Učiteľka nechce syna pripustiť k ústnej maturite
Ahojte,chcela som sa spýtať keď syn prepadá zo slovenčiny a učiteľka ho nechce pripustit k ustnej maturite môže mu to ovplyvniť aj iné predmety?Chodí na zdravotnicku školu a myslela som si že slovenčinu bude robiť v auguste reparát a v Seprembri z nej maturovať a z ostatných predmetov normálne v riadnom termíne ale známa mi spomínala že ho nepustia ani na praktické a že ich bude musiet robiť až po reparáte zo sjl čo je natom pravdy?
@janetinka27 tak ja si myslím, že keď oba výrazy sú slušne a nie je to nič hanlivé, nema si ten človek čo vyberať ako ho oslovujú. Cítila by som sa hlúpo, keby ľudí v práci opravujem, že ja nie som pani lekárnička alebo ale pani magistra, lebo sa to tak kedysi hovorilo. To aj ty keď ťa niekto osloví inak ako sa ti páči tak ho opravuješ aj keď je to slušné a normálne oslovenie? Alebo si zistijes, ako sa oslovuje na danej škole pred tým ako tam ideš aby si si náhodou nespravila faux pas? Doba ide do predu aj keď sa ti to nepáči, to, čo bolo kedysi nenormálne je teraz samozrejmosť a to, čo bolo kedysi úplne bežné, je teraz historizmus. Nie je na tom nic zle je to prirodzený proces. Takže ešte raz je podľa teba niečo zle na tom, keď niekto osloví UČITEĽA pán učiteľ? Lebo bežne si nemáš veľmi ako zistiť, ako si to želá, tak ho oslovis proste tak ako ty uznáš za vhodné.
@janetinka27 nie, nie, ty si to nepochopila s tým internetom. nespomínam ho preto, že máme odtiaľ nejaké "poznatky", ale pre túto tvoju vetu: kedysi sme nic take neriesili
lebo kedysi bolo kedysi a teraz je teraz.
a uplatňovať právo? deti majú plné právo oslovovať učiteľov na SŠ pani učiteľka/pán učiteľ. a toto právo im nikto nemôže vziať 🙂
@janetinka27 väčšina urcitelov ma magistra - čo taký magister dosiahol vo vede?
@kacernakokse no.... s tým prdom aj tak nesúhlasím. ani v oblasti vedy. kolegyne, ktoré majú vedné odbory sa neustále vzdelávajú, takže tam by som bola na tvojom mieste zvážila, ako sa vyjadruješ. stále však súhlasím, že titul profesor je titul profesor a iste je to podstatne vyšší level.
@kacernakokse a co je podla teba veda? ved veda je aj pedagogika, ekonomia, lingvistika, historia, technologia... ten profesor nieco z toho predsa studoval, robil vyskum, ktory bol hodnoteny a teraz to aplikuje v praxi.
@panelacikova beriem to tak, že každý sa vzdeláva, niekto sa musí viac, niekto menej, ale ktoré reálne niečo publikujú v odborných časopisoch? To je podľa mňa vedecká činnosť. Pretože to, že sa niekto vo vednom odbore vzdeláva a že sa o vedu zaujíma ešte neznamená že v nej niečo dokázal.
@panelacikova uz rozumiem, ale ja som to myslela tak, ze kedysi sme nic take neriesili (nie preto, ze nebol priestor na diskusiu, ci je to oslovenie vhodne alebo nie), ale brali sme to ako samozrejmost, pretoze tieto pojmy sa pouzivali v skole a predpokladam, nikto z pedagogov si ich nevymyslel.
ano, oni v podstate maju pravo volat pani profesorku malikovu aj pani ucitelka, pani ucitelka malikova aj pani malikova. ale nemyslim si, ze je to vec prava oslovujuceho. ale o urcity prejav respektu. lebo dnes sme orientovani vsetci na nase prava. ja mozem aj nasho riaditela oslovit pan nadriadeny alebo p. hruska. ano, on sa tak vola, ale prinalezi mu oslovenie pan riaditel.
podla mna problemom nie je pouzivanie vhodneho oslovenia, teda tak, ako je na nejakom mieste, trebars v skole zvykom. ale skor v nejakych ludoch skryta trauma, nevrazivost, zla spomienka, ktora chce druhemu nieco upriet. a just ju budem volat ucitelka, lebo tak chcem, nech sa aj pokaka.
