Učiteľka nespravodlivo obvinila syna, že opísal slohovú prácu
Ahojte všetci,
chcem požiadať o radu, prípadne mi napíšte svoj názor, ako by ste riešili situáciu vy. Mám chalana, začína mu už puberta, bude mať 14. Slovenčinárka im zadala za domácu úlohu napísať sloh - malo to byť rozprávanie o nejakej príhode alebo zážitku, vraj by tam mala byť aj nejaká tá priama reč a niečo v zmysle "a v tom...", alebo "a zrazu..." Prácu napísal, pričom príbeh si vymyslel a nepísal to v 1. osobe, o tom ako si hlavný aktér príbehu v lese pomýlil medveďa s kravou - nedávno sme v správach videli reportáž o medveďoch na strome v Starom Smokovci. Priznávam, trochu som mu s tým písaním pomohla, je to bežný chalan, nie práve nejaký Shakespeare. Učiteľka ho obvinila pred celou triedou, vraj také dačo už čítala, a že to opísal. Jasné, prišiel domov celý hotový, vraj sa tam cítil pred deckami "ako taký blbec", a že to má prepísať, lebo ináč mu dá 5, vraj to má byť reálny príbeh, o zvieratku alebo zo športu. Nuž, zvieratko nechováme, na športy Marek moc nie je, a a písať o dovolenke pri mori, to je skôr opis ako rozprávanie. Navyše, synátor to prepísať odmieta a ja s ním vnútorne súhlasím - ide totiž o princíp. Keď to prepíše, akoby priznal, že to opísal. Viacmenej som už rozhodnutá, že ho podporím, aj keď bojím sa poprasku a očakávam výčitky učiteľky, že decko si malo urobiť úlohu samo - bez mojej pomoci. Ich triedny, mimochodom správny chlapík, vraj hovorieva, že "učiteľ má vždy pravdu", viem, že to myslí zo srandy, mno, povedzme aj zo srandy aj naozaj... Ako by ste to riešili vy? Ďakujem za reakcie. Ľubica
@montemotherone Nie kazdy. Ked chce byt doma skoro, tak si berie veci na doma, co viem niektori opravuju cez hodinu pisomky. Ja nepisem, ze kazdy ucitel je o nicom, ale niektori by mali radsej ist sa venovat inej praci.
@mojemaletrdlo ja s vami súhlasím na 110%, ja mám ešte len druháka na ZŠ, ale pri niektorých situáciách sa mi rozum zastavuje, keď vidím, že deti sa boja učiteľke niečo povedať, boja sa obhájiť svoj vlastný názor. Veď to je choré. Presne toto učia v školách - držať ústa a krok a podriadiť sa systému. Ak syn (a aj vy ako mama) vie, že to písal on, že to neopísal, ani náhodou by som to neprepísala a nech si stojí za svojím. Na známky mám ja osobne svoj názor, keď počujem niektorých rodičov ako porovnávajú známky svojich detí, je mi z nich na smiech. A ako trvajú na tom, aby ich deti nosili len 1-ky, maximálne 2-ky, och.
Mne sa toto stalo na strednej. Vacsina opisovala. Ja nie. Napisala som ten slog co som mala pripraveny.
ha ha no zabavila si ma
Ja som ucitelka na SS - malo, treti rok. Chodili sa za mnou ospravedlnovat s tym, ze neboli v skole a spoluziaci im nepovedali co sa maju naucit. Tak hovorim : Kludne mi napis na edupage, odpisem.
Maju blok - vraj sa hanbia..Hovorim - kludne napis, poradim, na to som tu..
Snazim sa diskutovat, viest dialog. vacsina nevie, nema nazor, nechce sa ozvat.
Ale takto, po svojom, v malom, sa snazim nase deti viest k asertivite, slusnemu obhajeniu nazora, diskusii.
A mam tu pracu rada, a ano, som doma o 2- 3 poobede. aj ked pisomky si casto beriem domov.
Ano isto sú aj čudné deti a dobré učiteľky...Ale môj príbeh a príbeh iných žien vie byť o o inom. Vy neveríte žiakom, matky veria deťom

hups známymi