icon

Zo strednej zdravotníckej školy na vysokú za lekára?

22. okt 2024

Ahojte, syn studuje na zdravotnickej skole. Vyjadril sa, ze by rad pokracoval na vysokej skole no chce byt lekar. Otazka znie, ppdarilo sa to niekomu z Vas? Dakujem

kacena4
22. okt 2024

nemam priamu skusenst ale preco nie? syn vystudoval ucnovku s maturitou, posledny rocnik doucovanie a dnes studuje na MATFYS-e ako najlepsi ziak z rocnika (a to ich prijimali cez 400 tusim). ak ma odhodlanie a tuzbu zvladne to lavou zadnou. drzim palceky
PS. vyhodu oproti gymnazistom ma v tom, ze je v odbore

petronellla87
22. okt 2024

Známa išla na medinu zo zdravotky

pink_lady
22. okt 2024

mozne to je, ale musi zamakat na chémii a biologii (pripadne aj fyzike - podla toho kde ide, t´pretoze uroven tychto predmetov na SZS je slaba...Aj gymnazisti mi chodia na doucko a maju co robit i jednotkari...Odporucam bud speci doucko, alebo seminare, kurzy uz aj od 2. ročnika SS

pink_lady
22. okt 2024

lebo fakt to je iny level

zuzinka888
22. okt 2024

Ano sestra ma 2 spoluziacky doktorky - no obe si platili doucovanie z chemie

deedol
22. okt 2024

da sa, ale treba sa mozno aj rok vopred ucit na prijimacky chemiu a biologiu.

autor
22. okt 2024

Dakujem Vam, syn od 9tich rokov chcel byt zachranar a dnes na mna vyrukoval s tym, ze chce byt lekar

gelifil
22. okt 2024

@kacena4 lavou zadnou???...ty nemas predstavu, co je to studovat medicinu...

lusyc
22. okt 2024

@deedol to je málo, aspoň dva roky.

idamia
Autor odpoveď zmazal
sisska96
22. okt 2024

Jasne že môže. Čo najhoršie sa môže stať? Že sa nepodarí? Tak čo, ide ďalej a bude opatrovateľ

deedol
22. okt 2024

@lusyc asi zavisi od cloveka, ale jasne, moze byt 🙂

aeruginosa
22. okt 2024

Ahoj, studujem medicinu a par ludi poznam u nas aj zo zdravotnej. Dostali sa ale vacsinou na 2.-3.krat (ale tak to aj gymnazisti casto), chodili roky na doucovania a dobiehali zameskane gymnazialne ucivo. Co ti tu pise jedna, ze bude mat vyhodu oproti gymnazistom, ze je v odbore - vobec nebude, to, co bude vediet navyse zo zdravotnej, sa zmazne hned v prvom rocniku na osetrovatelstve a prvej pomoci. Praveze zo skusenosti takych spoluziakov, bude mat co robit, aby nevyletel na chemii, biochemii, kde napr. u nas na fakulte robia sito… Ale nic nie je nemozne, len jednoducho bude musiet riadne makat. Konkurencia je na medicine, ci uz SR alebo CZ, obrovska.

gelifil
22. okt 2024

@idamia zblaznili ste sa??pre nikoho nie je medicina lavou zadnou....a urcite nie pre absolventa zdravotnickej skoly...moze to zvladnut, ale urcite nie lavou zadnou

glade22
22. okt 2024

Z mojej triedy na SZS sme 3 lekárky.
Prijímačky boli veľmi náročné a aj to mi pomohlo sa dostať, že sa v tom roku hlásilo menej študentov. (Bol to prechodný ročník keď sa zase zavádzala deviatka na ZŠ)
Nešla som hneď po mature, ale rok som chodila na rôzne doučovania. Prijali ma...po prvej hodine biofyziky som revala, že ničomu nerozumiem a to bola téma Meranie, váženie... 😀 ale zamakala som a ... Po skúške z biochémie v druhaku som sa konecne vyrovnala gymnazistom. A keď sme šli do kliniky, jediná v krúžku som vedela, čo je to IM alebo NCMP a mala o pacientoch akú takú šajnu 🙂 Skončila som s červeným diplomom (čo samozrejme nič nehovorí o následnej kvalite doktora)
Len, že dá sa to....ale ľahké to nie je 🙂

