Sú žiaci dostatočne pripravení na prijímacie skúšky?
Dobrý deň,
Aké máte názory na úroveň vzdelávania na konkrétnych školách kam chodia vaše deti? Sú podľa vás dostatočne pripravení na zvládnutie prijímacích skúšok na stredné školy?
Mám dieťa jednotkára, no keď som mu dala vypracovať niekoľko vzorových testov zo sjl a mat (gymnáziá, obchodné akadémie, aj stredné odborné školy rôznych zameraní), bol stratený.
Pripravujem ho doma, pretože mám obavu, že zo základnej školy aj napriek tomu že máva 1 a 2 nie je dostatočne pripravený.
Som trochu sklamaná. V podstate som neriešila doteraz úroveň jeho vedomostí- mala som pocit, že to vzhľadom na známky nie je potrebné. O to viac som bola prekvapená, keď som zistila, že dieťa vlastne absolútne nič nevie. A to mi bolo odporučené ho dať na gymnázium. Tak teraz neviem.
Ako ste na tom vy a vaši deviataci?
@zuzana76 a ked to chces rozdelit na skupiny, tak nemozes, lebo by to pre tych v hranicnom pasme bolo disriminujuce a nebola by inkluzia.... cele zle toto, uplne nepochopeny princip diferencovaneho vyucovania.
@ullala absolutny nesuhlas - nie s pasmami, ale s tym ze vysoky nadpriemer je potrebny do skol pre nadane deti a do mensy.... prvy stupen je dolezite aby bola dobra triedna ucitelka, ktora rozvija u dietata to co mu nejde (v 90% socialne zrucnosti) - kludne aj dedinska zakladna skola v hornej dolnej, no a nasledne potom osemrocne gymnazium na kvalitnom prestiznom gymnaziu, pripadne potom prestup bilingval. Pisem na kvalitnom, pretoze je gymnazium a gymnazium a naozaj treba vybrat take, ktore ma aj adekvatne poziadavky na svojich ziakov... No a mensa? Ehm.... Neprisla som na ziadne nejake vyhody, proste par ludi hrajucich sa na dolezitych a strasne inteligentnych, vacsina je uplne mimo reality. Ti, ktori su "normalni" - teda ti, s ktorymi sa da rozpravat, bavit a podobne, nemaju potrebu sa v tejto akoze organizacii zdruzovat 🙂
@kaktusik007 pises velmi zaujimavo o celej tejto problematike. Prave to riesim s mladsim synom, ktory pojde do prvej triedy a uvazujem, co s nim spravit.
Napriek tomu su deti, ktorym skola pre nadane deti sadne ako rit na serbel a je im tam lepsie ako by im bolo na beznej skole.
No ja som pisala o tom, co skoly pre nadane deti a mensa vyzaduju. Skola pre nadane deti vyzaduje IQ minimalne 130, mensa taktiez. Pripadne ak vies o skole pre nadane deti, ktora berie aj pod 130, daj mi prosim vediet, vklude aj sukromne 😀 Kedze synovi chyba par bodov do 130 a uz teraz viem, ze ho nezoberu do tej skoly, kam by som chcela, aby ho zobrali.
Syn bol zhrozený keď prišiel na gympel. Rozdiel medzi jeho matikou a matikou ostatných bol obrovský. Do triedy chodí ešte s jedným bývalým spolužiakom a prvé dva mesiace boli jediní, ktorí sa na hodinách matematiky zapájali aktívne. Ostatné hodiny to bola extrovertná trieda a doslova sa bili o slovo až na matiku. Postupne profesorka medzery zlepšuje, ale z ľudí s 1kami sa stali zrazu 3kári. Som veľmi rada za jeho základnú. Učiteľku matiky mal na druhom stupni skvelú. Hlavnú výhodu, ale vidím v tom, že škola organizovala povinné doučovania pred monitorom, ktoré mu veľmi pomohli. Z triedy napísalo nad 90% monitor z matiky až 11 ľudí z 23 (čo je podľa mňa vynikajúci výsledok). Slovenčinu až také šťastie nemal (chýbal bod). Ale prijímačky spravil na prvom mieste na oboch školách a na vysvedčení mu pristala jedna dvojka, ostatné 1ky. Za mňa kľúčom je robiť testy, testy a testy.
