Stres zo školy u 15 ročného syna. Ako mu pomôcť?
Ahojte. Prosím o radu. Čoskoro sa začína škola a náš 15 ročný syn už má z toho úzkosť. Je výborný žiak, len má veľký stres zo školy. Od učiteľov, od písomky atď.
Už ráno má strach, bojí sa, stresuje...
Ako mu pomáhať? Isť k psychológovi? Nechcela by som aby bral lieky na ukludnenie, ale jeho trápenie vidím, a chcem mu pomáhať, len ako?športuje, má kamarátov ale ten strach nevie zbaviť.prosím ak máte skúsenosť tak poraďte. Ďakujem.
@bykaterina viem, že predpíše psychiater lieky len ak je to potrebné, ale to by som nechcela. Aj podľa mňa by bol najlepšie najsť dobrého psychológa, lenže v Trebišovskom okrese je to ťažké.
Keby dakto vedel odporúčať. Skúsim hladať po nete.
@silvi4 čítaš zlé s porozumením ja som to nepísala tebe ale dotyčnej čo písala koment. Čo sa týka psychológa je tu skupiná takže kočky poradia, alebo skús sa opýtať v skupine mestá a žiaľ budeš musieť asi počítať s tým že pocestujes aj pár km že to nebudeš mať pod nosom. Ale čo by si neurobila pre svoje dieťa aby bolo spokojné 😉
@bykaterina ja viem, že to si nepísala mne, len som chcela zareagovať, nemala by som problém že by sme museli cestovať viac kilometrov
@silvi4 veď to mi je jasné 😉
@hettinka u nás sa hlupáci smejú aj, keď niekto dostane 1 hneď je biflos.
@silvi4 môj syn mal obdobie kedy sa má ešte ráno pred školou pýtal či si myslím, že to dobre napíše a či to vie pritom som ho vyskúšala a vedel.Skus sa ho ty spýtať a čo sa stane, keď nebudeš vediet?stane sa niečo, keď dostaneš 2,3? Budeš mať čas na opravu....príde čas možno na strednej, vysokej škole, keď nebudes mať iba dobré známky...trocha to zlahcit.Mna tiež nikto doma nenútil, že mám mať dobré známky, učila som sa sama a tiež som to mala v sebe, že chcem byť dobra a to vtedy nebol taký tlak od učiteľov, posmešky od spolužiakov...alebo reči musíš sa dobre učiť, aby si mala dobré zamestnanie, peniaze...dnes je to na každom kroku ten tlak byť úspešný a nezlyhat vo vsetkom
@silvi4 ja sa pripojim pre info. Tento isty problem ma kamaratka s dcerou. Skvela ziacka, cista jednotkarka sa dostala na elitny gympel 2 roky spat a mne pride, ze sa zblaznila. Je posadnuta jednotkami - ktore ma, ale hovori, ze ti ziaci na tej skole su o level vyssie ako ona, a nic ine nerobi ako sa uci a place. Kamaratka ju objednala k psychiatrovi - nebude brat lieky, ale bude dochadzat na terapiu. Spustacom uzkosti je byt dobra - dobra ako tie ostatne deti a v ziadnom pripade, nebyt na chvoste triedy. Jej inciativa vychadza z nej samotnej - jej mame je to jedno co ma.
Ja ked som chodila na ZŠ mala som to iste .. ale nebala som sa známok alebo ucitelov ale proste som tam nechcela ist .. nik ma nesikanoval mala som tam dobrých kamaratov .. no vzdy rano som sa zobudila .. a zrazu som dostala taky blog ze nejdem, revala som, bolo mi na grcanie .. chodila som aj ku psychologovi ale ten mi bohvieako nepomohol .. dal mi lieky ale popravde mi z nich bolo este horsie .. no potom ma to preslo a na strednej som s tym nemala vobec problem .. ani raz ..
Keď je syn už veľmi unavený a vystresovaný dokonca má aj tiky v ruke. Už aj teraz mi povedal a vidím naňho že už stresuje že čoskoro sa začína škola.😕😕
@lucka12399 psychológ nepredpisuje lieky ! Nie je doktor
@bykaterina no ja som tie lieky mala od psychologa ...
