icon

Urobila som chybu vo výchove syna?

17. jan 2025

Dlho som váhala či napísať.
Mám také starosti v posledné dni. Isla som predvčerom aj s plačom spat .
Tak v rýchlosti vysvetlím.
S mužom sme 22 rokov spolu a jeden 17r syn
Problém je syn.
Už sa s ním vôbec nedá rozprávať.... Ja chápem že má 17 a je pubertiak. Vždy som bola kamaratska voči nemu. ( možno to je teraz problém) Mne je tak ťažko z toho.
S mužom sa nepohodli a od vtedy je doma dusno.
Neviem na koho strane byt.
Lebo si myslím že nič také mu syn nepovedal, ale chápem že každý sme iný a veci vidíme inak. Muž sa nazlostil a poslal ho do izby a že on s ním skončil....
Na druhý deň sme prišli obaja z práce rovnako,stretli sme sa v pivnici, dúfala som že sa to nejak utrasie a hneď začal že už ju nikdy nedá jesť.... A keď bude mať 21 tak pôjde z domu nech sa naučí.
Mňa to nasralo a odišla som z pivnice.
Neviem či je to fakt len puberta alebo som urobila chybu pri výchove. Som z toho smutná a slzy v očiach nám a teraz.

autor
17. jan 2025

@gribka1 chcel to syn, cvičili doma 5x týždenne

lindous
17. jan 2025

Tak mne by sa tiež nechcelo, keby ma niekto takto "trénoval"... dajte sa s mužom obaja trochu do kľudu

gribka1
17. jan 2025

Porozprávaj sa so synom, kde je problém, ako to vidí on. Potom s manželom.

elisebah91
17. jan 2025

Veď tak snáď už má dosť rokov a nejaké skúsenosti aby si vedel poradiť a umyť nože. To by som povedala mojej 8rocnej dcere ako ma umývať nože (ešte nože neumyva).
Nerob syna mantavym a neschopným. Veď keby sa aj porezal, neverim že by sa viac ako škrabanutie....snáď si dá pozor a neporeze sa, veď mu trochu už ver. Ide byť dospelý.
Ako by si sa cítila ty keby ti tvoja mama či svokra v 40tke vravela ako máš navariť polievku a urobiť čaj? Cítila by si sa schopne alebo neschopne?
Ako sa cítil tvoj syn pri umývaní nožov?

biba_18
17. jan 2025

smutné to je, hlavne pre muža. ale kto chce kam ...

autor
17. jan 2025

@biba_18 😔

autor
17. jan 2025

Asi máte pravdu,
No cvičiť už nechce a to ma mrzí najviac.
Skúšala som to ja, ale iba gulal očami

autor
17. jan 2025

@elisebah91 nešlo len o to že sa mohol porezat,ale že ničil pritom celú hubku. Veď som mu len chcela ukázať ako na to. Veď len niečo naučiť, je to tak zlé? 😔

vler
17. jan 2025

Uz pred rokmi mal vediet ako pouzit hubku bez toho aby ju znicil-zaucanie takych zakladnych domacich zrucnosti malo prebehnut uz davno

gelifil
17. jan 2025

Prilis idealne si to predstavujes...vztahy nie su idealne, zivot nie je idealny, uz ho asi omrzelo skakat, ako vy piskate.....najvacsis problem je, ze prestal cvicit??...vas problem je inde a k tomu umyvaniu, bud rada, ze vobec vezme hubku do ruky a este ze daco umyva...

prasiatko30
17. jan 2025

Vyrabate si problem - syn je normalny pubertak. A ano pubertaci nie vzdy chcu cvicit, a toboz nie s rodicmi. Muz nech upusti od predstavy, ze je trenerom niekoho a radsej nech sa snazi aby si chalanisko nasiel sparing partnera vo svojom veku. Ked do neho stuchate, takto pre blbosti, co budete robit ked chalanisko, z frustracie, zacne robit naozaj blbosti.
Ja to vzdy hovorim - rozmysli si dobre, ktore vojny budes viest proti tvojim detom. Naozaj je nutne dzubat do syna a hadat sa s nim koli tomu, ze nechce cvicit vtedy ked mu otec zaveli “ber cinky”?????

