icon

Učiteľka nechce syna pripustiť k ústnej maturite

lina69
18. apr 2023

Ahojte,chcela som sa spýtať keď syn prepadá zo slovenčiny a učiteľka ho nechce pripustit k ustnej maturite môže mu to ovplyvniť aj iné predmety?Chodí na zdravotnicku školu a myslela som si že slovenčinu bude robiť v auguste reparát a v Seprembri z nej maturovať a z ostatných predmetov normálne v riadnom termíne ale známa mi spomínala že ho nepustia ani na praktické a že ich bude musiet robiť až po reparáte zo sjl čo je natom pravdy?

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
janetinka27
18. apr 2023

@melanta preco ma urazas, ze mi to nemysli? ved vsetky slova v nasej reci maju svoj povod, vyvijali sa. tak mozes popierat slovo, ktore sa tu pouzivalo stovky rokov, lebo ty si urcila, ze bude mat iba jediny vyznam. ale pravda to nie je.

janetinka27
18. apr 2023

@melanta a rovnako nerozumiem, komu a comu nedali vyznam ludia. vsetko pomenovali ludia. by ma zaujimalo, ktore slovo tu bolo skor, ci profesor ako ucitel alebo profesor ako velavazeny titul (neviem, ale stoji to za zamyslenie)

kacernakokse
18. apr 2023

@janetinka27 teraz je už úplne normálne oslovovať stredoškolských učiteľov - učiteľ. A sú aj takí, ktorí to neakceptujú a vyžadujú pomenovanie profesor pri čom to nie je nikoho povinnosť ich takto oslovovat

zzzuzzzu
18. apr 2023

@evamarek77 ... prave pre rozdiel akademicky titul vs. pracovne zaradenie stredoskolskeho pedagoga dochadza k vseobecne mätucim nazorom, kazdopadne ma mrzi, ak sa v diskusii objavuju nemiestne narazky a netaktne komentare na "nedostatocnu" neznalost prispievajucich ... Smutne skor je, ze mnohi nerozlisuju elementarne pojmy "oslovenie vs. hodnost" rokmi jazykovedne i eticky akceptovane:

https://reginazapad.rtvs.sk/relacie-a-rubriky/s...

jajo1
18. apr 2023

@melanta napriek tomu, že som sa ako stredoškolská učiteľka nenechala oslovovať slovom profesorom z úcty ku skutočnému vedeckému titulu, dovolím si s tebou nesúhlasiť. Slovo profesor je naozaj viacvýznamové, v podľa teba "nejakých" slovníkoch nie je uvedený len tak zo zvyku. Dala som sem link na slovníkový portál Jazykovedného ústavu Ľudovíta Štúra, čo je na SK najvyššia inštancia zaoberajúca sa napr. aj významami slov. Viacvýznamovosť slova profesor je uvedená v Krátkom slovníku slovenského jazyka, čo je kodifikačný slovník, čiže tvary a významy slov uvedené v ňom majú zákonnú podobu a podľa nej sa my jazykári musíme riadiť. Takže diskutujúce majú pravdu v tom, že je to aj označenie stredoškolského učiteľa, či sa nám to z úcty k vedeckému titulu páči alebo nie

janetinka27
18. apr 2023

@kacernakokse teraz je co? nova doba? dnes je dnes a dnes si kazdy robi co chce. mozes nazyvat ludi ako chces, ale bude to tvojou vizitkou, na veci to nic nemeni.
ano, dnes vela deti nazyva svojich rodicov janko, miska... ano, dnes je dnes.

janka_lolo
18. apr 2023

@pecka ani na vysokej škole nemôžu každého oslovovať profesor a nie to na strednej škole, profesorov vymenúva prezident v určitom období vždy a nasvedčujú tomu aj jeho skúsenosti a vedomosti, syn ešte na SŠ oslovil niekoho profesor a dotyčný vyučujúci ho úplne zvozil ako si to dovoľuje, že on profesor nie je, rovnako dcéra im na začiatku prvého ročníka SŠ povedali, že nemajú ich oslovovať profesori ale iba učitelia
Na VŠ obaja vyučujúcich musia oslovovať keď tak podľa ich akademického titulu, prípadne stačí keď sa slušne pozdravia a komunikujú vramci slušnosti s nimi,