kiki68
22. okt 2024

@aeruginosa tak vyhodu ma v tom, ze je zvyknuty na krv, odbery, anatomiu. Nepride na to, ze to psychicky neznesie, ze tu ludia umieraju. Lebo na tomto nechala medinu moja sesterka a to pre nu chemia bola lavou zadnou. A predsa nedala tuto stranku mediciny. Takze v tomto bude mat vyhodu. Bez doucovania z chemie si niekto tazko na medine nejak viac skrtne. Ale napr sesterka robila chemicke olympiady, bola velmi uspesna a skoncila nejaky manazment. Ale mozno lepsie zist z kratkej cesty. Moj chlap mal zase nieco ako elektrotechniku priemyslovku a studoval potom medinu vo Viedni. Jedine, co potreboval doucit bola chemia. Jeho zase anatomia strasne bavila. Akurat ze pre neho je napr fyzika taka detska hracka.

aeruginosa
22. okt 2024

@kiki68 Toto je extremne individualne, zas ja osobne nepoznam nikoho, kto by ukoncil studium, lebo nezvlada pohlad na krv (koniec koncov, su aj viacere odbory, kde do kontaktu s umieranim, krvou, atd. ani neprides, resp. uplne minimalne), ale takych, ktori nezvladli skusky a leteli, tych by bolo… Je to moj pohlad ako studentky, je ok, ze ty mas iny.😊

zafir01
22. okt 2024

Podarilo sa to mojej známej . Zo strednej zdravotky a teraz študuje tretí rok v Martine medicínu ... Ona to však vedela už v druhom či treťom ročníku na strednej a odvtedy sa učila na prijímačky ,riešila doučovania a Pod

raztovsetkozmizne
23. okt 2024

Nech to skúsi, pre mňa sú lekári elita národa, lebo tie skúšky, učivo, odhodlanie sa učiť, odhodlanie ísť do toho je pre mňa extrémny klobúk dolu, na Slovensku máme necelých 21,000 lekárov a kľudne do tejto štatistiky môže v budúcnosti byť aj on, držím mu palce, na internete si vie ľahko nájsť z čoho sú skúšky a ako prebiehajú. Držím mu palce.

ina2405
23. okt 2024

Kamarát vyštudoval strednú strojnícku a je z neho chirurg.

idamia
Autor odpoveď zmazal
macekovam
23. okt 2024

ten odbor uz ani nie je sestra.. napln je slaba.. nedostatocna.. urcite..

niki450
28. okt 2024

Môj brat išiel zo zdravotníckeho laboranta na medicínu. Je z neho už 15 rokov úspešný zubný lekár.

theabloom
5. nov 2024

Dobry den, ak mozem povedat, co si myslim. Mozno sa troska uraziye, ale to nie je moj zamer. Prave naopak. Otazka skor znie, ci sa bude na prijimacky na medicinu pripravovat tak, aby ho prijali. Ak chce naozaj sa tam dostať, bude musiet zamakat v tom zmysle, ze studium na prijimacky da na prve miesto, aj keby na maturach mal dostať o stupen horsiu známku (pokial viem, matury sa na medinu nezohladnuju, len prijimacky). A to tak, ze prihlasi sa na pripravny kurz uz teraz priamo na lekarskej fakulte pre medicinu, bude sa ucit systematicky a pravidelne, absolvuje doucovanie (ale nie pre maturitu,ale k prikladom na prijímačky - aby pochopil princip a vedel ho aplikovat na novom priklade). No bude to zavisiet od jeho usilia, pripravy, ktoru musi začať uz teraz (nestaci dva mesiace predtym). So zdravotnou strednou by mal by urcitu vyhodu potom so zaciatku na praxi. A tato intelektualne a mentalne narocna studijna prilrava na medinu ho pripravy aj na studium, ktore je uplne o systematickom studiu. Nech Vam to vyjde, da sa to.