@lucka12399 psycholog moze odporucit max volno predajne vitaminy ako je eye q,ci s rybim olejom proste na podporu mozgu ci lepsej sustredenosti a pod.
@laska201 no mala som normalne lieky ktore boli na predpis .. uz si nevspomeniem ako sa volali .. ale viem ze som ich dostala po navsteve u psychologa ..
@lucka12399 nemohla so mať Max odporúčanie na.vitaminy ale nie lieky. Nezavadzaj
@lucka12399 psychológ nema medicínske vzdelanie, aby lieky predpisoval robí terapie, lieči rozhovorom a nasmerovanim😄
Toto je ťažká vec...ja mám neter ktora má až paniky zo školy, bojí sa že dostane zle známky, že ju otec potrestá. Aj sestre som vravela nech vyhľadá psychológa, lebo nespava v noci a boji sa že jej jazyk zapadne a zadusí sa. Keď bola u nás musela som s ňou spať a ona si hrýzla do jazyka pri zaspavani aby jej nezapadol. No hrozne. Aj ja som si presla peklom úzkosti a paniky, sedeniami s terapeutom, v našej rodine bolo veľa úmrtí, chorôb, stresu a zmien. To všetko sa na mňa zosypalo. Teraz je šialená doba, veľa stresu, na deti sú kladené veľké nároky...aj ja mám dcéru ktorá je neskutočne uzkostliva a musím to riešiť denne. Avšak ďakujem Bohu že som si tým sama prešla a viem ako sa tie deti cítia. Zažívajú tie najhoršie pocity ake sa dajú prežívať. Jediným sposobom ako to zastaviť je zmeniť ich zmýšľanie a zastaviť tok myšlienok. Terapeut ma trocha nakopol no celú prácu na sebe som musela urobiť ja sama. Úplne najgenialnejsia vec, ktora mi pomohla celé to peklo pochopiť a dostať sa z celého bludného kruhu bola kniha Sila prítomného okamihu. Odporúčam prečítať každému. Sú tam neskutočne veci. Len je to ťažko vysvetliť deťom, no skúšam to stále keďže moja dcéra je veľmi náročné dieťa...a ešte je jedna...Prestaňte myslieť, začnite žiť...Toto by dom dala ako povinnú literatúru každému rodičovi...
@nicicka no ako a prečo otec netere nerieši že psychicky tyra svoje dieťa?
@bykaterina ja si myslím že ani o tom nevie...ona plače po nociach, nespí ale nepovie mu myslím nič, asi sa ho boji a sestra to nechce vidieť že s ňou čosi je...je mi jej hrozne ľúto ale neviem ako by som jej vedela pomôcť...už dom aj rozmýšľala že keď príde k nám tak ju vezmem k psychologicke ja
@nicicka ako myslím že dobré urobíš že ju zoberieš ale tam sa to musí riešiť komplexné lebo oná sa vráti do toho istého prostredia. A to že to tvoja ségra nechce vidieť 🙈 je fest zlé
@bykaterina ono by sa to tam celé muselo zmeniť...najprv si musíme priznať že sa niečo deje, nemat na ňu vysoké nároky, dať jej veľa lásky. Lenže tam to tak divne funguje celé...
@nicicka súhlasím už Len z toho čo píšeš. A vieš to nejak zmeniť? Nejakým spôsobom?
@bykaterina neviem, čo je smutné...bývame 200 km daleko
@silvi4 NAZOR: tvoj syn ma stres zo zlyhania, nie zo známok, asi najvyšší čas mu tu a tam povedať, že niečo posral, nielen tlieskať za všetko, čo urobil a ignorovať neuspechy,ako to robia dnešní rodičia, ja cvičím svojho drobca, že občas sa niečo aj nepodarí, život ide ďalej, nie? ruku na srdce.
@nicicka no je to dosť ďaleko

@zuzikak napísala si to zlé ,,Ziaden psycholog nedava hned lieky,, a pótom si dodala ďalej info ale toto je veta a aj hneď tuším druhá že nech si nemyslí že psychológ hneď predpisuje lieky... Čo je však zlé napísané. LEbo to vyznieva že ich predpisuje a potom píšeš že na odporúčanie psychológa ich predpíše psychiater ale tak to nefunguje.