@ullala skola pre nadane nie je ziadna vyhra - tym detom tam bezne chybaju socialne zrucnosti, tie deti su castejsie "svojske". A uplne ma dorazilo, ake su namyslene a drze. Ale ano, za toto nemozu, toto maju z rodiny. A co vlastne chceme od deti, ktorych skola ma uz len v nazve ze nadane --- jasne ze im udrie slava do hlavy a nevedia to spracovat. Pricom ide iba o IQ - ktore sa v case meni a ustali sa az okolo 21. Maloktore dieta si drzi rovnaku vysku IQ od zdiagnostikovania v 5tich rokoch az po dospelost, vidim to na svojom synovi - zacinal na 130 a teraz je odhadom na 170, realne to nik nebude zistovat, kedze nie su nakalibrovane testy, tie su myslim iba do 160 a zvysok je proste subjektivny odhad. Lenze rovnako ako syn siel hore, vie dieta ist dole a zo 140 klesnut na 105. Nic nezvycajne.
ak mozem poradit - dieta treba rozvijat, ma dostavat podnety adekvatne svojim schopnostiam. Ten, kto nevie ake mam deti (druhy syn ma iba 140), je presvedceny, ze som ambiciozna, premotivovana matka ktora to brutalne prehana. Jazykovky, ZUSKA, ked boli mladsi tak vytvarny aj hudobny odbor kazdy, tanecna - treningy 9 hodin tyzdenne plus sustredenia, a samozrejme ked dostali dvojku /z cohokolvek/ tak moja standardna otazka bola - co si tam pokazil?
aktualne - o chvilu maju 14 a 15. Starsi si o sebe vela myslel, tak nespravil prijimacky na osemrocne - na druhom stupni potom uz celkom trpel. A musel sa dostat prec z osmicky, deviaty rocnik by tam uz asi nebol dal ;) takze teraz je na bilingvalnom, no a mladsi sa dostal na obe osemrocne, kde si podal prihlasku a vybral si to tazsie - a ten o prestupe na bilingvalny odbor nechce ani pocut kvoli kolektivu.... takze aj ked ma to stve, ostava buduci rok v kvarte.
co tym chcem povedat - naozaj je dolezita ucitelka, nie skola. A to, aby si si dieta rozvijala - ale nepretazovala. A potom fakt cestou 8 rocneho gymnazia.... Mladsi mal 2-4 rocnik ucitelku kravku - to, co som si ja s nou zazila, je asi na knihu. Boli v nej zosobnene hadam vsetky predsudky o nadanych detoch ake existuju ;) takze ked sa dostal na gympel, bola som rada ze aspon jedno dieta je zo zakladky prec ;)
ono treba nadanie podchytit, to rozhodne. podporovat zaujmy, rozsirovat obzory. A to u vsetkych deti, aj takych, co maju IQ iba 115. Potom sa aj tak rodic vplyvom puberty deti dostane do bodu, kedy neriesi - v tom som teraz ja. Obaja na gympli, v nizkych rocnikoch - znamky su nepodstatne. Teraz iba trvam na tom, aby si do konca druheho rocnika / sexty vybrali, comu sa chcu venovat a co chcu studovat na vyske - a za tym isli. Aj za cenu, ze zo zvysnych neprofilovych predmetov budu mat trojky lebo ich budu flakat ;) no v tom, co si vybrali, ocakavam ze vzhladom k svojmu nadaniu budu excelovat.
@ullala k tym par bodom co chybaju do 130 - a ono to je super ze chybaju.
vies, starsi ma syndrom typicky pre mensanov - ja mam pravdu, ja mam argumenty, ak si myslis ze ty mas pravdu - argumentuj. A same preco, preco, preco.... A vyrokova logika z ktorej ma miestami ide je**ut.
a mladsi? akoze sorry, ale takto vysoke IQ je uz postihnutie. Je to same - oblec sa - je tam 10 stupnov, nemozes ist von v tricku --- ano, svieti slnko, ale mrzne....... obuj sa --- nie, v platennych teniskach ist do snehu nie je dobry napad...... vonku prsi - vezmi si dazdnik. Proste on sa zamysla nad vecami typu ked pustim z okna, ktore je vo vyske 1km, lopticku o hmotnosti 100g, ako dakeko dopadne na zem od budovy? (rozumej kolko sa pootoci zem odkedy tu loptu pusti az kym ta lopta dopadne) a tie veci ze ako sa ma obliect ci obut ci si zobrat dazdnik su proste pre neho uplne nepodstatne hluposti, ktorym je skoda sa venovat...
preto ja hlasam - inteligencia je postihnutie. A kedze moje deti su takto postihnute, musim ich naucit s tym postihnutim zit ----- takze celkom otvorene hovorim ze mladsiemu budem musiet najst zensku ;)
Ja si myslim ze z beznych skol nie su dobre pripraveni. Dceru mam jednotkarku, fakt sikovna, aj jazyky jej idu. Minuly rok skusila z 8ky prijimacky na bilingv.gympel. Sj ok, ale matika ze bola uplne iny level a anj tak uroven b2/c1. Vramci vseob.predpokladov vyroky v latine, esperante a vselijake speciality okolo ktorych tak 90% teenagerov ani len neslo. No tazke to bolo aj na nu. Vela deti malo doucko a teda ani 1 sa nedostal na bilingv.gympel.
Tento rok sme vybrali 1 gympel a 1 odbornu skolu, plus bilingval ako talentove, to bude ale bez sance. Min.rok brali 30 a 600 sa hlasilo. Teraz sa dost uci doma na monitor, verim ze ho spravi na 90% aby isla bez prijimaciek lebo inak neviem co budeme robit. Strasny pretlak deti je, nielen na gymple. A na doucko sa tiez neda spoliehat.
