Ahojte som v 35 tt a partner je na AMS bola som u gynekologa a sestra vravela ze mi uz nefunguje Ecard doteraz mi fungovala. Co by som mala robit v takej situácií? Ako pôjdem rodiť ak mi nefunguje. Partnerovi AMS nepreplaca zdravotnú lebo len pol roka ma odrobene. Som už zúfalá každý hovorí niečo iné už fakt neviem čo mám robiť.
@laura191221, ak správne rozumiem, tak partner nepobera z ams žiadne peniaze. Potom mu ani neplatia žiadne poistenie a tým pádom jeho poistenie a tvoje pripoistenie 6 týždňov po odhlásení z práce zaniká. Musíš sa poistiť ako samoplatca. Obávam sa, že na pôrod to stačiť bude, na nárok na rodičovskú dávku nie.
@laura191221 ja byt partnerom vezmem nejaky Job cez 20 hodin, Bude mat poistku a mozes sa na neho pripoistit. Samoplatca stoji okolo 300 eur mesacne. A Ty nikde nepracujes? Keby si robila 6 mes mas narok na matersku a vlastne poistenie
@kiki68 áno na tom sme už rozmíšlali ale nevezmú ho hore na žiadnu robotu už sa hlasil na viacerích miestach a neodpovedajú a do pôrodu mám 3 týždne neviem či dovtedy nájde nejakú robotu
@vroni a keď som tu nepracovala vôbec nemám nárok na rodočovský príspevok?
Prišli sme sem preto aby sme oby dvaja pracovali a kedže som zostala tehotná tak som už nevládala pracovať na začiatku tehu mi bolo velmi zle 4 mesiacov a potom už rástlo brucho preto nemám odrobené nič len partner má pol roka
@laura191221 prečo by si mala mať nárok na nejakú dávku zo štátu kde si neprispela ani euro? Rodičovský príspevok treba poberať tam kde si pracovala prípadne máš občianstvo ak sa nemýlim
@kris_tin257 ani moja švagriná tu nepracovala nikdy a ajtak poberala rodičovský príspevok aj prídavky na deti
@laura191221 tvoja švagriná poberala príspevky preto, lebo aspon jej muz tam pravdepodobne robil (ak nie ona). Tvoj nerobí, ty nerobíš, tak nebudeš poberat. Chapes základnému princípu?
A mimo to, keď sa rozhodnem, ze niekde idem pracovať, tak nesulozim bez ochrany 😉
@laura191221, problem nie je v tom, že si nepracovala ty ale v tom, že nepracuje ani jeden z vás. Keby tvoj partner pracoval alebo poberal dávky z ams, mohla si byť pripoistena a mala by si nárok na rodičovský príspevok. Teraz nemáš nárok na nič z toho. A aj keď pracovať začne, zdravotné poistenie ti začne plynúť hneď, ale nárok na rodičovský príspevok vznikne až po uplynutí nejakej doby (3 alebo 6 mesiacov, nepamätám si presne)
@lienka.7 no však dovtedy už bude pracovať partner kým sa dostaneme tam že chceme vybavovať peniaze ja nechcem bez toho poberať že nepracuje ani jeden z nás doftedy si to vybavíme. Ja som sa len pýtala že kvôli tomu že ja som nepracovala tak nedostanem rodičovský? Lebo to mi písali že ked som ja nepracovala tak nedostanem. Ale keď partner bude pracovať tak si to vybavím.
@vroni ja rozumiem toto som vedela len som si myslela že existuje nejake ine riešenie lebo partner nevie nájsť ziadnu robotu nikde ho neprijmu hovoria aby sme čakali 2 3 týždne kým sa ozvú
@laura191221, akú robotu hľadá? Gastro berie každého, kto vie chodiť vzpriamene. Ja viem, robota nič moc a plat mizerný, ale veď môže hľadať ďalej.
Kolko asi môže trvať kým nám začne fungovať Ecard? Partner už našiel prácu a zmlúvu podpísal ešte vo štvrtok
@laura191221, odo dňa začatia zmluvy
@laura191221 ihned, treba ked tak u lekara ukazat prihlasenie do Elga ( to da zamestnavatel) a Obi hned vedia freischalten tu kartu. Nebol to pre lekara ziadny problem
@laura191221 musis si sama platit poistne, potom viem, ze bez poistky je nemocnica Barmherzige Brudern. Ale Ty si poistena na partnera? Ci ako?