icon

Dobrovoľníctvo a OpenStreetMap

dodkom
9. apr 2023

Ahojte,
kto má chuť niečo tvoriť na PC, je jedno aký má systém (Windows/MacOS/Linux) a zároveň svoju tvorbu poskytnúť pre úžitok ostatným, sa môže zapojiť do projektu OpenStreetMap.org

Je to databáza mapových dát, ktorú používajú ostatné web stránky/aplikácie/navigácie napríklad freemap.sk, mapy.cz, organicmaps.app, magicearth.com, OsmAnd.net, strava.com, facebook.

Môžete tak vylepšiť svoje okolie, na prechádzke si všímať nové obchody/prevádzky/ihrisko/chodník (pre nevidiacich DotWalker lavičku/kôš v parku), kto rád chodí do prírody zaznamenať chýbajúce chodníky, piknikové miesta, altánky, pramene.

30 minútové video úvod pre začiatočníkov o čo ide je

Každý si vie nájsť niečo, čo ho bude baviť a je to vhodné pre každú vekovú kategóriu.
Základné pravidlo je nekopírovať nič s cudzích máp a zabávať sa, tvoriť, ale neničiť prácu iných.

Ďalšia vec ktorá sa dá robiť "od stola" ak je zlé počasie, alebo nemôžete chodiť von je pridávať novopostavené domy.
K tomu sa používajú dáta z registra adries, geometrické plány z katastra, letecké snímky Ortofotomozaika SR. Raz týždenne vyjde zoznam skolaudovaných budov/nových adries v každom okrese pripravené pre editor JOSM (je v slovenčine) a úloha je nakresliť novú budovu a vložiť do nej novú adresu.

Je možnosť aj dopĺňať chýbajúce adresy na staršie budovy.
Ako vyzerá Slovensko s adresami v jednotlivých okresoch je v tabuľke https://proxy.freemap.sk/minvskaddress/okresy.html v 4. stĺpci Dokončenosť.

Kto by mal chuť venovať sa budovám/adresám, môžem základný postup zaškoliť cez Zoom. Okresy o ktoré sa nikto pravidelne nestará majú prázdny posledný stĺpec OSM user.

lucik194
9. apr 2023

nemyslim si ze zrovna toto je forum kde sa Ti niekto na OSM a mapovanie na nom ozve......

je to specificka oblast... a este ked to robis zadarmo.... to vacsina zo zien tu neuznava.....

h2
9. apr 2023

Čiže ponúkaš prácu zadarmo? 🙃

lucik194
10. apr 2023

@h2 mapovanie na OSM je ciste dobrovolnictvo
nic zato nemas len dobry pocit

niekomu a niecomu pomozes
nemusis mapovat na slovensku, ja som napr mapovala skoly v afrike, x mesiacov, mám to v CV....