icon

Aké je vaše obľúbené slovenské jedlo?

21. sep 2025

Aké je vaše obľúbené slovenské jedlo? A máte radi halušky? Ja si ich nemusím dať ako je rok dlhý a nechýbajú mi :D

billy_jean
21. sep 2025

Mám rada bryndzové halušky a pirohy ( aj tatarčené), lokše a zemiakové placky, langoše, šišky, kapustnicu alebo fazuľovicu, parené buchty, ovocné guľky, krupicu, kysnuté koláče, vianočku, spišské párky, bratislavské rožky, parenicu. tresku, plnenú kapustu / tzv. holúbky u nás na východe/, plnenú papriku a koložvársku kapustu s kyslou smotanou a chlebíkom, guláš, segedín s knedľou ( i keď to asi bude maďarské jedlo ). A klasika rezeň so zemiakovým šalátom ☺️,

viera012345
21. sep 2025

@anonym_autor V podstate mi chutia všetky,tu vymenované, jedlá/samozrejme, upravené na lacto a glutenfree verziu/, ale ešte pridávam harulu, zemiakové placky,lapcanku, babu/každá časť Sk volá dané jedlo inak

4stanka4
21. sep 2025

Ja mam rada aj halušky, pirohy atď ale vyslovene zbožňujem osúchy (pre iných lokše) len tak s maslom alebo aj so slaninou a cibuľou. Mňam

anonym_e7a2d3
21. sep 2025

Slovenské jedlá idú do záhuby, vidíš aj tu v komentároch,v bez servitke tak isto, ľudia by žrali len surové mäso a jedlá pri ktorých výslovnosti si idú jazyk dolámať.
Uvariš nejakú slovensku klasiku tak prevracajú oči, že komunistické jedlá žrať nebudú

slavomira236
21. sep 2025

@anonym_autor halusky s bryndzou sj kauustou sladkou aj kyslou aj s tvarohom.,pirohy s tvarohom tatarcane, pirohy s roznymi naplnami spolu vmiske poliate maslom tvaroch dzem kysla kapusta prosto mix tych 3 v miske. Potom zemiakove lokse s maslom a solou. A pirohy zo zemiakoveho cesta plnene poorazenou kyslou kapustou a vyprazane na oleji ..

anonym_3442f0
21. sep 2025

@anonym_autor Všetky klasické jedlá, ktoré sa na Slovensku varia desiatky rokov máme doma radi a aj ich často varím. Sú chutné a sýte. Halušky - s bryndzou, kapustou, strúhankou. Rezance s vajcom, makom, orechami, lekvárom. Pečené zemiaky s kyslým mliekom. Placky, lokše, pirohy, slivkové gule, dolky, buchty. Polievky husté strukovinové, hŕstkové, kapustovú kyslú. Segedín, sviečková, granadír, plnená paprika s omáčkou, kôprovka s knedľou, rezne, zemiakový šalát. Na tom sme vyrástli a pokračujeme ďalej.

maryetta
21. sep 2025

Milujem bryndzove halusky. Kludne aj kazdy tyzden. A najnovsie aj pečene pirohy.

maranta_leuconeura
21. sep 2025
@anonym_c25e87

@anonym_65de65 zďaleka nie všetky jedlá, ktoré sú tu spomenuté, sú slovenské, možno autorka myslela, ktoré sa bežne na Slovensku varia.
@maranta_leuconeura tradičná slovenská kuchyňa nestála vôbec na smažených jedlách, to už je v rukách rodín, ako si jedálniček vyskladajú a obžerstvo na Vianoce a Veľkú noc tak isto. Súhlasím, že sme na popredných miestach v ochoreniach srdcovo- cievnych, rakoviny, pohybových, že obezita je na Slovensku alarmujúca už u detí, ale nie je to len preto, že by ľudia jedli údeniny a smažené jedlá. Treba sa pozrieť na to, aké percento ľudí si môže dovoliť pravidelne kvalitné ryby, hovädzie maso, cena zeleniny a ovocia, tvarohu a pod. je vzhľadom na priemerný zárobok neúmerne vysoká. O prevencii a stave nášho zdravotníctva sa radšej ani nevyjadrujem.

@anonym_c25e87 samozrejme, z financneho hladiska su fast foody, polotovary a skrobovite jedla v pomere k poctu prijatych kalorii naozaj najlacnejsie 🥲

mirage
21. sep 2025
@anonym_e7a2d3

Slovenské jedlá idú do záhuby, vidíš aj tu v komentároch,v bez servitke tak isto, ľudia by žrali len surové mäso a jedlá pri ktorých výslovnosti si idú jazyk dolámať.
Uvariš nejakú slovensku klasiku tak prevracajú oči, že komunistické jedlá žrať nebudú

@anonym_e7a2d3 u vas doma sa teda zerie len slovenska klasika a ziadna ina, predpokladam

anonym_e7a2d3
21. sep 2025
@mirage

@anonym_e7a2d3 u vas doma sa teda zerie len slovenska klasika a ziadna ina, predpokladam

