icon

Sú žiaci dostatočne pripravení na prijímacie skúšky?

24. jan 2025

Dobrý deň,
Aké máte názory na úroveň vzdelávania na konkrétnych školách kam chodia vaše deti? Sú podľa vás dostatočne pripravení na zvládnutie prijímacích skúšok na stredné školy?
Mám dieťa jednotkára, no keď som mu dala vypracovať niekoľko vzorových testov zo sjl a mat (gymnáziá, obchodné akadémie, aj stredné odborné školy rôznych zameraní), bol stratený.
Pripravujem ho doma, pretože mám obavu, že zo základnej školy aj napriek tomu že máva 1 a 2 nie je dostatočne pripravený.
Som trochu sklamaná. V podstate som neriešila doteraz úroveň jeho vedomostí- mala som pocit, že to vzhľadom na známky nie je potrebné. O to viac som bola prekvapená, keď som zistila, že dieťa vlastne absolútne nič nevie. A to mi bolo odporučené ho dať na gymnázium. Tak teraz neviem.
Ako ste na tom vy a vaši deviataci?

Strana
z4
zuzana76
24. jan 2025

Mám osmaka a nespolieham sa len na skolu, už niekoľko rokov ma doučovania zo SJL a Mat, čo je pre mňa ako učiteľku nevyhnutnosť, ak chce niekto ist na gymnázium. Myslím, že taký bežný žiak to potrebuje, niekto, kto je inteligentne nadpriemer, tak sa pripraví aj v škole. Ale pri príprave na prijímacie skúšky treba individuálny prístup a to sa v škole docieliť nedá.

zuzana76
24. jan 2025

A čo znamená že nevie absolútne nič, veď také čítanie s porozumením, to si musí žiak nacvičiť sám.

s1s4
24. jan 2025

jedine co udivuje mna ze naozaj to dieta bolo odporucane na gympel...ved snad to dieta si vyberie co chce v buducnosti ci?

januska12323
24. jan 2025

Tie testy ste mohli robiť už dávno, v škole nemajú doučovanie? Veď už pred iks rokmi sa robilo, sám by zistil, že nevie robiť testy.

abbey1
24. jan 2025

Učím si dcéru doma, je ôsmačka. Ide skúsiť prijímacie skúšky na bilingualne gymnázium. Myslím, že je pripravená veľmi dobre. Dvakrát škola robila skúšobné prijímacie skúšky, pre dcéru dopadli nad očakávanie dobre.

biba_18
24. jan 2025

@s1s4 na školách robia aj poradenstvo ... tak gympel mohol byť odporúčaný na základe toho ...

autor
24. jan 2025

Nie, v škole nemajú doučovanie.
Tak ako, niežeby nevedel absolútne nič, ale teda určite nie je vhodný uchádzač na gymnázium a aj napríklad taká elektrotechnická škola, alebo soš-it, to proste nezvládne. Nemá také myslenie.
Ja nie som učiteľka, takže keď mi v škole bolo povedané, že je bystrý a inteligentný a má maximálne dve dvojky na vysvedčení, tak som si myslela, že to tak je 😁.

biba_18
24. jan 2025

môj deviatak bol pripravovaný presne ako písala @zuzana76 - bol síce inteligentne nadpriemer, ale má add - teda ja som vedela, že v škole nemá šancu sa pripravovať... no, ale keďže tvoje dieťa má prijímačky už tento rok, asi je už neskoro nad tým mudrovať čo si mala alebo nemala robiť - moja rada - nájdi HNEĎ nejaké doučko, ale v zmysle učiteľa na základnej - aby ho preveril, vyskúšal, zopár testov by si spolu prešli - lebo tvoje dieťa naozaj môže vedieť všetko - len nemá skúsenosti s testami a už vôbec nie s testami pod tlakom...

