icon

Trávenie času s nástročnými, ktorých nič nezaujíma

8. aug 2025

Prosím poraďte. Máme dve deti 12 a 15 ročne. Posledný cca rok, možno aj viac ich nič nebaví a ja už ani nemám chuť niečo vymýšľať a niekam chodiť. Vlastne už keď povieme, že čo by ste povedali, keby sme išli tam a tam, tak už vidím tie reakcie, ani šport, ani príroda, napr teraz keď spomeniem kupko, až ich strasie, ze nemajú radi kúpaliská, aquapark nehrozí. Ideme do reštaurácie, sedia pomaly odute, kino, no dobre, poďme, v zime lyze fuj, bicykel už ani nevedia ze existuje, korcule neznášam, ručné práce, na to nemám nervy... a takto by som mohla pokračovať. Ale neboli také, vzdy sme niekam vybehli, snažili sa vymysliet nejakú aktivitu, nech nesedime doma a nikdy som ich nemusela nútiť, teraz by najradšej sedeli cele dni doma, úplne v pohode bez problémov, samozrejme s mobilom v ruke, ako inak... krúžky tiež, poskusali, ale nič ich nechytilo. Viem, ze sú tinedzeri, ale zdá sa mi to už príliš, proste nič, hovorím, ani kupko, ani priroda, nedajbože tura, turistiku výslovne neznášajú, keď boli menšie, vtedy sme aspoň niečo pochodili. Starsia chodi akurat s kamoskou niekedy von sa poflakat. A ja už aj strácam motivaciu a nejaké nápady, ako v nich vzbudiť nejaký záujem.

Strana
z2
poleva
9. aug 2025
@anonym_8ac4e6

@anonym_autor ak by mali kamarátov tak nech s nimi chodia, športujú, ak nemajú išli by si s nami.Je veľa veci čo sa dá robiť treba nájsť kompromis.Doma v izbe na mobile by cez prázdniny nesedeli.Tiez robím animátora 13 a 16 r, ale oni aspoň chcú ísť.To, že su teenegeri neznamená, že budú bezprizorne sedieť s deťmi na lavičke, lebo ich rodičia sa im nevenujú.Vydrz a neber to osobne

@anonym_8ac4e6 super nazor👍

nelca84
9. aug 2025
@anonym_654537

@nelca84 lenže autorka píše iba to, že staršia sa akurát obcas s kamoškou fláka. Z čoho usudzujem, že nič zmysluplné nerobia

@anonym_654537 je to obdobie, ktorym sme si vsetci presli, to sa casom zmeni. Zachvilu to moze byt tak, ze pomaly ani doma nebudu...

soldi
9. aug 2025

Asi vela mam pubertakov sa v tom naslo. Tiez mam 14 rocneho, co ma kamosov a programovanie.
Zacala som kvoli deckam hrat hry na mobile, kde mozeme hrat ako team 😀
So synom si posielame reelska.
A mame vikendove pravidlo - jeden den moze travit podla seba a druhy den venuje mne. Celkom to funguje.
A vzdy sa snazim si najst cas na rozhovor, ked onho prejavi on zaujem.
Proste, som tu prenho ked potrebuje, ale moc netlacim nanho s tymi spolocnymi aktivitami. Je to len obdobie 🙂

