icon

Súperenie medzi deťmi

svetluska82
22. júl 2013

Moj 11 rocny puberták dnes vybuchol ☹ Vraj na neho kasleme. Lebo nema najnovsší mobil na pausal,má pocitac, v ktorom je zla grafická karta, nema novy bicykel, kolobezku......Dost ma to sklamalo, najma jeho reakcia. JE mi jasne, že deti medzi sebou súperia, že jeho kamaráti maju asi benevolentnejších rodicov. Ale , aby mali 11 rocné deti mobil na pausal??? S manželom sme sa bavili na tuto temu, no je dost prisny: mobil má chlapec funkcny, sice bez fotaku a wifi, bicykel ma dobry, ved na vozenie sa po sidlisku staci, PC máme ok, a graficku kartu na hranie novších hier nemieni menit. Ako sa mám zachovat? Nemam byt k synovi benevolentnejsia? Riesili ste aj vy nieco podobne? Nechcem, aby moj syn vyzeral medzi kamosmi ako chudobny, ale zas naco kupovat nieco lepsie, ked aj to starsie sluzi? Dost ma zaskocila jeho reakcia 😕

Strana
z2
sissy27
22. júl 2013

@slozika prepáč, pre každého je normálne niečo iné, v tom máš pravdu, ale argument "máme veľa detí a veľké výdavky" - zle zle zle... tie deti sa na svet asi samé nepýtali a možno by si bola prekvapená, koľko detí má @irriss, ktorej si adresovala svoje slová... ja som tiež toho názoru, že aquapark nie je niečo, čo by si malo dieťa financovať z vreckového, tak nepôjdu 3x do týždňa, pôjdu 2x do mesiaca, ale zaplatím to ja ako rodič... ak by to boli deti, ktoré majú nejakú brigádu, to je niečo iné... ale vzdelanie, kultúru a športové aktivity by deťom mal dopriať rodič...

slozika
22. júl 2013

@irriss asi ste uplne vedla... pisete o niekom inom ako omne, mne to je jasne, ale ked vas tesi takto druhych,, buzerovat,, nech sa paci. mate nato cely vecer

irriss
22. júl 2013

@slozika 😅

popletla jsem si nicky? ..cim jsem buzerovala?..ach jo..casto se tu stava, ze kdyz ma nekdo jiny nazor a neklepe druheho po rameni a neutesuje, tak je z nej provokater...

slozika
22. júl 2013

@sissy27 zle ste ma pochopili, bol to priklad, nie konkretna vec. moje deti maju presne to co aj ine deti v ich veku, maju co si zelaju, v ramci moznosti, myslim ze tie vacsie prave preto sa naucili narabat s peniazmi, ze si na nejake to ,,nieco,, nasetrili. ano aj moje maju pc s hrami atd. nechapte ma zle, bolk to navrh, ako 11 rocneho naucit, ze ak mu nevyhovuje 1 rok stary mobil, tak si moze nasetrit.. ine je ,,kultura,, ako ste pisali a ine je ,,novsi,, mobil, ak ho inak ma

slozika
22. júl 2013

@irriss hm, nick?

slozika
22. júl 2013

@irriss nie, neberem to ako rady, ak niekto poukazuje, ze by to robil inak ako ja, zrejme vsetci mame nieco ine ako ty druhy, mam stastne deti, zo vsetkym ako sa patri, maju pc, maju bycykle, auto elektricke, ked chceli na vianoce, atd, ako som uz pisala, bol to navrh, ako dieta naucit narabat s peniazmi a je to ta spravna cesta, myslim si

irriss
22. júl 2013

@sissy27 mam stejny nazor...
Ten acquapark se mne doslova dotyka..slibila jsem ho, ale jeste jsme nebyli..v Italii, kde bydlime, tak neni...jen v zabavnem parku, kam lze jit max. 1x do roka...Tady v Praze se chystame...ale musime si vybrat..je tu nekolik akci..a pokud se vyrazi za akci, mas minimalbne 1000kc denne pryc...😉 - vstupne, jizdne, stravne..
Napr, Tuthankamon je pro rodinu za "pouhych 1000 kc" vstupne
Zoo pres 500Kc vstupne..
Mojim dvojcatum bylo 10...NEmaji mobil,(neni treba) NEmaji klice na krku,(neni treba) NEmaji kolo(neni kde jezdit), NEmaji kapesne...(neni treba) - zakladni potreby a zabavu zajistujeme my rodice...a kdykoliv si o neco reknou, po zvazeni se potreba splni nebo touhy naplni...Potreby jsou povinnosti rodice
Touhy jsou bud odmenou nebo prilezitosti.. 😉