silvike
18. apr 2023

@melanta ... a cely autorský kolektív kratkeho slovnika Sj (autorský kolektív: J. Doruľa, J. Kačala, M. Marsinová, I. Masár, Š. Michalus, Š. Peciar, M. Pisárčiková, M. Považaj, V. Slivková, E. Smiešková, E. Tibenská, M. Urbančok) moze ist do kelu :/....prisla melanta a vsetkym to tu vytmavila ako to s tym profesorom vlastne je 🙂

ada510
18. apr 2023

@lina69 tiež som chodila na zdravotnú praktické maturity v nemocnici som spraví na výbornú z angličtiny má nepripustila lebo mi nešla a dobre spravila cez leto som doucila spravila reparát a v septembri krásne celú ústnu maturitu zo všetkých predmetov 🤷

zzzuzzzu
18. apr 2023

@kacernakokse ... bez ohladu na to, co je povazovane za "normalne", su urcite zasady a pravidla etiky, ktore su v spolocnosti nemenne ... Na tie nastastie nevplyva to, co si kto o tom (ne)mysli alebo mieni vykladat po svojom ... Su to pravidla, zaväzne ako kazde ine, elementarna spolocenska etiketa, ktoru by mali ludia s taktom ovladat ... To, ci sa stredoskolsky pedagog rozhodne, aby nebol oslovovany pan profesor/pani profesorka je irelevantne, kedze je to vecou jeho osobnej volby, avsak v zasade by malo byt oslovenie respektovane tak ako ho uvadza spolocenska etiketa (tiez som s tym spociatku bojovala aj z hladiska veku, ale existuju zasady, ktore by mali byt dodrzane a tyka sa to aj oslovenia/nie akademickej hodnosti)

kacernakokse
18. apr 2023

@zzzuzzzu toto som úprimne nevedela, že je to nejakým spôsobom vec etikety. Ale nesúhlasím, že pravidlá etikety sa nemenia. Tiež sa rokmi vyvíjajú a niečo, čo bolo pred storočím považované za normálne môže teraz pôsobiť smiešne, alebo naopak. Tak isto je to aj s tým oslovením. Nemyslím si, že osloviť stredoškolského pedagóga pán učiteľ by bolo nevhodné a tým, že čím ďalej tým viac sa od oslovenia profesor upúšťa, zmení sa určite aj pohľad na etiketu v tomto oslovovani.

guliver19
18. apr 2023

@evamarek77 myslim ze ta matka co sem pise ma dost velky problem a tak prepaci tvoju vytku o profesorke alebo ucitelke. A ani spravna nie je, lebo to nie su profesori ale ucitelia na strednej skole. Nepokakaj sa z malomestianstva.

kacernakokse
18. apr 2023

@janetinka27 prosím ťa čo to tu pleties? Jazyk sa časom mení. Nikto nehovorí, že máš rodičov volať krstným menom alebo čo to píšeš. Aj keď my to tak doma máme. Ja volám mamu menom, ona vola svoju mamu menom. Ale to je nepodstatné. Myslíš si, že keď pedagóga na strednej škole oslovím pán učiteľ je to nejaká moja "vizitka"?

cairka
18. apr 2023

@evamarek77 , dám ti adresu,kam chodí syn? Oni majú veru učiteľov 😁 Hoci priznávam, že má to tiež prekvapilo v prvom ročníku.

zzzuzzzu
18. apr 2023

@guliver19 ... zapojim sa, ak smiem ... Mylis sa ... Aj s "malomestiactvom", aj s Tvojou dedukciou spravnosti ... O takte Tvojho prispevku a vyjadrovania radsej pomlcim ...

rik01lulaka
18. apr 2023

@janetinka27 Keď píšeš, že na vysokej škole nebudem oslovovať docenta či doktora profesor tak prečo by som to mala robiť na strednej 🙈 aj keď tam je tých doktorov menej, ale nájdu sa

janetinka27
18. apr 2023

@rik01lulaka lebo profesor je aj pomenovanie pre stredoskolskeho ucitela, nie vsak pre vysokoskolskeho....

janetinka27
18. apr 2023

@kacernakokse no vidis, ako som trafila

kacernakokse
18. apr 2023

@janetinka27 pýtam sa ťa, či je podľa teba teda nesprávne osloviť stredoškolského ucetala - pán učiteľ

janetinka27
18. apr 2023

@kacernakokse nemam na to dovod, ked na to existuje pomenovanie profesor.ale ak nejaky stredoskolsky profesor chce, aby som ho oslovovala pan ucitel, pan magister, pan doktor, pan kraus, nemam s tym problem.