zazka666
9. aug 2025

@anonym_autor puberta. Nerob nič násilné, žiadne tresty, ani odoberanie mobilov. U tej 12 ročnej ešte by som dala family link. S tým 15 r. len rozprávať. Vrie v nich koktejl hormónov, potrebujú sa vyhraniť voči dospelým, majú zo všektého mišung a možno aj hnev, že čo s tým a ten hnev si vybúrajú na rodičoch. Musíte popustiť uzdu, hlavne pri tej 15.r, niečo dovoliť, nad niečím len múvnuť rukou, vydržať ich blbé komentáre a v niečom nepovoliť. Ale dať už len také hrubé hranice, cez čo sa nepodlieza. Nech nejdú na kupko, chodte s mužom sami. Užite si ten kľud. Z toho všetkého, čo ste kedysi robili, si vyberte jedno a na tom trvajte. Inak už nič. Niekde som počula takú metaforu na dospeivanie. "Je to ako pečenie bábovky. Všetky ingrediencie sme im počas ich detstva dali, premiešali, fúkali, mojkali, utierali a ochraňovali. Potom prišiel čas ich dať do pece (to je tá puberta) a teraz je ten čas, len spoza skla sledovať ako kypí a mohutnie. Čím viac budeme tú pec otvárať a kontrolovať a pichať do bábovky, tým je viac zaručené, že sa nepodarí. Samozrejme, keď sa páli, treba sporák otvoriť. 🙂 Čiže po 15 r. len poskytovať domov, prachy, jedlo a záchrannú sieť. držím nám palce, nech sa tie naše bábovky vydaria. 🙂

zazka666
9. aug 2025
@poleva

Zobrať mobil, resp.obmedziť, doma pomahaju niečo?

@poleva ty asi nemáš pubertiakov. Srašný názor

zazka666
9. aug 2025
@poleva

@nelca84 citujem autorku- ///nech nesedime doma a nikdy som ich nemusela nútiť, teraz by najradšej sedeli cele dni doma, úplne v pohode bez problémov, samozrejme s mobilom v ruke, ako inak... a vymenovala X činností ktore nechcu robiť..Ja mam dvojicky 14 rocne, jeden trenuje denne basketbal a druhy triatlon, 2 krat tyzdenne plavanie, rano beh a podla chuti bicykel...V zime lyžovačka od 5 rokov, aktivne lyžuju..Kupalisko s nami idu, kino s kamaratmi...Doma pomahaju v ramci mozností..A stihnu aj pocitac zahrat si hru, aj mobil..Takze sa nedivim autorke ze je zufala, lebo den je dlhy a da sa robit ozaj hocičo ak je zaujem🙂

@poleva Každé je iné. A v puberte sa deti veľmi zmenia.

poleva
9. aug 2025
@zazka666

@poleva Každé je iné. A v puberte sa deti veľmi zmenia.

@zazka666 prosím?? A co ze maju pubertu...Preto maju sediet cely den na mobile a nic nerobit? Tvoj nazor je strasny...Si vyššie precitaj ake mam deti a co robia...a tiez su v puberte...Puberta je koniec sveta ci ako ?? Tak aj ja si sadnem a budem len na mobile, nepojdem do roboty..
Atd...

poleva
9. aug 2025
@soldi

Asi vela mam pubertakov sa v tom naslo. Tiez mam 14 rocneho, co ma kamosov a programovanie.
Zacala som kvoli deckam hrat hry na mobile, kde mozeme hrat ako team 😀
So synom si posielame reelska.
A mame vikendove pravidlo - jeden den moze travit podla seba a druhy den venuje mne. Celkom to funguje.
A vzdy sa snazim si najst cas na rozhovor, ked onho prejavi on zaujem.
Proste, som tu prenho ked potrebuje, ale moc netlacim nanho s tymi spolocnymi aktivitami. Je to len obdobie 🙂

@soldi presne tak🙂 pekne si to napisala...A tiez je isto v puberte...A nesedi len s mobilom a nic nerobi..Akoze niektore nazory tu na koniku otras...

jana_eyre_2
9. aug 2025

No ja neviem, ja chápem že animátora robiť netreba ale zase ženy netvrdte mi, že s pubertakmi už netreba nič a nevšímať si ich celé dni, nech len čumia do mobilov, lebo veď rodič nie je animátor.. ak majú dospelí takéto prístupy tak sa ani nečudujem, že sa deťom dnes tak veľmi zhoršuje psychika..

