icon

Sú žiaci dostatočne pripravení na prijímacie skúšky?

24. jan 2025

Dobrý deň,
Aké máte názory na úroveň vzdelávania na konkrétnych školách kam chodia vaše deti? Sú podľa vás dostatočne pripravení na zvládnutie prijímacích skúšok na stredné školy?
Mám dieťa jednotkára, no keď som mu dala vypracovať niekoľko vzorových testov zo sjl a mat (gymnáziá, obchodné akadémie, aj stredné odborné školy rôznych zameraní), bol stratený.
Pripravujem ho doma, pretože mám obavu, že zo základnej školy aj napriek tomu že máva 1 a 2 nie je dostatočne pripravený.
Som trochu sklamaná. V podstate som neriešila doteraz úroveň jeho vedomostí- mala som pocit, že to vzhľadom na známky nie je potrebné. O to viac som bola prekvapená, keď som zistila, že dieťa vlastne absolútne nič nevie. A to mi bolo odporučené ho dať na gymnázium. Tak teraz neviem.
Ako ste na tom vy a vaši deviataci?

kaktusik007
25. jan 2025

@abbey1 ano, suhlasim. Dieta na to musi mat. Ale tu je vidiet ze zijes v UK, nie na Slovensku - vysvetlim. Mam obe deti nadpriemerne inteligentne, mladsi je nad 160, tam to drzim v realnom svete, a starsi ma iba okolo 140. Pre taketo deti, ktore nie su vyhranene, ina skola ako gymnazium u nas nie je. (teraz prosim neriesme skoly ako obchodna, zdravotna, hotelova, pedagogicka... proste mam syna, za mojich cias by siel na priemyslovku) Lenze --- priemyslovky sa pospajali s ucilistami a kvalitovo isli velmi velmi dole. Tu sa vzdelavaju decka, ktore sa nedostali na gymnazium ale aj decka, ktore ledva prechadzali na zakladke. Tam naozaj nechces pustit nadane dieta, ktore ma potencial zmenit svet. A ani jeho surodenca.
Rocniky 2008-2011 su tak silne, plus miesta na gymnaziach tak zoskrtane --- ze ak sa hlasia dve deti na jedno miesto si este hovoris, aka super sanca sa na skolu dostat! Standard je 4, v BA uz aj toto cislo zaujemcov vs pocet prijatych je davno prekonane. Metodka minuly rok - hlasilo sa okolo 500 deti, brali 30. Trencin - hlasilo sa okolo 300 deti, beru 120. 4 rocny odbor. Metodka mozno nebol spravny priklad, lebo zverejnili iba celkove pocty bodov. Ale TN zverejnuje veci transparentne --- pocet za skusku zo SJ, z MAT, body za monitor, body za prospech, body za olympiady a potom ten sucet, na ktorom zaklade deti prijima. A tam si vies pozriet ake deti sa na gymnazium hlasia - ano, aj trojkari to skusaju, zopar jedincov sa najde. Drviva vacsina deti ale nema viac ako 5 dvojok, a to su uz na chvoste radu. Vacsinou su to vsetko cisti jednotkari, 1-2 dvojky. Sledovala som to par rokov dopredu, ako sa to mojich deti realne tykalo a ano, vyhodnotila som ze prave preto, ze su moje deti inteligencne tak mimo normu, musia sa na prijimacky pripravovat a nesmu to podcenit ---- pretoze sa na to gymnazium MUSIA dostat. Nie je sanca ich vzdelavat inde, v inej skole. S ich potencialom proste nie. A kedze jedna skuska - jeden test - o tom rozhoduje, je sakra dolezite to nepodcenit.

a teraz? jasne ze sa neucia, skolu flakaju, nechce sa im.... A jasne ze ja neriesim znamky - iba ak vidim ze horsia znamka bola lebo sa vykaslali na pripravu - to som zla. Ak si to den pred pisomkou citali a dostali trojku - zamrzi, ale neriesim. Decka uz maju tu sebareflexiu dostatocnu na to, aby same di zhrnuli ze sa mali tomu venovat viac. A o tom to je - uci ich to zodpovednosti. A klop klop klop, asi sa mi ich vychova v tomto smere celkom vydarila, kedze napriek flakaniu a neuceniu a hrania hier maju obaja priemery do 1,5 🤷🏼‍♀️

kaktusik007
25. jan 2025

@kp7333 ale ti piataci ten priklad nemaju vyriesit pomocou rovnice, to nik od nich nechce ;)

taky priklad je tam preto, aby videli, kto ho vyriesi logicky - lebo tomu to pali a take deti na tej skole su.

cize ak sa piatacik zamysli, je to schopny vypocitat. Ak to vypocitat schopny nie je logicky, tak potom musi byt schopny si osvojit ucivo vyssich rocnikov. Ak ani toto nie - nema na osemrocnom gymnaziu co hladat.