panelacikova
18. apr 2023

@luliu
@chadkroeger
@pecka
@melanta
a ostatné handrkujúce sa ohľadom titulu/oslovenia. všetky máte pravdu. aj skupina, ktorá uvádza, že im neprináleží tento TITUL, pretože ho jednoducho nedosiahli vzdelaním.
ale aj tie, ktoré tvrdíte, že sa slovo "profesor" chápe čisto ako oslovenie (ako pán sused napríklad), ktoré je rokmi zaužívané.
oba tieto významy sú u nás správne a oficiálne je povolené aj oslovenie pán profesor aj pre človeka, ktorý nie je titulovaný.
ja osobne pôsobím na SŠ a ja osobne neuznávam oslovenie pán profesor. jednoducho sa mi to nepáči, ja to uznávam len ako titul, hoci vo všeobecnosti, opakujem, je možné používať aj oslovenie profesor.

panelacikova
18. apr 2023

@janetinka27 normálne oslovujú aj pán učiteľ, pani učiteľka. normálny človek si bez titulu ani nebude nárokovať na oslovenie profesor/profesorka

panelacikova
18. apr 2023

@kacernakokse tak zas.....napísať, že tí ľudia prd dosiahli, týmto výrazom dehonestuješ pozíciu klasického učiteľa, ktorý veru musí niečo dokázať, aby mohol vedomosti a vzdelanie posúvať mladším generáciám. súhlasím však s tým, že dosiahnutie titulu profesor je už podstatne vyšší stupienok.

janetinka27
18. apr 2023

@panelacikova ja proti tomu nic nemam, ak maju taky zvyk v skole, kludne to respektujem - pan ucitel/ucitelka. ale ak maju zvyk oslovovat sa p. profesor, tak nebudem oslovovat natruc ucitel/ucitelka, lebo mam pocit, ze im to neprinalezi. taky pocit nemam.
ved je to slovo ako kazde ine, nikomu tym nedavam nezasluzenu korunu na hlavu a nikomu inemu tym neupieram jeho stupen vzdelanosti.
kedysi sme nic take neriesili, normalne sme profakov oslovovali pan profesor. a mne sa to pacilo, pretoze som sa citila, ze som uz vo vyspelejsom prostredi.

panelacikova
18. apr 2023

@jajo1 súhlas. juls nie je len "nejaký" slovník 👍

derdia
18. apr 2023

@lina69 a nechcete to ist spravit za synceka?
Ked ste to doteraz vsetko zachranovali, treba to teraz nechat na neho...ukazat mu teraz, ze avoj zivot ma v rukach on.
Alebo ho budete mat za maleho chlapca cely zivot a on sa bude na to spoliehat ze rodicia vsetko riesia za neho...
Nie vzdy je najlepsie, za dieta aj dychat....

panelacikova
18. apr 2023

@janetinka27 kedysi sme nemali ani internet, je fajn ísť s dobou a uvedomovať si aj svoje práva.
u nás deti ako ktoré. majú to z domu. niektoré oslovujú pani učiteľka, niektoré pani profesorka. ako sa komu páči. žiaden kolega to nerieši. mňa sa raz pýtali, čo majú kolegyni napísať, keď ju chcú osloviť na edupage s požiadavkou (chýbala vtedy). či jej môžu napísať pani učiteľka? hádali sa jedna s druhou, jedna tvrdila, že učiteľka, druhá profesorka.
keďže kolegyňa nedosiahla titul profesorky, odpovedala som im tak, ako to je, že obidve oslovenia sú správne a vysvetlila im, ako to je (ako sa bavíme tu, v tejto téme napríklad). rozhodli sa pre pani učiteľku. kolegyňa im neodhryzla z nosa, ani jej nenapadlo to riešiť....

kacernakokse
18. apr 2023

@panelacikova veľmi som sa snažila vážiť slová aby to takto nevyznelo. Ja nepíšem že prd dosiahli. Len že dosiahli prd vo vede, čo je pravda.

janetinka27
18. apr 2023

@panelacikova nemali sme internet, ale nemyslim si, ze toto je vec, ktoru ujasnil az internet alebo ze by sa v tejto veci dovtedy zle uplatnovalo niekoho pravo.
aj ked internet je naozaj priestor na naberanie poznatkov, aky sme si nevedeli predstavit.