icon

Sú žiaci dostatočne pripravení na prijímacie skúšky?

24. jan 2025

Dobrý deň,
Aké máte názory na úroveň vzdelávania na konkrétnych školách kam chodia vaše deti? Sú podľa vás dostatočne pripravení na zvládnutie prijímacích skúšok na stredné školy?
Mám dieťa jednotkára, no keď som mu dala vypracovať niekoľko vzorových testov zo sjl a mat (gymnáziá, obchodné akadémie, aj stredné odborné školy rôznych zameraní), bol stratený.
Pripravujem ho doma, pretože mám obavu, že zo základnej školy aj napriek tomu že máva 1 a 2 nie je dostatočne pripravený.
Som trochu sklamaná. V podstate som neriešila doteraz úroveň jeho vedomostí- mala som pocit, že to vzhľadom na známky nie je potrebné. O to viac som bola prekvapená, keď som zistila, že dieťa vlastne absolútne nič nevie. A to mi bolo odporučené ho dať na gymnázium. Tak teraz neviem.
Ako ste na tom vy a vaši deviataci?

h2
24. jan 2025

@ivka225 To, že "nebaví ho nič", treba chápať tak, že nemá vyhranený záujem o niečo konkrétne. Nie, že ho naozaj vôbec nič nezaujima a nechce už chodiť do školy. To by asi kašlal na učenie a nemal by také známky, aké má. Úprimne, koľko percent žiakov, končiacich ZŠ, už má úplne jasno v tom, čo chce v živote robiť?

zuzinka888
24. jan 2025

Tak tieto testy byvaju tazke- musia byt. Aby vytriedili naozaj najlepsich ziakov. Nie kazda jednotka by bola u ineho ucitela jednotka. Co by sa asi stali keby sa na gympel brali 90 ziakov a 120 by urobili monitor na 100%- koho by vybrali a koho nie??

katica06
24. jan 2025

Mám prváčku na gymku, nepripravovala sa špeci má príjmačky. Na monitore ano, vyplňovaním starých testov. Bola prijatá aj na štátne aj na cirkevné gymnázium v prvej desiatke. Veľa zaváži aj to že či chodí na súťaže.
Ak u vás čítanie s porozumením robí problém tak to netrvá od včera, ani ďalšie veci čo opisuješ, mali ste to už riešiť. Nie o 5minut 12

ivka225
24. jan 2025

Určite sa nevysmievam, podľa mňa je lepšie pár rokov pracovať a potom sa rozhodnúť podľa skutočného záujmu, ako ísť na niečo, čo človeka nebaví a potom dlhé roky ľutovať.

h2
24. jan 2025

@ivka225 Ale po základnej škole???

janickacrazy
24. jan 2025

@ivka225 prosím ťa, nepíš hlúposti, kto zamestná dieťa 16-rocne po ZŠ? Bude dokladat tovar v Tescu? Akurát vypadne zo školy a všetko zabudne.

zuzana76
24. jan 2025

@ivka225 ale nech ide na strednú skolu akéhokoľvek zamerania, úprimne človek so základným vzdelaním nemá absolútne žiadne možnosti, čo myslíš, čo by sa stalo, kým by čakal ? Stratil by akékoľvek študijné návyky. A potom po strednej škole môže pracovať a hľadať sa, ale zase, kým mu mladosť nepretečie pomedzi prsty a on zrazu zistí, že ma 30 a nič nenašiel a už ani nemá chuť a čas studovat.

zuzana76
24. jan 2025

A stredná škola veľmi neovplyvňuje čím bude, takže tu si môže vybrať akúkoľvek a urobiť si maturitu a potom začať studovat VS, ak zisti, že ta ho nebaví, prosím, môže zmeniť. Ale nechať 16 ročne dieta, nech sa hľadá, to je začať vychovávať bezdomovca.

hipuska
24. jan 2025

Podla mna, ide aj o inteligenciu daneho dietata, nielen o skolu. Ci ma dieta logicke myslenie alebo nema. S detmi sa neucim od 6 rocnika. To je presne to, co ja stale tvrdim a za co ma tu parkrat zvozili - znamky nie su velmi podstane a nemusia vobec vypovedat o inteligencii daneho dieta.

simoli
24. jan 2025

@biba_18 aj môjho zobrali s ADD a dys na tri školy 😊makal ale na sebe celu zš. Na prijímačky ho pripravoval brat a vybral si po vzorec brata GJH. Teraz je druhák, vyznamenaný, z mat 1.