@janetinka27 to, že nejaký vedny odbor vykonáva neznamená, že pôsobí vo vede. Každý vysokoškolsky vzdelaný človek ovláda nejaku vedú, ale neprispieva do nových poznatkov, nepublikuje. Môže z toho len čerpať a to nie je vedecká činnosť.
@kacernakokse ale ano, publikuje, nie vsetci ucitelia skoncia pri mgr.
pritom kazdy moze aplikaciou poznatkov prispievat k rozvoju vedy, pracovat na niecom, dnes sa doba hybe dopredu, rozsiruju sa moznosti, ktokolvek moze na niecom pracovat a ty o tom nemusis vediet, lebo pre teba je to len ucitel, co prd vo vede dokazal.
@janetinka27 veď keď niečo také robí tak áno, ale väčšina učiteľov pri tom magistrovi maximálne doktorovi skončí a nerobí žiadnu vedeckú činnosť. Samozrejme že sú aj takí, ktorí vedu robia, ale je to menšina z tých učiteľov.
@kacernakokse ja nikoho neopravujem, nie som jesitna a nepotrpim sa na oslovenie ani na titulovanie. ano a raz som bola na pracovnom pohovore vo financne oblasti, kde pani, ktora so mnou robila pohovor, sa na mne odbavovala, ze ona VS nema, ale ma kopec financnych skoleni v zahranici a ze dnesne VS za nic nestoja a nech si nemyslim, ze za to, ze mam VS, tak mozem pozadovat nejaky lepsi plat atd.
@kacernakokse a ty ako vies, ktori robia a ktori nie? je to vec tvojho pristupu k inym ludom. bud budes mat k ludom respekt, pretoze nikdy nevies, s kym sa rozpravas, co dosiahol alebo prezil, alebo mozes povedat, ze vsak je to len clovek, co prd dokazal.
@kacernakokse a este ti poviem, ze moj pribuzny vyucuje informatiku, zapaja sa do roznych projektov, ziskava pre skolu rozne pomocky, vybavil teraz nejake microbity pre decka, predtym zohnal robota, sam to programuje, skusa, studuje si o tom roznu zdroje, pise pre ziakov navody atd. su to veci nove.
a toto urcite robi mnoho inych ucitelov, ale pre niekoho to nemusi nic znamenat
@diamondsspaces Mohla mat aj 5 vysokych skol ... kym jej prezident/prezidentka SR tento titul neudeli, profesorkou nie je.
@janetinka27 ale to nie je o rešpekte, to čo píšeš nie je o tom, že by to pre mňa nič neznamenalo. Ja to obdivujem a sama by som to nedokázala, mám rešpekt rovnaký k magistrom, profesorom aj upratovačkám. Ale ten tvoj známy robí nejakú záslužnú činnosť to áno, zapája sa do projektov a neviem čo všetko, ale nie je to vědecká činnost. Vědecká činnost je, keď publikujes vedecké články o téme, ktorej sa venuješ, nie keď zhanas dotácie pre školu. Ja nehovorím nič o tom, že ti ľudia nič nedokázali a že sú to "len" učitelia. Akurát nič nedokázali vo vede a to je rozdiel. Neznamená to, že nič nedokázali vo svojej odbornej praxi akurát svoje pôsobenie vedú iným smerom.
@kacernakokse a tej publikacnej cinnosti predchadza co?
@kacernakokse a inak napisat, ze zhana dotacie pre skolu... su tu nove obzory, moznosti a su tu ludia, co ich to bavi a chcu ist v niecom dalej, spolupracuju na novych projektoch, su clenmi riesitelskych skupin atd. nie kazdy si len oduci a ide domov, ale bavi ho pracovat alebo spolupracovat na niecom novom (a to presne robi). ale ano, myslim, ze vacsina rodicov ziakov si mysli, ze oduci a ide domov.
titulovany profesor sa tiez nestal profesorom iba tak, zrejme sa tam nejak dopracoval a mozno tiez niekedy len "zacinal"
@janetinka27 výskum, žeby?
