Známka 5 za zabudnutú pomôcku či domácu úlohu
Rada by som vedela váš názor a hlavne teda názor učiteľov....2.stupeň ZŠ, hneď v prvý týždeň dcéra poplietla úlohu z jedného predmetu, bola sa na začiatku hodiny ospravedlniť, nič platné, dostala 5. Teraz si zabudla list, s ktorým pracovali na hodine, dopredu sa ospravedlnila, čo bolo najskôr prijatá potom na podnet iného žiaka pani učiteľka zmenila názor, a zas 5. Pri nazbieraní troch "malých" 5 sa zapíše do hodnotenia jedna platná. Tak chcem vedieť či je toto bežná prax a či je to naozaj adekvátne...nepáči sa mi, že deti majú byť dokonalé, a ak urobia chybu, ktorá podľa mňa nie je zásadná, tak za to sú ohodnotené 5, ešte k tomu sa to ráta do priemeru, z akého dôvodu? Známka má odrážať vedomosti nie zabudnuté veci. Následne učiteľka ohodnotí žiaka pred rodičom ako nezodpovedného a toto urobí tiež pred ostatnými deťmi. V mojich očiach je to neprofesionálne, nepedagogické. Ďakujem za názory. Možno je moje "vnímanie" iné a mýlim sa ja.
@nikyball to čo tu prezentujeme? Veď tie zle príklady nechodili do slobodných škôl ale práve do tých ktoré obhajuješ. Snažím sa ti v dobrom ukázať iný pohľad na svet vzdelávania. Ak by bol taký dobrý tento systém kde učiteľ je strašiak, tak tu mame mat múdrych vzdelaných ľudí. A my tu mame takých ľudí. Napriek tomuto systému. Vďaka dobrým učiteľom adobrym rodičom. Neobhajujem rodičov čo vedu deti k falošnej slobode a idu učiteľke vynadať lebo zle ohodnotila ich dieťa. Len vravím že sa nerešpektuje individualita dieťaťa jeho jedinečnosť sloboda. Dám príklad. Jeden lekár v Amerike ktorý od mala chodil do slobodnej školy takto spomínal na svoje začiatky: prvý rok som sa nič neučil. Lebo sme sa mohli slobodne rozhodnúť čo chceme robiť a ja som sa chcel bicyklovať. Tak som sa cely rok bicykloval okolo školy v dohodnutom maximálnom okruhu a mihol som chodiť aj na hodiny ale mne sa nechcelo. Raz som našiel zranené zvieratko tak som ho vzal k učiteľovi biológie. On mu pomohol a ponúkol mi dozvedieť sa viac o biológii. Zaujalo ma to a začal som chodiť na jeho hodiny. Lenže keď som chcel vedieť viac potreboval som aj chémiu aj fyziku a vlastne aj matematiku. Na dramaticky odbor som už nešiel ale začal som byt zvedavý aj na históriu aj na spoločnosť. Nakoniec som sa učil viac a rád ako keby som chodil do obyčajnej školy. Aj v slobodných školách musia robiť niektoré veci lebo musia a sú minimum. Nemôže chodiť na matematiku a nevedieť písať. Ale všetko je tam iné. Je to náročné pre učiteľa. Tento stať na to nemá zdroje ani finančne a momentálne ani ľudské. Ale ja si myslím že toto je budúcnosť.
@akvi je to uplne jedno jednoducho si neplnil povinosti a tak dostal patku a ucitelka je uplne v prave mam deti aj na zakladnej skole a dostali tiez patky za nesplnene ulohy a poucili sa a vedia ze si ich maju urobit som na strane ucitela urobil to co mal a urobil to spravne ja by som toto spravila tiez na jeho mieste a ked ma rodic s tim problem nech riesi syna alebo dceru a dohovori mu nech si plni ulohy a nie ze obvinim ucitela ze to nemal spravit
Druba vec je,ze naozaj prierez populacie,ich vedomosti,miera zodpovednosti a sebareflexie velmi pozitivne svetlo na skolsky system nevrha.A mam xy znamych,ktori mali ciste jednicky a dnesj e ich gramatika a vseobecny rozhlad na bode mrazu...
@nikyball dietatu "nakladam" len veci, ktore viem, ze zvladne. Nepustim 2 rocne dieta same vonku, alebo ho nenecham same doma. Moje 3 rocne chcelo ostat same doma, kym som zbehla vyniest smeti, chcelo si to skusit.. vyhodnotila som, ze to zvladne..dieta sa ani nepohlo z miesta, prevzalo zodpovednost, citilo sa hrde. 8 rocne chcelo chodit same zo skoly, cez frekventovanu cestu. Dala som mu tu doveru, potom mi doma povedal, ze cez cestu si netrufol, ze pockal, kym k prechodu prisli dospeli a presiel s nimi..dokonca sa dohodol so spoluziackou, ze bude chodit s nimi, s jej maminou, zariadil sa, lebo velmi chcel chodit sam.. toto je to, co ma dieta zazivat. Ak mu skutocne dame doveru vo veciach, ktore zvladne, tak sa vynajde, bude konat s rozumom, lebo ma zodpovednost.. A tak isto som XY krat vyhodnotila, ze toto este nie, este to tak nevnimam, ze by si to zvladol.. Ak vnimas svoje dieta, tak nebudes na neho nakladat to, co neda..