simoli
24. jan 2025

@betulinka1
Môj inzerát na doučovanie: Môj syn má voľné miesto na doučovanie z matematiky pre druhý stupeň, monitor-testovanie9 a prijímačky. Je študent na medzinárodnom programe IB GJH a riešiteľ seminárov, olympiád, slovenských aj medzinárodných, vedie prípravný krúžok z matematiky na škole. Trpezlivosť má neskutočnú, keďže brata s ADHD a dys - pripravil úspešne na monitor nad 90% a aj jeho prijali na GJH. Úspešnosť prijatia na GJH má 100% a hľadá ďalšieho potencionálneho študenta, ktorý vie čo chce...

biba_18
24. jan 2025

@simoli to je to, že má skúsenosti s add a dys- … to veľa ľudí nevie čo s tým…

simoli
24. jan 2025

@biba_18 práve, venoval sa mu celu ôsmu a deviatu triedu s prípravou na GJH, bolo to veľmi náročné ale na škole je max spokojný aj keď to je náročné. Pre nás rodičov to ale bolo náročnejšie keď bol na ZŠ 😂 to bolo učenie každodenné hodiny a hodiny...

bleelka
24. jan 2025

My sme taketo prebudenie zažili vlani v 8.rocniku. Na polroku keď mala prvýkrát dvojku z matematiky. Tak sme spozorneli a zaplatili jej doučovanie, keďže sme chceli skúsiť billingvalne gymnázium. Dovtedy mávala len sólovú dvojku zo SJ, ale to len kvôli veľmi prísnej učiteľke (čo je zase super, lebo síce máva dvojku, ale SJ vie lepšie ako M, z ktorej máva 1). Až vtedy sme zistili, že síce máva 1 z M, ale vôbec ju nevie. Vždy len to učivo čo preberú, napíše písomku a zabudne. Nedostatočne upevnia učivo. Na DÚ 1 príklad, ktorý urobí vždy cez prestávku a tým to končí celá jej príprava na M. Napriek 3 mesačnému kurzu prijímačky na Bill.gym. NEUROBILA! SJ, na ktorú sa vôbec nepripravovala, áno, ale to nebolo nič platné, keďže neprešla z M. Takže nie je 1 ako 1 a nie je ZS ako ZS a nie je učiteľ ako učiteľ a nie je dieťa ako dieťa. Teraz nás čaká monitor a prijímačky a po vlaňajšku som teda v riadnej neistote či vôbec riskovať gym. alebo hľadať odbornú školu. Ale ja mám z dcéry stále pocit, že úrovňovo má na gym alebo OA, nie na učňovku. Je inteligentná, šikovná, len pohodlná a všetko chce mať rýchlo z krku a učiť sa čo najmenej. Vlastne som prekvapená, že pri tom ako sa neučí, má také výborné známky. Takže očakávam facku aj tento rok. Navyše nám zavarili s prijímačkami, čiže nemáme klasické možnosti ako minulé roky. A áno, hnevá má, že rodičia musia platiť doučovania na to, na čo by mala pripraviť škola. Prosbe o vyššie nároky na deti učiteľ M nevyhovel, vraj to nemá v náplni práce a ide len podľa osnov, nič navyše robiť nebude. Takže toľko jeho prístup.

zuzana76
24. jan 2025

@bleelka tie deti by skola pripravila, keby mali vyucovanie aj popoludni, teda namiesto 5 hodin matematiky aspon 8, teda zostat v skole aj popoludni a pracovat, lebo ako pises, dnesne deti su lenive, doma sa uz vobec neucia a nepripravuju, takze by museli robit tu pripravu s nimi ucitelia po obede.

simoli
24. jan 2025

Po skúsenostiach mojich dvoch detí (teraz štvrták a druhák na gym) ZŠ nemá šancu pripraviť dieťa na lepšie gymnazium. Tam sú prijímačky úplne iné ako školská matematika. Moji obaja jednotky z mat na ZŠ ale bez prípravy naviac by boli úplne bez šance spraviť vôbec prijímačky a o tom sa dostať do počtu aby ich prijali čistá fantasmagoria.

nikaeli
24. jan 2025

Ja som sa hlásila na gymko ešte v minulom storočí, bola som čistá jednotkárka a aj tak som chodila na doučovanie.. niekomu to páli viac, niekomu menej, niekomu stačí prerátať pár príkladov a má v tom jasno, niekto musí prerátavať ďalšie a ďalšie.. svoje zohráva aj čítanie s porozumením, logické myslenie, schopnosť zovšeobecňovať, aplikovať naučené, atď. Učiteľ je sprievodca, zvyšok je na jednotlivcovi (a jeho rodičoch) 🙂 veľa šťastia!