Mam doma dvoch puberťákov a jedného skolaka, ešte stále ich bavia výlety s nami, ale najviac ich baví ak ideme s kamarátmi (máme takých rodinných kamarátov čo majú deti v rovnakom veku) a spolu vymýšľame aktivity.. tak autorka ja by som poradila najmä brať aj kamarátov aspoň občas a hľadať niečo viac tínedžerské.. podľa mňa je stále dôležité tráviť s nimi čas aj keď sa tu ženy tvária že nie..

luccija
9. aug 2025
@poleva

@soldi presne tak🙂 pekne si to napisala...A tiez je isto v puberte...A nesedi len s mobilom a nic nerobi..Akoze niektore nazory tu na koniku otras...

@poleva haha povedzme, že máme menopauzu nič sa nám nechce a budeme na mobile😉
Treba hľadať čo ich baví skúšať nové veci, ale je veľa rodičov čo ani, keď boli deti malé k ničomu ich neviedli a potom ich uz nebavia hračky, ihriská a je nuda.Aj u nás bolo obdobie všetko je zle, načo, nechce sa mi.Preslo to dcéra 18 išla dnes s mužom na turistiku aj so spolužiačkou nech si ich užije😜ja som rada, že ešte chce byť s nami, ale občas mám aj dosť mám aj svoje povinnosti, ale, ak by ma nevytiahla na korčule, bicykel sedím doma.Uz sa karta obrátila poháňa ona mňa 🤣
Zobudila sa z puberty a chce všetko naučiť sa lyžovať, behať po horách, venuj sa im vráti sa ti to.

rozculena
9. aug 2025

@anonym_autor prečo si myslíš,že musíš tak veľkým puberťákom dopodrobna plánovať celý deň? Ve´d ich prestaň konečne otravovať

procrastique
9. aug 2025

Veci ktoré vymýšľaš nie sú zrovna zaujímavé pre teens a nie si povinná byť ich animátor. Odhliadnuc od toho, že mobil im dá viac dopamínu než nejaká túrička :D hľadaj problém v ňom

zazka666
9. aug 2025
@poleva

@zazka666 prosím?? A co ze maju pubertu...Preto maju sediet cely den na mobile a nic nerobit? Tvoj nazor je strasny...Si vyššie precitaj ake mam deti a co robia...a tiez su v puberte...Puberta je koniec sveta ci ako ?? Tak aj ja si sadnem a budem len na mobile, nepojdem do roboty..
Atd...

@poleva Ty nie si v puberte. 🙂 Tu je celý ten rozdiel. Oni sú v puberte, telo a hormóny im robia zo života paseku. Už nie sú deti, ale ani dospelí. Nevedia čo so sebou, len vedia, že musia neičo zmeniť. A do toho im skáče matka a toto musíš, hento musíš, lamentuje, diriguje, rozkazuje a jasné, že sa búria...lebo inštinkt im velí: potrebujem sa oddeliť! Už nie som decko. čím viac bude rodič dirigovať, tým viac bude mať pubertiak potrebu sa separovať a búriť. Ja vravím, nastaviť hrubé hranice a nechať ich žiť. Čo sme do nich zasiali, či dobré, či zlé, už je to tam. Už to klíči a rastie. Nemá zmysel do toho rýpať.

siska53
9. aug 2025

@anonym_autor Nasa 13 rocna este zaujem ma, ale 15 rocny v podstate vobec. Sportuje a radsej je s kamosmi, nez s nami.

zazka666
9. aug 2025
@katusiatenko

Presne ako aj u nás to isté,ako keby sme ich otravovali.😅

@katusiatenko Lebo ich otravujete.

zazka666
9. aug 2025
@anonym_ba3ec3

@anonym_autor obmedz im mobil na hodinu denne a daj rozpis, aké povinnosti bude mať v domácnosti jedna aj druhá a to trvale. A uvidíš, ako sa veci začnú meniť. A prestala by som im vymýšľať program, nechala by som to na nich.