ono problem prijimaciek je aj to co tu nacrtla
@abbey1 vela deti sa pripravou na ne je schopne dostat na skoly, na ktore realne nemaju. Jeden test o tom rozhoduje. A je velmi smutne, ak dieta co mentalne na to nema zabera miesto dietatu, ktore by tu skolu davalo lavou zadnou a iba preto, ze pokazilo prijimacky, sa na nu nedostalo.

kp7333
25. jan 2025

@abbey1 seba myslis zrejme

kp7333
25. jan 2025

@kaktusik007 presne tak, v Bratislave je to masaker. Na osemrocne sa hlasia takmer vylucne jednotkari a dostane sa jeden z desiatich (aspon na skolach v nasom okoli). Na bilingual je to podobne, bez specialnej pripravy deti nemaju sancu. A ked sa nedostanu ani na to, zacina pre nich a rodicov skutocny stres v deviatom rocniku. Lebo gymnazii v BA je zalostne malo v porovnani s poctom nadanych deti v BA a sirokom okoli. A potom zial jednotkari koncia na skolach, ktorym zostali volne miesta v druhom kole a na ktore isli v prvom kole slabsi ziaci. Toto je realita v Cechach, aj na Slovensku, uz dlhodobo na nu upozornuju rodicia, aj media.

abbey1
25. jan 2025

@kp7333 Nie, nie. Teba myslím. Keďže čítaš v mojich príspevkoch niečo, čo tam nepíšem a to, čo píšem, to tam nevidíš.
Áno, na prijímacie skúšky sa treba pripravovať, treba robiť skúšobné testy. Nie, učivo nad rámec štátneho vzdelávacieho programu tam nie je.

abbey1
25. jan 2025

@kaktusik007 Nie, ja žijem na Svk. Tu som vyhodila gymnázium, i moja staršia a aj mladšia sa hlási.
Áno, gymnázium by skutočne málo držať úroveň a mali by tam ísť top žiaci.
Ja som zo staršej generácie. Vtedy na gymnáziu v triede boli gro čistí jednotkami, par len s par dvojkami. 3? To už bolo, že otvorené ústa, čo to je za žiaka.
Len doba sa zmenila v tom, že väčšina žiakov a ich rodičov chce ísť na gymnázia, následne vysoké školy. Preto tie počty prihlásených deti, preto tie sklamania.
Rodičom často chýba troška reálneho pohľadu na schopnosti dieťaťa.a ešte väčší problém je, že sa stredné odborné školy a učňovky nechali zdegradovať. Kedysi stredná priemyselná škola brala top žiakov. Teraz? :(
Učňovka? Sama by som mala problém tam dat dieťa. Väčšina je čistá katastrofa. Veľká tragédia v tomto. Bohužiaľ.

kp7333
25. jan 2025

@abbey1 videla som na vlastne oci. a hovorim o osemrocnom gymnaziu. na pripravnych kurzoch zacinaju s tym, ze sa deti pytaju, co preberali a co nie. a neprebrane ucivo s nimi doberaju. precvicovat priklady je fajn, pokial mas vysvetlene k tomu ucivo. problem je aj to, ze dnes si skoly mozu vybrat ucebnice a kazdy typ ucebnic ma inak zoradene ucivo. Plus to co pisala kaktusik007 - vela zavisi aj od skol. To, co niektori preberaju skor, ini az nakoniec chyba jednotny system a tym padom rovnaka startovacia ciara na testoch.

lauricka
25. jan 2025

Teraz sa mi zdajú testy viac aj na logiku, vyvodenie si. Ak je to taký jednotkár, že naučené, ale veľmi mu to nepáli, musí jednoducho robiť tie testy, zvyknúť si na typy úloh a naučiť sa ich robiť. No a potom dúfať, že sa mu pošťastí. Školu neriešim ani ja, ak chcem, aby niečo dieťa vedelo, tak nejak viem, že sa o to musím postarať hlavne sama.

lauricka
25. jan 2025

@kaktusik007 tie priemery napriek flakaniu nemajú vďaka výchove, ale čisto vďaka svojmu IQ, ktoré im náhodou nadelila príroda.... ale v pohode 🙂. Najdôležitejšia je psychická pohoda. Dnes je všetko stres.

abbey1
25. jan 2025

@kp7333 My si nerozumieme. Vieš, čo je štátny vzdelávací program?
Nad jeho rámec prijímacie skúšky nejdú

kaktusik007
25. jan 2025

@abbey1 aha, tak prepac, neviem preco som bola v tom ze zijes v UK, ospravedlnujem sa. A opat s tebou suhlasim - sme asi rovnako stare, ja som mala jednu dvojku na zakladnej a bolo mi odporucene, aby som na gymnazium nesla, kedze nie som cista jednotkarka 🙂 a prave mam tu kvalitnu priemyslovku. Lenze uz pred 10timi rokmi nam na stretavke vtedajsi triedny povedal, ze siel do dochodku radsej predcasne, ako ucit na tej skole po zluceni s ucilistom... a to prosim bola TOP priemyslovka v celom byvalom Ceskoslovensku - a teraz som prekvapena, ak sa tam hlasi dvojkar.