betulinka1
24. jan 2025

@simoli odkial ste?

simoli
24. jan 2025

@betulinka1 kúsok za BA

keksik83
24. jan 2025

@bleelka ja toho učiteľa chápem. naučí, čo má, riadi sa osnovami. na učivo navyše nemá ani časovú dotáciu. a hlavne prečo má robiť prácu navyše? zaplatia mu za to viac?

keksik83
24. jan 2025

@simoli prijímacie skúšky musia byť v súlade s výstupom zo základnej školy, nadväzovať na požiadavky na vedomosti žiakov končiacich ZŠ. ak sú na prijímačkách iné úlohy, treba dať podnet na inšpekciu.

katica06
24. jan 2025

@bleelka prečo by to robil? Mal by sa vyprdnúť na osnovy a učiť niečo úplne iné? Alebo na úkor vlastneho voľného času zadarmo?Mimochodom ty to máš práci ako, tie robí prácu ,,nadrámec,, a hlavne zadarmo?

abbey1
24. jan 2025

@simoli Učivo nad ráme základnej školy nemôže byť na prijimacom konaní. Riešili sme to ohľadom jazykov. Školy by napr prijali možnosť vziať na bilingualne školy deti, ktoré sú už s cudzím jazykom inde. Avšak nemôžu na skúšky dat učivo nad rámec..
Z mojich skúseností, inteligentné dieťa si vystačí s učivo bez doučovania. Avšak, potrebuje si precvičiť ukážkové testy, aby ho nezaskočil typ otázky, zadania, cvičenia, na aký nie je zvyknutý.

kaktusik007
25. jan 2025

@abbey1
@keksik83 ano dievcata, ucivo na prijimackach musi byt v sulade s vystupom zo zs..... akurat viete aky je velky rozdiel v tych zakladkach??? Brutalny. V jednej pracujem, do druhej mi chodil syn a druhy syn bol na osemrocnom --- takze viem velmi dobre porovnat, co sa tie deti realne ucili v osmom rocniku, aj ked oficialne by sa mali ucit to iste, lebo statny vzdelavaci program nepusti. ALE - skoly si robia vlastny vzdelavaci program, ktory zo statneho vychadza. A existuje nieco ako minimalny standard ---- cize to najnutnejsie, co dieta - absolvent toho - ktoreho rocnika musi minimalne veduet.... A ako sa k tomu postavili v ramci ucebnych planov jednotlive skoly a ucitelia???? zobrali to minimum a viac proste NEUCIA. A teda je rozdiel aj medzi ucitelmi.
A robi sa to aj v matematike a v slovencine - obzvlast v deviatom rocniku je vidno, ci im matikar dava jednoduche priklady - ktore sa deticky naucia rarat ako cvicene opicky, dostanu jednotku a idu spokojne dalej.... Alebo tie deti su naucene rozmyslat a popasuju sa aj s narocnou ulohou.... Proste naozaj jednotka v A by bola dvojka v B a trojkou v skole C.

autorka --- obe deti som si na prijimacky pripravovala sama. Ucitela som jednak nechcela nejak platit, jednak takym doucovaniam moc neverim... Su ale online platformy, ktore som deckam platila - mladsi si vystacil s 5 eurami na mesiac a starsi uz zial na bilingval stal 27 mesacne ;) ale to som mu zaplatila iba na 2 mesiace.
potesim ta, este mas sancu to stihnut. Zaklad vsetkeho je rozhodnut sa pre KONKRETNU skolu. Aby totiz priprava bola efektivna, musi byt jasne cielena.
ak mas konkretnu skolu --- treba zohnat testy z nej z minulych rokov. Skola si ich moze robit sama --- v tom pripade vysoko doporucujem ist na doucovanie, ak take ta skola robi --- tam zvyknu ucitelia vysvetlit presne typy prikladov, ktore sa na prijimackach u nich objavuju. A potom je to hra kto z koho ---- miest 26, na pripravnych kurzoch deti 60 a zaujemcov o studium 90. Ale isto chapes, ze tych 60 je na tom lepsie ako zvysnych 30.
ci uz konkretna skola kurzy organizuje ci nie, nastava googlenie.
ak skola si testy na orijimacky kupuje - co bol aj nas pripad u oboch --- musis zistit, ktore dalsie skoly maju podobne typy prijimaciek. Toto bola pre mna najhorsia cast, cele dni som iba googlila, chodila na stranky vsetkych moznych gymnazii a hladala testy 🙂. niekde vysledky boli, niekde nie - takze som ich musela aj si sama vypracovat, aby som vedela skontrolovat.
medzitym si treba pripravit - ak su testy stylom vyberu spravnej odpovede --- odpovedove harky. Aby si dieta nacvicilo sposob, ako to bude na prijimackach - a rovnako treba ohranicit cas.
No a potom nastava - pisanie tychto cvicnych testov. syn napisal test, ja som ho opravila. Vycislila %. A prechadzali sme si potom kazdu jednu otazku a zdovodnovali, preco je to tak. Neskor, ked testy pisal nad 85-90%, sme si uz prechadzali iba tie, co oznacil zle.