@anonym_ba3ec3 V 15 rokoch obmedzovať mobil?!!!!! Ich znenávidí! V 15 rokoch som synovi zrušila family link.

pikachu999
9. aug 2025

@anonym_autor telefón by som im obmedzila urobila rozpis domácich prác a keď nechcú ísť tak ich nechajte doma ..rokmi na to prídu sami

zazka666
9. aug 2025

Môj názor. Keďže puberta skorá, či tá neskoršia, odborne sa to nejak delí ...ale trvá cca od 10 do 19 rokov.. akaždá vraví o svojom pubertiakovi a predsa keď vravíte o pubertiakovi v jeho 13 rokoch, nie je to isté ako v jeho 16 rokoch a už vôbec je to úplne iné, keď má 18 rokov. A ešte každý ten rok znamená zmenu a to dosť podstatnú. V 13 rokoch som synovi kontrolovala čas na mobile, večer sa mu vypínal internet, kontrovala kedy písomky domáce..., s kým sa kontaktuje , jedlo, oblečenie , odchody, príchody domov... máme tu jeho 15 rok, a všetko okrem odchodov a príchodov som vypustila. V 16 rokoch frajerka, brigáda...a už aj príchody domov vypúšťam. Cca hodinový rámec tam má, ale nestojím vo dverách s válčekom v rukách. Prečo? Čo som bacharka? Ale keď mal problém s frajerkou, roztvorila som náruč. nechala ho vykecať, vyplakať...

anonym_1ab3c9
9. aug 2025
@nelca84

@poleva vsak to je v poriadku, aj moj ma vlastny program, aj brigaduje. Ale ak nemaju zaujem o vylety s rodicmi , tak naco to silit? Autorka napisala, ze predtym to bolo ine, cize to zjavne suvisi s vekom. Tak nech sa nudia, ked chcu. Stane sa im nieco? Musia mat stale program? Autorka to prilis preziva.

@nelca84 to ze su stale na mobiloch je velmi zle a urcite to netreba nechat tak. To je to najhorsie co mozu urobit. Pekne obmedzit cas na telefonoch a ked sa zacnu nudit, zacnu aj ine vymyslat. Najhorsie co moze urobit ich “nechat tak”

anonym_3df556
9. aug 2025

@anonym_autor U nás je to podobne, posledné dva roky sme ani nešli nikam, lebo všetko ofrflali. Nechala som ich tak nech si chodia von s kamošmi. Povinnosti si doma urobili, tak som ich nenútila. Teraz už chodia na brigádu, ale aj tak sa im nechce. Včera sme boli na hríby, to som bola prekvapená že chceli ísť.

jana_eyre_2
9. aug 2025
@zazka666

Môj názor. Keďže puberta skorá, či tá neskoršia, odborne sa to nejak delí ...ale trvá cca od 10 do 19 rokov.. akaždá vraví o svojom pubertiakovi a predsa keď vravíte o pubertiakovi v jeho 13 rokoch, nie je to isté ako v jeho 16 rokoch a už vôbec je to úplne iné, keď má 18 rokov. A ešte každý ten rok znamená zmenu a to dosť podstatnú. V 13 rokoch som synovi kontrolovala čas na mobile, večer sa mu vypínal internet, kontrovala kedy písomky domáce..., s kým sa kontaktuje , jedlo, oblečenie , odchody, príchody domov... máme tu jeho 15 rok, a všetko okrem odchodov a príchodov som vypustila. V 16 rokoch frajerka, brigáda...a už aj príchody domov vypúšťam. Cca hodinový rámec tam má, ale nestojím vo dverách s válčekom v rukách. Prečo? Čo som bacharka? Ale keď mal problém s frajerkou, roztvorila som náruč. nechala ho vykecať, vyplakať...