@akvi Mohla by si byt konkretna a napisat jednu osobnost, ktora bola takymto sposobom vyucovana?
@andrejka1974 je uplne jedno, co si myslis ty, alebo ja. Zakon neuklada povinnost ulohy robit, to je fakt. Zbytocne o tom diskutovat.
@akvi Zakon neuklada a zakon zakazuje, je rozdiel. Takze zakazuje alebo neuklada?
Keby tak ucitelom strhali z platu za kazdu chybu, ktoru v praci urobia 😁. Alebo ked nieco zabudnu. Tiez by ich to asi vychovalo a viac by chyby nerobili 😅. To je ale ironia a poriadna blbost vsak? To je len moj odkaz tym premotivovanym, ktori sa nehanbia dat ziakom “motivacne”🤦♀️ patky. Cele zle toto. Som rada, ze mne ziadny takyto ucitel skolu nezhnusil, a nebola som vystresovana do nemoty, ked som si dovolila si nieco zabudnut, alebo neurobit domacu. Cest tym mnohyyym mnohym uzasnym ucitelom, ktorych by takato do neba volajuca … ani nenapadla.
@dskjhfdlkdjhl naco ti bude meno? co ti to povie? googlit vies, tak skus.. mozno najdes prekvapive mena.. ja si pamatam len matematika Hal Sadofsky, v nejakom videu som ho videla, meno som si zapamatala nahodne.. Tazko budes hladat ludi na SK, ci CZ, ked tu taka skola neexistuje..
@viestta mas samozrejme pravdu. Z kazdeho systemu vyjdu aj taki aj taki. Uz je ale aj na svk realny dopyt po roznorodosti vzdelavania a ten tu, nemozeme si klamat, az na par lastoviciek nie je. Za seba si myslim, zeby napr. zameranie romskej mensiny na sport, hudbu bolo pre spolocnost osoznejsie ako to, co uci zs teraz. A urcite treba spomenut, ze v slobodnej skole maju aj uspesne aj neuspesne deti lepsie podmienky prezit stastne detstvo.
@dskjhfdlkdjhl mas v tom trochu bordel, clovek moze robit to, co mu zakon nezakazuje, ale institucia moze robit len to, co jej zakon dovoluje.. A to je rozdiel. Skola ma predpisane zakony, ktore musi dodrziavat a nic ine nad ramec robit nemoze.
Je normalne,ze male dieta je prirodzene zvedave a ucenlive.Davnejsie som citala studiu,ktora dokumentovala,ako ta zvedavost,kreativita a nadsenie u deti s postupujucim rocnikom na beznej skole klesa.Na zaciatku je prvacik,ktory nadsene pise velke A a je na seba hrdy a na konci mlady clovek,ktory je casto demotivovany a nevie,co chce,co ho bavi,len to,co by vediet a chciet mal.Cest vynimkam.A o to ide.Mat system nie je zle,je zle mat zly system.
@dskjhfdlkdjhl tu sú uvedení absolventi waldorfskej školy ktorí sa učili lepšie ako bežný priemer
http://waldorfskaskola.sk/menu/znami-waldorfski...
@akvi ja som ani necakala, ze napises slovensku alebo cesku osobnost. Pozrela som sa na stranku toho matematika, uci na beznej VS v Oregone a kedze uplne nahodou viem, ako to funguje na VS v USA, tak si dovolim tvrdit, ze ziadne zazraky tam cakat netreba a ked som si pozrela priklady, ktore tam ma pre studentov, tak som sa aspon pobavila-bohuzial, coskoro take ulohy budeme aj tu na VS pocitat, lebo ... a tam si mozes dosadit co uz len chces. Z mojho pohladu sa tak znizuje uroven na SS, ze maturanti uz nic nevedia a potom na VS zazivame vzajomne soky-od nas sa chce, aby sme ich doucili to, co sa nestihlo za 13 rokov ZS a SS a od nich, aby trochu zacali aj pracovat, lebo bohuzial, darmo sa im bude pacit umela inteligencia, ked zakladne veci potrebne na jej nastudovanie nebudu vediet. Ono je to velmi krasne mysliet si, ze sa clovek nauci, ked bude potrebovat-no, ale napr. taka kombinatorika je dobre, ked sa zacne ucit v detskom veku, to kombinatoricke myslenie treba ucit postupne-ale mne osobne je uplne jedno, ako si to cudzi ludia so svojimi detmi zariadia, to ja nejako prezijem.
@dskjhfdlkdjhl Skor, ako patrat po nejakych uspesnych absolventoch, by som kazdemu odporucila ist sa pozriet trochu dalej, ako do svojej aktualnej ZS-ky.. Ja sa venujem alternativnym skolam uz 20 rokov, zazila som Daltonsky plan, Waldorf, Montessori, slobodnu skolu, Rogersovu pedagoiku atd.. nieco sprostredkovane cez kurz, nieco osobne, cez navstevu skoly, je to k nezaplateniu zazit to..