svetluska82
autor
22. júl 2013

dievcata, klud 😀 Moj syn má mobil- 2 roky starý, má aj PC- len na nom nejde NHL 2014, ale len NHL 2010- strasia verzia. Má aj bicykel, len sa mu zda, že nejako skripu brzdy.....A proste furt nieco...Neviem, ci je dobre, skakat ako mlady piska....Snazime sa o kompromis, ze mu kupime kolobezku na meniny, ale on chce proste to co maju kamosi a podla moznosti co najskor......

slozika
22. júl 2013

@irriss uzavrem to s tym( z mojej strany) ze v kazdej rodine je nieco , so sa tym druhym nepaci, ja detom nezakazujem nic, a ako som pisala, snazim sa im dopriat VSETKO, co mi penazenka dovoli, nakolko som na MD, chodime do ZOO( nehradia si ho sami) atd. len hovorim , ze nie VSETKO treba detom kupit co hned chcu, lebo sa nam to moze vypomstit

slozika
22. júl 2013

@irriss som pisala ze by najradsej isli 3X do akvacu, nie ze chodime , na dvoch rukach viem spocitat kolkokrat sme boli. len by najradsej isli. tak ked chcelii ist v zime, ked sme nemali peniazky po vianociach, povedala som im zee nemame, bolo mi to luto a sami navrhli vtedy ze maju nasetrene, ze by radi iali, nic viac nic menej

irriss
22. júl 2013

@slozika 🙂 presne tak...
ja mluvila o tom, ze neni mozne kupovat (temer se zadluzovat) pro neco, co je zbytecne a jen "ukazkou MY NA TO MAME"..
Nejlepsi investice do deti je studium a rozhled..aby byl co nejsnadnejsi .. 😉 VZLET

zuzana581
22. júl 2013

@irriss súhlasím, potreby dieťaťa sú povinnosťou rodiča..
@slozika ja som nečítala celú vašu diskusiu s irriss, ale mám pocit, že obe to myslíte rovnako, akurát to inak píšete.. tak dýchaj a nezamotávaj sa do zradných internetových písmenok..

irriss
22. júl 2013

@zuzana581 Zuzko, ja jsem zrejme zamenila nicky...nechtene..a vzniklo asi nedorozumeni.. 😉 😉 s @slozika

slozika
22. júl 2013

@irriss tak sme sa asi zle pochopili, ja som prave poukazovala nato, ze ak je to nadstandard, mozu si to dovolit, ked maju odlozene niejake tie korunky. ani moje nemaju mobily, dostala dcerka iba na skolsky vylet, ani sa stym nenaucila narabat, bolo len ,, pre pripad,, asi ste si ma uplne inak predstavovali, ak su to bezne veci , co si bezne dieta zasluzi, maju to aj nasi, ak to nie je v ramci normy, alebo nasej penazenky, tak sa to neda. chlapec chce novsi mobil, i ked ma, je dobrou lekciou do zivota, ked sa nauci narabat s peniazmi. mozno pre inych je to samozrejmost, pre druhych nie.

irriss
22. júl 2013

@slozika Zlata stredni cesta je tezka..
Jakmile naucime dite zit si nad pomery je zle..
Pokud dite drzime zkratka, je take zle, protoze se nenauci drzet korunu..ba naopak, bude se snazit dostat to, co mu chybelo velmi rychle...a nebude umet zhodnotit a rozlisit potreby a touhy

Musime jim jit prikladem, pokud slevime MY na sobe, budou zit v urcitem standardu spolecne s nama..pokud "uslysi a uvidi", ze zijeme na "splatky"..budou je chtit take 😔

slozika
22. júl 2013

@irriss ved otomto pisem aj ja, preto nechapem preco medzi nami doslo k nedorozumeniam, presne toto sa snazim napisat aj ja