@zazka666 ešte si zabudla, že autorka vraví AJ o 12r dieťati 😉

zazka666
9. aug 2025
@jana_eyre_2

@zazka666 ešte si zabudla, že autorka vraví AJ o 12r dieťati 😉

@jana_eyre_2 Však hej. Tak 12 ročné ešte podľa mňa nemá nárok na slobodu 🙂😂
Ale veď to som písala, že úplne iný prístup si vyžaduje 11 ročný pubertiak a 15 ročný. To som tam písala. Menia sa tak rýchlo, že človek nestačí zamrkať a už to vyžaduje niečo iné.

sense
9. aug 2025

Keď ich nič nebaví ,čo robia celé voľné dni? Ak sedia s mobilom v ruke tak by som to sekla.animatora by som nerobila ale ani by som nedovolila s vlastne ani nedovolím sedieť celý deň na mobile.

jana_eyre_2
9. aug 2025
@zazka666

@jana_eyre_2 Však hej. Tak 12 ročné ešte podľa mňa nemá nárok na slobodu 🙂😂
Ale veď to som písala, že úplne iný prístup si vyžaduje 11 ročný pubertiak a 15 ročný. To som tam písala. Menia sa tak rýchlo, že človek nestačí zamrkať a už to vyžaduje niečo iné.

@zazka666 hlavne si písala, ze každá píše o svojom pubertiakovi a že je iné 13r a iné 16r, s čím súhlasím, lenže si opomenula, že autorka sa pýta na dve deti z čoho má jedno 12r, takže samozrejme sa tu ženy vyjadrujú aj také ktoré nemajú 15r puberťáka..

nelca84
9. aug 2025
@anonym_1ab3c9

@nelca84 to ze su stale na mobiloch je velmi zle a urcite to netreba nechat tak. To je to najhorsie co mozu urobit. Pekne obmedzit cas na telefonoch a ked sa zacnu nudit, zacnu aj ine vymyslat. Najhorsie co moze urobit ich “nechat tak”

@anonym_1ab3c9 dakujem za poucenie, syn ma 19 rokov a pubertu sme v zdravi prezili. V tomto veku je zaklad komunikacia, zakazmi a prikazmi sa daleko nedostanes, akurat sa dieta voci tebe vyhrani. Ale ty rob ako myslis.

anonym_8ac4e6
10. aug 2025

@anonym_autor hlavne nerezignuj to je najhoršie potom sa bude bezprizorne potulovať po nakupaku, alebo s partiou na lavičke.Vsetci sa idú postáť z deti, keď sú malé a príde tento vek a vypustia ich do ulíc, lebo rodičom sa nechce

alazala
10. aug 2025

@anonym_autor nevzdávaj to s s nimi, aj keď tak nevyzerajú, v skutočnosti tie rodinné aktivity veľmi potrebujú. Viem, je to náročné, ale vráti sa ti to v dobrom - a aj im. Odporúčam knihu “Držte si své děti”, spoluautor je Gábor Maté

sidicek
10. aug 2025

Tak keď sa chcú nudiť nech sa nudia , zober telefóny a hneď bude záujem aj o iné, podľa mňa sú závislé na nich a preto to správanie, plus puberta

sidicek
10. aug 2025
@januska12323

Čo si ty animátor na tábore? Také veľké decká nepotrebujú program podľa maminky, stačí obmedziť mobil a zadať domáce práce, uvidíš ako rýchlo si nájdu program sami.

@januska12323 presne ja som mala program co porobiť, tak som ráno rýchlo splnila a celá rada utekala s kamoškou ci na bike na kupko, hrať badminton a pod.az večer sme prisli

sidicek
10. aug 2025
@anonym_8ac4e6

@anonym_autor ak by mali kamarátov tak nech s nimi chodia, športujú, ak nemajú išli by si s nami.Je veľa veci čo sa dá robiť treba nájsť kompromis.Doma v izbe na mobile by cez prázdniny nesedeli.Tiez robím animátora 13 a 16 r, ale oni aspoň chcú ísť.To, že su teenegeri neznamená, že budú bezprizorne sedieť s deťmi na lavičke, lebo ich rodičia sa im nevenujú.Vydrz a neber to osobne

@anonym_8ac4e6 presne, pre mňa je alarmujúce, ze nemajú kamosov s ktorými chcú tráviť čas. Lebo pre pubertiakov su kamaráti všetko.

Strana
z2