zuzana76
24. jan 2025

@biba_18 aj môj tak isto, poruchy učenia

autor
24. jan 2025

@biba_18 to je asi možné, cvičíme to doma denne, zlepšuje sa to. Asi to teda bude tým, že na to nie je zvyknutý.
Ja som si myslela, že škola deti pripraví dostatočne. Nemám s tým skúsenosti. Minulý rok som sa pýtala na to na rodičovskom, či si myslia o svojich žiakoch, že sú pripravení resp.či budú pripravení na prijímačky dostatočne a bolo mi povedané že áno.
Možno mám ja privysoké nároky.🤷‍♀️

zuzana76
24. jan 2025

Ono záleží aj na aké gymnázium, či v hornej dolnej, alebo niekde v meste, kde je len jedno a veľa deti.

autor
24. jan 2025

@zuzana76 ja osobne ho na gymnázium nechcem dať a ani on sám nechce študovať na gymku. Len ako som písala- ani testy z technických škôl mu nešli veľmi dobre. Viem, že aj tam záleží od školy, ale vyskúšali sme rôzne testy z rôznych škôl naprieč celým Slovenskom, a bol to boj.

biba_18
24. jan 2025

moje dieťa s priemerom ledva pod 2 išlo nakoniec na gympel bez prijímačiek, taký bol nadupaný na monitor a urobil ho nad 90%... ale robil aj 2 prijímačky na bilingválne gymple, aj tam ho zobrali, aj keď nemal body za vysvedčenia, ale mal vysoké body za prijímačky ... takže len opakovať, opakovať, a získať sebavedomie ... držím palce aby sa dostal tam kam chce...

mandzula
24. jan 2025

To mas velmi individualne. Dcera chcela skor vypadnut zo ZS, tak sme si povedali, ze skusime z 8. rocnika bilingvalny gympel. Kedze sme vlastne nemali co stratit, par dni pred prijimackami sme vyskusali len par testov z netu a vzali ju.

autor
24. jan 2025

@biba_18 veľmi pekne ďakujem za povzbudenie 😊 no toto je ten problém, že on nemá vysnívané nič. Nič ho nebaví, k ničomu ho neťahá. Čiže je to viacmenej na mne.

kofa77
24. jan 2025

a testy na monitor dava ako?

biba_18
24. jan 2025

môj mal tiež tak - preto chcel ísť na gympel, že bude mať ešte 4 roky na to, aby si niečo vybral ... vedel že chce ísť na vyšku ...

pribinak
24. jan 2025

Silne pochybujem že nevie absolútne nič. Asi tie známky nedostáva len tak

Syn sa hlási na dosť vyťaženu a vyhľadávanú školu. Má zaplatený balík prípravy z AJ na tej konkretnej škole.

Podľa mna to je najdoslezitejsie, že vybrať školu ktorá mu bude pasovať.

Inak ani SŠ kam ide môj syn vôbec neberie výsledky monitoru v úvahu.

h2
24. jan 2025

Čo znamená, že bol stratený? Nevedel nič?
Ja mám ôsmaka, pripravovať ho budem ja. Boli sme v novembri aj na dni otvorených dverí na bilingválnom gymnáziu, dávali im vyskúšať testy z minulých rokov, povedal, že MAT a AJ v pohode, SJL horšie. A to sa predtým nijako nepripravoval, išli sme len pozrieť. Prijímačky vyskúšame určite, nemá čo stratiť, keďže je ešte len v 8. ročníku, keď to nevyjde, ešte vždy má rok čas.