berenika39
17. jan 2025

Velký ignor. Obou. 17ti letému říkat, že má jít cvičit nebo nesmí umývat nože, uff. Však skoro hotový dopělák🙂. Ví, co chce a co nechce, ví, co dokáže a co ne, doporučuji se od toho odstřihnout a nechat je žít. Nedělej větší dusno, neřeš. Nechce cvičit? Nech necvičí. Chce mejt nože? Ok. Toho kluka vytáčí (logicky) to, co vy dva s partnerem vytváříte.

gelifil
17. jan 2025

ked citam toto tvoje ,,ved len", normalne mam nervy

elisebah91
17. jan 2025

Samozrejme že to nieje zle. Ale musíš vedieť kedy ponúknuť pomoc a dať radu. Ty poznáš syna vieš aký je , ako na neho ísť.
Ja som normálna a keď mi niekto začne radiť v dobrom ako mám čo robiť, lebo ma skúsenosti a tak to je najlepšie automaticky prepnem so módu obrana, útok. Obrnim sa, stratím reč a záujem o danú činnosť, robím ju len z donútenia. Totiž moja starká mi radila vždy, vždy, vždy...myslela to dobre, ako držiš tu lyžicu, ako si urobila tu cibuľku, to sa tak nerobí, co to máš oblečené, ako trhas tu burinu....no nie. Keď to niekto na mňa začne prestávam byť sama sebou. A hoci je to dobrá rada, ja som už zablokovaná a urobím hlúposť. Nie chtiac ale možno práve od srdu. Je to nelogické.
Ja ako mladá 30+ sa chceme cítiť zručná, užitočná pre rodinu a SCHOPNA TO ZVLÁDNUŤ. Snažím sa s tým pracovať. Aj ked to viem pomenovať stane sa že mi testina s láskou a v dobrom povie čo urobiť na hriadke. A ja už zatváram oči, srdce obrnim sa...a potom je ťažko zas dávať tu obranu dole. Povedala som jej pokojne keď som sa odblokovala.
Prosím nechajte ma. Chcem si to urobiť po slvojom, mám vlastne nápady a vízie, chcem experimentovať. Skúšať a nevadí mi keď mi nieco pri Tom vykape. Viem že máte skúsenosti, ale ja sa teším z môjho postupu a videnia práce a situácie. Viem že vám to trhá srdce a nervy ale nepozerjte sa, nestarte sa. Nechajte ma skúmať. Mám z toho MOJHO radosť v záhrade . Z toho vášho mám nechuť v náhrade.
Je to dobré myslene ale nie pre mňa . Teraz ešte nie

andrea_82
17. jan 2025

@elisebah91 ja to mam podobne. Kedysi u nasich doma som si napr. naplanovala, ako upracem, umyjem schodisko. A akonahle sa ma mama opytala, ci umyjem schody, uz sa mi do toho nechcelo. Proste to musi byt moje rozhodnutie. 🙂

autor
17. jan 2025

Chápem a ďakujem za rady baby. Teda, nechám to všetko tak a uvidím ako bude ďalej.

anjelicek26
17. jan 2025

Syn je uplne normalny pubertiak, pre pana nemozete hrotit kazdy konflikt takto, lebo vas porazi... pochytia sa, oduju sa a zas ich to prejde, rovnako aj muz aj syn sa musia naucit VYCHLADNUT a fungovat dalej... Mame take deti dve, nabeh ma uz aj treti, keby nemame s muzom flegmatizmus velkej velryby, uz by sme boli sedivy 😂 Ja tomu hovorim plieskajuci testosteron 😂