dejnas
22. júl 2013

@svetluska82 chápem tvoje pocity a myslím, že máš na to zdravý pohľad a názor.... tu nejde o "potrebu"... mladému treba vysvetliť, že nemôže mať všetko naraz.... proste to tak v živote nefunguje...
ja sama nechápem, aké mobily majú niektoré dnešné 8 ročné deti.. a načo? to nie je nevyhnutnosť... tu ide o to, vyrovnať sa ostatným.... napr. mobil ma slúžiť na to, aby sa dieťa vedelo skontaktovať hlavne s rodičmi a naopak (také malé dieťa myslím)....to je celé...
myslím, že nie je správne kupovať deťom všetko, čo si zažiadajú a to len preto, lebo ostatní to majú tiež 😒
dieťa sa musí naučiť vážiť si veci, hodnoty.... musí pochopiť, že peniaze sa nevyberú z bankomatu len tak, ale najskôr ich treba zarobiť...
ak chce dieťa všetko naraz a okamžite a rodič mu to dopraje, vychová z neho rozmaznaného fracka, ktorý si tie veci napokon aj tak nebude vážiť a pol roka bude chcieť novší model, či verziu - lebo všetci ju už majú 😖
myslím, že nie je od veci začať deti v tomto veku učiť "hospodáriť", nejakou hravou formou

jana121212
22. júl 2013

@svetluska82 synova reakcia je podla mna normalna, aj ja som podobne veci skusala na mame v jeho veku a nic som si nevydupala. teraz ako dospela tomu rozumiem, dieta (ale ani dospely) nemoze mat vsetko co chce. teraz nemyslim len materialne veci, ja som nemohla pozerat niektore podla mojej mamy nevhodne filmy v noci, ktore spoluziaci pozerali a potom sa o nich rozpravali v skole. tak som pri nich sedela, pocuvala a nevedela o com sa rozpravaju. tvoj syn ma vsetko co potrebuje do skoly, ma aj veci na zabavu a sport. v dnesnej dobe su deti, ktore nosia do skoly tablet, maju iphone, mp3 prehravac a podobne, ale urcite ma v triede aj chudobnejsie deti ako je on. porovnavanie nie je otazka len dnesnej doby, chudobnejsi a bohatsi boli vzdy. ja by som dietatu mobil za 500e nekupila, aj 200e mi pride vela. ale lepsi mobil ako ma teraz by mohol na nejaky sviatok dostat, ak ho strati alebo znici, tak dostane stary. mobil na pausal by som mu urcite nedavala, nebude mat prehlad o uctoch a moze prevolat dost penazi. mozno by som porozmyslala o nejakom vreckovom 5-10e mesacne a z toho nech si plati kredit, casopisy, pripadne si bude moct kupit nieco, co mu rodicia kupit nechcu. bude na nom, ci radsej peniaze prevola alebo si ich nasetri na nieco vacsie. graficku kartu by som len kvoli hram tiez nekupovala. lepsie ako detom kupovat drahe mobily, notebooky a tablety je zalozit im vkladnu knizku alebo stavebne sporenie a tam im setrit peniaze, za tych 18 rokov sa tam daju nasetrit celkom pouzitelne peniaze

anuska74
23. júl 2013

Ja práveže neuznávam, musí si zaslúžiť. Skôr nájsť spôsob a vychovávať tak, aby to normálne správanie bolo samozrejmé, aj tá snaha, učiť sa a robiť aj rodičom radosť. Nehovorím, aj náš syn občas kalkuluje, ale riešim a vysvetlujem hned v tom momente. a napr. od malička, som ho učila, že mať napr. adidas boty nie je nič viac nič menej. nerobila som okolo toho nikdy zbytočnú drámu, že jeje aké prenádherné super botasky. Kúpila som máš preto, že potrebuješ, zas nabudúce môžem kúpiť aj iné. netrieme núdzu, ale nejako syn zatial nechodí domov , že ten má to a ten hento, ani nejako zvlášť neporovnáva. Na sviatky má možnosť, napísať si 3 veci, čo by chcel, a veru niekedy to vôbec nie je o cene.
A ešte napr. náš syn má už od škôlky pokladničku a vždy ked ide niekam na výlet donesie nám malé drobnosti , to ma vždy tak poteší.

zuzitko74
23. júl 2013

@svetluska82 Povedz mu,že láska a záujem sa nedokazujú vecami, to, že na neho kašlete, len za to, že nemá všetko, čo chce, to fakt prehnal.Skús mu vysvetliť, že keby ste vy robili to isté - každé dva roky nové auto, každú chvíľu nový telefón, nová telka, počítač, tak o chvíľu ste zadľžení až po uši. Ak chce raz úspešne prežiť vo svete dospelých, jednoducho sa musí naučiť povedať nie niektorým svojim túžbam, veď má všetko, čo potrebuje. Veď už nie je maličký, aby si vydupkával a vyplakával ako trojročný.

Strana
z2