keksik83
25. jan 2025

@kaktusik007 ja školský systém poznám. som učiteľka na strednej, prijímacie testy aj maturity riešim každý rok (slovenčina). učim už takmer 20 rokov. sestra je tiež učiteľka SJL - ANJ na gymku (štvorročné klasické, bilingválne a osemročné), viem teda aj porovnať.

abbey1
25. jan 2025

@kaktusik007 Presne!!!
S tým UK v pohode, sme tam často. 🙂

kaktusik007
25. jan 2025

@lauricka samozrejme ze tie priemery maju vdaka svojmu intelektu. Ten maju vysoky tak preto, ze mali po kom intelekt zdedit a mali ho cielene rozvijany --- teda boli na nich kladene naroky adekvatne ich intelektu. A tie naroky som na nich kladla ja, nik iny. Rozhovory na temy som s nimi viedla ja, nik iny. Ten potencial co v nich je som viac rozvinula ja, nik iny. Pracujem v skolstve - som u deviatakov. A v triede mam jedneho chalana, ktoreho IQ pod 120 veru nie je. Len teda vplyvom jeho rodicov, vychovy, prostredia a tym, ze na neho neboli kladene poziadavky, chlapec sa zaclenil do kolektivu stylom, ze sa pokusil spriemerovat... A tak z nadaneho je dvojkar. Z chalana, ktoremu to matematicky mysli a mohol by vystudovat statisticku alebo poistnu matematiku, bude v lepsom pripade majster, mozno veduci. Vysoka skola? Uz teraz vie ze je zbytocna, ze zarobi peniaze aj bez nej. ----- a toto je prosim dosledok vychovy toho dietata.

Mat nadane dieta je brutalna zodpovednost. Aspon teda ja to tak vnimam. Teraz vnimam naozaj tie nadane deti s IQ nad 150, ktore ale su schopne sa zaclenit do spolocnosti. Pretoze inteligencia je svojim sposobom postihnutie, aj ked sa jedinec nachadza na druhej strane gaussovej krivky - avsak z pohladu hodnot je to proste patologia. Tychto jedincov je minimum, a to este obzvlast, ak jeho mozog je schopny indukcie - co znamena ze vedia nie len vysoko rychlo vyhodnodnocovat informacie a rozhodovat sa na ich zaklade a analyzovat ich (co je dedukcia), ale vedia aj inovativne prichadzat s novymi napadmi a rieseniami - a tu sa bavime naozaj o zopar jedincoch v dejinach, co pohli svet. Myslim vedcov. Ano, mam dieta, ktore ma v tomto smere velky potencial - a to ma 13, riesi veci, ktore sa prednasaju na vyske. Ak ho nebudem nutit, aby sa rozvijal, ten potencial v nom zakrnie. Ak ho nutit budem - mozno bude naozaj realne schopny zmenit svet. Budem sa opakovat, mat takto nadane dieta je brutalna zodpovednost.

simoli
25. jan 2025

@kaktusik007 Presne tak. Úlohy sú zamerané na logiku, a toto sa v škole neučí. Len opičkové príklady. Ale záleží kde sa hlási. Bežné školy ako napr Vazka mala len typicky školské učivo a starší odtiaľ vychádzal znudený a prijímačky napísal najlepšie zo 400 deti.

janickacrazy
25. jan 2025

@kp7333 nemyslím si, napríklad moja neter išla na osemročné gymnázium a nemala absolútne žiadne doučovanie a prijímačky urobila ako druhá najlepšia, proste bola šikovná

lenka_da
Autor odpoveď zmazal
simca06022011
27. jan 2025

No ono je to tak = nie kazda jednotka je jednotka, casto su to subjektivne znamky, rozne hodnotenia na roznych skolach. A potom as to na testoch kadejakych ukaze. Vela spravi stres, to ak nieco vidi prvykrat... treba to len trenovat.
Na nejaku skolu sa iste dostane, ved si vezmi, ze xy deti na tom iste nie je lepsie.
U nas v skole deviataci maju doucovanie = nepovinne, aj SJ aj Mat pred alebo po vyucovani. Zvacsa absolutne to nepotrebuju u nas deti co sa priebezne ucia v skole, priparveny su. U nas je aj znamkovanie prisne, znamky su zle, bezne kludne cela trieda ma priemer z pisomky MAT aj 2 aj 2,5+ bolo...