je to psychicky narocne obdobie a ja som rada, ze decka uz mam upratane na gymnaziu ;) ale da sa to zvladnut. Treba len proste planovat dopredu.

ja som decka potom ako sa blizili prijimacky aj nechavala niektore dni doma - robili si testy a nechodili proste na vyucovanie do skoly. Ale hovorim, boli piatak a osmak - a teda zakladna skola ich nepripravovala nijako.

a este jedna vec - skolu, ktoru uprednostnuje, daj prijimacky na druhy termin. Prvy termin si pojde akoby iba vyskusat. Synovi to pomohlo - aj ked doma s prehladom robil hodinove testy za 40 minut, v tom strese realne nestihal a poslednych 10 otazok zo 45 iba natipoval ;). takze na vysnivanej skole uz vedel si ten cas zadelit lepsie. A skoncil siedmy zo 130 deti, brali 30 a prvi piati boli prednim pretoze mali body za olympiady, testy napisali horsie ako on.

kp7333
25. jan 2025

@kaktusik007 velmi dobre zhrnuta realita. vies mi prosim do spravy poslat nazov tej online platformy na pripravu na bilingual? vdaka.

lenka_da
25. jan 2025

@kaktusik007 mohla by som ťa poprosiť názov tej online platformy? ďakujem...

abbey1
25. jan 2025

@kaktusik007 Ale ved každý vie, že úroveň škôl je rôzna. Reagovali sme na danú užívateľ ku, ktorá písala, že na prijimačkách sú veci nad rámec.
Ja si veľmi potrpim na kvalitnom vzdelávaní a vzdelaní. Okrem dobrej výchovy je to základ, čo môžem deťom dať, aby raz mohli byť úspešné a spokojné vo svojom profesnom živote.
Na druhú stranu, občas len otváram ivu5, ako rodičia silou mocou to dieťa na danú školu chcú dostať. Doučovania rok pred prijímačkami, stresy z prípravy 🙂.
Povedzme si otvorene. Buď to dieťa na to má, alebo nemá. Samozrejme, treba dieťa bavigivat, skúšať skúšobné testy. Ale mne príde extrémne už to, čo popisuješ ty. To už je príprava na medicínu.
Zopár desiatok deti som pripravovala, či už na bilingualne gymnázia, vysoké školy, rôzne jazykové certifikáty, a je krásne vidieť, ktoré dieťa, to v sebe má a potom sa mu i ľahko študuje, a ktoré musí všetko vydrieť, pripadne plní sny rodičov a podobne.

kp7333
25. jan 2025

@abbey1 ak nie su nad ramec, ako potom vysvetlis, ze na prijimackach na osemrocne gumnazium su priklady na rovnice, ktore sa podla osnov preberaju az v osmom rocniku? alebo ze su tam napr. rimske cislice, ktore sa preberaju na konci piateho rocnika, kym prijimacku su na jar? nie, bez doucovania deti (akokolvek sikovne) nemaju sancu. Prijimacky mozno spravia, ale budu pod ciarou.

kaktusik007
25. jan 2025

@kp7333
@lenka_da u exam testing si skoly vacsinou tie testy kupuju a ich aplikacia sa vola examino - v kombinacii so vzorovymi testami zo skol a mi napadlo, ze este z jednej stranky som kupovala ale iba testy so spravnymi odpovedami.... asi 3-4 eura za jeden test som platila.... idem to pohladat

abbey1
25. jan 2025

@kp7333 Keď myslíš.
Ale vidím, že čítanie s porozumením ľuďom skutočne robí problém. 🙂