Používame cookies. Viac informácií tu.
Zavri

Ako dosiahnuť dobrú chuť vývaru bez vegety?

alex666
12. feb 2017

Ahojte dievčatá! Keďže je nedeľa - deň kedy sa varí vývar na obed - chcem Vás poprosiť o radu. Keď varím mäsový vývar, vždy musím na konci pridať trochu vegety, inak sa mi zdá, že je akosi bez chuti. Vegetu nerada používam (ani bujóny a iné umelé prísady), preto sa snažím nájsť spôsob, ako ich eliminovať, ale nejako sa mi to nedarí. Kurací vývar varím asi 2 hodiny, hovädzí minimálne 3, používam rôzne druhy zeleniny (celer, malý petržlen, 3 mrkvy, cibuľu, cesnak, pór, petržlenovú vňať), pridávam celé čierne korenie a soľ, vývar varím na miernom ohni, snažím sa dodržiavať všetky možné rady, skrátka snažím sa poctivo dodržiavať zásady dobrého vývaru...Napriek tomu vždy na konci tomu niečo chýba a musím tam dať trochu vegety, aby vývar chutil. Ak je tu niekto, kto varí bez umelých prísad a polievka je chutná, budem rada za akékoľvek rady. Ďakujem pekne 🙂

aduskatt
12. feb 2017

chuť vegety dobre nahradí Ligurček, ja dávam aj nové korenie a bobkový list

bombulka
12. feb 2017

@alex666 ano, ligurcek je vynikajuci, ja ho davam napr. aj do zeleninovej polievky, fazulovej a pod., on nahradi prave tu chut vegety a doda vybornu vonu. tiez skvelu chut urobi surova paprika, to urcite vyskusaj, normalne ju tam daj s ostatnou zeleninou. a ja davam aj surovu paradajku. a do hovadzej este bobkovy list a nove korenie ako uz bolo napisane 🙂

evittam
12. feb 2017

@alex666 Vela zeleniny a maso aj s kostami😉. Ja davam malokedy bujon al.vegetu. Len sol -ku koncu varenia.

fokuska
12. feb 2017

@alex666 ja davam vela zeleniny aby bola dobra chut: mrkva, petrzlen, kalerab, zeler, kusok poru alebo zo dva listy kelu (podla toho co mam), cibulu vcelku s poslednou hnedou vrstvou (niekto radi prekrojit a opiect na sucho na panvici dohneda a tak pridat), strucky cesnaku vcelku, vnat zelerovu a petrzlenovu, celu nakrojenu paradajku a kusok papriky a malicku chilly papricku. Z korenia sol, cele cierne korenie, nove korenie a ked mam tak aj zelene a cervene.

Mozno davas na mnozstvo vody malo zeleniny a tak nema chut

katulienkax
12. feb 2017

A dávaš aj so spikovou kosťou hovädzinu? Ten je najlepsi. Možno dáš príliš vela vody. Ja vegetu nedávam a chuti mi. Možno si len navyknuta na tu vegetovu chuť.

ajsha123
12. feb 2017

Ja davam do vyvaru viac zeleniny, teda viac mrkvy a aj kalerab, obcas surovu paradajku, uz som robila aj so zemiakom. Mne vyvar chuti viac, ked je tam viac zeleniny, ale nie kazdemu to chuti. Svokra robi vyvar tak, ze tam ledva najdem mrkvu, ja jej davam aj necele kilo. Ale - kazdemu podla jeho chuti 🙂 Uz som do hovadzieho vyvaru davala aj osminku kapusty (surovej, zelenej).