@mirage u nás doma sa pri neandrtálcoch vo vláde bude žrať pomaly len tráva

mirage
21. sep 2025
@anonym_e7a2d3

@mirage u nás doma sa pri neandrtálcoch vo vláde bude žrať pomaly len tráva

@anonym_e7a2d3 ale iba slovenska a ziadna ina

vroni
21. sep 2025

Milujem kapustnicu, fazuľovu polievku a hrachový prívarok. Jedlá z múky zjem len ako sladký dezert, slané ani pod nátlakom. Také pirohy alebo podobné jedla by ma nechali umrieť od hladu. Ale ja nezjem ani špagety alebo pizzu, ja som taký tichy nepriateľ múky. 🤣

anonym_2e21a3
21. sep 2025

Najviac mám rada bravčové mäso, ďalej sviečková, kebab, panenka, pirohy, pizza .....

anonym_a3c38b
22. sep 2025

@anonym_autor Ja mám rada slovenské jedlá a hlavne tie od babičky. Od harule,lokše,placky,halušky,,kukuričnú kašu,hrubé palacinky, kukuricu s makom,kapustníky,plnenú papriku, rezance s tvarohom,zemiaky s cibuľkou,pirohy,gombovce,buchty na pate,šišky,ryzovy nákyp ak zemlovku. Skôr tie bezmasite..Ale milujem aj knedlik sviečkovú...

lllaila
22. sep 2025

@anonym_autor fazuľová polievka na kyslo + zemiakové placky
fazuľová polievka na sladko + rezance, vlastne všetky polievky - fazuľová, šošovicová, hrstkova, hrachová, tekvicová, struková, zemiaková, cesnaková, cibuľová...
Placky, posúchy, šúľance - všetko od cesta
Kapustnica, guláš, prívarky, pečené kurence, kačky, husi, bravčové, fašírky, rezne, šalát, knedle, lokše, zemiaky, tarhoňa... Všetko!
My sa stravujeme skôr zdravo, a teda akékoľvek tradičné jedlo zo Slovenskej kuchyne vnímame ako "špecialitu" 🙂 ale stále častejšie sa k nim vraciame.

bielasovicka
22. sep 2025

sviečkovú na smotane,šúľance s makom,palacinky,plnenu papriku

bomba36
22. sep 2025

@anonym_autor vianočná kapustnica, ktorú si robím sama
Mimochodom, historicky boli národným každodenným jedlom skôr obilné kaše a jednoduché pokrmy zo základných surovín ako jačmeň, pohánka, proso, strukoviny. Nie bryndzové halušky, tie prišli až s valašskou kolonizáciou.

mirage
22. sep 2025
@anonym_2e21a3

Najviac mám rada bravčové mäso, ďalej sviečková, kebab, panenka, pirohy, pizza .....

@anonym_2e21a3 aj si čítala otázku, či len tak z brucha strielas?

bezmena001
24. sep 2025

@anonym_autor Bryndzové halušky so slaninou 😋

elenka.k
24. sep 2025

@anonym_autor
zemiakové placky, lokše, šišky, buchty aj guláš 😍

renka30
24. sep 2025

Bryndzové pirohy

mima73
24. sep 2025

Bryndzové halušky a holúbky (plnený kapustový list) mi napadli ako prvé 🤗 ale je toho oveľa viac,ja ľúbim našu slovenskú kuchyňu 😀

ciarraa
24. sep 2025

Tak jednoznacne bryndzove halusky, to si myslim, ze kazdy ma ako take typicky slovenske najoblbenejsie...

elenka.k
24. sep 2025
@ciarraa

Tak jednoznacne bryndzove halusky, to si myslim, ze kazdy ma ako take typicky slovenske najoblbenejsie...

@ciarraa ale slaninka, musí byť 😉

anonym_6b6168
24. sep 2025

@anonym_autor jednoznacne kacka s loksami a cervenou kapustou, foie gras, divina, svieckova, segedin, kolozvarska, ryby 🤩 Mnam. Halusky a podobne jedla zo severu Slovenska su mi vzdialene. Tu v BA to velmi nie sme zvyknuti robit. A ani mi to velmi nechuti. Ved ani historicly sa tu take jedla nevyskytovali. Takze ja som skor zvyknuta na tuto nasu Presporsku kuchynu ❤️

breznica
24. sep 2025
@anonym_2e21a3

@anonym_2e21a3 kebab je také typické slovenské jedlo

larsen
24. sep 2025

Lokše s kačacou, alebo husacou masťou. Len tak nasucho. Nemusia byť ničím plnené.

iriska13
24. sep 2025

@anonym_autor kapustnica😋kysla fazuľa 😋bryndzove zbožňujem s kopou slaninky 😋

gondyo
24. sep 2025

Párance s makom, lekvárom a masielkom....😍

basska_b
24. sep 2025

Ja mam rada asi vsetko slovenske. Neviem, ci je to typicky slovenske alebo proste take regionalne: koprova omacka, "moravsky vrabec", halusky, vyprazany syr 😄 Ja zas nemusim kadejake korejske, indicke čudnosti. Asi som taky autista, ze jem to, co poznam 🤣 ale treba to samozrejme kombinovat, aby bolo aj vela zeleniny. To sa da v polievkach ako kapustnica, borsc, rascova...