matapo
27. jan 2025

....syn bol pre chorobu takmer 2 mesiace doma deviatak. Učili sme sa doma, mali sme len okruhy. Keď prišiel po dlhom čase do školy, písali dva testy zo sjl aj z mať, veľké tematicke. Nemusel písať keďže bol tak dlho chorý. Písať ich chcel, chcel vyskúšať. Jediný v triede ich napísal na 100percent. Priemer triedy bol v oboch takmer 3. Tak niekdy tá škola nestačí ☹ učiteľky sa ho pýtali či má dou ovanie. Povedal ze nemá, učil sa sám a s mamou, lebo doucovatelky sú drahé.

simca06022011
27. jan 2025

@matapo tam ide o ten pristup individualny... to vela urobi

ivka225
28. jan 2025

@simca06022011 Ak je priemer 2 alebo 2,5, neznamená to, že známky sú zlé. Znamená to iba toľko, že písomka bola pripravená veľmi dobre, nakoľko odlíšila výborných, priemerných aj slabých žiakov.

simca06022011
28. jan 2025

@ivka225 neberiem ti nazor, ale napr vime vsetci ziaci su nadpriemerny, viac menej v nasej skole, proste ked koncia na doucovaniach deti excelentne, jednotkari, vitazi sutazi atd = mne to znaci o niecom inom. Jednak ano = je tam prisnejsie hodnotenie, tazsie testy. Ale na druhej, tie deti pravdepodobne mali nedostatocne vysvetlene to ucivo. Ale to je naozaj jedno, ja som chcela poukazat na to, ze ked porovname napr. tieto deti ci v monitore, ci v prijimackach s detmi z inych zs, tak maju navrch, napriek takymto znamkam = teda nie je jednotka ako jednotka.

ivka225
28. jan 2025

@simca06022011 Ide o to, čo považujeme za základný súbor. Ak všetkých žiakov na Slovesku, tak je možné, že žiaci vo vašej škole sú nadpriemerní. Ak ale máme na mysli iba vašich žiakov, je nemožné, aby boli všetci nadpriemerní. Z definície priemeru je zrejmé, že pri dostatočne veľkom súbore a predpoklade normálneho rozdelenia hodnôt sledovanej náhodnej premennej je nadpriemerná presná polovica. Ak namiesto aritmetického priemeru použijeme ako mieru centrálnej tendencie medián, tak je to presná polovica aj pri malých súboroch s iným ako normálnym rozdelením.

ivka225
Autor odpoveď zmazal
zuzana76
28. jan 2025

@simca06022011 vsetci ziaci nadpriemerny mozno na takej Gamca, vies co je nadpriemer? IQ od 111 - 120 a vysoky nadpriemer 121 - 130, pricom od 130 uz beru do mensy, ak teda tvoje dieta nechodi na najvyberovejsiu skolu, lebo ani na gymnaziu uz nemusia byt vsetci ziaci s IQ okolo 120, ak ziaci napisali pisomku s priemerom 2, stale to neznamena, ze ucivo bolo zle vysvetlene.

zuzana76
28. jan 2025

@simca06022011 a clovek s IQ okolo 110- 115 stale nemusi byt cisty jednotkar, podla povahy a snahy to moze byt aj trojkar

zuzana76
28. jan 2025

na beznej ZS su aj deti s IQ okolo 90 a pod tuto hranicu a to su prinajlepsom z niektorych predmetov trojkari a z takej matematiky a slovenciny kludne aj stvorkari

simca06022011
28. jan 2025

@zuzana76 ja nepisem o IQ, ale kludne si mudruj :D tieto deti koncia prve v olympiadach po celom slovensku a dokaze ich takto rozhodit pisomka z matiky? celu triedu? keby to bolo napr. len moje dieta, co sa kolkokrat na to vykasle ale inak excelentni ziaci nedostanu 1 :D A hlavne pisala som to kvoli uplne inej veci... ze nie je 1, ako 1... z roznych skol.. a to viem co pisem, vsetky tieto deti skoncia na gympoch, velka cast na bilingvalnych

kaktusik007
28. jan 2025

@zuzana76 bodaj by na beznej skole boli deti s IQ 90.... zial, zacina byt realitou, ze tu mame deti ktorych IQ sa len tak tak dostalo nad hranu mentalnej retardacie - cize deti s IQ 70. A nech mi hovori kto chce co chce, toto je pruuuuuser. Vzdelavat deti s IQ 70 spolu s detmi co maju IQ nad 150. - to len taky povzdych

zuzana76
28. jan 2025

@kaktusik007 veď ja viem, zažívame to denne. Ale zase povedzme si, že aj deti s IQ 150 nie su bežný zjav na bežnej ZS, väčšinou ich poberú gymnázia a na vyššom stupni zostane IQ od 70-120/130, náročné