Proste sa v tom nerypte, ani on, ani ty, ani muz, proste hodit za hlavu a rano sa zasa spravajte normalne...

elisebah91
17. jan 2025

Ja som proste taká ...nezaujíma ma proces ale výsledok. Je mi jedno ako umujes nože hlavne nech sú umyté...je mi jedno ako a kedy umyjes schody, hlavne nech sú umyté dnes.
Je mi jedno ako sa dopracujem k vlastnej mrkvy, šalátu...hlavne že budú. Ja chcem robiť inak záhradu.
Niekto má rád pod kontrolou aj proces ..na ten kašlem. Výsledok je dôležitý.
Či ja navarim svojim spôsobom alebo muž svojim čo na tom, aj tak to zjedia všetci ...

biba_18
17. jan 2025

@anjelicek26 až na to že puberťák sa nevie ovládať skrze hormónov - otec je už dospelý muž a tu je problém v povahe a názoroch ..

autor
17. jan 2025

@elisebah91 tak už tretí den mu hovorím nech si uprace izbu. Nič. Popratal kúsok a tým skončil.

gelifil
17. jan 2025

kasli nanho...ked mu vyhovuje zit v bordeli, nech zije

autor
17. jan 2025

Ja som už chladná až az. To muž nejako nevie prekusnut. Som myslela, že na druhý deň bude všetko v poriadku . A nič.
😔

cukroska
17. jan 2025

To nebude chyba v puberte,ale v trvdohlavom mužovi.

biba_18
17. jan 2025

@elisebah91 presne toto urobila raz moja mama - bola na liečení, my s bratom a frajerom sme makali doma jak šrubky, brata som donútila pomáhať, vysávali sme, umývali, neviem čo všetko - a ona príde domov a joj, ako to vyzerá a upratovala po nás - odvtedy som doma ani rukou nepohla ...

autor
17. jan 2025

@gelifil to vážne, nechať to tak?

biba_18
17. jan 2025

nechaj to tak, je to jeho izba

elisebah91
17. jan 2025

V tomto ako zaobchádzať s puberitakom ti veru neporadim ...ja mam ešte trochu času, ale verím že aj mňa bude trhať ...snad to nejako zvládneme. Drzim vám palce.

anjelicek26
17. jan 2025

@biba_18 tak ked doteraz konflikty neboli, tak sa to muz este asi len "uci"... tiez sa nikto z nas nenarodil ako rodic pubertiaka... obcas je to fakt o nervy...

Autorka este raz sa porozpravaj z muzom, ci sa on s otcom nikdy nepochytil za nejaku hlupost, podla mna pochopi velmi rychlo... a izba je jeho vizitka, ja tam chodim len piatky na kontrolu, to vedia, ze musia mat upratane (inak je vypnute wifi, kym to spravia), ucinne, elegantne a ja sa s tym necrcam... dojdem a je tam bordel, vypinam... a este mu vynadaju surodenci, lebo tym padom vypinam detsky wifi okruh, takze mu stoja pri dverach, nech okamzite maka 😂

kandelabra
17. jan 2025

Nehnevaj sa, ale ja ako problem vidim vas dvoch s muzom. Chalan je za rok dospely a vy mu rozkazujete, ze ma cvicit, ze ma behat, lebo je lenivy ? Co keby zacal robit nieco, co chce on, a nie vy, mozno by ho to potom aj bavilo? A v 17 mu hovorit, ako ma umyvat noze? ako prepac, ak by ste sa takto k nemu spravali v 13 tak to este berem. Zrejme je chybou len to, ze chlapec je jedinacik, tak sa donho rodicia az prilis staraju. Vsak ho nechajte dychat, dajte mu zodpovednosti okolo domu a nerobte z neho neschopneho.

elisebah91
17. jan 2025

@biba_18 aj u nás tak podobne. Robili sme a nič z toho...clovek by čakal aspoň ..hmm super, ďakujem...