@janetinka27 ale co to má spoločné s vedou sa pýtam. Úplne zavadzas, ja si vôbec nemyslím že každý učiteľ len odduci. Ale nie každý projekt má niečo spoločné s výskumom. To, že ten človek niečo dokázal ja nepopieram. Akurát nedokázal nič v oblasti vedy a výskumu (väčšinou teda)
@kacernakokse ked myslis, ja ta presviedcat nebudem
OMG, chudera autorka tu ide riešiť problém so synom a tu na troch stranách zo štyroch hádka o tom, kto je a kto nie je profesor. Baby, spamätajte sa! 🤦🏻♀️
@h2 je to pravda, v poslednom case sa tu dost dohadujeme, ani ja si uz akosi neviem zahryznut do jazyka.
@ivka225 mala to udelené od prezidenta vtedy ešte. Mala aj na stene ten diplom či čo to bolo, že je Prof. ale nevyžadovala od nás aby sme ju tak volali 🙂
@kacernakokse dokázali to, že odovzdávajú svoje poznatky a vedomosti ďalším generáciám. nemusí hneď každý publikovať a vydávať knihy či články, ktoré i tak číta potom nanajvýš 5% ľudí, ak vôbec... jednoducho učitelia sa celoživotne vzdelávajú (až na pár výnimiek) a v danej vede (mnoho predmetov sú z oblasti vied) sa neustále zdokonaľujú, prijímajú nové poznatky apod. to, že nepíšu litánie do vedných časopisov, ešte neznamená, že prd vedia 🙂
@janetinka27 akože ja s tebou nieže vyslovene nesúhlasím. naopak. súhlasím. je v tom istá pocta, beriem. tvrdím, že deti majú právo oslovovať učiteľ/učiteľka. mám čoskoro 50, som z éry, kedy sme na SŠ mali len profesorov/profesorky, presne viem, o čom píšeš. akurát som typ človeka, ktorý si na takomto oslovovaní nezakladá a zároveň to tak mierne chápem tiež v zmysle, aký uvádzajú niektoré ženy, že je to tak trošku nefér voči ľuďom, ktorí reálne tento titul získali svojou drinou. v celom pedagogickom zbore máme jedinú profesorku. potom nejaké doktoráty, zo 2-3 a zvyšok sú klasickí učitelia.
@h2 ja nemyslím, že sú tu hádky. je tu normálna slušná diskusia. bez nadávok, bez vulgarizmov....
@panelacikova ale to ja nespochybňujem. Ja som len napísala, že nerobia vedu- a teda v nej nič nedokázali. Ale to nie je nič zle, vedci sú rovnako obyčajní ľudia ako učitelia. Sú tam úspešní a menej úspešní, ale obe tieto povolania sú úspešné proste v inej sfére. Ja som tiež v profesii dokázala pomerne dosť na svoj vek, ovplyvnila som veľa životov, ale vo vede som nedokázala absolútne nič. My sme sa asi len nepochopili. Ja nehovorím že veda je v niečom dôležitejšia ako vzdelávanie to vôbec. Ale jednoducho učiteľ (95% učiteľov) napriek tomu, že dokázali významne veci, výskum a vedu nerobia, narozdiel od profesorov. Takže ano, vo vede dokázali prd ale to neznamená, že nedokázali nič v iných oblastiach. Akurát akademické tituly sa udeľujú za vedeckú činnosť. Kde som prosím ťa napísala, že prd vedia alebo že nič nedokázali? Totálne si prekrútila moje slová. Ale keď ti to urobilo dobre..

@kacernakokse preco by dosiahli prd vo vede? pozri si, ake su vedy a su to oblasti, ktore sa prelinaju so vzdelanim aj pracou ucitela.