@kofa77 Áno, psychologické testy, testy predpokladov robia viaceré školy a tieto testy vedia deti potrápiť. Ale presne ako píšeš, jazyk býva veľmi jednoduchý. Tam oni nemôžu ísť nad rámec učiva. Jasné, že ich vedia na niečo nachytať. Avšak autorka píše úplne mimo. B2, C1 to už je skutočne veľmi slušná úroveň a neexistuje, aby takto postavili test na gymnázium.
@abbey1 tak tak,
a tie otazky, ze vyroky v latincne, esperanto, ano, toto byva, ale s jazykom to nema nic spslocne, v zmysle, aby od nich vyzadovali, ide o nejaky cit pre cudzi jazyk a vseobecny prehlad.
inak. syn sa esperanto naucil, asi za 2-3 mesiace, cze kovid, sa nudil, ze to je taky sranda jazyk😀
@abbey1 samozrejme ze viem, ja sama som chodila na bilingv.skolu + studovala v zahranici, mam uroven jazyka anj b2/nj c1 (maturita, certifikaty) a prave preto to spominam. Jazykova priprava mi pride z beznej skoly nedostatocna.
Mala som moznost vidiet aj zverejnene testy z minulych rokov a teda vobec nie su lahke. Ale to je moj nazor.
Deti maju od 1triedy anj, vedia sa dohovorit ale vobec to nestaci na tie testy co su na prijimackach. Bilingval mi pride vhodny pre deti, ktore uz maju na zs nejaký anglicky program a teda uplne inu uroven jazyka ako bezna zs. Robili vase deti minuly rok prijimacky na bilingvalne skoly v BA? Ak ano a dali to bez problemov, hlavne matiku a jazyk, tak klobuk dole pred ich skolou a ucitelmi, ze ich tak dobre pripravili.
Moju zastihol COVID v 7 a 8 r a to bol des.Mala som pocit, že sa nič neučia.Chodila na doučovanie zo SJ 2 m pred prijimackami a detto matematika plus som doma robila s ňou testy.Spravila na bilingval monitor nemala príliš dobrý.Plus mali testy všeobecného rozhladu.Hlavne opatrne s tým veď ty nič nevieš atď...nech nechytí paniku a nebude si veriť.Mozno ste spravili pár testov a ešte sa do toho nedostal, ale zase zápis atď musí vedieť spraviť.No je to náročné som rada, že to máme za sebou u nás polovica triedy sa nedostala kde chcela je to taka prvá facka, že učil som sa bol som dobrý, ale niektorí mali roky samé jednotky, olympiády a miesto nepustí.Tych deti čo sú dobré je veľa.Drzim palce skúšajte s skúšajte a niekedy pomôže kvalitný doucovatel my sme mali šťastie na chalana z matfyz s vedel jej dobre vysvetliť matematiku čo bola vždy jej slabina
@kofa77 ved pisem ze to bolo vramci vseobecnych predpokladov. Ak sa uci syn esperanto tak fajn, ale myslim ze vacsinu teenagerov by to ani nenapadlo. Detto napr nejake latinske vyroky, prislovia/odborny text v anj a pod. Bezne sa s tym na skole asi nestretnu. Na druhej strane, chapem ze musia vybrat tych najlepsich z najlepsich....
@rainee reagovala som na to, ze od nich na prijimackach chcu b2/c1- co je absolutny nezmysel, kedze vystup z maturity na biling. je c1,
tie ine otazky - test vseobecnych prepdokaldov , su deti, ktore vedia aj to. a ako psies, test ma vyselektovat najlepsich.
esperanto - je to jazyk, kde logicky vo vete vie sikovny ziak odvodit aj odpoved, vobec nemusi ten jazyk poznat, ani nikto od eho nechce, aby sa ucil, samozrejme.
a este je vellky rozdiel v urovni vyucby na zs, jednotka nie je vsade jednotka
@h2 cez doucma a bola to učiteľka SJ hneď mi vynadala, že ona berie žiakov od septembra a ja som sa zobudila v marci😛nájdem kontakt a pošlem do IP bola prísna, ale precízna mala testy podľa ktorých išla a dcéra síce hovorila, že sa jej boji aj cez monitor, ale dobre doručila aj nám potom písala po prijímačkách ako sme dopadli atď...
@rainee moje dieta robilo minuly rok prijimacky na bilingval v bratislave a teda ze by bol az tak extremne tazky ako pises - ani nahodou. Ta latincina a esperanto - idu studovat v cudzom jazyku a tak selektuju nadanie tych deti - ci tam vidia to co tam je - ze text je trebars pozvanka na podujatie, ze sa kona vtedy a vtedy tam a tam.... ide vseobecne o cit pre cudzi jazyk. A dieta, co ten cit nema, na bilingvale fakt nema co hladat.

@zuzana76 dovolim si ta opravit: 110-119 vyssi priemer, 120-129 nadpriemer, 130-139 vysoky nadpriemer, ktory je potrebny do skol pre nadane deti a do mensy.