@akvi Ucim na VS a ver, ze som uz videla absolventov roznych skol (zakladnych aj strednych) a co sa tyka matiky (ine by som nerada komentovala), tak to, aky je student, nie je dosledok toho, aky typ skoly absolvoval, ale toho, akeho matikara stretol. Cize velmi by som nechvalila ziaden typ skoly.
@slovakboy tiež som necitala všetko, ale tento prístup aký opisujes je absolútna BLBOSŤ!
Keby to bolo niečo super, určite by školstvo dávno na niečo aspoň podobne prešlo.
Príď do MŠ a opýtaj sa deti ,, kto nechce spinkať, môže sa ísť potichučky hrať vedľa " .... garantujem ti, ze 20 z 20 deti spat nepôjde. Možno sa nájde zopár mega inteligentných deti, ktoré by sa rozhodli, že sa im chce ucit, ale drvivá väčšina by sa naucila písať a čítať možno v 10r.....
Deti si automaticky volia zábavu. Hravou formou sa môžeš ucit určite veci a nepíš mi, že som to nepochopila. Chápem až veľmi dobre, o čo v tej alternatívnej škole ide. Ešte raz opakujem, blbosť....
Nechať na deti, kedy sa rozhodnú a dospejú na to, aby sa chceli ucit? Myslím, že už teraz je vidno aký ⅞ma dopad takýto benevolentny prístup vo výchove
@dskjhfdlkdjhl isteze je to velakrat o ludoch, zhodu nahod moja naj ucitelka bola matikarka a matiku som vzdy mala rada - aj vdaka nej. Lenze vacsinou je to tak, ze ten, kto dokaze nadchnut, je v prvom rade clovek s velkym Č. Absolutne klucove pre mna napriklad bolo, ze som sa jej nebala. Co sa neda povedat o inych predmetoch.. Dovolim si tvrdit, ze som sa bala asi polovice ucitelov, co ma kedy ucili. To nie je predsa v poriadku, ak sa dieta boji ucitela. To, ze ucenie nemoze prebiehat, ak sa clovek boji, je uz jasne velmi dlho. A je fakt aj to, ze v dnesnom systeme sice existuje aj plno dobrych ucitelov, respektujuch a laskavych, ale kedze system ako taky je postaveny na nuteni, tak je to proste malo v celom tom kontexte.. Ja viem, ze pre mnohych vyzera aj taka slobodna skola ako sci-fi, ale ak je respekt k dietatu na prvom mieste, tak pre mna ina moznost nie je.. A je uplne v poriadku, ak si v sobodnej skole dieta vyberie, ze chce sa ucit matiku a bude nad nim stat ucitel, co ho bude nutit pocitat a znova znova, kaym sa to nenauci..ak je to slobodne rozhodnutie dietata, je to ok.. Cize za mna, uvolnit system, dovolit aby vznikli nove skoly, zalozene na inych zakladoch, to je jedina cesta zmeny a posunu do 21. storocia. Diverzita nikdy nikde neuskodila, je prinosna v prirode, v tovaroch, sluzbach, preco teda nedovolit aj diverzitu v skole? Zachovat moralne principy, ako klucove vychodisko a ostatne dovolit spravit roznorodo..
@akvi Ja som asi mala stastie, ale az na jednu vynimku, som mala samych super ucitelov a rozhodne som sa ziadneho z nich nebala. A myslim, ze aj teraz je v skolach hodne dobrych ucitelov, akurat na MK sa nespominaju a mnohi rodicia zase uz z principu nadavaju, takze ja to vidim cele trochu inak ako Ty. Co vidim ako problem je to, ako to vyzera teraz, ked deti 1,5 roka tvrdli doma. Ucim prvakov (na VS) a teda teraz je to nie o triedu, ale aspon o tri triedy slabsie ako byvalo po ine roky. A to v podstate mnohi fungovali na dobrovolnosti-hold, nie je to pre kazdeho. Lebo taka dobrovolnost a prokrastinacia, to su super kamosky😝
@akvi nebudem menovať konkrétne ms, ale bola som osobne v 3 takýchto MS aj ZS
Skratka ja nie som za, nepozdavalo sa mi to. Nikto v živote sa s tymi deťmi takto baviť nebude. Jedine, ze začnú vznikať aj waldorfske a montesori firmy? Kde dajú zamestnancom na výber, voľnosť a podporovať ich tvorivosť a jedinečnosť a...? Áno, treba si zvoliť zamestnanie, ktoré nás naplna, baví a milujeme ho, ale v každej práci je niekto nadriadený, kto zadáva úlohy, koho musíme rešpektovať a počúvať. Ak sa nám nepáči, dovidenia. V bežnom živote sa nikto so zamestnancom nebaví a nečaká, kym dozrie na svoju úlohu.

@akvi nechávala si dieťa samé doma, lebo si to nechala na jeho zodpovednosť a dúfala si, že sa nič nestane? Nechala by si ho šoférovať bez vodicaku, lebo je zodpovedné?