fokuska
12. feb 2017

@alex666 ako spomina @ajsha123 zabudla som zemiak - ten da skvelu chut 🙂

kalafutka
12. feb 2017

Ahoj, ja mám vývar vždy výborný aj bez vegety, alebo bujóna. Na začiatok dám variť kuracie kosti(koráb, a sem tam mávam aj stehenné kosti) Podľa mňa základ je, aby tam bolo toho dostatok. K nim pridám jednu celú cibuľu, 2-3stúčky cesnaku, pyramídu korenia do polievky. (ak nepoznáš, určite si to kúp) a poriadne osoliť, aby sa ti zdalo, že je to presolené. Vody len tak do 3/5 hrnca, aby to bolo zakryté.Povariť tak hodinku (keď je hovädzie, tak dve). Potom pridať zeleninu - zeler 1/2 takého menšieho, mrkva 3-4 väčšie, petržlen 1-2, 1 kaleráb, 1-2 malé zemiaky. Doliať vody do plného hrnca. Vtedy by sa ti mala dorovnať chuť, aby si to nemala moc slané. Povariť ešte takú hodinu, hodinu a pol, kým nie je uvarená zelenina. 5 minút pred vypnutím dám ešte 5-6 ružičkových kelov a posekanú čerstvú petržlenovu vňať. Mám cca 5 litrový hrniec. Ak varím do väčšieho, tak priamoúmerne všetkého pridávam. Skús a daj vedieť. U nás doma sú všetci spokojní 🙂

girlnextdoor
12. feb 2017

Ja varím iba slepačí, ale aj keď som dodržala xy rad čo čítam aj tu, tak mi ten vývar stále príde o ničom...
Kupujem buď domácu sliepku alebo kuracie chrbty od mäsiara, dávam veľa zeleniny, čierne korenie, soľ, ligurcek... Varím ho aj viac ako 3 hodiny a keď nedám bujón alebo vegetu tak mi tá polievka normálne nechutí... Som zvyknutá na naozaj poriadny silný vývar s výraznou chuťou.
Hold snažím sa kupovať aspoň 'zdravsie' formy dochucovadiel...

alex666
autor
12. feb 2017

Ďakujem Vám za rady. @aduskatt @bombulka kde a v akej forme kupujete ten ligurček? Nikdy som o tom nepočula. O pridávaní papriky do polievky mi raz hovorila moja 84-ročná babka, ale nejako som neverila, že môže až tak ovplyvniť chuť, takže to najbližšie vyskúšam 🙂 @katulienkax áno, hovaädzinu mám aj so špikovou kosťou, dokonca z domáceho zdroja, možno máš pravdu s tým pomerom vody a mäsa - skúsim dávať menej vody. A áno, tiež som premýšľala, že som asi zvyknutá na vegetovú chuť, pred 50 rokmi zrejme vývar chutil inak, lenže potom nás v detsve kŕmili Podravkou a bujónmi, až to trochu skreslilo pravé chute jedál.

majdalenka23
12. feb 2017

Vegetu ani bujón nepoužívam roky. Keď varím vývar tak, že nechám hovädzie masko vyvariť 2-3hodky a kuracie najprv nasucho troška opečiem a potom zalejeme studenou vodou a varím, všetko v tom istom hrnci. No a keď sú mäská vyvarené tak všetku zeleninu nasucho opečiem na panvici a hodím do vývaru, panvicu ešte zalejem vodou a ten výpek vlejem do vývaru. Polievka má lepšiu farbu a chuť. No a iba soľ, tou nešetrím, a korenie. V mrazáku mám zelerovú vňať. Odporúčam vyskúšať.

mishicca
12. feb 2017

Ligurcek.. vnate rozne...ligurcek sa vam tak neuveritelne rozrastie v zahrade, ze nebudete vediet co s nim...raz Gizka Onova dokonca v Telerane do masovej polievky dala aj stavy z kyslej kapusty :O stale si vravim, ze to vyskusam ale na to zabudnem vzdy ked ju varim :D

hivanik
12. feb 2017

@alex666 Ligurcek si dopestujes aj v zahradke a na zimu do mrazaku.
Ak nemas zahradku tak suseny ligurcek a este su Polievkove bylinky susene a tieto maju podla mna chut vegety. Paprika, paradajka cerstva tiez daju super chut.

