Uvidíme či to prehrmí, keď nie budeme to riešiť takto.

katarinaina
12. máj 2017

@vevesh skúsenosť z toho ako čeliť takýmto situáciám...

limoncino
12. máj 2017

@erika2x do riaditeľne, z vlastnej skúsenosti (hoci u nás to bolo trochu inak) Ti poviem, že naša riaditeľka video riešila okamžite pohovorom s rodičmi, napomenutím, hoci sa to stalo mimo areálu školy, mala eminentný záujem, aby sa to vyriešilo a aby sa to nešírilo a neublížilo sa dotknutým ešte viac. Každá senzácia trvá tri dni, ale nenechávala by som to len tak. neviem, či by som mala chuť sa naťahovať s políciou, úprimne povedané. To nie je len tak, že to nahlásiš a máš pokoj.

dominika6
12. máj 2017

@erika2x včera sa to stalo a dnes je už v inej škole?
akože tebe ani nik nevoala ani učiteľka,riaditel,rodič...nik?

erika2x
autor
12. máj 2017

@dominika6 Môj syn chodí už 2 roky preč do školy, bitka sa stala večer na ihrisku. Ale dnes to začali deti, ktoré tam boli riešiť a ukazovať video v škole.