icon

Šikana siedmačky

marcelaonderova
8. feb 2017

Dcérka je siedmačka, bohužiaľ psychicky chorá, ale v remisii, takže len berie lieky. Čo je problém, že od liekov pribrala,nejakých 20 kg v priebehu roka..a v škole sa jej deviataci posmievajú, ponižujú a vždy majú blbé pripomienky. Bolo to riešené s triednou, boli upozornený, ale ešte aj preto, že to povedala, tak si ju doberajú. Ako to riešiť a povzbudiť ju, lebo vidím na nej, že ju to veľmi trápi..:( Ale chcem dodať, že nie je tučná, pri výške 169 cm váži približne 70 kg.

Strana
z2
janulka1802
21. feb 2017

@marcelaonderova nečítala som príspevky a čo keby to obrátila na srandu? Nedá sa tak nejako úplne z iného konca na to ísť? Keby si vedela urobiť srandu sama zo seba, potom už by nebola ako terč. Že by proste odpálkovala ich poznámky nejako trefne. Ak nie, tak potom poradiť sa ešte so psychologičkou možno. Niekedy ale nepomôže nič, až zmena kolektívu. Držím palce!

eva8
21. feb 2017

@janulka1802 aby sa takýmto spôsobom - poznámky obrátené na srandu - nevyvinul sarkazmus aj do budúcna ako obranný mechanizmus

janulka1802
21. feb 2017

@eva8 to je len jedna možnosť, nemusí jej vôbec vyhovovať, lepšie by poradil niekto, kto má reálnu skúsenosť alebo odborník, šikana je ťažký oriešok

marcelaonderova
autor
21. feb 2017

Snaží sa s tým bojovať...ako ste mi poradili, rozprávali sme sa o tom...ale aj chalani sú v tom veku hrozný...nemôže sa ich nič ani opýtať, čo sa týka úloh, lebo to proti nej obrátia..ale tak vysvetľujeme si to vekom...

mrkvicka060
21. feb 2017

@yollanda ty si ako moj chlap. Ten by tiez takto riesil sikanu... A naozaj je to asi jedine, co dnes na ludi zabera. A je to velmi smutne... no ludia kym sa naozaj neboja, ze si doslova nenas..u do gati, tak budu vyskakovat... ja moc taketo riesenia neuznavam, ale zo skusenosti vidim, ze je to tak...

@marcelaonderova bohuzial, asi nejakym normalnym sposobom sa neda decka prinutit, aby sa nevysmievali. Ked to maju v sebe a dviha im to ego. Ked to budes riesit, bude este horsie. Mozes to asi riesit len s dcerou, podporovat ju. Pripadne zmenit skolu, ak by s tym suhlasila, alebo chcela, aj za cenu dochadzania. Velmi drzim palce.

dai
21. feb 2017

@marcelaonderova ahoj. ja si myslim ze toto vobec nesuvisi s generaciami ani zlou vychovou - hold je to zial puberta... a vtej si vzdy najdu niektore deti ine ktore budu urazat a robit si z nich srandu - dcerka musi pochopit ze aj keby bola miss universe ale bez sebavedomia v trochu zivsej triede tak sa niekto najde co najde nieco co by jej vyhodil na oci... ja som mala napr. cysticke akne v puberte - ver ze som si uzila nadavok nenormalne vela - a teda nie v triede - tam bola pohoda, bola som dokonca celkom oblubena, ale normalne vonku - ides po ulici a zacne nejaky debilek na teba ukazovat prstom a vykrikovat aka si skrata - ako, nic prijemne🙂 proste voci tomuto sa treba obrnit... ja mam dceru ktora ide do puberty - fakt dievca ktore ma vsetko tak ako ma byt - dokonca aj podla meritok tej dnesnej povrchnej spolocnosti ... a napriek tomu priebezne chodi domov s tym ze ten sa jej posmieval kvoli okuliarom, druha ze nahlas rozprava etc. ... trapi ju to rovnako ako tie posmesky tvojej dcery ( v puberte je asi vsetko jedna mala velka tragedia pre to dane dieta☹ )
ja sa snazim fakt hlavne to sebavedomie u krpatej budovat, ucit ju kto je jej realny priatel, detto ze nemoze byt kamoskou s kazdym - ze budem na nu pysna ked si najde svoju vlastnu cestu, nepojde s davom ( aj ked pre nu je to aktualne ta najpritazlivejsia cesta a len to davove je cool a pod . ... ) - proste dufam ze ked si tymto obdobim prejde tak bude silnejsia ... cize odporucit mozem len veeeela veeela sa rozpravat aby dieta chapalo ze ma doma oporu a lasku... menit inych v tomto veku podla mna nema zmysel:-/

bmuller
21. feb 2017

Zaujimave, ako sa tu pise o skupine obyvatelstva "pubertakoch", ktori ako keby sa sami vynorili zo zeme? Su to predsa vizitky svojich rodicov... ale ktory rodic prizna, ze ma zle vychovane a krute decko, ktore sa vysmieva spoluziakovi?... achhh. Preto si myslim, ze dotycnym uz treba davat v tomto veku najavo tvrdsie, ze nie je vsetko dovolene ani cool.
Ale inak, podla mna nema zmysel apelovat na ucitelov alebo rodicov- a co, budu dohovarat opat len tym istym pubertalnym spoluziakom, ktori uz maju mat dot rozumu aj bez dohovoru... a este sa dcere mozu vysmievat potom aj za to, ze ju treba ofukovat alebo podobne 😠
Ako matka ju mozes podporovat v tom, ze ma hodnotu, je pekna a sikovna taka, aka je, urcite pri 70 kg nie je tucna (ine pubertalne velryby chodia po svete so vztycenou hlavou v leginach, sorry).
Neviem, aka psychicky silna dokaze byt tvoja dcera, a ako sa dokaze zmobilizovat, aby sa dala do boja so sikanou voci nej- ale mohla by skusit dve taktiky - ignoraciu & nadhlad 😝 alebo priamy protiuder 👽
Lebo o co ide sikanerom? - chcu mat pocit moci a nadvlady nad niekym, pocit uznania v partii - a to, zial, nie vlastnymi zasluhami, ale znemoznovanim niekoho ineho 👎 Ked bude dcera narazky ignorovat (napr. len po dotycnych flochne cez plece, alebo s nejakou frazou ako "trhni si" odide), pripadne priamo bude hlupe reci opatovat (odpovie sikanerom - lebo vy ste najkrajsi, videl si sa v zrkadle, blbi lidi - taky lidi... proste nahodi ironiu a sarkazmus) --- skratka, ked dotycni uvidia, ze "obet" sa dokaze branit alebo ze ich dokonca dokaze tiez odpalkovat, malo by sa to zlepsit (mozno prechodne zhorsit, ze zvacsia natlak, ked pocitia, ze "stracaju korist").
Nuz, to zarucene neznamena, ze pouzitim tejto taktiky ju vnutri blbe poznamky spoluziakov nebudu trapit, ale ide o to, aby navonok vyzerala, ze ich ma na haku, hrda, nad vecou, aby jej dali pokoj alebo aspon aby sa to minimalizovalo. Lebo kde nie je korist, nemaju co lovit.

Strana
z2