bombulka
12. feb 2017

@alex666 ja ho mam od mamy zo zahrady, je to vnat, moja mama ju vola maggi 🙂 ale videla som ho uz napr. v Metre pri inych vnatiach a bylinkach, mozno ho maju aj inde, neskumala som to, lebo vnate mam vsetky od mamy cerstve aj zamrazene. paprika ano, doda vyraznu, ale prijemnu chut a vonu 🙂

hivanik
12. feb 2017

@bombulka ano aj ho poznam.pod maggi.

alex666
autor
12. feb 2017

@girlnextdoor no veď presne, ja som o tomto prečítala xy internetových fór a diskusií, prezrela všetky videá, vypočula si rady starších kuchárok a stále to nie je ono :D

henikav
12. feb 2017

My davame len vela zeleniny a masa, malo vody, aby bol vyvar silny a je mnam. Skusili sme aj ten ligurcek, rozrastol sa v zahrade ako burina, mame na rozdavanie, ale nam to nechuti, takze ho vobec nepouzivame

akronop
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
alex666
autor
12. feb 2017

A ešte jedna zaujímavosť - moja svokra varí hovädzí vývar v tlakovom hrnci a nedáva skoro žiadnu zeleninu, iba petržlenovú vňať a myslím, že kúsok zeleru. No a ten vývar má fantastický a hustý... fakt neviem ako to robí, ale jej som sa na podrobnosti nepýtala :D :D :D

hivanik
12. feb 2017

Nam najlepsie chuti polievka varena v tlakovom hrnci😉

alex666
autor
12. feb 2017

No ok, ďakujem Vám, nabudúce to skúsim s paprikou, zemiakom a popozerám sa po tom ligurčeku a iných koreninách a snáď to už pôjde bez tej vegety 🙂

tutu_1
12. feb 2017

Ligurcek ľudovo sa nazýva aj vegeta 😊, alebo bujon z DM v takom sklenenom zavarovacom poháriku, alebo bujon od Vitany Natur zeleninový, solcanka 😊

larissa007
12. feb 2017

Ja ti poviem len jedno. Ak varis vyvar z kurata co svetlo sveta nevidelo jedlo granulat a tastove hormony a za dva tyzdne ho naporcovali tam ti proste nema co tu chut urobit aj keby si co robila. Tak kup jedno v tescu a jedno od domaceho chovatela uvar to rovnako a porovnaj. Finta od polrajcha vyvar z kosti bude silnejsi ak sa predtym trochu upecu v rure. Za 4 kh kurata sme dali 11 ci 13eur cca...ale poviem ti to sa s obchodom neda porovnat

zdenka523
12. feb 2017

Priplichtim sa k teme, toto aj mna zaujima..

larissa007
12. feb 2017

A polka kurata nam vydrzala trom na dva obedy. Domaceho

alex666
autor
12. feb 2017

@larissa007 bez obáv 🙂 90 percent mäsa, čo doma jeme je z domácich zdrojov. Kurence chodievam kupovať 2-3 do roka na miestnu farmu a potom ich zmrazím, takže v tomto problém nebude

@zdenka523 ahoj Zdenka, hej, hej, toto je hotová veda 🙂

larissa007
12. feb 2017

@alex666 ako hovorim ak to robis x kosti tak ich najptv upec...ak zo stvrtiek tak sol a vela zeleniny

erickatt
12. feb 2017

@alex666 ligurcek ti na jar a v lete pošlem... Staci ho trošku..

muffinka8
12. feb 2017

Daj viac zeleniny, nove koenie a kusok cetstvej papriky a ligurcek.

alex666
autor
12. feb 2017

@erickatt Vďaka, ak nezabudnem, napíšem ti o pár mesiacov 🙂 Ale skúsim dovtedy pohľadať v obchode (momentálne nežijem na SK, takže už som pogooglila, ako sa to tu volá 🙂

Tu začni písať odpoveď...

Odošli