baboobchod
24. jan 2025

Môj bol 7. a 8. cez covid. V deviatke slovenčinárka dlhodobo PN. Čiže príprava na monitor a prijímačky zo strany školy nulová. Povytláčala som mu testy z minulých rokov z rôznych škôl a dávala mu to vypracúvať, potom mu to sama opravovala a vysvetľovala chyby, kládol pri tom odpor 😂 Mal aj nejaké hromadné online doučko, ale to veľmi efekt nemalo. No bolo to hrozné 🙄

stanulienkat
24. jan 2025

Možno je to časť dôsledku aj toho, že mamičky od prvej triedy podkopávajú autoritu učiteľa, chodia každý druhý mesiac vyplakávať do školy, že dieťa má veľa úloh, je zaťažené že sa majú veľa učiť, že toho je proste na nich veľa a nestíhajú, nezvládajú robit projekty..atd. Potom učiteľky zľavujú z tempa, mimo to sa venunajú rôznym DYS.... Keďže mamičky napochodujú do triedy, keď má žiak trojku a vyhrážajú sa učiteľom, tak dostanú skoro zadarmo jednotky a dvojky. Možno je niečo z toho pravda, možno nie... Ale uroven vedomosti je biedna.

kp7333
24. jan 2025

nie, skoly nepripravia na prijimacky. minimalne nie na osemrocne gymnazium, kde su testy plne uciva, ktore sa prebera vo vyssich rocnikoch alebo na konci 5.rocnika (napr. rovnice...)

janickacrazy
24. jan 2025

Tak ja mám osmaka a neplánujem ho dávať na žiadne doučovanie. Je šikovný, má samé 1 zatiaľ, možno teraz bude mať 1 dvojku z nemčiny, ale to neriešim. Na gymnázium nechce ísť a verím tomu, že na školu, na ktorú chce ísť ho zoberú. Ja nie som veľmi za tieto doučovania, možno ozaj keby chcel ísť na ten gympel, ale inak nie.

autor
24. jan 2025

@h2 no vedel veľmi málo. Respektíve aj ak veci vie, nevie ich v tých testoch použiť. Ako keby nerozumel, čo sa od neho chce. Pri slovnej úlohe nerobí zápis. Rovnice nerozpisuje. Znamienka zabúda. Proste stratený.

kofa77
24. jan 2025

v skole sa uci tak po mario terezijsky-ucitel odrapka, nadiktuje, deti sa nabiflia, daju to na pisomke na papier a do dalsej hodiny potom zabudnu..
problem bude asi v tom, ze sa neucia pouzivat to, co sa naucia, ciel je poucka, obsah a ide sa dalej.
kupila by spm testy na monitor z mat. a sjl a tie mu davala vypracovat, on pride na ten princip. pripadne, ak ozaj ma medzery, enjake doucovanie.

ivka225
24. jan 2025

Pokiaľ ho, ako píšeš, nebaví nič, treba zvážiť aj skutočnosť, že stredná škola nie je povinná. Dorobí si ešte rok (kdekoľvek) a môže ísť pracovať.

kofa77
24. jan 2025

https://www.martinus.sk/931575-testovanie-9-slo...
je aj k amtematike, su tam aj odpovede a zhrnutie uciva zo ZS

betulinka1
24. jan 2025

Tiez chystame deti na prijímačky ale SJl testy zo starych rokov zvladol v pohode. Matika katastrofa. Polovica bola OK a druha polovica take ako na olympiádu matematickú. Uz aj zhanam matikarka na doucko, do maja je cas sa nejako pripravit. Nechcela som doučovanie ale uprimne, ja sama neviem niektore ulohy vysvetlit, ze ako sa to spravne pocita 🙈🙈🙈 Cize Skus z tej skoly zohnat niekoho na doučovanie.

autor
24. jan 2025

@ivka225 to si robíš srandu snáď? Alebo sa vysmievaš? Všetci vieme, že v dnešnej dobe dieťa s ukončeným len základným vzdelaním je tak maximálne adept na dlhodobo nezamestnaného občana poberajúceho sociálne dávky. Ty by si tiež svoje dieťa nechala tak? So základnou školou? To, že ho dnes nič nebaví a nevie, ktorým smerom sa má vydať, neznamená, že sa mám na to vykašľať. Nie je určite jediný, kto nemá vyhranené záujmy.

Strana
z4